Eten en drinken

Over het eten en drinken in Berlijn kan ik vertellen dat de prijs kwaliteit verhouding érg goed is! Hoewel de prijzen natuurlijk ook hier gestaag stijgen is een lunch of diner vaak goedkoper dan in Nederland. In Berlijn is het nog prima mogelijk om af en toe lekker uit eten te gaan zonder gelijk privé failliet te gaan, en dat maakt het natuurlijk veel leuker! Op deze pagina lees je meer over de Duitse eetgewoonten, restaurants in Berlijn, koffie & thee drinken en natuurlijk Berlijnse specialiteiten!

Eetgewoonten

Net als in Nederland kennen de Duitsers het ontbijt, de lunch, de brunch (meestal op zondag) en het diner. Aan het einde van de middag (rond 16:00) is het bovendien nog tijd voor Kaffee und Kuchen.

Heerlijk brunchen in het zonnetje.

Ontbijt:

Het Duitse ontbijt verschilt eigenlijk niet veel van het Nederlandse ontbijt. Het is zoet, vrij uitgebreid en een belangrijk onderdeel van de dag. In de meeste hotels is een buffet gebruikelijk waar je zelf yoghurt, fruit en broodjes kunt pakken. Ik raad echter aan om ergens in de stad te gaan ontbijten, je vindt overal cafeetjes en bakkers waar je lekker en goedkoop kunt ontbijten.

Brunch (zondagse traditie):

De laatste jaren is de brunch, een late lunch, een populaire tijdsbesteding geworden op de zondagmiddag. Veel cafeetjes en restaurantjes in Friedrichshain en Prenzlauer Berg bieden iedere zondag een uitgebreid brunchbuffet aan. De ene maakt het nog bonter dan de andere, sta daarom niet versteld als je lange tafels ziet waar warme maaltijden, wafels, broodjes, fruit, salades, yoghurt en koude hapjes op staan uitgesteld. Vaak kun je bij deze tentjes tussen 12:00 en 15:00 terecht en kun je onbeperkt brunchen voor ongeveer €8 (drank meestal niet inbegrepen). Lees meer over brunchen in Berlijn.

Lunch:

Dineren met uitzicht kan in Solar.

De traditionele Duitse lunch is een zware maaltijd, het liefst warm. Berlijn is echter lang niet meer zó traditioneel dus voel je niet verplicht een warme maaltijd te nuttigen tijdens je lunch. Wel is een warme lunch gebruikelijker in Berlijn dan in Nederland. Veel restaurants spelen hierop in met een speciaal lunchmenu. Bij veel restaurants kun je tussen 13:00 en 15:00 terecht voor een driegangenmenu tussen de €10 en €15. Prima oplossing als je met een beperkt budget moet reizen!

Diner:

Het avondeten vindt rond dezelfde tijd plaats als in Nederland, de meeste restaurants hebben hun keukens geopend tussen ongeveer 18:00 en 22:00 (uitzonderingen daargelaten). Berlijn is een multiculturele stad, de wereldkeuken is hier bijgevolg enorm goed vertegenwoordigd. In welke internationale keuken je ook zin hebt, in Berlijn zal je ongetwijfeld niet ver moeten zoeken. De prijzen liggen voor een uitgebreid diner iets lager dan in Nederland.

Restaurants in Berlijn

Eten op de Hackescher Markt

Het aanbod van restaurants in Berlijn is erg groot, waar je ook van houdt, er is altijd wel iets te vinden. Indisch, Japans, Italiaans, Duits, noem het maar op. Door de vele immgranten in Berlijn is er een grote verscheidenheid aanbod terug te vinden in de stad. Hier heb ik een lijstje gemaakt van alle restaurants in Berlijn die mij erg goed zijn bevallen. De lijst is opgesplitst in wijken en de restaurants varieëren van lunchtentjes tot sushi tot de italiaan. Ook heb je in Berlijn verschillende restaurants met panoramablik.

Waar moet je wezen?

En in Berlijn geldt, net als in veel andere grote steden, dat de horeca gelegenheden buiten het toeristische centrum vaak leuker zijn. Vaak zijn deze restaurants gezelliger, beter, goedkoper en zitten niet zo vol met toeristen. De bekende toeristische straatjes zijn Oranienburger Strasse, Savignyplatz en alles rond de Ku’damm. Ook hier zitten leuke tentjes, maar ze zijn vaak net even iets duurder en toeristischer ingesteld.

Koffie en thee

Thee op een terrasje in Kreuzberg.

Zelf ben ik groot fan van lekkere koffie & thee, maar de leukste tentjes zitten vaak het meest verstopt, daarom hier een lijstje! Omdat in Berlijn ook de “Lattes” erg in opkomst zijn zie je steeds meer koffiezaakjes verschijnen. Vele zijn er ook voorzien van gratis wifi en lenen zich uitstekend om even snel je mail te checken.

Wat betreft thee in Duitsland… Ik kan er als groot theeliefhebber niet altijd blij van worden. Het aanbod in de supermarkten is slecht, vooral van de infusions. Koop je thee in de supermarkt dan raad ik aan op safe te spelen, earl grey of een groene thee is nog wel te doen. In restaurants check ik eerst de theevoorraad voordat ik bestel. Gelukkig is de verse muntthee erg in opkomst en altijd veilig. Gelukkig zijn er ook een aantal leuke theetentjes met verse thee, kijk hier voor de adressen.

De Berlijnse Keuken

In Berlijn moet je zeker een Curryworst mit Pommes hebben geprobeerd!

Net als elke streek kent ook Berlijns zijn specialiteiten . En nu niet meteen alleen aan worst denken, want er is meer! Denk bijvoorbeeld aan Bouletten (gehaktballetjes met ui), Eissbein (gekookte varkenspoot) of een Berliner Weisse mit Schuss (witbier met siroop).

De bekendste Berlijnse specialiteit blijft waarschijnlijk de alomtegenwoordige Currywurst (worst met ketchup en currypoeder). Op iedere straathoek vind je wel een eetstalletje dat Curryworst verkoopt. Het is moeilijk te zeggen welke snack vandaag het populairst is: Bratwurst of Döner Kebab. Want ook Döner is razendpopulair in Berlijn en kan je op sommige plekken al voor €1,50 scoren.

