De roze pijpleidingen horen net zo bij Berlijn als de Dönerboer op de hoek en de Brandenburger Tor. Ze lopen over straten, langs hekken, verdwijnen in bosjes en zweven boven verkeersknooppunten. Die roze joekels (in totaal 60 kilometer) zijn niet uit het straatbeeld weg te denken! Menig Berlijnbezoeker en bewoner (mezelf inclusief) vraagt zich wel eens af waar die pijpleidingen eigenlijk toe dienen.

roze pijpleidingen 2

Waartoe dienen de leidingen?

Het antwoord is simpel en erg praktisch: de leidingen dienen voor de afvoer van het grondwater. Het grondwater komt namelijk tot vrij hoog in Berlijn, tot ongeveer twee meter onder het grondoppervlak. Dat betekent dat vele kelders in Berlijn onder water zouden komen te staan zonder goed afwateringssysteem. Als er nieuwe woningen worden gebouwd dan wordt het bouwterrein eerst watervrij gemaakt door het water af te voeren naar een rivier of kanaal in de buurt. Mocht je de roze pijpleidingen ergens tegenkomen, dan is er een grote kans dat je bij een bouwput in de buurt bent. En dat is ook de reden waarom de pijpleidingen na een tijdje vaak weer verdwijnen, dan is het bouwproject ten einde.

En waarom zitten er dan van die maffe kronkelingen in deze pijpleidingen?

Ook daarvoor een simpel en praktisch antwoord. Wanneer de temperaturen in Berlijn dalen tot onder de -15 graden kan dat leiden tot krimping en breuken in de pijpleidingen. Door lange lineaire lijnen te onderbreken met kronkelingen kan het de bewegingen door temperatuur compenseren.

En de kleur roze, waarom?

Onder psychologen is gevraagd welke kleur kinderen leuk vinden. Roze en paars. Toevallig bleek dat ook ouderen die zich nog jong voelen ook een zwak hebben voor deze kleur. Zou dat de reden zijn dat de leidingen roze zijn? Berlijn is tenslotte ook een oude stad met jong hart.

Onlangs verscheen er een leuke videoreportage van de BCC over de roze pijpleidingen.

 

potsdamer platz

 

roze pijpleidingen 1

IMG_0332Berlijn herfst

IMG_0331Berlijn herfst

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This