Traditionele kerstmarkten, ik hou er van. Lekker eten, rondsnuffelen tussen kneuterige Duitse kerstversiersels en natuurlijk veel Glühwein en heiße Schoko dinken. Ik kan daar echt van genieten! Er is echter één keerzijde: als je komt om originele items te shoppen of om de creatieve sfeer van Berlijn te proeven dan zit je hier eigenlijk verkeerd. De alternatieve kerstmarkten in Berlijn bieden dan uitkomst. Hier kun je terecht voor originele kerstcadeaus, producten van lokale ontwerpers en meer street food dan traditioneel Grünkohl en Bratwurst. In dit artikel heb ik een selectie gemaakt van de leukste kerstmarkten in Berlijn die nét even anders zijn dan de traditionele kerstmarkten. Fijne adventweken! 

Laatste update van dit artikel: 24.11.2017 / Markten staan op volgorde van plaatsvinden – de meeste markten vinden alleen in de weekenden plaats. 

Heissa @ Holzmarkt25

Holzmarkt25 is sinds de opening snel één van mijn absolute lievelingsplekken in Berlijn geworden. Toen ik las dat in dit creatieve complex aan de Spree dit jaar voor het eerst een hele toffe wintermarkt plaats vindt, was ik dan ook meteen razend benieuwd. De locatie is vooral bekend als strandbar maar bewijst dit jaar dat het ook de perfecte locatie is voor een gezellige wintermarkt. Je krijgt er heerlijke Käsespätzle (mijn favoriet), sterk geurende raclette (must voor de ware kaasliefhebber) en vers gebakken schnitzel (van kalfsvlees of knolselderij). Overal branden knusse knetterende haardvuren en er hangt een gezellig alternatief sfeertje. Met het aantal kraampjes hebben ze een goede balans gevonden: er staan genoeg kraampjes voor een knusse sfeer maar het is ook weer niet te massaal, de gezellige sfeer is dus gewaarborgd. Ook met kinderen is het een leuke markt om te bezoeken, speciaal voor hen is er een uitgebreid programma bestaande uit o.a. Eisstock schießen (ijsstokschieten is een populaire activiteit op Berlijnse kerstmarkten en is vergelijkbaar met curling), sprookjes die voorgelezen worden en films die worden vertoond. Wandel ook zeker de galerieën binnen die zich op het terrein bevinden en geniet verder vooral van een warme Glühwein bij het kampvuur en de beats van de DJ.

Waar: Holzmarkt25, Holzmarktstraße 25, Berlijn-Friedrichshain
OV: S Ostbahnhof
Wanneer: 24.11.2017 – 23.12.2017, iedere vrijdag (vanaf 16:00), zaterdag (vanaf 12:00) en zondag (vanaf 12:00)
Entree: gratis
Meer info: facebook.com/events/141340223161205

Winterzauber @ Deck5

Een relaxte kindvriendelijke kerstmarkt boven de daken van Berlijn. Onder het motto “ho, ho, hoch!” (ho, ho, hoog) kun je op de vijfde verdieping van het winkelcentrum Schönhauser Arcaden met een zelfgemaakte Glühwein of een winterse cocktail genieten van het uitzicht over Prenzlauer Berg en de rest van Berlijn. In de zomer is Deck5 een toffe strandbar en tijdens de decembermaand heerst hier kerstidylle. Kinderen kunnen zich vermaken met sprookjes, een bezoek van de kerstman en de kinderopvang. Verder wordt er traditioneel houtsnijwerk en lekkers van de barbecue verkocht.

