Over het eten en drinken in Berlijn kan ik vertellen dat de prijs kwaliteit verhouding érg goed is! Hoewel de prijzen natuurlijk ook hier gestaag stijgen is een lunch of diner vaak goedkoper dan in Nederland. In Berlijn is het nog prima mogelijk om af en toe lekker uit eten te gaan zonder gelijk privé failliet te gaan, en dat maakt het natuurlijk veel leuker! Op deze pagina lees je meer over de Duitse eetgewoonten, restaurants in Berlijn, koffie & thee drinken en natuurlijk Berlijnse specialiteiten!

Eetgewoonten

Net als in Nederland kennen de Duitsers het ontbijt, de lunch, de brunch (meestal op zondag) en het diner. Aan het einde van de middag (rond 16:00) is het bovendien nog tijd voor Kaffee und Kuchen.

Heerlijk brunchen in het zonnetje.

Ontbijt:

Het Duitse ontbijt verschilt eigenlijk niet veel van het Nederlandse ontbijt. Het is zoet, vrij uitgebreid en een belangrijk onderdeel van de dag. In de meeste hotels is een buffet gebruikelijk waar je zelf yoghurt, fruit en broodjes kunt pakken. Ik raad echter aan om ergens in de stad te gaan ontbijten, je vindt overal cafeetjes en bakkers waar je lekker en goedkoop kunt ontbijten.

Brunch (zondagse traditie):

De laatste jaren is de brunch, een late lunch, een populaire tijdsbesteding geworden op de zondagmiddag. Veel cafeetjes en restaurantjes in Friedrichshain en Prenzlauer Berg bieden iedere zondag een uitgebreid brunchbuffet aan. De ene maakt het nog bonter dan de andere, sta daarom niet versteld als je lange tafels ziet waar warme maaltijden, wafels, broodjes, fruit, salades, yoghurt en koude hapjes op staan uitgesteld. Vaak kun je bij deze tentjes tussen 12:00 en 15:00 terecht en kun je onbeperkt brunchen voor ongeveer €8 (drank meestal niet inbegrepen). Lees meer over brunchen in Berlijn.

Lunch:

Dineren met uitzicht kan in Solar.

De traditionele Duitse lunch is een zware maaltijd, het liefst warm. Berlijn is echter lang niet meer zó traditioneel dus voel je niet verplicht een warme maaltijd te nuttigen tijdens je lunch. Wel is een warme lunch gebruikelijker in Berlijn dan in Nederland. Veel restaurants spelen hierop in met een speciaal lunchmenu. Bij veel restaurants kun je tussen 13:00 en 15:00 terecht voor een driegangenmenu tussen de €10 en €15. Prima oplossing als je met een beperkt budget moet reizen!

Diner:

Het avondeten vindt rond dezelfde tijd plaats als in Nederland, de meeste restaurants hebben hun keukens geopend tussen ongeveer 18:00 en 22:00 (uitzonderingen daargelaten). Berlijn is een multiculturele stad, de wereldkeuken is hier bijgevolg enorm goed vertegenwoordigd. In welke internationale keuken je ook zin hebt, in Berlijn zal je ongetwijfeld niet ver moeten zoeken. De prijzen liggen voor een uitgebreid diner iets lager dan in Nederland.

Restaurants in Berlijn

Eten op de Hackescher Markt

Het aanbod van restaurants in Berlijn is erg groot, waar je ook van houdt, er is altijd wel iets te vinden. Indisch, Japans, Italiaans, Duits, noem het maar op. Door de vele immgranten in Berlijn is er een grote verscheidenheid aanbod terug te vinden in de stad. Hier heb ik een lijstje gemaakt van alle restaurants in Berlijn die mij erg goed zijn bevallen. De lijst is opgesplitst in wijken en de restaurants varieëren van lunchtentjes tot sushi tot de italiaan. Ook heb je in Berlijn verschillende restaurants met panoramablik.

Waar moet je wezen?

En in Berlijn geldt, net als in veel andere grote steden, dat de horeca gelegenheden buiten het toeristische centrum vaak leuker zijn. Vaak zijn deze restaurants gezelliger, beter, goedkoper en zitten niet zo vol met toeristen. De bekende toeristische straatjes zijn Oranienburger Strasse, Savignyplatz en alles rond de Ku’damm. Ook hier zitten leuke tentjes, maar ze zijn vaak net even iets duurder en toeristischer ingesteld.

Koffie en thee

Thee op een terrasje in Kreuzberg.

Zelf ben ik groot fan van lekkere koffie & thee, maar de leukste tentjes zitten vaak het meest verstopt, daarom hier een lijstje! Omdat in Berlijn ook de “Lattes” erg in opkomst zijn zie je steeds meer koffiezaakjes verschijnen. Vele zijn er ook voorzien van gratis wifi en lenen zich uitstekend om even snel je mail te checken.

Wat betreft thee in Duitsland… Ik kan er als groot theeliefhebber niet altijd blij van worden. Het aanbod in de supermarkten is slecht, vooral van de infusions. Koop je thee in de supermarkt dan raad ik aan op safe te spelen, earl grey of een groene thee is nog wel te doen. In restaurants check ik eerst de theevoorraad voordat ik bestel. Gelukkig is de verse muntthee erg in opkomst en altijd veilig. Gelukkig zijn er ook een aantal leuke theetentjes met verse thee, kijk hier voor de adressen.

De Berlijnse Keuken

In Berlijn moet je zeker een Curryworst mit Pommes hebben geprobeerd!

Net als elke streek kent ook Berlijns zijn specialiteiten . En nu niet meteen alleen aan worst denken, want er is meer! Denk bijvoorbeeld aan Bouletten (gehaktballetjes met ui), Eissbein (gekookte varkenspoot) of een Berliner Weisse mit Schuss (witbier met siroop).

De bekendste Berlijnse specialiteit blijft waarschijnlijk de alomtegenwoordige Currywurst (worst met ketchup en currypoeder). Op iedere straathoek vind je wel een eetstalletje dat Curryworst verkoopt. Het is moeilijk te zeggen welke snack vandaag het populairst is: Bratwurst of Döner Kebab. Want ook Döner is razendpopulair in Berlijn en kan je op sommige plekken al voor €1,50 scoren.