149 Reacties

  1. Maria

    ik ga met mijn twee dochters naar Berlijn 11 en 14 jaar. Heb je tips voor restaurants die leuk zijn voor één volwassene en twee jonge tieners?

    Antwoord
  2. Marcel van Looijengoed

    goedemiddag Marjolein,

    Wat een leuke blog met veel handige tips.
    Wij komen woensdag naar Berlijn, ben erg benieuwt hoe het is.

    Wij zitten in een hotel aan de Potsdammer str.
    Weet jij een goed restaurant in de buurt om te ontbijten.
    En heb je een adres voor een restaurant met goede schnitzels?

    mvg Marcel

    Antwoord
    • Marjolein

      Jazeker, voor schnitzels moet je bij de Schnitzelei wezen. Veel plezier!

      Antwoord
  3. Monique

    hey marjolein

    Wat een leuke blog zeg!
    Wij gaan dit jaar voor het eerst naar Berlijn toe naar de wijk Mitte samen met onze zoon van 8 jaar!
    We zijn er vanaf 24 dec en brengen daar de kerst verder door! Nou zouden we graag daar in een leuk restaurant met kerstsfeer willen gaan eten, maar ook met een menu voor kinderen weet jij waar je lekker kan eten met kinderen?

    alvast bedankt
    groetjes Monique

    Antwoord
  4. Nicky

    Beste Marjolein,

    wat een super blog heb je. En ook o zo handig! Ik ga met mijn vriend de 1e kerstdag richting Berlijn voor vier dagen en drie nachten. Ik ben zelf al vijf jaar op rij geweest maar dat is al enkele jaren geleden… Ik kan mij toen herinneren dat je het beste voor de 1e kerstdag het beste ergens kunt reserveren om in de avond te dineren i.v.m. dat deze dag echt iedereen vrij is en natuurlijk uiteten gaan! Mijn vraag aan jou of jij een leuk tentje in de stad weet wat de moeite waar is om die avond te gaan eten. Alvast super bedankt!

    Nicky

    Antwoord
    • Marjolein

      Daar heb je helemaal gelijk in! Spontaan een goed restaurant vinden tijdens de kerstdagen is nogal een uitdaging, kan ik ook uit eigen ervaring vertellen. Heb zelf eens gedineerd bij Volt met Kerst, dat was fantastisch! Glass, Spindler, Eins44 en Pantry zijn ook aanraders. Op mijn pagina restaurants in Berlijn vind je nog meer favorieten. Veel plezier met de voorpret!

      Antwoord
      • Sarah

        Beste Marjolein,
        Hele leuke tips! We gaan volgend weekend met de kerstdagen naar Berlijn. Maar ik vroeg me af of de winkels op 24-12 en de kerstdagen wel open zijn? En wat nog leuke activiteiten zijn om te doen gedurende de kerstdagen. Of zou je willen adviseren om juist na de kerstdagen daar naar toe te gaan. Ik hoor graag van je. Alvast bedankt!

        Antwoord
  5. Bianca

    Wauw, ik zie nu pas dat het best een oude blog is maar toch ga ik reageren. Super leuke blog over Berlijn erg uitgebreid en binnenkort gezellig een paar dagen naar Berlijn dus ik ben je heel dankbaar voor dit artikel :)

    Antwoord
  6. Kim

    Hi Marjolein, weet je toevallig een leuk tentje om te lunchen rondom Alexanderplatz? Gaan aankomend weekend naar Berlijn en komen bijtijds aan, dus voor de incheck in het hotel even luchen in de buurt.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Kim, het beste kun je richting Hackescher Markt of Rosenthaler Platz lopen, op Alexanderplatz zelf zit niet zoveel leuks/goeds. Café Oliv, YamYam, Dudu, Shiso Burger, Monsieur Vuong, Neta, Nihombashi en East & Eden zijn wat favorieten van me. Veel plezier!

      Antwoord
  7. Joris

    Klinkt als een strak plan, culinair wijn drinken met een broodje kebab in Berlijn ;-)

    Antwoord
  8. sylvia

    Hi Marjolein, heb je suggesties voor restaurants in Potsdam? Ik ga er met Pasen de 66 Seen Route lopen? Ben jij hier wel eens aan begonnen, tips? Dank je, Sylvia

    Antwoord
    • Marjolein

      Oh, wat gaaf! Ik heb de route zelf nog nooit gewandeld maar het lijkt me prachtig! Ga je de hele route wandelen? Ben heel benieuwd wat de mooiste stukken zijn. Het staat namelijk nog ergens op mijn bucketlijstje ;-). In Potsdam ben ik niet zo heel bekend en om eerlijk te zijn ken ik er alleen maar restaurants die ik niet durf aan te bevelen, haha! Als ik zelf ergens onbekend ben, kijk ik altijd op Foursquare om uit te vinden vinden wat goede restaurants zijn. Ook voor Potsdam komen er een aantal goede tips uit: https://foursquare.com/explore?cat=food&mode=url&near=Potsdam&nearGeoId=72057594040780394. Hopelijk zit daar wat leuks voor je tussen! Veel plezier!

      Antwoord
  9. Marion

    Hi Marjolein,

    Ik en mijn vriendinnen hebben tijdens ons half jaar in Berlijn heel wat lekkere restaurantjes uitgeprobeerd. Wij zijn onder andere helemaal fan van Saporito en natuurlijk ook de heerlijke sushi restaurants. Nog een lekkere aanvulling is Auszeit aan de Neue Bahnhofstrasse in Ostkreuz, erg gezellig aangekleed, leuke bediening en het eten is fantastisch lekker (en niet duur)!

    Bedankt voor al je tips! Wij gaan al de leuke tentjes en het heerlijke eten missen…..

    Groetjes,

    Marion

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Marion,

      wat tof om te horen dat Saporito bij jullie ook zo in de smaak is gevallen. Kan natuurlijk ook niet anders met zulk lekker eten en zo’n gezellig zaakje! Ik moet er ook nodig weer eens heen. Is zeker alweer een paar maanden geleden… Dat kan natuurlijk niet, haha!

      Auszeit ken ik nog niet maar ik heb hem opgeslagen in mijn lijstje met ‘nog te bezoeken restaurants’. Alvast bedankt voor de tip! Toevallig ben ik er gisteren nog langsgelopen, volgende keer zal ik daadwerkelijk eens binnengaan ;-).

