Toen in 1989 de Berlijnse Muur viel betekende dit vrijheid in verschillende opzichten. Oost-Duitsers konden weer gaan en staan waar ze wilden, maar ook de stad werd ineens veel ruimtelijker. Het verdwijnen van de betonnen muur uit het straatbeeld bood bijvoorbeeld ruimte voor het herbouwen van een modern Potsdamer Platz, maar het zorgde ook voor het ontstaan van parken. Van het laatste is het Mauerpark een goed voorbeeld, het park ontstond namelijk na de hereniging van Duitsland met aan de westkant van Prenzlauer Berg (voormalig Oost-Berlijn) en aan de oostkant van Wedding (voormalig West-Berlijn). Omdat er in Prenzlauer Berg weinig parken waren, werd het Mauerpark snel een geliefd oord voor bewoners uit Prenzlauer Berg. Inmiddels heeft het park zich snel verder ontwikkeld, je vindt er een amfitheater, een basketbalplaats, een graffitimuur, een speeltuin, enorme schommels, een kinderboerderij en elke zondag een grote vlooienmarkt. Naast het park bevindt zich het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark met zijn herkenbare lichtmasten.

Mauerpark zondag 2

Mauerpark zondag 5

Mauerpark winter 10

Geschiedenis

Nordbahnhof

Echt bebouwd is het Mauerpark nooit geweest. In de 18e eeuw bevond het park zich nog aan de stadsrand en werd het voornamelijk als vrijetijdsruimte gebruikt. Toen in de 19e eeuw het Nordbahnhof werd uitgebreid, deed het huidige Mauerpark dienst als voornamelijk goederenstation welke opende in 1877. Als je satellietbeelden bekijkt van het Mauerpark, dan kun je nog goed zien hoe de sporen hebben gelopen. Al het personenverkeer verliep later via het Nordbahnhof welke we nu nog als S-Bahnstation op zijn huidige locatie kennen. Het Nordbahnhof was een kopstation en was net als de meeste stations uit die tijd vernoemd naar de bestemming waar de treinen heen gingen. Treinen vertrekkend vanaf Nordbahnhof hadden het noorden als bestemming, meestal Stralsund een stad aan de Ostsee.

Niemandsland

Toen de stad in 1945 in vier sectoren werd verdeeld kwam er een einde aan het gebruik van het station en werd het toenmalige kopstation omgetoverd tot niemandsland. Het personenstation Nordbahnhof werd een spookstation en was jarenlang buiten gebruik. De Berlijnse Muur bestond uit dubbele, paralel lopende muren, waar een stuk grondgebied “Niemandsland” tussenzat. Extra veilig. Ook het Mauerpark was een groot stuk niemandsland geworden. Van de “Hinterlandmauer” (de extra muur aan de oostkant van de muur) staat vandaag de dag nog ongeveer 300 meter in het park.

Mauerpark winter 2

Mauerpark winter 1

Mauerpark winter 5

Mauerpark winter 3

Mauerpark op zondag

Karaoke, vlooienmarkt en muziek.

Je hebt het Mauerpark, en je hebt het Mauerpark op zondag. Doordeweeks is het een heel gewoon park waar het hele jaar door wel bezoekers te vinden zijn, voornamelijk wandelaars en basketbalspelers. Maar op zondag lijkt het park omgetoverd te worden tot een attractiepark dat bewoners en toeristen vanuit de hele stad aantrekt. De M10, die direct voor het Mauerpark stopt (halte Friedrich-Jahn-Sportpark), zit stampesvol. Een bewijs dat zondag in Berlijn anders is dan zondag in een andere willekeurige stad, er lijkt altijd wel extra veel te doen te zijn op zondag. In het Mauerpark uit zich dat voornamelijk in de vlooienmarkt, welke een van de meest populaire vlooienmarkten is van Berlijn. Je kunt hier heerlijk rondstruinen en shoppen. Als je geluk hebt vind je tussen al het schrot misschien mooie ansichtkaarten, een goede fiets voor een prikkie, antieke camera’s of wat originele huisraad. Tussen het struinen door kun je je laten verleiden door een groot aanbod aan exotische snacks van voornamelijk Turkse afkomst. Mocht je echt actief zijn dan kun je hier ook zelf een stand huren en je spullen verkopen.

Mauerpark zondag 6

Naast de vlooienmarkt is ook de Bearpit Karaoke een bezoekersmagneet en echte aanrader. In het kleine ampfitheater in het park vindt elke zomerse zondagmiddag vanaf ongeveer 15:00 een karaoke plaats (check Facebook vooraf of de karaoke plaats vindt). Vergis je niet, hier zitten zomaar 2.000 bezoekers te genieten van wat entertainment, een zonnetje en een biertje. Het publiek is mega enthousiast en het is geweldig om te zien hoe het publiek reageert op de (soms missende) zangkwaliteiten van de artiest.

Mauerpark zondag 4

Mauerpark zondag 3

Mauerpark zondag 1

Mauerpark zondag 7

Een mooie dag in het Mauerpark kun je afsluiten met een barbecue of met wat schommelen langs de vormalige Hinterlandmauer. Vanaf de schommels heb je ook nog eens een geweldig uitzicht over Prenzlauer Berg en de Fernsehturm in de verte. Voor alle leeftijden! Tegenover het Mauerpark in de Oderberger Straße vind je Kauf dich Glücklich waar je lekker kunt genieten van koffie met verse wafels.

Mauerpark winter 7

Mauerpark winter 4

Mauerpark
Adres: Eberswalder Straße/Schwedter Straße, 10437 Berlin
OV: U2 – Eberswalder Straße, U8 – Bernauer Straße, M10 – Friedrich-Jahn-Sportpark
Meer informatie: DVD filmdocumentaire Mauerpark of website Mauerpark


Grotere kaart weergeven

Pin It on Pinterest

Share This
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!