Bauhaus Archiv

Het Bauhaus Arhiv is een designmuseum met een uitgebreide collectie en documentatie van de geschiedenis en de invloed van de Bauhaus beweging. Bauhaus design en architectuur stond vooral bekend om de goede balans tussen design en functionaliteit. Hoewel Bauhaus relatief kort bestaan heeft (1919-1933), was het een van de meest invloedrijke scholen op het gebied van architectuur, art en design. In het relatief kleine museum worden verschillende designstukken, bouwtekeningen, foto’s en handwerken tentoongesteld.

Herfst BerlijnIMG_1309

Geschiedenis Bauhaus

Vlak na de Eerste Wereldoorlog werd Bauhaus in Weimar opgericht door Walter Gropius, later verhuisde Bauhaus naar Dessau en uiteindelijk naar Berlijn. In industriestad Dessau (1925) werd Bauhaus echt populair. Uiteindelijk landde Bauhaus in een verlaten telefoonfabriek in Berlijn waar ze nog een jaar hebben gezeten totdat Bauhaus door de Nazi’s werd gesloten.

Gropius werd vooral geïnspireerd door de Britse ontwerper William Morris en andere moderne kunstbewegingen als “Deutscher Werkbund” en “Neues Bauen”. Hij zocht altijd naar spannende verbanden tussen beeldende kunst en vakmanschap (later ook tussen kunst en massaproductie), wat later ook het handelsmerk van Bauhaus is geworden.

Collectie

De collectie Bauhaus hangt in het speciaal door Walter Gropius ontworpen museum (1976-1979). Het een bijzonder gebouw met vele ronde vormen. Het museum bevindt zich naast het huidige ambassadekwartier in Tiergarten. Het gebouw alleen al is niet te missen en op zich al een bezoek waard voor architectuur- en fotografieliefhebbers.

In het museum vind je verschillende objecten varieerend van de Bauhaus lamp tot de Wassily chair. Naast meubelstukken zijn er ook een hoop schilderijen, beeldwerken, sculpturen en foto’s te bezichtigen. Er is een tweede ruimte met veel modelwerken en foto’s van bauhausarchitectuur. Daar wordt duidelijkEr is een duidelijke structuur te herkennen in alles van Bauhaus: platte daken, strakke lijnen en vooral veel eenvoud.

Naast de collectie zelf is ook de museumshop het bezoeken waard, hier zijn naast Bauhausboeken en Bauhausartikelen ook andere leuke designartikelen te koop. Nog niet uitgekeken? Dan kun je ook de Bauhausschool in Dessau bezichtigen www.bauhaus-dessau.de.

Bauhaus Archiv

Bauhaus Archiv
Adres: Klingelhöferstr. 14, 10785 Berlin
OV: Bushalte Lützowplatz (o.a. Bus 100, 106, 187, N26, M29)
Openingstijden: woensdag – maandag, 10:00 – 17:00
Entree: € 7
www.bauhaus.de


View Larger Map

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This