      Als je Berlijn te erg mist dan kun je zo een vlieg- of treinticket boeken. Gelukkig is het niet aan de andere kant van de wereld!

      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
  10. Hanna

    Hallo Marjolein!
    Weet je of er ook makkelijk glutenvrij gegeten kan worden in restaurants? Mijn dochter heeft Coeliakie en mag geen tarwe.
    We logeren in pension Reiter.

    Groeten Hanna

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Hanna,

      glutenvrij eten lijkt wel een trend te zijn in Berlijn! Iets krijgen zonder tarwe moet dan ook niet zo’n probleem zijn. Om vooraf misschien toch vast wat restaraurants uit te zoeken, zou je nog even op deze websites kunnen kijken:

      https://glutenfreiberlin.wordpress.com/
      http://mitvergnuegen.com/2014/glutenfrei-durch-berlin/

      Zelf vind ik Sauvage een erg gaaf restaurant. Ze doen alles naar “paleo”, zoals de jagers en de vissers aten. Ze serveren veel vlees, vis, groente en fuit en geen granen en bewerkte producten. Misschien is dat nog een leuke tip?

      Veel plezier in Berlijn!

      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
  11. Mevr Denissen

    Hallo Marjolijn, met 2 koppels komen wij enkele dagen rond oud-jaar naar Berlijn. Wij zijn op zoek naar een lekker en gezellig, maar betaalbaar restaurant om Oudjaar te vieren. Veel is toe of heel duur voor die avond. Kan jij ons tips geven?

    Antwoord
    • Marjolein

      Had je al op mijn pagina met favoriete restaurants in Berlijn gekeken? Daar staan eigenlijk bijna al mijn favorieten tussen, zowel wat duurdere maar ook wat budgetvriendelijkere locaties. Heb je daar misschien iets kunnen vinden? Zelf vind ik Nola’s am Weinberg een heel knus restaurant om tijdens de feestdagen te eten. Laat anders even weten wat het budget precies is en wat voor soort restaurant jullie zoeken, dan kan ik wat gerichtere tips geven! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  12. Angelique

    HOi!
    Ik ga 21/12 met mijn man en drie kids (11/13/15) naar Berlijn. We blijven daar tm eerste kerstdag. Graag zou ik tips krijgen waar we kunnen brunchen op eerste kerstdag.
    Thx!

    Antwoord
  13. Wouter Depuydt

    Hallo Marjolijn en Berlijn-bloggers,

    Iemand een goeie tip om op kerstavond te eten in Berlijn? We hebben al verschillende restaurants aangeschreven maar die blijken allemaal gesloten te zijn op kerstavond…

    Alvast bedankt voor de tips!

    Antwoord
    • Marijke

      Hi, wij waren 2 jaar geleden in Berlijn op Kerstavond. Idd veel gesloten. Probeer restaurants die van een niet-christelijke komaf zijn. B.v. Indiaas, Thais etc

      Antwoord
    • Marjolein

      Hai Wouter,

      ha, ik herken je probleem. Ik ben dit jaar ook met Kerstmis in Berlijn en al mijn favoriete restaurants die ik heb geprobeerd te reserveren, zaten al volgeboekt. Ik vrees dus dat enig doorzettingsvermogen wel nodig is. Ik las in een andere reactie op mijn blog dat je het kunt proberen bij restaurants van niet-Christelijke komaf (Vietnamees, Thais etc.) omdat zij wel vaak geopend zijn. En anders kun je altijd nog terecht op de kerstmarkten. Die sluiten weliswaar wat eerder op Kerstavond, maar tot een uur of 8 kun je daar ook prima terecht. Mocht ik nog restaurants vinden die plek hebben, dan hoor je het van me! Ik las dat mijn favoriete lunchrestaurant Nest in Kreuzberg ook een speciale kerstkaart heeft, daar zou je het nog kunnen proberen.

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  14. Anke

    Volgende week ga ik vier dagen met mijn vriend naar Berlijn, nu volop aan het genieten van de voorpret, en dat lukt prima met deze superfijne site!
    Heb je nog tips voor cafes/kroegen waar je savonds gezellig biertjes/cocktails kan drinken met zn 2-en? :)

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Anke, wat een heerlijk vooruitzicht, leuk! Mijn favoriete cocktailbar is Redwood, de cocktails zijn er heerlijk en de sfeer is er erg gemoedelijk. Andere leuke bars zijn Kaschk (voor craft biertjes), Würgeengel (cocktails) of Monkey Bar (voor mooi uitzicht). Als je gewoon relaxed wat wilt drinken in typische Berlijnsfeer kan ik ook Mein Haus am See aanraden. Veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
    • Monique

      Hey Marjolein,

      Ten eerste wat een leuke blog zeg!
      Wij gaan voor de eerste keer naar berlijn vanaf 24 dec in Berlijn in de wijk Mitte samen met onze zoon van 8 jaar! weet jij toevallig leuke restaurants in kerstsfeer en met een menu kaart ook voor kinderen?

      Antwoord
  15. Silvia

    Hallo Marjolein,
    Ik wil graag een paar dagen ertussen uit met mijn man in augustus, ons hondje een chihuahua gaat mee, nu is mijn vraag hotels waar hondjes welkom zijn, zie ik genoeg.
    Maar hoe zit het als je gaat uit eten ? Zijn ze daar in Berlijn een beetje diervriendelijk, zou hij mee naar binnen mogen in restaurants, of op terrasjes ?

    Groetjes Silvia.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Silvia,
      Ik zou Berlijn wel als dier- en hondvriendelijke stad willen bestempelen. Veel mensen hebben een hond en op een terras of in een cafe is dit eigenlijk nooit een probleem. Bij (luxere) restaurants zijn ze niet altijd gewenst maar ook daar zijn uitzonderingen. Ik zou het gewoon even van tevoren vragen als ik jou was.
      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
    • Annelies

      Beste Marjolein.

      Op zondag 18 oktober a.s., tijdens het lichtfestival, zoek ik een betaalbaar restaurantje om samen met onze vriendengroep, 8 personen, wat te eten, liefst met uitzicht op of in de buurt van, de Brandenburger Tor, vanwege het lichtfestival…Heb je een tip voor ons?

