Een van de grensovergangen tussen West- en Oost-Berlijn bevond zich in de Bornholmer Straße. Als je het S-Bahnstation uitkomt sta je midden op de Bösebrücke, de plek waar zich de grensovergang bevond en de plek die jarenlang voor vele DDR-burgers onbegaanbaar was. Het is een hele rare gewaarwording om nu zo makkelijk over de brug tussen Wedding en Prenzlauer Berg  te lopen, rijden, fietsen of joggen. Deze plek heeft namelijk een veelbewogen geschiedenis.

Bornholmer Straße Grenzübergang

1989 was het jaar waarin er geschiedenis werd geschreven op deze brug. Hoewel er eerder dat jaar meerdere demonstraties waren tegen het DDR-regime, had niemand gedacht dat de muur ook daadwerkelijk zou vallen en dat de eerste Oost-Duitsers hier de grens zouden passeren. Op 9 november was het dan zover.

Nadat vele Oost-Berlijners op de radio hadden gehoord dat de reisbeperkingen voor Oost-Duitsers per direct opgeheven zouden zijn, stormden ze in grote getalen naar de grenzovergang Bornholmer Straße. Eigenlijk zouden de reisbeperkingen alleen opgeheven zijn voor burgers die al probeerden te vluchten via het buitenland, maar Gunter Schabowski (persvoorlichter DDR) drukte zich nogal onhandig uit op de radio. En hoe moet dat voelen als je ineens op de radio hoort dat je je weer vrij kunt bewegen, natuurlijk ga je dan als een gek naar de dichtstbijzijnde grensovergang!

Bundesarchiv_Bild_Grenzübergang_Bornholmer_Straße

Eenmaal aangekomen bij de grensovergang waren de slagbomen dicht. De hoofdgrenswachter, die niet op de hoogte was van de situatie, wist zich geen raad met de dringende mensenmassa. Hij besloot contact op te nemen met zijn chef maar nadat hij geen gehoor gaf besloot hij de slagbomen te openen. Tienduizenden Oost-Duitsers slaagden erin om op de dag dat de Berlijnse Muur viel ongehinderd over de Bösebrücke naar West-Berlijn te geraken. Bondskanselier Angela Merkel was een van hen.

IMG_2422 Bornholmer Straße Bösebrücke

IMG_2424 Bornholmer Straße Bösebrücke

IMG_2443 Bornholmer Straße Bösebrücke

Een jaar na de val van de Berlijnse muur werd deze gedenksteen geplaatst aan de oostkant van de Bösebrücke.

IMG_2442 Bornholmer Straße Bösebrücke

Met daarop de volgende woorden:

De brug aan de Bornholmer Straße werd de Berlijnse Muur in de nacht van 9 op 10 november 1989 voor het eerst sinds augustus 1961 geopend. De Berlijners kwamen weer samen. Willy Brandt: “Berlijn zal leven en de muur zal vallen”.

IMG_2425 Bornholmer Straße Bösebrücke

Ter herinnering aan het ijzeren gordijn is er vlakbij de voormalige grensovergang een gedenkplaats ingericht. De Platz des 9. November 1989 werd geopend op 9 november 2010.

IMG_2441 Bornholmer Straße Bösebrücke

Langs een overgebleven stuk “Hinterlandmauer” vind je informatieborden waar je meer informatie en foto’s over deze speciale plek kunt vinden.

IMG_2434 Bornholmer Straße Bösebrücke

Op chronologische volgorde kun je precies zien wat er wanneer gebeurde.

IMG_2433 Bornholmer Straße Bösebrücke

IMG_2440 Bornholmer Straße Bösebrücke

IMG_2428 Bornholmer Straße Bösebrücke

Hier liggen de fundamenten van een voormalige wachttoren. Net als honderden andere wachttorens is ook deze wachttoren verdwenen.

IMG_2446 Bornholmer Straße Bösebrücke

De Bösebrücke.

IMG_2450 Bornholmer Straße Bösebrücke

IMG_2455 Bornholmer Straße Bösebrücke

IMG_2456 Bornholmer Straße Bösebrücke

Vanaf de brug heb je best een aardig uitzicht over de urbane skyline van Berlijn.

IMG_2458 Bornholmer Straße Bösebrücke

Het S-Bahnstation Bornholmer Straße is al die tijd een spookstation geweest. Omdat het station direct aan de grens lag werd het station in 1961 gesloten. Het openbaar vervoer uit West-Berlijn richting Frohnau en Heiligensee kwam langs het station, maar stopte niet. Meer over spookstations kun je vinden in de tentoonstelling in het Nordbahnhof

Platz des 9. November 1989
Adres: Platz des 9. November 1989
OV: S-Bahnhof Bornholmer Straße

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This