Leute, de voetbalgekte begint langzaam weer los te barsten in Berlijn. In de winkels worden weer Duitse vlaggetjes en schmink in Schwarz-Rot-Gold verkocht. Toll!

Qua voetbalfestiviteiten hoef je ook tijdens een bezoek aan Berlijn zeker niet buiten de boot te vallen. Berlijn is een van de leukste steden om de wedstrijden te volgen en aan feestjes is er geen gebrek. Welk team je ook support. Dat zorgt er zelfs voor dat ik als niet-voetbalfan langzaam in de stemming kom. De meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de Duitse wedstrijden, maar ook alle andere EK-wedstrijden worden in Berlijn op de voet gevolgd en op verschillende public viewing locaties vertoond. Hoogste tijd dus om eens te gaan kijken waar we het toernooi kunnen volgen.

Hierbij een overzicht van public viewing locaties en voetbalbars in Berlijn.

Public viewing

Als Duitsland speelt, zit iedereen voor de TV. Thuis, in restaurants of bij een speciale public viewing locatie. Die laatste zijn bij mij favoriet om veel van de gezellige sfeer mee te krijgen. Persoonlijk ben ik namelijk geen voetbalfan. Het gaat mij meer om de gezelligheid! Houd wel rekening met drukte tijdens de wedstrijden dat Duitsland speelt. Dat betekent, vroeg komen om een goede plek te veroveren.

Buiten kijken: grotere public viewing locaties

Straße des 17. Juni
Straße des 17. Juni, Berlijn-Mitte, U55 Brandenburger Tor
Hier worden alleen de wedstrijden van Duitsland en de finalewedstrijden getoond

De meest bekende locatie voor public viewing is de Straße des 17. Juni, de geasfalteerde weg die Tiergarten doorkruist. Tussen de Siegessäule en de Brandenburger Tor zal het bij elke Duitslandwedstrijd weer een drukte van jewelste zijn. Vlak voor de Brandenburger Tor hangt een enorm scherm en ook langs de rest van de straat staan verschillende schermen opgesteld. Deze officiële Fanmeile van het Duitse elftal is naast de meest bekende, ook de meest drukke locatie om het EK te volgen. Desalniettemin is de sfeer altijd erg goed!

De sfeer op de Fanmeile toen Duitsland in 2014 wereldkampioen werd

Kulturbrauerei
Schönhauser Allee 36, Berlijn-Prenzlauer Berg, U2 Eberswalder Straße

In de Kulturbrauerei worden alle wedstrijden live uitgezonden op een groot beeldscherm (24 m²) in de frisse buitenlucht op het binnenplein van de voormalige bierbrouwerij. Tussen de oude brouwerijen, waar tegenwoordig clubs gevestigd zijn, hangt een gezellig sfeertje en ook aan eten en drinken is geen gebrek. Een gezellig evenement dat ruimte biedt voor wel 40.000 voetbalfans!

Prater
Kastanienallee 7-9, U2 Eberswalder Straße

Prater is de oudste Biergarten van Berlijn. Meestal vind je hier een oase van rust tussen de drukke verkeersaders van Prenzlauer Berg, maar wanneer er voetbalwedstrijden worden uitgezonden, is het is afgeladen gezellig en vol. Aan bier, worst en de nodige voetbalfans is hier zeker geen gebrek. Door de hele Biergarten staan meerdere TVs opgesteld en je kunt er kleine snacks krijgen. In het restaurant Prater wordt geen voetbal uitgezonden.

11 Freunde 
Verschillende locaties in Kreuzberg en Friedrichshain
– Astra Kulturhaus, Revaler Straße 99, S of U1 Warschauer Straße
– Lido, Cuvrystraße 7, U1 Schlesisches Tor
– Bi Nuu, U-Bahnhof Schlesisches Tor, U1 Schlesisches Tor
www.11freunde.de/em-quartier

11 Freunde is een Duits voetbalblad en nodigt iedereen uit om tijdens het EK een kijkje te komen nemen in het ‘EM-Quartier‘ op drie verschillende locaties in Friedrichshain-Kreuzberg. In totaal is er ruimte voor ongeveer 3.500 supporters die zin hebben om hun Mannschaft aan te moedigen. Alle locaties zijn overdekt en vooral geschikt voor als het weer niet erg mee wil spelen. Natuurlijk zijn er grote beeldschermen beschikbaar en is er ook aan bier geen gebrek. Verwacht hier veel analyses van Duitse voetbalfans! Dit is er eentje voor de echte voetbalfan dus.

Buiten kijken: Biergartens en clubs

Voetbal kijk je het liefst buiten op een relaxte omgeving waar na afloop ruimte is voor een feestje. Tenminste, als je bent zoals ik. Hier zet ik de perfecte open air locaties voor jullie op ’n rij!