      Alvast dank!
      Annelies.

      Antwoord
      • Marjolein

        Hoi Annelies,

        dat is een uitdagende vraag… Ik ken eigenlijk vrijwel geen goedkope goede restaurants in die buurt. Het is rondom de Brandenburger Tor extreem toeristisch en naar mijn ervaring zitten de goede restauranst juist wat meer in de wijkjes buiten het toeristische Mitte. Vlakbij station Friedrichstraße zitten Ständige Vertretung (Duitse keuken) en Hans im Glück (burgers) waar je lekker en voor een zacht prijsje kunt eten. Helaas geen uitzicht op de Brandenburger Tor maar wel op loopafstand… Veel plezier alvast! Het Festival of Lights wordt vast weer prachtig!

        Groeten,
        Marjolein

        Antwoord
        • Annelies

          Hoi Marjolein.

          Bedankt voor je heldere informatie, daar kunnen we wat mee!

          Groetjes
          Annelies.

          Antwoord
    • Wouter Depuydt

      Iemand enige tips om in Berlijn een hapje te eten op Kerstdag of Kerstavond?

      Antwoord
  16. Ron

    Zijn de meeste bakkers en of “ontbijtrestaurantjes” ook op zondag gewoon open?

    Antwoord
    • Marjolein

      Jezeker, bijna allemaal wel eigenlijk :-).

      Antwoord
  17. Rudy

    Leuke en handige website! Heb deze tips doornomen en ga er zeker gebruik van maken a.s. weekend.

    Antwoord
    • Marjolein

      Super! Fijn weekend Rudy! Als je nog vragen hebt hoor ik het graag! :-)

      Antwoord
  18. Jacob

    Wat een ontzettende leuke en informatieve site blog heb je . ik ga na 36 jaar weer naar Berlijn om te zien hoe de stad veranderd is. Wat kun je aanraden om mijn verjaardag te vieren. Zoek een goede Thai.

    Antwoord
    • Marjolein

      Dank je wel Jacob! Ben benieuwd wat je van Berlijn zult vinden, er is zo ontzettend veel veranderd in de stad! Er zitten legio goede Thaise restaurants in Berlijn, zoek je in een bepaalde wijk? Ik kan Teleh Thai (Käthe-Niederkirchner-Straße 14, Prenzlauer Berg) en Lemongrass (Simon-Dach-Straße 2, Friedrichshain) in ieder geval aanraden. In het weekend vindt er bij mooi weer een Thaise street food markt plaats in het Preußenpark, ook erg leuk, lekker en gezellig!

      Antwoord
  19. Ton

    Hallo Marjolein,

    Vanaf 2 mei zijn we voor een paar dagen in Berlijn en logeren tussen kurfurstendam en Charlottenburg Bhf (hotel Orion). Heb je misschien nog suggesties voor leuke/lekkere restaurants in die buurt?

    Gr, Ton

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Ton,

      ik vind Neni erg leuk, een mediterraan restaurant met gaaf uitzicht over Berlijn. Wel even vooraf reserveren! Ook Saigon Green (Vietnamees) en Ishin Tey (Japans) vind ik erg goed. Bij Dolores (burrito’s) of op de zesde verdieping van het KaDeWe kun je terecht voor een snelle hap. Mag het ietsje luxer zijn? Dan kun je naar Glass. Kun je hier iets mee?

      Veel plezier!
      Marjolein

      Antwoord
      • Ton

        Dank je Marjolein, we gaan het proberen.

        Groet, Ton

        Antwoord
    • Jacco

      Hallo Marjolein, Wij gaan volgende week 3 dagen naar Berlijn. Ik heb al veel opgestoken van je blog, superhandig!! Wij zitten in Steigenberger Hotel Am Kanzleramt (Ella Trebe Strasse). Is er een leuke ontbijtgelegenheid in die buurt (wij hebben fietsen, dus we zijn mobiel).
      Gr, Jacco

      Antwoord
  20. Corfra

    Dank je wel Marjolein,
    Vandaag je blog gevonden. Heb al veel leuke tips gezien. Dank je wel. Wij gaan maandag naar Berlijn. Hebben er heel veel zin in. Onze hond mag mee.
    Groet,Corfra

    Antwoord
  21. Rick

    Ik ga binnenkort wee weken naar Berlijn, Misschien interessante tips om ergens tegen lage prijzen lekker te kunnen eten?. Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Rick! Genoeg! Heb je nog speciale wensen? Wat random favorieten: Il Ritrovo, Saporito, Cocolo, YamYam, Suppe & Salat, Dolores en deze favoriete lunchadresjes in Kreuzberg. Sowieso is lunchen goedkoper dan dineren, zo bespaar je ook al veel. Enkele van mijn favoriete restaurants bieden een geweldige lunch aan voor een zachte prijs: Le Bon, Parker Bowls, Eins 44, Lavanderia Vecchia. Kun je hier iets mee? Veel plezier alvast!

      Antwoord
      • Loet

        Hallo Marjolein;

        Donderdag aanstaande bezoeken wij met onze vrienden (6 personen)voor het eerst Berlijn. Mijn complimenten voor je
        mooie blog. Wij logeren bij de Kurfuestendamm. Heb je enkel tips voor ons waar we een leuk en gezellig kunnen ontbijten?

        Antwoord
    • Sandra Versteeg

      Hoi Marjolein,

      Wij vertrekken 26 maart naar Berlijn voor 5 dagen heb je nog wat leuke tips voor ons aangezien het niet echt lekker weer wordt. En we verblijven in het Meininger Hotel Berlin Hauptbahnhof heb je nog wat leuke eettips voor ons in de buurt?

      Antwoord
      • Marjolein

        Hoi Sandra, als het goed is ben je nu al in Berlijn! Er zijn heel veel toffe musea om te bezoeken, ook leuk als het regent. Of wat dacht je van een bezoekje aan de street food markt Village Market? Of de concept mall Bikini? Katz Orange is een van mijn favoriete restaurants in Berlijn, vlakbij Nordbahnhof. Direct bij jullie hotel ken ik niet zoveel, rondom Hauptbahnhof is het niet echt knus ’s avonds. Hoe dan ook, veel plezier nog in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

        Antwoord
  22. familie Bajlo

    We zijn een familie van zes en we landen in Berlijn op Kerstavond. We willen er graag met zijn allen een gezellige avond van maken, zijn de restaurants dan open?
    Wat kan u ons op Kerstdag aanbevelen om er een sfeervolle dag van te maken want waarschijnlijk zijn de meeste bezienswaardigheden dan gesloten?
    Van harte dank voor al je info over Berlijn. We nemen zeker de tijd om alles eens door te lezen.

