Traditionele kerstmarkten, ik hou er van. Lekker eten, rondsnuffelen tussen kneuterige Duitse kerstversiersels en natuurlijk veel Glühwein en heiße Schoko dinken. Ik kan daar echt van genieten! Er is echter één keerzijde: als je komt om originele items te shoppen of om de creatieve sfeer van Berlijn te proeven dan zit je hier eigenlijk verkeerd. De alternatieve kerstmarkten in Berlijn bieden dan uitkomst. Hier kun je terecht voor originele kerstcadeaus, producten van lokale ontwerpers en meer street food dan Grünkohl en Bratwurst. In dit artikel heb ik een selectie gemaakt van de leukste kerstmarkten in Berlijn die nét even anders zijn dan de traditionele kerstmarkten. Fijne adventweken! 

Laatste update van dit artikel: 03.12.2016 / Markten staan op volgorde van plaatsvinden. 

Holy Heimat

Het voormalige industrieterrein RAW-Gelände is altijd weer een mooie coulisse voor een kerstmarkt. De leegstaande industrie vormt namelijk een mooi contrast met de klassieke kerstversiering. Dit jaar wordt Haubentaucher – dat in de zomer een hip openluchtzwembad is – omgetoverd tot kerstmarkt. Rondom het zwembad zijn kerststalletjes opgezet met lokale en internationale lekkernijen. Ook kun je hier terecht voor het shoppen van originele kerstcadeautjes, voor een diner in het pop-up restaurant Jägerhütte (i.s.m. het Duitse restaurant Schneeweiß) of voor wat sportiviteit op de schaatsbaan. Echt heel groot is het er niet, maar het is één van de weinige kerstmarkten in Friedrichshain en de locatie is uniek.

Waar: Haubentaucher op het RAW-Gelände, Revaler Straße 99, S+U1 Warschauer Straße
Wanneer: 24.11.2016 t/m 24.12.2016 (elke donderdag t/m zondag)
Entree: € 2,-
Meer info: haubentaucher.berlin/de/weihnachtsmarkt

Winterdorf

Daar waar we in de zomermaanden in een strandstoel liggen te zonnen op het kunstmatige strand en zwemmen in een drijvend zwembad in de Spree, kunnen we in november en december genieten van een knusse kerstmarkt. Het Winterdorf bij het Badeschiff bestaat uit knusse houten stalletjes waar o.a. houtsnijwerk, street food en fair fashion verkocht wordt. Ook worden er toffe evenementen georganiseerd als craft bier proeven, lampionnen knutselen en het onthaal van Nikolaus (in Duitsland traditiegetrouw op 6 december). Daarnaast is er een kleine schaatsbaan, treden er bandjes op en heb je een waanzinnig uitzicht over de Spree.

Waar: Badeschiff, Eichenstraße 4, S Treptower Park of U1 Schlesisches Tor
Wanneer: 25.11.2016 tot 18.12.2016 (donderdag t/m zondag)
Entree: € 1,-
Meer info: www.arena.berlin/veranstaltungsort/winterdorf

Klunkerkranichs Weihnachtsmarkt

De hoogste kerstmarkt vindt dit jaar zonder twijfel op het garagedek van de Neukölln Arkaden plaats. De toffe bar Klunkerkranich wordt tijdens de adventweekenden getransformeerd tot alternatieve kerstmarkt. Je kunt er Glühwein drinken, er is live muziek en er staan verschillende standjes met kleding, tassen, chocolade en bakwaren. Een party met shopopties dus! Bovendien heb je vanaf deze kerstmarkt een tof uitzicht over de wijk Neukölln en de Berlijnse skyline in de verte. Eetopties zijn wat beperkt maar gelukkig zijn er in Neukölln legio aan goede en betaalbare restaurants te vinden.

Waar: Klunkerkranich, Karl-Marx-Straße 66, U7 Rathaus Neukölln
Wanneer: 26.11.2016, 27.11.206, 03.12.2016, 04.12.2016 en 11.12.2016
Entree: gratis (na 16:00 € 3,-)
Meer info: klunkerkranich.de

20161203-img_3889-berlijnblog-kerstmarkt-klunkerkranich

ArTminius21

De Arminiusmarkthalle is een van de weinige overgebleven historische markthallen in Berlijn. Vorige eeuw had bijna elke arbeidersbuurt een eigen overdekte markthal maar helaas zijn velen daarvan in de Tweede Wereldoorlog verwoest. De Arminiushalle niet, en deze prachtige markthal heeft ook zijn functie als marktplaats weer teruggekregen. Regelmatig vindt ArTminius plaats, een leuke markt waar de groenteverkopers plaats maken voor kunst en design.