Yaam
An der Schillingbrücke 3, Berlijn-Friedrichshain, S Ostbahnhof

Yaam staat voor Young African Arts Market. Met live acts en dj’s die tijdens de wedstrijden spelen, proberen ze het publiek te engageren voor  Afrikaanse, Caribische en Braziliaanse muziek. De ideale plek voor een tropisch sfeertje waar je met je voeten in het zand kunt genieten van de wedstrijden. Geserveerd worden hier allerlei Afrikaanse snacks, een welkome afwisseling op alle worsten en steaks. Het publiek is overwegend relaxed en dit is een fijne plek om te kijken als je niet perse een enorme voetbalfan bent. Waarschuwing voor de voetbalfans: de schermen zijn ook niet al te groot.

20140624-091130-33090707.jpg

20140624-090725-32845510.jpg

Neue Nachbarschaft
Beusselstrasse 26, Berlijn-Moabit, S Beusselstraße

Neue Nachbarschaft in Moabit is een vrijwilligersinitiatief dat zowel door Duitsers, als ook migranten en vluchtelingen gedragen wordt. Er worden regelmatig concerten, rommelmarkten, tentoonstellingen en vele andere culturele activiteiten georganiseerd. Tijdens het EK worden alle wedstrijden uitgezonden en is de bar vanaf 14:00 geopend voor de voorbespreking. De perfecte locatie om met mensen uit alle uithoeken van de wereld in contact te komen.

Rosi’s
Revaler Straße 29, Berlijn-Friedrichshain, S of U1 Warschauer Straße

Een heerlijke verstopte biergarten in Friedricshhain. Dat is Rosi’s. Ze staan vooral bekend om hun toffe feestjes, maar tijdens het EK zijn ze extra geopend voor alle wedstrijden van Duitsland en de finalewedstrijden.

RAW-Gelände
Revaler Straße, Berlijn-Friedrichshain, S+U-Bhf Warschauer Straße

Het RAW Gelände is een oud fabrieksterrein in Friedrichshain waar je verschillende clubs, barretjes en vooral veel Oost-Duitse sfeer vindt. Een heerlijke plek waar het in tegenstelling tot de rest van Friedrichshain heerlijk rustig is (als in: vrij van autoverkeer. Gefeest wordt er natuurlijk wel!). O.a. in Caisseopea, bij Haubentaucher bij Urban Spree staan grote beeldschermen. Ook Astra is van de partij als officiele public viewing locatie van het Duitse voetbalblad 11 Freunde. De ideale plek om te kijken in een typisch rauwe Berlijnse setting.

20110926 - DSC04192- BerlijnBlog RAW Gelände

Simon-Dach-Straße
De gehele Simon-Dach-Straße, Berlijn-Friedrichshain, S of U1 Warschauer Straße of U5 Frankfurter Tor

Bij voetbalwedstrijden is er altijd veel te beleven in de Simon-Dach-Straße. Deze Partymeile bestaat uit een hele rits restaurants en cafés die vrijwel allemaal zijn voorzien van een terras en een groot scherm. De Simon-Dach-Straße en de hele buurt erom heen (Boxhagener Kiez) is altijd wel een bezoekje waard, maar bij een wedstrijd van de Champions League of de Bundesliga komen er extra veel voetbalfans richting deze buurt. Ook tijdens het EK zal het weer een gezellige boel worden waarbij er ook veel gezelligheid op de straten zal plaats vinden. Ook prima geschikt voor een kleine pubcrawltour of gewoon om door de wijk te wandelen als Duitsland speelt. Wedden dat je wordt aangestoken door het enthousiasme van de Duitse voetbalfans?

Meer open air locaties in Friedrichshain:

 • Else Club, Open air club, An den Treptowers 10, S Treptower Park
 • Magdalena, Open air club, Alt Stralau 2, S Treptower Park
 • ://ABOUT BLANK, Club met tuin, Markgrafendamm 24, S Ostkreuz
 • Ipse, Vor dem schlesischen tor 2b, U1 Schlesisches Tor
 • Postbahnhof, Straße der Pariser Kommune 8, S Ostbahnhof
 • Pirates, Mühlenstraße 78, S of U1 Warschauer Straße
 • Intimes Bar, Boxhagener Straße 107, U5 Samariterstraße

Meer open air locaties in Mitte/Prenzlauer Berg:

 • Beach Mitte, Caroline-Michaelis-Straße 8, S Nordbahnhof of U6 Naturkundemuseum
 • Charlies Beach, Friedrichstraße 48, U6 KochstraßePfefferbräu, Schönhauser Allee 176, U2 Senefelder Platz

Meer open air locaties in Kreuzberg/Treptow/Tempelhof:

 • Golgatha, Dudenstraße 40-64, U6 Platz der Luftbrücke
 • Ponte Rosa, Kreuzbergstrasse 42 B, S of U7 Yorckstraße
 • Badeschiff, Eichenstraße 4, U1 of S Treptower Park
 • Birgit & Bier, Schleusenufer 3, U1 of S Treptower Park

