Berlijn heeft 3,5 miljoen inwoners, daarvan is een groot gedeelte student. Bijna alle jongeren uit heel Duitsland zouden het liefst naar Berlijn komen om te studeren, het is er goedkoop en het studentenleven is top, ook woningen voor studenten zijn volop te verkrijgen. Ook is Berlijn erg geliefd onder buitenlandse studenten. Wat de minpunten zijn? In Duitsland moet je solliciteren voor een studie. Het kwartje valt wellicht al, bij deze hoge vraag kunnen de universiteiten bijna niet aan de vraag voldoen en worden veel studenten afgewezen of bij een andere studie geplaatst. Dit is natuurlijk niet van toepassing op uitwisselingsstudenten die via een “exchange program” vaak uitgewisseld kunnen worden voor een semester.

Het Duitse schoolsysteem

Systeem Fachhochschule

In Duitsland bestaat er niet zoiets wat wij kennen als “HBO”. Wat ze daar wel kennen zijn Fachhochschulen, letterlijk vertaald zou dit een Hogeschool zijn in het Nederlands. Echter, mijn ervaringen pakten anders uit.

 • In Duitsland kun je op een Hochschule bijvoorbeeld ook een master volgen, dit is in Nederland naar mijn weten niet mogelijk. Het oude “Diplom” uit Duitsland, wat een bachelor en een master gecombineerd is, is aan het verdwijnen. In Duitsland wordt dus ook het Europese bachelor/master systeem ingevoerd.
 • Het niveau verschilt wat, voor mijn specifieke HBO opleiding (Commerciële Economie, HES Amsterdam) vond ik het niveau in Berlijn aan de Hochschule lager liggen (Fachhochschule für Wirtschaft Berlin).
 • De Duitse colleges zijn meer gericht op theorie en presenteren, Nederlandse colleges meer op praktijk en schriftelijke exames.

Fachhochschulen in Berlijn

 • Fachhochschule für Verwaltung und Rechtspflege Berlin. Hier heb ik zelf een half jaar gestudeerd (dit was toen FHW, Fachhochschule für Wirtschaft). Mooi oud gebouw met helaas wat oude computervoorzieningen. Echter wel erg internationaal ingesteld met veel Erasmusstudenten en cursussen in de Engelse taal. Leraren waren erg begaan met “het lot” van de buitenlandse student (zeker als enige buitenlander in een Duitse cursus).
 • FHTW, Fachhochschule für Technik und Wirtschaft. Één van de grootste Fachhochschulen van Berlijn en ook één van de bekendste. Hier heb ik enkele taalcursussen Duits gevolgd.
 • TFH, Technischen Fachhochschule Berlin.
 • Lijst met overige Fachhochschulen in Berlijn.

Universität

De Universiteiten in Berlijn zijn groot en statisch. Er wordt goed onderwijs geboden en de prijzen liggen lager dan in Nederland. Studiemateriaal kan vaak gehuurd worden. Er zijn ontzettend veel verschillende studies in Berlijn, veel in het Engels. Kijk voor een overzicht van de studies op de websites van de Universiteiten van Berlijn.

Mijn ervaringen als student & stagiaire in Berlijn…

Erasmusprogramma

Ik heb voor mijn studie en stage een jaar in Berlijn gewoond (ik deed toen commerciële economie aan de HES/HvA in Amsterdam). Ik ben eerst een half jaar Erasmusstudent geweest aan de Fachhochschule für Wirstschaft Berlin (hogeschool voor economie). De HES, InHolland en de Hogeschool Zuyd zijn enkele andere hogescholen in Nederland die partner zijn met de FHW.

Het Erasmusprogramma is voor Europese studenten die tijdelijk in een ander Europees land gaan studeren. Erasmus biedt daarbij ondersteuning op financieel gebeid, elke Erasmusstudent krijgt een beurs uitgekeerd van minimaal 200 € per maand (dit kan heel erg wisselen per jaar en per hoge school). Voorwaarde is hierbij wel dat je staat ingeschreven bij een Nederlandse hogeschool of universiteit. Daarnaast biedt Erasmus ook talencursussen aan, ik deed eerst 2 weken een talencursus in Berlijn. Voor meer informatie hierover moet je bij je eigen hogeschool of universiteit zijn op het international office.

Stage in Berlijn

De stad Berlijn beviel me zo ontzettend goed dat ik eigenlijk langer wilde blijven wonen daar, een half jaar Erasmus is namelijk zo voorbij als je het naar je zin hebt. Mijn idee was om nog een stage te doen in Berlijn aangezien ik dit toch nog moest doen voor mijn studie. Ik kon de keuze maken of ik deze in Nederland wilde doen, of in het buitenland, de keuze was snel gemaakt. Na erg lang zoeken heb ik eigenlijk een stage gevonden, helaas was er veel concurrentie want Duitse studenten zijn niet vies van een (vrijwillige) stage.

Stage zoeken in Berlijn

Het aanbod van stages is relatief klein vergeleken bij de grote vraag, want de vraag naar stages is heel groot. Ik heb vele sits bezocht om te zoeken naar vacatures:

 • Berufsstart.de
 • Jobrapido.de
 • Jobscout24.de
 • Jobsuche.monster.de
 • Praktikum.info

Deze websites hebben mij erg geholpen bij het zoeken van een stage. Wellicht kun je meer sites vinden door te zoeken naar “Praktikum Berlin” in een Duitse zoekmachine, bijvoorbeeld Google.de.

Ik heb alle bedrijven geschreven die me interessant leken. Met een beetje doorzettingsvermogen en wilskracht zit een stage in Berlijn er voor iedereen wel in. Mocht het je niet lukken via één van deze sites dan kun je een bemiddelingsbureau inschakelen, echter raad ik dit niet aan. Vaak hebben ze stages beneden je niveau die onbetaald zijn, daarnaast betaal je het bemiddelingsbureau ook nog een hoog bedrag voor hun diensten. Je moet dan dus betalen om te kunnen werken, gaat wat ver.

Veel bedrijven in Berlijn stellen wel als voorwaarde dat je Duits spreekt, als je Duits spreekt worden je kansen aanzienlijk vergroot. Als dit een probleem voor je is zou je kunnen zoeken naar internationale bedrijven (denk aan Coca Cola of Ebay) waar het vaak belangrijker is dat je het Engels goed beheerst. Natuurlijk ligt dit ook aan de functie waar je op solliciteert. Ook zou je een cursusje Duits kunnen doen voordat je aan je stage begint. Hier lees je meer over werken in Berlijn.

Mijn stage

Ik ben uiteindelijk aan de slag gegaan bij bloomstreet.net, een online community site van Bertelsmann (grootste mediabedrijf in Duitsland en omstreken). In dit jaar heb ik erg veel leuke dingen van Berlijn leren kennen, ik heb mijn Duits enorm op weten te krikken door de dagelijkse Duitse communicatie. Ook leer je te werken met de Duitse manier van doen, de cultuurverschillen zijn niet heel erg groot. Er wordt vaak gezegd dat Duitsers stijf zijn en houden van hierarchie, hier heb ik gelukkig niets van gemerkt! Natuurlijk kan het schelen dat ik in een jong online bedrijf werkte, die zijn wat losser over het algemeen. Wel zijn ze erg efficient in het werk en dat is erg fijn.