Waar: Deck5, bovenop de Schönhauser Arcaden, Schönhauser Allee 79, Berlijn-Prenzlauer Berg
OV: S+U2 Schönhauser Allee
Wanneer: 24.11.2017 – 30.12.2017 (dagelijks 14:00 – 22:00, 24.12. gesloten, 31.12 O&N feest)
Entree: gratis

BRLO X-MAS MARKET @ BRLO

Als je niet van Glühwein houdt, heb je het zwaar tijdens de adventperiode in Berlijn. Gelukkig is Glühbier steeds meer in opkomst en is er dit jaar zelfs voor het eerst een kerstmarkt die zich helemaal in Glühbier heeft gespecialiseerd. Hoe kan het ook anders dan dat dit bij BRLO, één van mijn favoriete Biergarten- en restaurantontdekkingen van het jaar, plaatsvindt. De Berlijnse bierbrouwerij biedt niet alleen hun eigen Glühbier aan, maar ook ook speciaalbieren van andere brouwerijen. Gelukkig is er voor de Glühweinfans ook Glühwein te krijgen. Streed food klassiekers Tommi’s Burger Joint (burgers) en Tapiocaria (Braziliaans street food) zijn ook van de partij en zorgen voor een goede bodem.

Waar: BRLO, Schöneberger Straße 16, Berlijn-Schöneberg
OV: U1+U2 Gleisdreieck
Wanneer: 1.12.2017 – 3.12.2017 (vrijdag vanaf 16:00, zaterdag en zondag vanaf 12:00)
Entree: gratis
Meer info: brlo.de/the-first-brlo-x-mas-market

Weihnachtsrodeo @ Kühlhaus Berlin

Bij de Weihnachtsrodeo vind je ongetwijfeld een origineel en verrassend cadeau voor je geliefde(n) of jezelf. Samen met Holy Shit Shopping is het namelijk één van de meest omvangrijke designkerstmarkten van Berlijn, waar o.a. dranken, sierraden, kleding, huisdecoratie en ander moois van lokale handelaren worden verkocht. Eerder slaagde ik op deze markt al voor een mooie poster voor onze woonkamer, een tof Berlijn T-shirt voor mijn broertje en een ketting van een Berlijnse ontwerpster (Pictofactum). Daarnaast zijn er tientallen stands die street food (burgers, dumplings, pies en nog veel meer) en warmen dranken aanbieden, precies zoals het op een echte kerstmarkt hoort. Dit jaar wordt de alternatieve kerstmarkt voor het eerst in het Kühlhaus Berlin georganiseerd, een prachtige locatie met meerdere etages in een grote industriële hal, vlakbij Potsdamer Platz.

Waar: Kühlhaus Berlin, Lückenwalderstraße 3, Berlijn-Kreuzberg
OV: U1+U2 Gleisdreieck
Wanneer: 2.12.2017 – 3.12.2017 en 9.12.2017 – 10.12.2017 (12:00 – 20:00)
Entree: € 5,-
Meer info: weihnachtsrodeo.de

Berlin Graphic Market // X-MAS Edition @ Kühlhaus Berlin

Voor mooie illustraties, tekeningen en foto’s ben je bij de Berlin Graphic Market aan het juiste adres. Hier koop je de beste cadeaus voor mensen die graag een mooie poster of kaart aan de muur hangen. Op de markt staan doorgaans verschillende kunstenaars uit Berlijn met allemaal een andere stijl, van abstract tot fantasy, van duister tot kleurrijk, voor ieder wat wils. Deze Berlin Graphic Market is onderdeel van de Weihnachtsrodeo.

Waar: Kühlhaus Berlin, Lückenwalderstraße 3, Berlijn-Kreuzberg
OV: U1+U2 Gleisdreieck
Wanneer: 2.12.2017 – 3.12.2017 en 9.12.2017 – 10.12.2017 (12:00 – 20:00)
Entree: € 5,-
Meer info: facebook.com/events/1923778507943908

Weihnachtsmarkt @ Klunkerkranich

De hoogste kerstmarkt vindt dit jaar zonder twijfel op het garagedek van de Neukölln Arkaden plaats. De toffe bar Klunkerkranich wordt tijdens de adventweekenden getransformeerd tot alternatieve kerstmarkt. Je kunt er Glühwein drinken, er is live muziek en er staan verschillende standjes met kleding, tassen, chocolade en bakwaren. Een feest met winkelopties dus! Bovendien heb je vanaf deze kerstmarkt een tof uitzicht over de wijk Neukölln en de Berlijnse skyline in de verte. Een fijne plek om tot rust te komen bovenop het winkelgeweld in het winkelcentrum onder je. Eetopties zijn wat beperkt maar gelukkig zijn er in Neukölln legio aan goede en betaalbare restaurants te vinden.