    Antwoord
    • Marjolein

      Kerstavond is een heilige avond in Duitsland en meestal ook de avond dat ‘echt’ Kerst wordt gevierd. Ik ben zelf nooit met Kerst in Berlijn maar ik zou even van tevoren bij wat restaurants checken of je daar terecht kunt. Enkele van mijn favorieten op het moment zijn Pantry, Katz Orange, Le Bon en 3 Minutes sur Mer. Allemaal sfeervolle locaties voor een knusse Kerstavond! De grote bezienswaardigheden zijn veelal geopend maar ook hier zou ik van tevoren even de openingstijden checken van de bezienswaardigheden die je graag wilt bezoeken.

      Antwoord
    • Rianne

      Hallo! Leuk je blog te lezen! Zelf vertrek ik morgen voor 3 dagen naar Berlijn, in m’n uppie! Heb al genoeg leuke bezienswaardigheden die ik ga bekijken die dagen, maar ik ben nog op zoek naar een leuke eetgelegenheid (of meerdere) en wat leuks voor in de avonduren. Heb jij tips? Alvast bedankt! Groetjes Rianne

      Antwoord
      • Marjolein

        Hoi Rianne,

        qua restaurants raad ik aan op even op mijn pagina met favoriete restaurants te kijken. Wat zoek je voor de avonduren? Ik kijk zelf altijd graag in evenementenmagazines als Tip, Zitty of ExBerliner (Engels), je vindt deze tijdschriften bij boekenzaken en er staat per dag in wat er ’s avonds allemaal te beleven is. Misschien is het ook leuk om ’s avonds een kerstmarkt te bezoeken? De Gendarmenmarkt en Charlottenburg zijn klassiekers maar je kunt ook kiezen voor een alternatieve variant kiezen met street food en designers, Holy Heimat is bijvoorbeeld erg leuk!

        Ik hoop dat je hier iets mee kunt! Veel plezier in Berlijn,
        Marjolein

        Antwoord
  23. Sara

    Hoi Marjolein,

    Tweede kerstdag gaan ik en mijn vriend naar Berlijn. Heb jij tips voor een leuk restaurant voor 2e kerstdag? Misschien een restaurant waar er ’s avonds muziek/band komt? Of waar de sfeer gewoon gezellig is met kerst?
    Het hoeft geen goedkoop restaurant te zijn, maar niet overdreven culinair. Ik hoor het graag van je! Dan kan ik misschien alvast reserveren.

    Groetjes,

    Sara

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Sara,

      wat leuk om de Kerst in Berlijn door te brengen! Zelf ben ik met Kert praktisch nooit in Berlijn omdat ik dan juist bij familie ben maar ik denk dat deze restaurants ook met Kerst de moeite waard zijn. Dit zijn momenteel mijn favoriete middenklasse restaurants:
      – Schwarzer Hahn (modern Duits, Friedrichshain)
      – Pantry (Mediterraans, Mitte)
      – Lokal (lokale keuken, Mitte)
      – Le Bon (Frans, Kreuzberg)
      – 3 Minutes sur Mer (Frans, Mitte)
      – Katz Orange (lokale keuken, Mitte)
      – Volt (gourmet, Kreuzberg)
      – Horvarth (gourmet, Kreuzberg)
      De laatste twee zijn iets duurder dan de andere restaurants maar ze bieden een hele goede prijs/kwaliteitverhouding. In Berlijn kun je voor een redelijke prijs al vrij luxe eten. Ik hoop dat er iets voor je tussenzit en ik zou absoluut aanraden van tevoren te reserveren!

      Ik wens je alvast fijne Kerstdagen!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  24. Miranda

    Hoi Marjolein,

    Niet meer echt origineel, maar wat heb je toch een super blog! Vorig jaar veel aan gehad toen we voor het eerst naar Berlijn gingen, en nu we volgende week weer gaan, zijn we weer volop aan het lezen en worden weer enorm enthousiast.
    We vinden Berlijn een geweldige stad, we zaten vorig jaar in Friedrichshain, inderdaad een hele leuke wijk. We zaten op nog geen 10 minuten fietsen van de Simon Dachstrasse, een fantastisch straatje om lekker te eten en daarna nog wat te drinken in 1 van de kroegen.
    Nu gaan we met 6 personen en zitten in een heel andere wijk, in hotel Ibis op de Brandenburgische strasse. We willen onze ervaring op de Simon Dachstrasse graag delen met de anderen, maar willen alles graag op de fiets doen, en dit lijkt toch wel zo’n 3 kwartier fietsen te zijn.
    Heb jij misschien een tip voor een soortgelijk straatje meer in de buurt van ons hotel?

    Vast bedankt voor je reactie!

    Miranda

    ps: wellicht heb ik dit dubbel gepost, maar kon mijn eerdere bericht niet meer terugvinden….

    Antwoord
  25. Peter

    La Soupe Populaire!!!
    Super gerechten in een oude brouwerij.
    Zeker van tevoren reserveren maar zeer zeker de moeite waard.
    Mijn tweede favoriet blijft Cookies Cream = heel lekker vegetarisch.

    Groetjesss

    Antwoord
    • Marjolein

      Leuk! Dat zijn twee van mijn favoriete restaurants!

      Antwoord
    • Luik

      Hallo Marjolein,

      Ik ga voor 4 dagen Berlijn in mijn eentje verkennen. Moet goed te doen zijn, lijkt mij; zeker nu ik al activiteiten voor mijzelf heb ingepland. Alleen ben ik nu op zoek naar gezellige, kleine familierestaurantjes waar je goed kunt eten voor 1 persoon. Want mijn ervaring is dat men bij deze eetgelegenheden je net zo wordt behandeld als wanneer je met een groter gezelschap gaat eten. Ik kan wel in mijn hotel gaan eten, maar wil graag de lokale specialiteiten gaan proeven.

