Afgelopen week was ik geheel onder de indruk na het zien van de film Der Letzte Zug (the last train). De film vertelt het verhaal van een aantal in Berlijn wonende Joden die naar Auswitsch werden gestuurd in 1943. De film is uitgekomen in 2006 en is een deels Duits/Tsjechische productie onder leiding van Joseph Vilsmaier en Dana Vávrová. Het begin van de film speelt zich af in Berlijn.

Het mooie van deze dramafilm is dat er een verbazingwekkend realistisch beeld is geschetst van de werkelijkheid tijdens de tweede wereldoorlog. Er wordt niets geromantiseerd, en ook worden nergens doekjes om gewonden. Het verhaal – der letzte Zug – gaat over een aantal SS-ers die in april 1943 de laatste 688 Berlijnse joden in veewagons naar Auschwitz deporteren. Tijdens de film wordt heel goed duidelijk hoe mensen het hadden wanneer ze vervoerd werden en wat de gevolgen waren van de behandelingen van de Duitsers. Nog voor de aankomst in het concentratiekamp Auswitsch is de helft van de passagiers al overleden van de dorst. Ook enkele ontsnappingspogingen bleken niet altijd goed uit te pakken en heeft vele joden het leven gekost.

Benieuwd geworden? De DVD kun je online bestellen, deze is te koop voor € 9,99 bij bol.com.

Recensie der letzte Zug

De film concentreert zich hoofdzakelijk op de reis van verschillende groepen joden die in Berlijn woonden en bruut worden gedwongen de trein te nemen richting Auswitsch. Omdat het verhaal zich zo concentreert op de treinreis krijg je verder weinig mee van wat er op dat moment in Berlijn gebeurt. Het voordeel hiervan is dat je een heel goed beeld krijgt van wat er in zo’n trein afspeelt. 2 uur lang word je mee gesleept in het verhaal wat erg realistisch en aangrijpend overkomt. Wat mensen te verduren kregen tijdens een reis als veevoer grijpt mij wel aan.

Er gaan uiteenlopende soorten groepen mensen met de trein naar Auswitsch. Het gezin Neumann bijvoorbeeld, waar vader Henry (Gedeon Burkhardt) zijn uiterste best doet om de onmenselijke treinreis voor zijn vrouw Lea (Lale Yavas), hun dochtertje Nina (Lena Beyerling) en baby David zo comfortabel mogelijk te maken. Edelsmid in opleiding Albert Rosen (Roman Roth) heeft de moed om ooit met zijn geliefde Ruth (Sibel Kekilli) te trouwen nog niet opgegeven. Jakob (Hans-Jürgen Silbermann) en Gabriëlle (Brigitte Grothum) vormen een ouder echtpaar dat grote successen heeft gekend op het toneel. Wanneer het ze slecht gaat denken ze terug aan hun mooie leven wat ze in Berlijn hadden en dat tekent een groot contrast en ook het besef dat deze mensen zo “normaal” waren en het niet verdienen zo bruut te worden behandeld.

Ondanks dat het verhaal over de laatste trein niet direct is gebaseerd op de werkelijkheid komt het verhaal er toch wel aardig dichtbij in de buurt.

Slotoordeel

Deze film zet je als (emotioneel) mens wel aan het denken. De film is wel erg geconcentreert op een treinreis richting Auswitsch en wijkt weinig van deze verhaallijn af. Al met al zeer zeker interessant.

Trailer van der letzte Zug


De DVD kun je online bestellen bij bol.com.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This