Naast bekende locaties van Madame Tussauds in andere wereldsteden als New York, Hong Kong, Londen en ons eigen fijne Amsterdam komt het concept ook naar Berlijn. De versie in Londen is overigens de eerste geweest en is gekomen in 1835. In 1971 kwam de Amsterdamse versie erbij en vanaf toen ging het snel met het aantal locaties van Madame Tussauds. In juli zal het museum openen op een prachtige locatie aan Unter den Linden.

Om ideeën te krijgen over welke beelden present zouden moeten zijn in Madame Tussauds heeft de sectie Duitse geschiedenis een onderzoek gedaan onder de bewoners van Berlijn, en onder toeristen. Die beiden zijn tenslotte de doelgroep van Madame Tussauds en ik vind het eigenlijk wel een goed idee dat ze de doelgroep naar hun behoeften hebben gevraagd. Maar wat blijkt nou, Hitler kwam als winnaar uit de bus. En hoewel er al een versie van een kleine Hitler staat in Madame Tussauds in Londen komt er ook een versie te staan in de Berlijnse Madame Tussauds.

Ergens wel gevaarlijk omdat het nogal wat teweeg brengt onder de bevolking, stel je voor, straks is het Madame Tussauds het nieuwe bedevaartsoord voor rechts extremisten. Maar wellicht valt het mee want Hitler wordt gepresenteerd als een man die verloren heeft. Hij komt te zitten achter een tafel zodat hij “veiliger” staat en mensen niet met hem op de foto kunnen. Hij zal erbij zitten zoals “toen” vlak voor zijn zelfmoord in zijn bunker tijdens de verovering van Berlijn door de Sovjet Unie in 1945. In deze context lijkt het me een “aanwinst” voor het museum, hoe kwaad het ook moest, deze man is wel heel belangrijk geweest voor Duitsland en Berlijn in het bijzonder. Onmisbaar in de Duitse geschiedenis. Op deze manier kunnen ook de jongere generaties die nog komen gaan kennis maken met de toekomst, zonder gelijk naar een “stoffig” museum te hoeven gaan.

Natuurlijk komen er nog veel meer wassen beelden naar Berlijn, in totaal zo´n 70 bekende Duitsers en internationale sterren. Even een beknopte lijst van welke sterren je nog meer kunt verwachten in Berlijn: Herbert Grönemeyer en Peter Maffay, Elvis, Bono en the Beatles. Nicole Kidman, George Clooney, Jennifer Lopez, Robbie Williams en Leonardo di Caprio. Marlene Dietrich, Boris Becker en Steffi Graf. Maar ook Angela Merkel, Klaus Wowereit en zelfs de paus Benedikt XVI zijn erbij. Geen misselijk rijtje dus (rijtje is nog onder voorbehoud).

Zo heeft Berlijn er weer een mooie bezienswaardigheid bij aan de prachtige boulevard Unter den Linden. Naast de Berliner Dom, de Humbuldt Universität, de nationale bibliotheek, de vele ambassades, het oude Palast de Republik en het Museuminsel is nu ook Madame Tussauds hier te vinden. Unter den Linden leeft als nooit tevoren!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This