De Hackesche Höfe (binnenplaatsjes) zijn de binnenplaatsjes van ongeveer 10 woningen. De meeste woningen hebben hun gevel in Jugendstil bewaard wat er bezienswaardig uitziet. De Hackesche Höfe bevinden zich direct achter de Hackescher Markt.

De Hackescher Markt is een groot plein in Berlijn Mitte waar je veel verschillende restaurantjes en winkeltjes kunt vinden, het plein staat dan ook bekend om het nachtleven. Vlak achter de Hackescher Markt vind je de Oranienburger Strasse waar nog meer restaurants en nog meer winkeltjes te vinden zijn. Hier vind je ook het voormalig gekraakte warenhuis, nu kunsthuis, Tacheles.

Hackesche Höfe

In het begin van de twintigste eeuw (1906) liet een speculant een complex van negen woonblokken bouwen tussen de Rosenthaler Strasse en de Sophienstrasse. De Hackesche Höfe moesten een voorbeeld worden voor modern en gezond leven en werken in de stad. De Hackesche Höfe vormden toentertijd Europa’s grootste woon-, en werkplek. De Hackesche Höfe zijn in de Tweede wereldoorlog helaas ernstig verwoest maar onlangs weer helemaal gerestaureerd in oude stijl. De prachtige Jugendstil gevels zijn terug gebracht naar oude stijl. Toen in 1995, na jaren van restauratie, de eerste stellingen werden afgebroken kwam het juweeltje weer tevoorschijn. Het Hackesche Höfe complex wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van industriële Jugendstil architectuur in Duitsland. Het centrale plein wordt omringd door gebouwen die betegeld zijn met geglazuurde tegels en zijn versierd met Moorse mozaïeken. Er zijn in Berlijn nog wel andere dergelijke met elkaar verbonden pleinen, maar Hackesche Höfe is veruit het bekendste en trekt heel wat bezoekers aan.

Voorgevel van de Hackescher Höfe

Restaurants, cafes, theaters en modehuizen hebben voor nieuw leven gezorgd. Momenteel zijn de Hackesche Höfe een van de mooiste plekjes van Berlijn, zowel overdag al ’s avonds. Op de bovenverdiepingen bevinden zich nog steeds kantoorpanden en appartementen. En beneden vind je onder andere het theater “Hackesche Hoftheater” waar vooral mimevoorstellingen worden gegeven.

Jugendstil binnenin de Hackescher Höfe

Hackescher Markt

Hoewel de Hackescher Markt zeer toeristisch is, is het toch wel een plek die je gezien moet hebben. De gevels zien er prachtig uit en op een mooie zomerse dag is het goed vertoeven op een van de vele terrasjes. Ook is de Hackescher Markt een prima uitgangspunt om de rest van de buurt te verkennen.

Iedere zaterdag is er een kleine markt op de Hackescher Markt die op zichzelf niet bijzonder is, maar het slenteren of genieten op een terras op deze locatie extra aantrekkelijk maakt. Regelmatig vind je hier ook Nederlandse kraampjes die stroofwafels verkopen. Voor de Nederlanders die in Berlijn wonen een aanrader!

Hackescher Markt station met terrasjes op de voorgrond.

Station en S-Bahnhof Hachescher Markt

Het station Hackescher Markt werd op 7 februari 1882 geopend en is hiermee het oudste station van de Stadtbahn. Station Hachekscher Markt is, terecht, een beschermd monument en kenmerkt zich door de bakstenen vormgeving. Onder de stationsoverkapping bevinden zich meerdere cafeetjes die hun terras op de Hackescher Markt hebben liggen. Het station is vernoemd naar de vlakbij gelegen Börse (beurs). Op 1 mei 1952 veranderde men de naam van het station in Marx-Engels Platz, naar een plein bij het Palast der Republik. Aangezien dit plein niet bepaald in de nabijheid van het station ligt, zorgde de naam voor veel verwarring. Op 31 mei 1992 kreeg het station zijn huidige naam, welke de bij het station gelegen tramhalte al langer droeg.

Overige info

De Hackesche Höfe liggen in Berlijn Mitte en zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer. Verschillende S-bahnlijnen stoppen bij het station Hachescher Markt.

Hackescher Höfe, Rosenthaler Straße 40, 10178, Berlijn, Duitsland.


Grotere kaart weergeven