Ik weet niet eens of het woord “Breibommen” of “Breigraffiti” al is ingeburgerd in Nederland maar het concept bestaat wel al en komt vermoedelijk uit Texas (USA). Verschillende benamingen bestaan er vooralsnog want ook knit bombs, yarn bombing, knit graffiti, graffiti knitting, guerrilla knitting en variaties hierop worden gebruikt om gebreide kunstwerken op straat mee aan te duiden. Breibommen zijn een soort graffiti maar dan niet permanent en makkelijk te verwijderen. Graffiti van wol als het ware. Waarschijnlijk is het idee ontstaan door halve breiwerkjes een bestemming te geven en ze niet te hoeven weggooien. Tegenwoordig worden er ook kunstobjecten gebreid met “breibom” als speciaal doel.

Opgefleurde boom met behulp van wol.

Onlangs heb ik geblogd over het concept de “Stricken Bar“, een bar waar je kunt leren breien en brei-ideetjes kunt uitwisselen met andere creatievelingen. De objecten die gebreid worden in de Stricken Bar worden deels gebruikt om die op straat te gebruiken om bijvoorbeeld vuilnisbakken, bankjes en lantaarnpalen mee te versieren. In Berlijn zijn er al een aantal objecten gesignaleerd! Het blijft hierbij niet bij halve breiwerkjes maar soms zijn het ware kunstobjecten.

Breigraffiti in de Oranienstrasse in Kreuzberg

Breikunst in een fotohokje in de Kastanienallee.

Breikunst bij het Nordbahnhof.

Concluderend, breien is niet suf en ik ga binnenkort ook mijn breiwerkje maar ergens in Berlijn ophangen (eventueel “to be continued”).

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This