De naam “Mokum” kennen we bijna allemaal wel, deze term wordt hedendaags gebruikt om “Amsterdam” aan te duiden. Hoewel dit een zeer informele manier is om Amsterdam aan te duiden wordt deze term nog redelijk vaak gebruikt. Veel mensen weten echter niet waar het woord “Mokum” vandaan komt; uit het Hebreeuws. Mokum is een verbastering gewoorden van het oorspronkelijk Hebreeuwse “Makom” (מקום) wat “plaats” of “veilige haven” betekent. Indirect refereert deze term dus nog terug naar de Joodse geschiedenis van Amsterdam.

In het verleden werden in in het Joods taalgebruik Nederlandse en Duitse steden vaak aangeduid met de eerste letter van het Hebreeuwse alfabet. Zo werd Amsterdam Mokum Ollef genoemd (Stad A) en Rotterdam Mokum Reisj (Stad R). Berlijn werd toentertijd Mokum Beis (Stad B) genoemd. Deze term voor Berlijn wordt echter al lang niet meer gebruikt en is uit het taallandschap verdwenen. De term Mokum wordt nu alleen nog voor Amsterdam gebruikt, zonder toevoeging.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This