De jongen in de gestreepte pyjama is een film die is gemaakt naar aanleiding van het gelijknamige boek van de Ierse John Boyne. En waarom dit op Berlijn-blog zul je misschien denken? Er speelt zich namelijk maar een heel klein deel van de film/het boek af in Berlijn, de rest van het verhaal speelt zich af in Polen. Toch vind ik deze film zeker het vermelden waard, het boek overigens ook. Ik heb hem zelf gisteren mogen bewonderen in de bioscoop (Barcelona, waar hij al 26 september in première is gegaan) en ik vond het erg indrukwekkend. In Nederland en in Duitsland draait hij nog niet in de bioscopen, dat wordt pas 2009. Tot die tijd kunnen jullie het boek vast lezen. Het boek vertelt over een geschiedenis die erg belangrijk is en die Duitsland en Berlijn hebben gemaakt tot wat het nu is. Het bijzondere van het boek is dat er over de tweede wereldoorlog wordt verteld vanuit de beleving van een 8 jarig jongetje.

Benieuwd geworden? Het boek kunnen kun je ook online bestellen, deze is te koop voor € 10,00 bij bol.com. De digitale versie is voor €7,95 te koop.

Samenvatting Jongen in de Gestreepte Pyjama:

De gehele film, de jongen in de gestreepte pyjama, wordt getoond door de ogen van Bruno, een jongetje van 8 jaar oud dat geboren is in Berlijn. Hij heeft het er naar zijn zin, zijn vriendjes wonen daar, zijn opa en oma, en zijn ouders hebben een mooi huis. Bijna “perfect” leventje dus, tot zijn vader in 1943 moet verhuizen voor zijn werk. Zijn vader werkt in de tweede wereldoorlog als soldaat voor de SS. Maar wat weet je nou eigenlijk écht van soldaten, concentratiekampen, oorlog, de SS, nazi’s gaskamers en Hitler als je opgroeit in een “goed” gezin waar jouw eigen denkwijzen sterk worden beïnvloed door je vader en je leraar. Hij moet zijn vader dan ook een stoere man vinden, hij is tenslotte een belangrijk man voor het land, voor Duitsland.

Bruno komt in contact met een joods jongetje, de jongen in de gestreepte pyjama, die aan de andere kant van het hek zit. Bruno is wat jaloers op Shmuel, deze jongen, want hij zit niet alleen maar is met andere leeftijdsgenoten, dit in tegenstelling tot Bruno die alleen zijn 4 jaar oudere zus bij zich heeft. Door met Shmuel te praten komt hij er achter dat ook joden eigenlijk mensen zijn… Hij gaat steeds vaker, op wat hij noemt, ontdekkingstocht en dat gaat hem duur komen te staan.

Het boek:

Dit verhaal moet je absoluut gelezen hebben, het boek vond ik persoonlijk beter dan de film. Dat is helaas vaker het geval met verfilmingen, het verhaal dat toch al niet zo lang was wordt is nog minder in detail gebracht in de film.

Helaas moeten jullie nog even wachten tot de film ook daadwerkelijk in Nederland en Duitsland draait. Het boek kunnen jullie wel vast lezen, deze is te koop voor € 10,00 bij bol.com. De digitale versie is voor €7,95 te koop.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This