      Alvast bedankt voor je antwoord, Luik

      Antwoord
    • Carl

      BESTE MARJOLEIN Tabeyo blijkt een geweldige tip. We zijn nu terug in het Hotel en genieten nog na van een heerlijke maaltijd. Berlin on bike zeker ook de moeite waard. Prima fietsen en een fijne gids. We zijn hier met onze kinderen omdat we 25 jaar getrouwd zijn en omdat 25 jaar geleden de muur verdween. Bedankt voor je blog. Vooral doorgaan!

      Antwoord
      • Marjolein

        Hallo Carl,

        wat leuk dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad! En nog gefeliciteerd met jullie 25 jarige huwelijk!

        Groetjes,
        Marjolein

        Antwoord
  26. Nathalie

    Hoi Marjolein,

    Heerlijk om volgende week weer naar Berlijn te gaan. Deze keer met onze zoons. Weet jij of er restaurants zijn die rekening houden met allergieën voor pinda’s, noten en kippenei?

    Dank voor al jouw informatie. Een genot om te lezen als voorbereiding.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Nathalie,

      leuk! Ik heb zelf nog nooit zo’n aanvraag gehad dus ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Ik denk dat de meeste restaurants daar wel rekening mee kunnen houden, Duitse restaurants zijn over het algemeen heel transparant in de ingredienten die er worden gebruikt.

      Veel plezier,
      Marjolein

      Antwoord
  27. Marianne

    Hoi Marjolein,

    Wij gaan binnenkort met 2 jonge (5+7) kinderen naar Berlijn, 5 dagen.
    Zijn er nog restaurants waar je goed met kinderen terecht kan en niet al te duur?

    Bedankt voor je leuke site, veel tips :-)

    Antwoord
  28. Naomie

    Hallo Marjolein,

    Ben je ook al naar Pee Pees Katzencafé in Berghain geweest?
    Schijnt heel leuk te zijn: een lunchcafe waar je vanaf 11 uur terecht kunt voor een lekker hapje.
    En niet te vergeten: twee hele lieve katten die rondlopen!

    Ik ben van plan om daar over twee weken een hapje te gaan eten :)

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Naomi,

      nee, daar ben ik nog niet geweest. Ben wel benieuwd naar je ervaringen! Veel plezier!

      Marjolein

      Antwoord
      • ismit

        hallo Marjolein,
        heel leuke blog,wat een leesplezier
        volgende week zijn we in berlijn vanwege de marathon2015,
        ik zoek een lekkere indische restaurant,weet je wat??
        alvast mijn dank

        Antwoord
        • Marjolein

          Hai Ismit,

          dank je wel! De Berlijnse Marathon! Wat gaaf zeg! Ben je meer op zoek naar Indonesisch (lastig in Berlijn) of Indiaas? Ik vind zelf Long March Canteen (Chinees), Chutnify (Zuid-Indiaas) en Transit (allerlei kleine Aziatische hapjes) erg leuke restaurants. Is dat een beetje wat je zoekt? Veel plezier in Berlijn en succes bij de marathon!

          Groetjes,
          Marjolein

          Antwoord
  29. gerard

    Ja kijk, ik eet in Berlijn altijd Duits, dat kunnen ze het best, het is lekker etc. Italiaans eten kan ik ook in Italië of in Amsterdam eten, dus waarom zou ik dat in Berlijn doen. Overal in het centrum van Berlijn zijn goede, niet te dure tenten waar je heerlijk kunt eten…… Met een Berlijns biertje erbij. Zo moet het.

    Antwoord
  30. Cora

    Haaai!

    Heb je nog goede tips voor vegetarische restaurantjes etc?

    Daaank alvast!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Cora,

      het beste vegetarische restaurant in Berlijn vind ik Cookies Cream. Het is iets aan de luxe kant (menu rond de €40) maar ze doen echt hele toffe en creatieve dingen met groente. Om te lunchen vind ik zelf Rootz erg leuk, zij hebben bijvoorbeeld vegetarische burgers maar ook 1 warm gerecht (vaak iets met linzen of kikkererwten). Over La Mano Verde heb ik ook goede dingen gehoord.

      Veel plezier!
      Marjolein

      Antwoord
      • Eric

        Ruim twee jaar na de vraag over een vegetarisch restaurant: in Charlottenburg kun je prima terecht bij Velvet Leaf, Damaschkestraße 12. Aziatisch, vegetarisch en veganistisch. Super eten voor haast niets in een heel simpele ambiance. Gewoon een familiezaakje. Kijk ook de reacties op Tripadvisor.

        Antwoord
  31. Miranda

    Hallo wij vertrekken voor een paar dagen naar Berlijn ik was aan het kijken voor een lekker buffet restaurant omdat ik een paar goede eters bij me heb heeft iemand een tip?

    Antwoord
  32. Marjan Vrielink

    Was afgelopen week voor het eerst in Berlijn met mijn zus.
    Had voordien veel van je blog uitgeprint. Met name eetadressen hebben we veel aan gehad. Hebben bv heerlijk bij je Griekse adres gegeten. Bij deze dank voor al je tips.
    Marjan

    Antwoord
    • Marjolein

      Leuk om te horen Marjan, dankjewel voor je reactie!

      Antwoord
  33. merel

    hallo

    ik heb een project en wil wat Duits eten meenemen maar moet wel koud duits eten zijn weet u wat

    Antwoord
  34. Merel

    wij willen met kerst naar Berlijn, van kerstavond t/m 29 dec. Zijn de restaurants/winkels dan open in Berlijn? We waren een aantal jaren geleden in Aaken en toen waren alle (behalve 2 gelukkig :-))restaurants met kerstavond gesloten, hoe is dat in Berlijn? Ik ga zeker je tips even checken!
    Ik ben ook dol op tweedehands winkels, hiervoor nog tips?
    Bedankt vast!!
    groetjes Merel

    Antwoord
    • Anke

      Hoi!

      Wij gaan dit jaar met kerst naar Berlijn, was alles nu dicht of was er veel open?
      Hebben jullie ergens een kerstdiner gegeten?
      Ben benieuwd naar de tips!