Waar: Arminiusmarkthalle, Arminiusstraße 2-4, U9 Turmstraße
Wanneer: 03.12.2016 en 17.12.2016
Entree: gratis
Meer info: artminius21.wordpress.com

20150126 - _MG_6618- BerlijnBlog Arminiushalle Moabit

Holy Shit Shopping

De Weihnachts-Shopping-Lounge Holy Shit Shopping in het industriële Kraftwerk komt dit jaar op 3 en 4 december naar Berlijn. De rondreizende beurs doet ook andere Duitse steden als Keulen, Hamburg en Stuttgart aan en is met meer dan 300 deelnemende verkopers één van de grotere designmarkten tijdens de adventperiode in Berlijn. Verschillende jonge designers uit binnen- en buitenland verkopen hier hun eigen producten, denk daarbij vooral aan kleding, sierraden, kerstkaarten, toffe prints en decoratie voor in huis. Elk jaar is deze markt een groot succes en deze markt staat ook weer voor 2016 op mijn lijstje. Alleen de lokatie in de voormalige energiecentrale Kraftwerk is al erg de moeite waard om eens te bekijken!

Waar: Kraftwerk Berlin, Köpenicker Straße 70, U8 Heinrich-Heine-Straße
Wanneer: 03.12.2016 (12:00 – 22:00) en 04.12.2016 (12:00 – 20:00)
Entree: € 5,-
Meer info: holyshitshopping.de

Naschmarkt in de Markthalle IX

Zoetekauwen opgelet! Tijdens het tweede adventweekend en vlak voor Sinterklaas staat de hele Markthalle IX in het teken van zoetigheid. Nikolaus nascht. Koekjes, gezoete noten, taartjes, pralines, kerstkranzen, jam en nog veel meer. Bijna allemaal gemaakt in kleine Berlijnse fabriekjes. Leuk als je lekkers uit de regio wilt proberen!

Waar: Markthalle IX, Eisenbahnstraße 42-43, U1 Görlitzer Bahnhof
Wanneer: 04.12.2016
Entree: € 3,-
Meer info: naschmarkt-berlin.de

20151106 - IMG_9458- BerlijnBlog Fotodagboek 47

Japanischer Weihnachtsmarkt

Wil je je even in Azië wanen? Ga dan tijdens het tweede adventweekend naar de Arena in Treptow, daar wachten typische Japans schaaltjes uit keramiek, handwerken en kimono’s op je. Ook de muziek, het entertainment (sumo) en de snacks (sushi met sake) zijn typisch Japans.

Waar: Arena Berlin, Eichenstraße 4, S Treptower Park
Wanneer: 03.12.2016 en 04.12.2016
Entree: € 2,-
Meer info: www.japanischerweihnachtsmarktberlin.com

Nachtflohmarkt XMAS-Edition

De Spreewerkstätten is een prachtige industriële locatie waar ooit geld werd geproduceerd. Op drie etages kun je tijdens de Nachtflohmarkt (nachtelijke vlooienmarkt) snuffelen naar goede tweedehands koopjes, kerstbier drinken (dat stel ik me trouwens erg lekker en kruidig voor!) en jezelf te kost geven aan allerlei street food. Allemaal begeleid door gezellige live-muziek. Da’s weer eens een ander soort feestje op zaterdagavond!

Waar: Spreewerkstätten Berlin, Am Krögel 2, U2 Klosterstraße
Wanneer: 03.12.2016
Entree: € 3,-
Meer info: www.nachtflohmarkt-berlin.de

Amazing X-M4RK3T

Dé kerstmarkt voor alle geeks, techneuten en gadget freaks onder ons! Video- en bordspelletjes, vintage speelgoed, robots, wearables, comics en veel meer items waar onze nerdy harten sneller van gaan kloppen kun je vinden in de Urban Spree Gallery. Er is veel aandacht voor zelfgemaakte spullen maar dan wel allemaal op de geeky manier. Zoals actiefiguren gemaakt met een 3D printer. Weer ’s wat anders en de perfecte plek om originele cadeautjes te scoren!

Waar: Galerie Urban Spree, Revaler Straße 99, S+U1 Warschauer Straße
Wanneer: 04.12.2016
Entree: € 3,-
Meer info: www.facebook.com/events/1111311185630625

20141206 - P1090098 - BerlijnBlog Fotodagboek 25

Zeughausmesse

De Zeughausmesse für angewandte Kunst biedt van 8 tot 11 december een podium voor toegepaste kunst en design in de patio van het Duits Historisch Museum. Kun je gelijk verbinden met een bezoek aan het meest omvangrijke museum over de Duitse geschiedenis, dat echt een absolute aanrader is.