20160506 - _DSF3353- BerlijnBlog Fotodagboek 57

Overige open air locaties:

 • Rummelsburg, Open air club, Rummelsburger Landstraße 2-12, Tram 21 Kopenicker Chaussee / Blockdammweg
 • Tempelhof, Biergarten, Tempelhofer Feld ingang Columbiadamm, U6 Platz der Luftbrücke
 • Strandbad Weißensee, Stadsstrand, Berliner Allee 155, Tram 27 of M4 Buschallee

Binnen kijken

Speelt het weer niet helemaal mee of kijk je sowieso liever binnen? Ook dan zijn er genoeg opties! Naast het EM-Quartier van 11Freunde zijn er ook nog een aantal andere knusse bars die de wedstrijden live uitzenden.

Zebrano
Sonntagstraße 8, Berlijn-Friedrichshain, S Ostkreuz

Een toffe bar in huiskamerstijl vlakbij station Ostkreuz. In de banken en retrostoelen is het heerlijk wegzakken tijdens alle wedstrijden van het EK.

FC Magnet Bar
Veteranenstraße 26, Berlijn-Mitte, U8 Rosenthaler Platz

Misschien wel de enige echte voetbalbar van Berlijn is FC Magnet. Hier worden het hele jaar door allerlei wedstrijden van de Bundesliga, Champions League en Europa League uitgezonden. En natuurlijk ook het EK! Iets voor de echte voetbaljunkies onder ons.

Haus am See
Brunnenstraße 197-198, Berlijn-Mitte, U8 Rosenthaler Platz

In het hipsterepicentrum van Berlijn is Haus am See een van mijn favoriete bars. En ook hier worden alle wedstrijden van het EK uitgezonden.

Hops & Barley
Wühlischstraße 22, Berlijn-Friedrichshain, S of U1 Warschauer Straße

Een echte kroegtijger ben ik niet, maar als ik ergens een biertje wil drinken, dan beland ik graag bij Hops & Barley. Een van de weinige bars in Berlijn waar hun eigen bier wordt gebouwen. Een gezellige bar waar je ook nog eens het EK kunt volgen op groot scherm!

Solar
Stresemannstraße 76, Berlijn-Kreuzberg, S Anhalter Bahnhof

Solar is zo’n typische bar waarvan je moet weten waar ‘ie zit, anders loop je er straal voorbij. Maar als je de locatie hebt gevonden dan wordt je ook wel gelijk getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de stad. De bar is wat chiquer en lallend voetbalpubliek kom je hier minder tegen.

Meer bars waar je het EK kunt volgen:

 • Prince Charles, Prinzenstraße 85F, U8 Moritzplatz
 • Fuchsbau, Planufer 96, U8 Schönleinstraße
 • Apothekenbar, Mariannenplatz 6, U1 Görlitzer Bahnhof
 • Babylon, Rosa-Luxemburg-Straße 30, U2 Rosa-Luxemburg-Platz

Oranje aanmoedigen

Wil je Oranje supporten maar je weet niet waar? Check dan de Facebookgroep van Berlin Dutch Drinks. Voor elke wedstrijd van Oranje worden alle fans opgetrommeld om samen te gaan kijken. De locatie is meestal een leuke Biergarten of strandbar. Sfeer gegarandeerd!

Helaas niet echt van toepassing voor het EK van 2016…

Linda Carrell
Rhinower Straße 3, S en U2 Schönhauser Allee

Ook zijn er in Berlijn genoeg plekken waar je met Nederlanders samen kunt hokken voor wat patriottisme, het grote voordeel aan de duizenden (ik hoorde eens 6.000) Nederlanders in Berlijn. Deze knusse Nederlandse kroeg in Prenzlauer Berg zendt alle wedstrijden van het Nederlands elftal uit op groot scherm. Bij Linda Carrell staan vele Belgische bieren  op de kaart die de stemming verhogen, tijdens de wedstrijd worden er knabbelnootjes geserveerd.

oranje linda carrell

Mokum
Danziger Straße 56, U2 Eberswalder Straße of S Prenzlauer Allee

Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze bar Nederlandse roots. De eigenaar is Amsterdams en runt al sinds lange tijd deze bar in Prenzlauer Berg. De Ajaxfoto’s aan de wand wijzen erop dat de bar wordt gerund door voetballiefhebbers. Vaak zijn er kleine concerten in Mokum, maar voetbalwedstrijden worden ook regelmatig uitgezonden. Ik verwacht hier een groot aantal Nederlanders!

Meer inspiratie:

Nederlanders in Berlijn, waar gaan jullie kijken? Missen er nog toplocaties op de lijst? Laat het weten bij de reacties!

Hup Holland Duitsland hup!

liebegruesse

Gerelateerde berichten
Filter by
Post Page
Uit mijn fotoalbum Om te doen Nieuws & Updates Evenementen Om te weten
Sort by
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This