      Groetjes Anke

      Antwoord
  35. Niemans

    Hallo

    wie weet een goed grieks restaurant (in de buurt van alexanderplatz)
    We zijn vorig jaar bij een griek geweest die daar in de buurt op een hoek lag (ben even de naam kwijt) maar wat was dat een tegenvaller :(

    Ik zoek er een die ook schnitzel op het menu heeft staan.

    Of een goed restaurant waar je schnitzel met frietjes kunt krijgen (ook bij alexanderplatz) vorige keer nergens gevonden. overal krijg je aardappels erbij ;)

    alvast bedankt

    Antwoord
  36. Meganlee

    Hi Marjolein,

    Tweede kerst dag vertrek ik voor 3 dagen naar Berlijn samen met mn vriendje.
    Op tweede kerst avond willen we lekker eten ergens, moet je hiervoor reserveren of kan je zoals altijd gewoon overal wel binnen lopen?
    Heb je nog leuke tips om lekker te kunnen eten met kerst?

    Ik ben benieuwd hoe het is met kerst in Berlijn.

    Groetjes Meganlee

    (Zusje van Nathalee, ik heb je nog mogen ontmoeten in Berlijn vorig jaar zomer)

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Meganlee,

      dat ligt er een beetje aan wat je precies op het ook hebt. Als je wat luxer of exclusiever wilt dineren dan raad ik wel aan om te reserveren, kan in ieder geval nooit kwaad. Voor winterse korst kom ik graag bij Horváth (vrij luxe) of bij Schneeweiß (vrij modern) of Kurhaus Korsakow (traditionelere Duitse keuken). Op mijn pagina met restauranttips in Berlijn vind je vast ook nog het een en ander. En natuurlijk niet vergeten de kerstmarkten te bezoeken :-).

      Veel plezier!
      Marjolein

      Antwoord
      • Meganlee

        Dankjewel ik ga er eens naar kijken!
        En we gaan zeker de kerstmarkten bekijken.

        Groetjes Meganlee

        Antwoord
  37. Merle

    Hoi Marjolein,

    Wat een super leuke en handige blog, mijn complimenten!

    Dit jaar ga ik met de kerstdagen naar Berlijn en wil op 2e kerstdag uiteten.
    Welk restaurant (of restaurants) zou jij mij kunnen aanraden?
    Niet te culinair, gewoon een gezellig restaurant waar je lekker en veel kunt eten!

    Groetjes,

    Merle

    Antwoord
  38. Henk

    sinds 1998 komen we elk jaar eind september in Berlijn voor de Berlin Marathon. Vaak gaan we toch maar weer naar “de mexicaan”. LoneStar aan de Bergmannstrasse, simpel, gezellig en goed eten voor weinig. Ook Istoria aan de Kolwitzplatz is één van mijn favorieten.
    Nog 3 weken, en dan mogen we weer, verheug me er nu al weer op!
    @Marjolein, vette Complimenten voor je Berlin Blog, Super!

    Antwoord
  39. Rosanne

    Hallo Marjolein.

    Vandaag nog een leuk (Nederlands met een twist) eettentje gevonden aan de Richard-Sorge-Strasse. Leuke kaart! Ben jij hier al bekend mee?

    Antwoord
    • Rosanne

      Het heet trouwens Rembrandt Burger, geopend op 9 mei dit jaar, dus waarschijnlijk ook nog vrij onbekend!

      Antwoord
  40. Amy

    Hoi Marjolein,

    Afgelopen weekend zijn we met 6 meiden naar Berlijn geweest.
    Was helemaal top, mede dankzij jou fijne tips.
    De sushibar Tabeyo is zeker een aanrader, voor €155 hebben we heerlijk gegeten en gedronken.

    Ook zijn we op jou aanraden naar de Badeschiff geweest. Een enorm lange rij van ruim een uur en bij binnenkomst stond er ook nog zo’n rij voor het zwembad, balen! We zijn daar in de buurt bij Freischwimmer wezen eten, moet je zeker een keer langs gaan. Heerlijk eten voor een prima prijs. En je zit gezellig aan het water!

    We gaan zeker nog een keer terug naar Berlijn.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Amy,

      goed om te horen dat jullie zo´n fijne tijd hebben gehad in Berlijn! Ik ga binnenkort eens een artikel schrijven over mijn favo sushirestaurants in Berlijn dus stay tuned ;-). Jullie waren vast dat hete weekend in Berlijn? Als het warm is (zeker in de weekenden) dan is het erg druk bij het Badeschiff, jammer…

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  41. Inge

    Hoi!

    Allereerst, super handige blog, ik heb een paar maanden in Berlijn gewoond nu en deze site heeft me echt geholpen.

    Dan heb ik een (dringend) vraagje, ik wil deze week trakteren op mijn stage eigenlijk iets typisch Nederlands, maar de vraag is natuurlijk wat. Tompoucen zijn geloof ik niet te krijgen in Berlijn? Iets compleet zelf bakken of maken(met oven) wordt lastig…

    Groetjes, Inge

    Antwoord
  42. Ashley Hofmann

    Wij zijn net terug van 3 dagen Berlijn, wat een fantastische stad! Echt totaal anders dan ik me had voorgesteld.
    We hadden een appartement gehuurd in Friedrichshain-Kreuzberg (Glogauer Strasse http://www.wohnenaufzeit-berlin.com/en/home/), zeer tevreden over! Alles was schoon, zag er keurig uit en ook nog eens goed betaalbaar. Tevens hadden we voor 3 dagen een fiets gehuurd, echt een aanrader!! De afstanden zijn prima met de fiets af te leggen en je ziet zoveel meer dan als je met het openbaar vervoer gaat.
    Wij hebben ontzettend veel gehad aan de informatie op dit blog, met name over de leuke wijkjes en buurten waar je goed kan eten. De eerste dag hebben we bij Mar Y Sol gegeten, op een erg leuk pleintje met veel leuke tentjes. Het eten was prima, de bediening rampzalig… Dat was wel een behoorlijk minpunt en heeft het totaalplaatje behoorlijk beïnvloed. De tweede dag hebben we bij Sasaya gegeten, dit restaurant staat vanaf nu in mijn top 3 sushi restaurants! Maar ook hier was de bediening niet echt op z’n best, maar gelukkig maakte dit het eten er niet minder om. Last but not least zijn we de derde dag bij Horvath gaan eten. Wat een beleving was dit zeg, fantastisch! Alles klopte van het begin tot het eind: het eten, de wijn, de bediening, de sfeer. Je moet wel bereid zijn om behoorlijk wat te betalen, maar het was het dubbel en dwars waard.
    Kortom, we hebben een paar fantastische dagen gehad in een fantastische stad!

