Kino International werd in de jaren ’60 geopend als dé premièrebioscoop van Oost-Duitsland. Menig belangrijk politicus kwam naar deze statige bioscoop aan de Karl-Marx-Allee om de nieuwste DDR-producties te bekijken. Er was zelfs een rij met extra beenruimte voor de belangrijkste gasten, vanaf rij 8 had je bovendien het beste zicht op het beeldscherm. Alles, om de elite een optimale kijk- en luisterbeleving te bieden.

Voor het ontwerp en de technische specificaties van de bioscoop werden sowieso kosten noch moeite gespaard. Alles werd ingericht naar de toenmalige specificaties voor dé perfecte bioscoop. Kosten egal. Kino International was een heus prestigeproject en is grotendeels onveranderd gebleven. Niet alleen de moeite waard dus voor het filmprogramma, maar ook voor een kleine tijdreis.

Vorige week was ik tijdens de Tag des offenen Denkmals voor een rondleiding in het Kino International voor een blik achter de schermen en om meer te weten te komen over deze bijzondere bioscoop.

20140914 - _MG_1737- BerlijnBlog Kino International_

In de jaren ’50 en ’60 werden vele gebouwen speciaal als bioscoop ontworpen om de gast een perfecte kijk- en luisterbeleving te geven. Omdat het Zoo Palast en het Royal Palast in het westen kwamen te liggen had Oost-Berlijn haar eigen Filmpalast nodig. En zo geschiedde dat Kino International in 1963 haar deuren opende als deelproject van bouwfase twee van de Karl-Marx-Allee. Veel Plattenbau, Kino International, Cafe Moskau en Kosmos (toen de grootste bioscoop van de DDR, nu evenementenlocatie) kenmerkten de tweede, iets kostenefficiëntere, bouwfase van de Karl-Marx-Allee.

Over alles wat je in deze zaal ziet is zorgvuldig nagedacht. Zo loopt de helling bijvoorbeeld exponentieel naar boven. Dat betekent dat de stoelen op de eerste rijen vlakker achter elkaar staan dan de stoelen achterin de zaal. Dit zorgt voor een optimale kijkhoek vanaf alle zitplaatsen in de zaal. In totaal bood de zaal ruimte voor 608 bioscoopbezoekers.

20140914 - _MG_1733- BerlijnBlog Kino International_

De geluidstechniek, met panelen in het plafond en aan de wand, werd speciaal voor Kino International ontworpen voor een optimale geluidsbeleving. De schuine houten panelen aan de wand zorgen voor een unieke akoestiek. Het golvende plafond was niet alleen bijzonder om te zien maar zorgde er ook voor dat het geluid optimaal door de zaal werd verspreid.

Ook het gebolde scherm met forse afmetingen (17,5m breedte) was conform de nieuwste standaarden. Twee paar klassieke gordijnen hangen voor het scherm. Het glittergordijn dat je hier ziet, werd voor premières gebruikt. Een beetje glitter und glamour in de DDR. Als je goed kijkt zie je dat er bij de vierde en vijfde glitterbaan iets mis is gegaan. De stof is verkeerd om genaaid. Te duur om te herstellen…

20140914 - _MG_1749- BerlijnBlog Kino International_

Het bijzondere van een rondleiding is dat je op plekken komt waar je als normale bioscoopgast geen toegang toe krijgt. De tour begon in de technische ruimte waar de films worden afgespeeld. Hier staan, naast de digitale projector die tegenwoordig wordt gebruikt, ook nog twee analoge exemplaren. Afgezien van de digitale projector was het alsof hier de tijd had stil gestaan.

20140914 - _MG_1742- BerlijnBlog Kino International_

Deze analoge filmprojectoren zijn in de DDR geproduceerd voor het afspelen van 70-mm films, een breedbeeldformaat dat voornamelijk in bioscopen werd gebruikt.

20140914 - _MG_1744- BerlijnBlog Kino International_

20140914 - _MG_1745- BerlijnBlog Kino International_

Analoge filmrollen voor het beeld.

20140914 - _MG_1760- BerlijnBlog Kino International_

De foyer op de bovenetage is nog geheel in stijl en biedt een prachtige panoramablik over de Karl-Marx-Allee.

20140914 - _MG_1771- BerlijnBlog Kino International_

De ramen nemen het grootste deel van de facade in beslag. De 4 glazen kroonluchters komen uit een glasfabriek uit Tsjechoslowakije. Wat mij betreft is de foyer, naast de zaal, echt het pronkstuk van de bioscoop.

20140914 - _MG_1765- BerlijnBlog Kino International_

20140914 - _MG_1764- BerlijnBlog Kino International_

De foyer bestaat uit warme kleuren en uit een wand die oogt als een zuilenfacade. Bijna jammer als je de foyer moet verlaten omdat de film begint!

20140914 - _MG_1781- BerlijnBlog Kino International_

Kino International was multifunctioneel. Zo was ook de wijkbibliotheek in het pand ondergebracht. Vandaag de dag is de club FröSi hier gehuisvest en staan er wijnglazen in plaats van boeken in de kast.

_MG_1788

_MG_1786

_MG_1799

De hal en garderoberuimte.

20140914 - _MG_1807- BerlijnBlog

Ventilatiebuizen in de kelder. Wat een joekels he?

20140914 - _MG_1820- BerlijnBlog

Warm wordt het snel in een ruimte waar zoveel man dicht op elkaar zit.  De ventilatie en het koelen van ruimtes is dan ook een van de grootste uitdagingen voor bioscopen. De ruimtes op de juiste temperatuur krijgen is zo eenvoudig nog niet! (Wat mij betreft mogen de ventilatorien altijd op een wat lager pitje, maar ok ;-)).

20140914 - _MG_1817- BerlijnBlog

Dit soort joekels zorgden voor een behaaglijke temperatuur in de bioscoop. Vroeger stond deze ruimte vol met zulke ventilatoren, nu worden nog maar twee kleine ventilatoren gebruikt voor de temperatuurregeling van het hele pand.

20140914 - _MG_1833- BerlijnBlog

Wist je trouwens dat Kino International beschikt over een bunker?

20140914 - _MG_1832- BerlijnBlog

De kleine bunker werd later gebouwd voor de politieke elite. Echt een geavanceerde bunker is het niet (neem daarvoor een kijkje bij Berliner Unterwelten) maar de ruimte was groot genoeg om een aantal mensen veilig onder te brengen.

20140914 - _MG_1823- BerlijnBlog

Nu worden de bunkers vooral gebruikt als opslagruimte, of als rommelhok, net hoe je het wilt noemen. Hoe dan ook. Het is fijn om te zien dat ik niet de enige ben die graag dingen bewaart op plekken waar niemand het ziet.

20140914 - _MG_1841- BerlijnBlog

20140419 - IMG_4274- BerlijnBlog-2

Zo’n rondleiding tijdens de Tag des offenen Denkmals is echt de moeite waard als je eens een kijkje wilt nemen achter de schermen van bijzondere panden. Dit weekend bezocht ik ook het Haus des Lehrers, een evenementenlocatie vlakbij Alexanderplatz.

Als je niet wilt wachten tot de Tag des offenen Denkmals volgend jaar kun je ook gewoon een filmpje pakken in Kino International. Alleen al de foyer en de zaal zijn tenslotte al de moeite waard!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This