Op zondag is het vaak rondom de markten, die in de verschillende buurten van Berlijn te vinden zijn, aardig druk. Hier hebben veel café’s en restaurantjes op ingespeeld door op zondag een speciale brunch aan te bieden: voor ongeveer 10 euro kan je onbeperkt opscheppen van een buffet. Naast de typische ontbijtproducten staan er meestal ook gerechten klaar als gegrilde groentes, salades, aardappeltjes en verschillende soorten kazen. Ook het toetje (denk aan overheerlijke taarten, fruitsalades of stukken chocolade) ontbreekt vaak niet.

Waar?

Heerlijk brunchen in het zonnetje.

Vooral in Prenzlauerberg (rondom Kollwitzplatz en de Kastanienallee), Kreuzberg (Dieffenbachstraße en Graefenstraße) en Friedrichshain (rondom Boxhagener Platz en in de Simon Dachstrasse) zijn er veel restaurantjes te vinden die op zondag tussen 11.00 en 16.00 uur een buffet aanbieden. De zondagsbrunch is voor veel mensen een typische familieactiviteit geworden, helemaal omdat voor kinderen vaak maar een fractie van de prijs te betaald hoeft te worden. De terrassen zitten vooral bij lekker weer propvol. Bij specifieke wensen kun je ervoor kiezen om vooraf te reserveren (is niet verplicht).

Tips voor een brunchrestaurant

Hoewel de brunches in Berlijn eigenlijk nooit tegenvallen, zijn er een aantal restaurants die er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit steken.

Avril:

Het buffet van Restaurant Avril (Graefestraße 83) zo groot en gevarieerd, dat je de neiging hebt om te blijven opscheppen. Vooral de aardappeltjes en rijstrolletjes zijn een grote aanrader. Verder kan je zowel buiten als binnen heerlijk zitten en heeft het echt nog de charme van een klein restaurantje.

Intimes:

Deze prachtige, oude en knusse bioscoop in Friedrichshain (Boxhagener Straße 107) biedt op zondagen in haar cafe een lekker brunchbuffet met warme en koude voornamelijk mediterraanse gerechten.  Ook hebben ze lekkere ontbijtjes a la carte, maar als je echt goed vol wilt zitten dan kan ik de brunch aanraden. In de zomer kun je lekker buiten zitten op het terras.

Brunch in een oude turnhal.

Turnhalle:

De Turnhalle (Holteistraße 6-9) is wat chiquer. Zoals de naam al doet vermoeden was dit restaurant vroeger een oude sporthal. Het gebouw is helemaal opgeknapt, maar de sportladders hangen nog steeds op de oude vertrouwde plaats. Het buffet is gigantisch en van geweldige kwaliteit. Alleen het bedienend personeel blijkt helaas keer op keer als enige tegen te vallen.

Tempo Box:

In de altijd levendige Simon Dachstrasse vindt je op nummer 15 Tempo Box. Bij dit restaurantje is het op zondagmiddag altijd druk, zeker als het terrasweer is. Hoogepunten van het buffet zijn de wafels die je zelf kunt maken maar ook het verse fruit is hier erg lekker. Uitgegeten? De vlooienmarkt op de Boxhagener Platz is op loopafstand en zeker een bezoekje waard als je houdt van rommelen tussen oude troepjes.

Wat is jullie favoriet? Laat het weten in de comments onder dit bericht!