Waar: Klunkerkranich, Karl-Marx-Straße 66, Berlijn-Neukölln
OV: U7 Rathaus Neukölln
Wanneer: 2.12.2017 – 3.12.2017, 9.12.2017 – 10.12.2017, 16.12.2017 – 17.12.2017 (14:00 – 20:00)
Entree: gratis (na 16:00 € 3,-)
Meer info: klunkerkranich.de

20161203-img_3889-berlijnblog-kerstmarkt-klunkerkranich

ArTminius21 @ Arminiusmarkthalle

De Arminiusmarkthalle is een van de weinige overgebleven historische markthallen in Berlijn. Vorige eeuw had bijna elke arbeidersbuurt een eigen overdekte markthal, maar helaas zijn velen daarvan in de Tweede Wereldoorlog verwoest. De Arminiushalle niet, en deze prachtige markthal heeft ook zijn functie als marktplaats weer teruggekregen. Regelmatig vindt ArTminius plaats, een leuke markt waar de groenteverkopers plaats maken voor kunst, mode en design van lokale ontwerpers.

Waar: Arminiusmarkthalle, Arminiusstraße 2-4, Berlijn-Mitte
OV: U9 Turmstraße
Wanneer: 2.12.2017 en 16.12.2017
Entree: gratis
Meer info: artminius21.wordpress.com

20150126 - _MG_6618- BerlijnBlog Arminiushalle Moabit

 

Brunnenmarkt @ Brunnenstraße

De no-nonsense street food markt in de Brunnenstraße wordt tijdens de decembermaand in een feestelijk jasje gehesen. Tijdens het eerste adventweekend kun je bij de ‘Brunnenmarkt im Advent’ terecht voor cadeau-ideeën, Glühwein en street food. Deze markt is uitstekend te combineren met een bezoek aan het Mauerpark en de vlooienmarkt op de Arkonaplatz.

Waar: Brunnenmarkt, Brunnenstraße, Berlijn-Mitte
OV: U8 Bernauer Straße of U8 Voltastraße

Wanneer: 3.12.2017 (12:00 – 19:00)
Entree: gratis
Meer info: www.facebook.com/BRUNNENMARKT

Naschmarkt @ Markthalle IX

Zoetekauwen opgelet! Tijdens het eerste Advent en vlak voor Sinterklaas staat de hele Markthalle IX in het teken van zoetigheid. Nikolaus nascht. Koekjes, gebrande noten, taartjes, pralines, kerstkransen, jam en nog veel meer. Bijna allemaal gemaakt in kleine Berlijnse fabriekjes. Leuk als je lekkers uit de regio wilt proberen!

Waar: Markthalle IX, Eisenbahnstraße 42-43, Berlijn-Kreuzberg
OV: U1 Görlitzer Bahnhof

Wanneer: 3.12.2017 (11:00 – 19:00)
Entree: € 3,-
Meer info: naschmarkt-berlin.de

Zeughausmesse @ Deutsch Historisch Museum

De Zeughausmesse für angewandte Kunst biedt van 7 tot 10 december een podium voor toegepaste kunst en design in de patio van het Duits Historisch Museum. Kun je gelijk verbinden met een bezoek aan het meest omvangrijke museum over de Duitse geschiedenis, dat echt een absolute aanrader is.

Waar: Deutsch Historisch Museum, Unter den Linden 2, Berlijn-Mitte
OV: S Hackescher Markt of S+U Alexanderplatz
Wanneer: 7.12.2017 t/m 10.12.2017
Entree: € 8,- (inclusief toegang tot het museum)
Meer info: www.zeughausmesse.de

 

