De Berlijners hebben een grote vijand en dat zijn wij, de toeristen. De boodschap is inmiddels wel duidelijk, Berlijners kunnen helemaal niets met al die Engelsen, Amerikanen, Fransen en andere toeristen die de stad “teisteren”. Of je nou een krant openslaat of Berlijners spreekt, je kunt niet om de boodschap heen. Toeristen zijn hier niet welkom, en de stickers “Berlin doesn’t like you” schreeuwen je dat maar al te graag tegemoet. De normaal zo tolerante (?) Grüne roepen het ook “Hilfe, die Touris kommen”.

Ontstaan van de toeristenhaat

De negatieve trend is al een tijdje gaande en zal je als Berlijnliefhebber vast niet ontgaan zijn. Sinds het WK van 2006 deels in Berlijn plaats vond is helemaal de Hölle los, Berlijn bouwt aan zijn imago en daarmee aan populariteit. Dat Easyjet tegenwoordig naar Berlijn vliegt zorgt nog eens voor een extra lading aan partytoeristen die in het weekend even alle clubs en bars afgaan, zich volgieten met goedkoop bier, en zondagavond brak terug naar hun thuisland vertrekken. Met gemak wordt er €3 neergeteld voor een biertje, want “het is altijd nog goedkoper dan een biertje in Londen/Parijs/Amsterdam”. En voila, daar zijn de stijgende horecaprijzen. Daarmee zijn de Oranienburger Straße, de Simon-Dach-Straße en de Kastanienallee inmiddels no-go areas voor de Berlijner, “vergeven door toeri’s”. Nu is o.a. de Schlesische Straße in het Kreuzbergse Wrangelkiez aan de beurt. Toevallig zitten hier enkele hostels en loopt er af en toe een toerist over straat. Niet te vergelijken met Mitte maar de inwoners klagen er niet minder om. Want van Kreuzbergse bewoners hoor je ook vaak dat er niets mis is met toeristen, zolang ze zich maar beperken tot het centrum.


Foto’s van http://fotovandedag.tumblr.com/.

Tolerant?

De tolerante wereldstad Berlijn waar alles kan en mag bestaat uit een bang volkje, bang voor veranderingen. Want al het slechte in Berlijn wordt veroorzaakt door toeristen, te weten: de stijgende prijzen in Mitte, het verdwijnen van de alternatieve sfeer in Prenzlauer Berg en de drukte en rotzooi op straat. Naast de gentrification (stijgende huurprijzen omdat kapitaalkrachtigere inwoners graag in hippe buurten wonen en oorspronkelijke bewoners naar de stadsgrenzen verdrijven) is nu ook touristification aan de orde van de dag. Je zou natuurlijk kunnen beargumenteren dat die 22 miljoen overnachtingen met al zijn directe en indirecte uitgaven door toeristen in Berlijn de stad met de grote schulden goed doet, maar om geld gaat het – natuurlijk – niet. Daarom boomt de economie van Berlijn nog altijd niet en zit het grote geld in Frankfurt, München en Hamburg.

De ironie…

Nu zal ik wel een zeiksnor zijn maar ik kan me bij vlagen bijzonder ergeren aan de intolerante houding van sommige (import)Berlijners. Want uiteindelijk komt het er eigenlijk altijd op neer dat zij de eerste waren en daarom alleenrecht zouden hebben op de stad. Ironisch genoeg zijn vele inwoners van Berlijn zelf niet eens geboren in Berlijn, hebben zij dan wel recht van spreken? En wanneer ben je het omslagpunt van toerist naar bewoner voorbij? Een paar maanden, een paar jaar, een paar decennia? Naar mijn mening horen toeristen gewoon bij iedere wereldstad. In het centrum van Amsterdam lopen naar mijn idee relatief veel meer toeristen rond. Leuk toch, ik hou wel van wat exotische talen op straat.

 

Toeristenhaat in Berlijn; terecht of doorgeslagen?

 

Deze korte video geeft een veelzijdig beeld van toerisme in Berlijn. Op het moment wordt er geld gezameld om er een uitgebreide documentaire van te maken. Meer informatie vind je hier.

Voordat dit artikel in de herhaling valt: wat vinden jullie? Is de haat jegens toeristen terecht, doorgeslagen of heb je er nog weinig van gemerkt?

Toeristenhaat in Berlijn?

Bekijk resultaten

Laden ...
 Laden ...

Zie ook:

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This