Vanavond is het zover, vliegveld Berlin Tempelhof sluit definitief haar poorten.

Luchthaven Berlin-Tempelhof is de oudste en kleinste van de drie vliegvelden in Berlijn. Tot voor kort werd de luchthaven nog gebruikt voor kleine en middelgrote vluchten, maar het is de bedoeling dat alle vluchten naar vliegveld Berlin-Schönefeld verplaatst worden.

In eerste instantie besloot de Berlijnse regering dat luchthaven Tempelhof op 31 oktober 2004 gesloten moest worden, zodat alle luchtvaartactiviteiten geconcentreerd konden worden. De luchtvaartmaatschappijen die op Tempelhof vlogen hebben daar toen der tijd een stokje voor weten te steken.

Uiteindelijk is er op 27 april 2008 een referendum georganiseerd over de sluiting van de luchthaven. Ruim 60% van de stemmers was vóór de sluiting’. De opkomst was echter miserabel, slechts 36,1% van de stemgerechtigden nam de moeite zijn/haar stem uit te brengen. Zodoende werd besloten om Tempelhof op te heven.

Het einde van vliegveld Tempelhof, betekent niet dat het enorme gebouw ook gesloopt zal worden. De Berlijnse stadsbestuur breekt op dit moment het hoofd op het bestemmingsplan voor het terrein dat zo lang is als de afstand tussen de Brandenburgertor en de Fernsehturm.

De immense gebouwencomplexen, die tot de grootste ter wereld horen, staan onder monumentenzorg. Het stadsbestuur wil hierin bedrijven vestigen. Op het terrein zouden woningen moeten komen en een park. Maar vooralsnog zijn de plannen vaag en potentiële investeerders terughoudend. Het onderhoud van het vliegveld zal het stadsbestuur 12 miljoen per jaar kosten.

Lees meer over de geschiedenis van Flughafen Berlin-Tempelhof

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This