Scandinavian Christmas Market @ Urban Spree

Dé kerstmarkt voor alle liefhebbers van al het moois en lekkers dat uit Scandinavië komt. In de programmabeschrijving staat dat we design, fashion en sierraden van Scandinavische ontwerpers kunnen verwachten, evenals verschillende Scandinavische snacks die allemaal erg funky klinken. Köttbullar, Risgrynsgröt, Lussebullar, Smørrebrød, Pepparkakor, Rød Pølse and much more topped with a good amount of Glögg. Klinkt lekker toch? Wie zelf creatief is (of ambieert te zijn), kan bij workshops terecht om meer te leren over hoe Scandinavisch handwerk wordt gemaakt. Voor de jongere bezoekers zijn er workshops ‘Lebkuchenhäuser‘ (taaitaaihuizen) knutselen. Op vrijdagavond wordt de markt afgesloten met DJ’s en kun je vanaf de markt zo het Friedrichshainse nachtleven inrollen. In de galerie Urban Spree vinden ieder jaar themakerstmarkten plaats en de industriële locatie op het geliefde RAW-Gelände maakt iedere markt tot een succes.

Waar: Galerie Urban Spree, Revaler Straße 99, Berlijn-Friedrichshain
OV: S+U1 Warschauer Straße
Wanneer: 8.12.2017 (Nachtmarkt, 17:00 – open einde) – 9.12.2017 (Familiedag, 14:00 – 22:00)
Entree: gratis
Meer info: facebook.com/events/436784566718418

20141206 - P1090098 - BerlijnBlog Fotodagboek 25

Weihnachts-Kaos @ KAOS

KAOS, een creatieve werkgroep in de wijk Oberschöneweide, tovert een oude industriehal tijdens het derde adventweekend om tot kerstmarkt voor handgemaakte producten. Designers en kunstenaars uit Berlijn en omgeving presenteren zelfgemaakte pralines, sieraden, kunst, fotografie en zelfgebrouwen bier. Buiten branden knetterende haardvuren, een prima plek om het street food en de Glühwein uit te proberen. Deze markt gaat dit jaar, na een succesvolle start in 2016, voor de tweede ronde. Oberschöneweide was vroeger een ware industriewijk, en het is echt tof om te zien dat hier zoveel nieuwe creatieve projecten ontstaan. Het ritje buiten de ring zeker de moeite waard!

Waar: KAOS Berlin, Wilhelminenhofstraße 92, Berlijn-Schöneweide
OV: S Schöneweide
Wanneer: 9.12.2017 – 10.12.2017
Entree: vrijwillige bijdrage voor de muziek
Meer info: kaosberlin.de

The Green Christmas Market @ Funkhaus

Ook dit jaar is er weer plaats voor The Green Christmas Market, de eerste compleet vegetarische en vegane kerstmarkt van Berlijn, die inmiddels een vast bestanddeel is geworden van het aanbod kerstmarkten in Berlijn. Niet alleen op het gebied van eten en drinken is er van alles te krijgen, er wordt ook vegane kleding, cosmetica en huisdecoratie verkocht. Ook voor workshops en live muziek wordt gezorgd. Een vullend programma! Dit jaar vindt The Green Christmas Market plaats bij het Funkhaus, het terrein van de voormalige radiostudio’s van de DDR aan de Spree.

Waar: Funkhaus Berlin, Nalepastrasse 18, Berlijn-Rummelsburg
Wanneer: 16.12.2016 en 17.12.2016 (12:00 – 20:00)
Entree: € 4,-
Meer info: greenmarketberlin.com

Holy Shit Shopping @ Arena Treptow

De Weihnachts-Shopping-Lounge Holy Shit Shopping komt dit jaar op 16 en 17 december naar Berlijn en verhuist voor deze editie naar de grotere Arena Berlin. De rondreizende beurs doet ook andere Duitse steden als Keulen, Hamburg en Stuttgart aan en is met meer dan 300 deelnemende verkopers één van de grotere designmarkten tijdens de adventperiode in Berlijn. Verschillende jonge designers uit binnen- en buitenland verkopen hier hun eigen producten, denk daarbij vooral aan kleding, sierraden, kerstkaarten, toffe prints en decoratie voor in huis. Er is ieder jaar weer zoveel leuks te kopen, dat het moeilijk is om met lege handen naar huis te gaan.

