Een van de grensovergangen tussen West- en Oost-Berlijn bevond zich in de Bornholmer Straße. Als je het S-Bahnstation uitkomt sta je midden op de Bösebrücke, de plek waar zich de grensovergang bevond en de plek die jarenlang voor vele DDR-burgers onbegaanbaar was. Het is een hele rare gewaarwording om nu zo makkelijk over de brug tussen Wedding en Prenzlauer Berg te lopen, rijden, fietsen of joggen. Deze plek heeft namelijk een veelbewogen geschiedenis.
1989 was het jaar waarin er geschiedenis werd geschreven op deze brug. Hoewel er eerder dat jaar meerdere demonstraties waren tegen het DDR-regime, had niemand gedacht dat de muur ook daadwerkelijk zou vallen en dat de eerste Oost-Duitsers hier de grens zouden passeren. Op 9 november was het dan zover.
Nadat vele Oost-Berlijners op de radio hadden gehoord dat de reisbeperkingen voor Oost-Duitsers per direct opgeheven zouden zijn, stormden ze in grote getalen naar de grenzovergang Bornholmer Straße. Eigenlijk zouden de reisbeperkingen alleen opgeheven zijn voor burgers die al probeerden te vluchten via het buitenland, maar Gunter Schabowski (persvoorlichter DDR) drukte zich nogal onhandig uit op de radio. En hoe moet dat voelen als je ineens op de radio hoort dat je je weer vrij kunt bewegen, natuurlijk ga je dan als een gek naar de dichtstbijzijnde grensovergang!
Eenmaal aangekomen bij de grensovergang waren de slagbomen dicht. De hoofdgrenswachter, die niet op de hoogte was van de situatie, wist zich geen raad met de dringende mensenmassa. Hij besloot contact op te nemen met zijn chef maar nadat hij geen gehoor gaf besloot hij de slagbomen te openen. Tienduizenden Oost-Duitsers slaagden erin om op de dag dat de Berlijnse Muur viel ongehinderd over de Bösebrücke naar West-Berlijn te geraken. Bondskanselier Angela Merkel was een van hen.
Een jaar na de val van de Berlijnse muur werd deze gedenksteen geplaatst aan de oostkant van de Bösebrücke.
Met daarop de volgende woorden:
De brug aan de Bornholmer Straße werd de Berlijnse Muur in de nacht van 9 op 10 november 1989 voor het eerst sinds augustus 1961 geopend. De Berlijners kwamen weer samen. Willy Brandt: “Berlijn zal leven en de muur zal vallen”.
Ter herinnering aan het ijzeren gordijn is er vlakbij de voormalige grensovergang een gedenkplaats ingericht. De Platz des 9. November 1989 werd geopend op 9 november 2010.
Langs een overgebleven stuk “Hinterlandmauer” vind je informatieborden waar je meer informatie en foto’s over deze speciale plek kunt vinden.
Op chronologische volgorde kun je precies zien wat er wanneer gebeurde.
Hier liggen de fundamenten van een voormalige wachttoren. Net als honderden andere wachttorens is ook deze wachttoren verdwenen.
De Bösebrücke.
Vanaf de brug heb je best een aardig uitzicht over de urbane skyline van Berlijn.
Het S-Bahnstation Bornholmer Straße is al die tijd een spookstation geweest. Omdat het station direct aan de grens lag werd het station in 1961 gesloten. Het openbaar vervoer uit West-Berlijn richting Frohnau en Heiligensee kwam langs het station, maar stopte niet. Meer over spookstations kun je vinden in de tentoonstelling in het Nordbahnhof.
Platz des 9. November 1989
Adres: Platz des 9. November 1989
OV: S-Bahnhof Bornholmer Straße
wij gaan daar zeker kijken , eind april begin mei :-) zo’n heerlijke stad
http://www.youtube.com/watch?v=RZzOhYMYOhE
indrukwekkend…
Prachtige foto’s en tekst Marjolein. Ik heb nog een aantal andere foto’s. Als je ze wilt hebben, stuur dan even een berichtje.
En die Harald Jäger, der Mann der die Mauer öffnete, heeft over de gebeurtenissen aan de GüST Bornholmer Straße een prachtig boek geschreven genaamd: “Der Mann der die Mauer öffnete”.
Hoi Michel,
dankjewel! In meer materiaal heb ik altijd wel interesse! Ik zal je even een mailtje sturen. Ik zie zojuist op Berlijnforum.nl ook wat foto’s staan: http://berlijnforum.nl/berlijnforum/viewtopic.php?f=10&t=372.
Dat boek klinkt ook interessant, bedankt voor de tip!
Groeten,
Marjolein.
Die gaat op het lijstje voor volgende week.
Het was Luitenant-Kolonel Harald Jäger die daar uiteindelijk de slagboom opende. Hij is dus de man die De Muur daadwerkelijk liet vallen. Vind ik… ;-)