Waar: Deutsch Historisch Museum, Unter den Linden 2, S Hackescher Markt
Wanneer: 08.12.2016 t/m 11.12.2016
Entree: € 8,- (inclusief toegang tot het museum)
Meer info: www.zeughausmesse.de

Weihnachts-Kaos

Kaos’, een creatieve werkgroep in de wijk Oberschöneweide, tovert een oude industriehal tijdens het derde adventweekend om tot kerstmarkt voor handgemaakte producten. Designers en kunstenaars uit Berlijn en omgeving presenteren zelfgemaakte pralines, sieraden, kunst, fotografie en zelfgebrouwen bier. Deze markt vindt dit jaar voor de eerste keer plaats maar het programma klinkt veelbelovend. Ik ben in ieder geval heel benieuwd!

Waar: Wilhelminenhofstraße 92, S Schöneweide
Wanneer: 10.12.2016, 11.12.2016
Entree: vrijwillige bijdrage voor de muziek
Meer info: kaosberlin.de/oberschoenes-weihnachtskaos-2016

Kreuzboerg Weihnachtsmarkt

Op twee etages in een voormalige fabriek staan 70 stands met mooie designproducten voor je klaar. Ook voor street food, live muziek en een speelhoek voor kinderen is gezorgd.

Waar: Heeresbäckerei, Köpenicker Straße 16-17, S Ostbahnhof
Wanneer: 10.12.2016, 11.12.2016
Entree: € 4,-
Meer info: www.nowkoelln.de/weihnachtsmarkt

Weihnachtsrodeo

Bij de Weihnachtsrodeo vind je vast en zeker een origineel en verrassend cadeau-idee want het is samen met Holy Shit Shopping één van de meest omvangrijke designkerstmarkten van Berlijn. Dit jaar wordt de alternatieve kerstmarkt weer in het Postbahnhof am Ostbahnhof georganiseerd, een prachtige locatie met meerdere etages in een grote industriële hal. Eerder slaagde ik op deze markt al voor een mooie poster aan de muur en een ketting van een Berlijnse ontwerpster (Pictofactum). Daarnaast zijn er tientallen stands die fashion, eten en drinken en huisdecoratie verkopen.

Waar: Postbahnhof am Ostbahnhof, Straße der Pariser Kommune 8, S Ostbahnhof
Wanneer: 10.12.2016, 11.12.2016, 17.12.2016 en 18.12.2016 (12:00 – 20:00)
Entree: –
Meer info: www.kadre.de

The Green Christmas Market

Ook dit jaar is er weer plaats voor The Green Christmas Market, de eerste compleet vegetarische en vegane kerstmarkt van Berlijn die dit jaar alweer voor de derde ronde gaat. Niet alleen op het gebied van eten en drinken is er van alles te krijgen, er wordt ook vegan kleding, cosmetica en huisdecoratie verkocht. Ook voor workshops en live muziek wordt gezorgd. Een vullend programma!

Waar: Alte Kindl Brauerei, Am Sudhaus 2, U8 Boddinstraße of U7 Rathaus Spandau
Wanneer: 17.12.2016 en 18.12.2016 (12:00 – 20:00)
Entree: € 2,-
Meer info: greenmarketberlin.com

Musik- und Kleinkunst-Weihnachtsmarkt

Strandbar Yaam kennen we vooral van de relaxte sfeer langs de Spree in de zomermaanden. Maar voordat ik weer begin met dromen over yoga- en biersessies in de zomerzon staat eerst nog een leuke kerstmarkt voor de deur. Lokale designers zullen op de laatste zondag voor Kerstmis hun producten verkopen. Na het shoppen kun je blijven hangen voor warme wafels, Glühwein en live-muziek. Klinkt niet verkeerd dacht ik zo!

Waar: Yaam, An der Schillingbrücke 3, S Ostbahnhof
Wanneer: 18.12.2016
Entree: € 1,-
Meer info: www.yaam.de/weihnachtsmarkt-musik-kleinkunst-weihnachtsmarkt

Voodoo Market

Op de Voodoo Markt vind je vooral veel fashion, sierraden, accessoires, decoratie voor in huis en ander leuk spul van lokale kunstenaars en designers. Grote kans dat je hier kunt slagen voor een leuk cadeau, al dan niet voor jezelf ;-). Vorig jaar ging ik met een mooie foto van de Nederlandse fotografe Marga van den Meydenberg naar huis die nu nog steeds in de keuken hangt. Nog altijd heel blij mee! De Urban Spree Gallery is bovendien een prachtige lokatie voor de markt want de industriële hallen van het RAW-Gelände geven het geheel een alternatief sfeertje. Natuurlijk is er ook een food corner en kun je je opwarmen bij de vuurkorf.

Waar: Galerie Urban Spree, Revaler Straße 99, S+U1 Warschauer Straße
Wanneer: nog geen datum bekend voor 2016
Entree: € 1,-
Meer info: –

Ken jij nog leuke designmarkten in Berlijn? Laat je tips achter bij de reacties, ik ben altijd erg benieuwd naar jullie aanvullingen en tips! Fijne kerstperiode gewenst!

LG

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This