Waar: Arena Berlin, Eichenstraße 4, Berlijn-Kreuzberg
OV: U1 Schlesisches Tor of S Treptower Park
Wanneer: 16.12.2017 (12:00 – 21:00) en 17.12.2017 (12:00 – 20:00)
Entree: € 5,-
Meer info: holyshitshopping.de

Merry Breakfast Market @ Markthalle IX

Ontbijtklassiekers en moderne interpretaties van de eerste maaltijd van de dag kun je iedere derde zondag van de maand uitproberen tijdens de Breakfast Market in de historische Markthalle IX. Op de laatste zondag voor Kerstmis wordt daar een feestelijk tintje aan gegeven. De beste ontbijtlocaties vanuit de stad trekken naar Kreuzberg om hun beste creaties aan te bieden. Probeer zeker al het lekkers van Fine Bagels (bagels!), Geist im Glas (pancakes met dulce de leche!) en The Future Breakfast (avocado toast of eggs benedict!).

Waar: Markthalle IX, Eisenbahnstraße 42-43, Berlijn-Kreuzberg
OV: U1 Görlitzer Bahnhof

Wanneer: 17.12.2017 (10:00 – 17:00)
Entree: € 3,-
Meer info: markthalleneun.de/merry-breakfast-market

Weddingmarkt @ Leopoldplatz

De Weihnachtsausgabe van de Weddingmarkt staat tijdens derde Advent helemaal in het teken van de kerstdagen. Tegenover de historische Schinkel-Kirche (Alte Nazarethkirche), staan 70 kraampjes opgesteld die voornamelijk kunst, design en ander handwerk verkopen. Handelaren uit stadsdeel Wedding laten op deze markt zien hoe veelzijdig en kwalitatief de producten zijn, die in deze buurt worden gemaakt. Er is o.a. porselein van Manufactory, geschilderd meubilair van Mabellivue, likeur van O’Donnell Moonshine en tassen van Colorblind Pattern te koop. Natuurlijk zijn er haardvuren en Glühweinstands om bij op te warmen.

Waar: Leopoldplatz, Berlijn-Wedding
OV: U9 Leopoldplatz

Wanneer: 17.12.2017 (13:00 – 21:00)
Entree: gratis
Meer info: wedding-markt.de/weihnachtsmarkt-2017

Musik- und Kleinkunst-Weihnachtsmarkt @ Yaam

Strandbar Yaam kennen we vooral van de relaxte sfeer langs de Spree in de zomermaanden. Maar voordat ik weer begin met dromen over yoga- en biersessies in de zomerzon staat eerst nog een leuke kerstmarkt voor de deur. Lokale designers zullen op de laatste zondag voor Kerstmis hun producten verkopen. Na het shoppen kun je blijven hangen voor warme wafels, Glühwein en live-muziek. Klinkt niet verkeerd dacht ik zo!

Waar: Yaam, An der Schillingbrücke 3, Berlijn-Friedrichshain
OV: S Ostbahnhof
Wanneer: nog geen datum bekend voor 2017
Entree: € 1,-
Meer info: www.yaam.de/weihnachtsmarkt-musik-kleinkunst-weihnachtsmarkt

Kreuzboerg Weihnachtsmarkt @ Heeresbäckerei

Op twee etages in een voormalige fabriek staan 70 stands met mooie designproducten voor je klaar. Ook voor street food, live muziek en een speelhoek voor kinderen is gezorgd.

Waar: Heeresbäckerei, Köpenicker Straße 16-17, Berlijn-Mitte
OV: S Ostbahnhof
Wanneer: nog geen datum bekend voor 2017
Entree: € 4,-
Meer info: www.nowkoelln.de/weihnachtsmarkt

Nachtflohmarkt XMAS-Edition @ Spreewerkstätten

De Spreewerkstätten is een prachtige industriële locatie waar ooit geld werd geproduceerd. Op drie etages kun je tijdens de Nachtflohmarkt (nachtelijke vlooienmarkt) snuffelen naar goede tweedehands koopjes, kerstbier drinken (dat stel ik me trouwens erg lekker en kruidig voor!) en jezelf te kost geven aan allerlei street food. Allemaal begeleid door gezellige live-muziek. Da’s weer eens een ander soort feestje op zaterdagavond!

Waar: Spreewerkstätten Berlin, Am Krögel 2, , Berlijn-Mitte
OV: U2 Klosterstraße
Wanneer: nog geen datum bekend voor 2017
Entree: € 3,-
Meer info: www.nachtflohmarkt-berlin.de

Winterdorf @ Badeschiff

Daar waar we in de zomermaanden in een strandstoel liggen te zonnen op het kunstmatige strand en zwemmen in een drijvend zwembad in de Spree, kunnen we in november en december genieten van een knusse kerstmarkt. Het Winterdorf bij het Badeschiff bestaat uit knusse houten stalletjes waar o.a. houtsnijwerk, street food en fair fashion verkocht wordt. Ook worden er toffe evenementen georganiseerd als craft bier proeven, lampionnen knutselen en het onthaal van Nikolaus (in Duitsland traditiegetrouw op 6 december). Daarnaast is er een kleine schaatsbaan, treden er bandjes op en heb je een waanzinnig uitzicht over de Spree.

Waar: Badeschiff, Eichenstraße 4, Berlijn-Treptow
OV: S Treptower Park of U1 Schlesisches Tor
Wanneer: nog geen datum bekend voor 2017
Entree: € 1,-
Meer info: www.arena.berlin/veranstaltungsort/winterdorf

Japanischer Weihnachtsmarkt @ Arena Treptow

Wil je je even in Azië wanen? Ga dan tijdens het tweede adventweekend naar de Arena in Treptow, daar wachten typische Japans schaaltjes uit keramiek, handwerken en kimono’s op je. Ook de muziek, het entertainment (sumo) en de snacks (sushi met sake) zijn typisch Japans.

Waar: Arena Berlin, Eichenstraße 4, Berlijn-Treptow
OV: S Treptower Park
Wanneer: nog geen datum bekend voor 2017
Entree: € 2,-
Meer info: www.japanischerweihnachtsmarktberlin.com

Holy Heimat @ Haubentaucher

Het voormalige industrieterrein RAW-Gelände is altijd weer een mooie coulisse voor een kerstmarkt. De leegstaande industrie vormt namelijk een mooi contrast met de klassieke kerstversiering. Dit jaar wordt Haubentaucher – dat in de zomer een hip openluchtzwembad is – omgetoverd tot kerstmarkt. Rondom het zwembad zijn kerststalletjes opgezet met lokale en internationale lekkernijen. Ook kun je hier terecht voor het shoppen van originele kerstcadeautjes, voor een diner in het pop-up restaurant Jägerhütte (i.s.m. het Duitse restaurant Schneeweiß) of voor wat sportiviteit op de schaatsbaan. Echt heel groot is het er niet, maar het is één van de weinige kerstmarkten in Friedrichshain en de locatie is uniek.

Waar: Haubentaucher op het RAW-Gelände, Revaler Straße 99, Berlijn-Friedrichshain
OV: S+U1 Warschauer Straße
Wanneer: nog geen datum bekend voor 2017
Entree: € 2,-
Meer info: haubentaucher.berlin/de/weihnachtsmarkt

Voodoo Market @ Urban Spree

Op de Voodoo Markt vind je vooral veel fashion, sierraden, accessoires, decoratie voor in huis en ander leuk spul van lokale kunstenaars en designers. Grote kans dat je hier kunt slagen voor een leuk cadeau, al dan niet voor jezelf ;-). Vorig jaar ging ik met een mooie foto van de Nederlandse fotografe Marga van den Meydenberg naar huis die nu nog steeds in de keuken hangt. Nog altijd heel blij mee! De Urban Spree Gallery is bovendien een prachtige lokatie voor de markt want de industriële hallen van het RAW-Gelände geven het geheel een alternatief sfeertje. Natuurlijk is er ook een food corner en kun je je opwarmen bij de vuurkorf.

Waar: Galerie Urban Spree, Revaler Straße 99, Berlijn-Friedrichshain
OV: S+U1 Warschauer Straße
Wanneer: nog geen datum bekend voor 2017
Entree: € 1,-
Meer info: –

Ken jij nog leuke designmarkten in Berlijn? Laat je tips achter bij de reacties, ik ben altijd erg benieuwd naar jullie aanvullingen en tips! Fijne kerstperiode gewenst!

LG

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This