    Antwoord
  43. Marleen van Hooijdonk

    Dag Marjolein,

    wij zijn met zes personen en logeren in een appartement op de Chausseestrasse, 106 in Mitte en willen ook een aantal malen zelf koken. Ik veronderstel dat er wel supermarkten in de buurt zijn, maar is er misschien ook een traiteurzaak of delicatessenwinkel waar we wat kunnen halen ?
    Alvast merci voor de reactie en sowieso al bedankt voor de superblog die ons al veel nuttige tips heeft meegegeven waar we zeker wat zullen mee doen.

    Groeten,
    Marleen

    Antwoord
  44. Andre

    Hoi,

    Heb je nog een tip voor een authentiek restaurant waar je een traditionele duitse maaltijd kan eten?

    Groet,

    Andre

    Antwoord
  45. Aldo van Baren

    Allereerst wil ik zeggen dat dit een top website is. Hulde!

    Het beste en spectaculaiste restaurant vind ik “Solar”. Heerlijk eten en een fantastisch uitzicht in dit voormalige Stasigebouw (dacht ik te hebben gelezen). Daarnaast kan je na het eten via een prachtige trap naar de loungebar.
    Verder kan je leuk eten bij de Hackscher Markt en de Warschuaerstrasse.

    Ik probeer elk jaar een keertje naar Berlijn te gaan met de mannuh. Wat een stad, ik zou er best willen wonen. Wij combineren een weekend stappen altijd met een ijshockeywedstrijd van de Eisbären Berlin in de O2 Arena (voor 14.000 toeschouwers) en een voetbalwedstrijd van Union berlin.

    Qua stappen vind ik de barretjes bij de Warschuaerstrasse leuk en de clubs rond Ostbahnhof. Ook feesten op de boot bij Arena zijn heweldig.

    Antwoord
  46. Jeroen Romein

    Nog een gezellig Italiaans restaurant in Berlin-Friedrichshain is Metamorfosia. Een gezellig en knus (klein) restaurant. Het duurt even voordat je je eten krijgt maar uiteindelijk heb een heerlijke maaltijd. Aanrader.

    Antwoord
    • Marjolein

      Klopt! Vind dit ook een erg leuk restaurant, het eten is erg goed en authentiek. De prijzen zijn er ook naar, iets boven gemiddeld voor Berlijnse begrippen (daarom geef ik mijn voorkeur aan Saporito, een stukje verderop). In de zomer kun je hier ook lekker buiten zitten op het terras, lekker mensen kijken :-). Bedankt voor je aanvulling!

      Antwoord
      • Ria van der Poel

        hoi Marjolein
        we vertrekken woensdag naar Berlijn met 6 volwassenen heb je nog wat leuke restaurants met adres aub wij logeren op de Kurfustendam heb al heel wat leuks gelezen
        groetjes Ria

        Antwoord
  47. Jeroen romein

    Lekker gegeten met mijn zoon christophe bij frannz club berlin. Is gevestigd op het terrein van een oude bierbrouwerij. Uitstappen bij station eberswalder. Goede tip marjolein om eens in deze wijk te gaan kijken.

    Antwoord
  48. irene

    Hoi Marjolein,

    wij willen met kerst naar Berlijn maar ik heb begrepen dat ergens eten rond de kerstdagen lastig kan zijn.
    Heb jij tips voor restaurant die deze dagen wel open zijn?

    Groetjes, Irene

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Irene,

      het klopt dat er restaurants zijn die gesloten zijn, alleen heb ik ook niet zo exact in mijn hoofd welke restaurants open zijn en welke niet. Daarom raad ik je aan om mijn lijst met favoriete restaurants af te gaan en op de desbetreffende websites te kijken of het restaurant geopend is. Ik raad ook aan dan een reservering te maken.

      Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  49. Marleen

    Hoi Marjolein,

    Vanwege de organisatie van een studiereis begin maart ben ik op zoek naar restaurants die meer dan 100 studenten kunnen herbergen. Heb je hiervoor nog leuke tips?

    Het liefst een beetje gezellige restaurants eventueel in combinatie met een show element?

    Ik hoor het graag!

    Groetjes Marleen

    Antwoord
  50. Pebby

    Dit is inmiddels mijn 3e bezoek aan Berlijn: oktober 1989 (ja,ja, toen de muur er nog stond), juli 2000 en nu dus, dit keer met mijn lief voor onze trouwdag en in het voorjaar van 2013 staat er weer een bezoekje aan Berlijn op de planning! Krijg maar geen genoeg van Berlijn!

    We zijn vandaag bij Otito geweest en hebben heerlijk Vietnamees en sushi gegeten voor weinig! Het was echt top! Morgen gaan we denk ik richting Friedrichshain ;-) Bedankt voor de tips, dit id echt een heel fijne site over het prachtige Berlijn. Groetjes uit die Charlottenstrasse!

    Antwoord
  51. Ser

    Vandaag in kreuzberg wezen etEn. Kwamen uit bij Restaurant hasir. Als groot liefhebber en veeleisend persoon qua eten kan ik zeggen, heeeerlijk. Duitse turken zijnn goed met de turkse keuken. Probeer het eens. Grillgerechten voor 10 euro

    Antwoord
  52. Joleen

    Ben net terug van een week Berlijn, wat een top stad!!

    De beste pizza in Berlijn (en de beste die ik ooit heb gegeten) kan je vinden in de wijk Kreuzberg bij
    Tratoria Il Casolare. Het tentje is heel populair onder de locals en op elke dag van de week erg vol. Dus kom op tijd. Het personeel is niet mega vriendelijk, maar wie ooit in de horeca heeft gewerkt snapt dat bij zulke drukte, efficiënt en snel werken voorrang heeft. Kijk daarom ook niet op als je lang op je pizza moet wachten. MAAAAAAAR keep in mind BEST PIZZA EVER!!

    Je vind Il Casolare op Grimmstraße 30 10967 Berlin (Kreuzberg).

    Ook hebben we Otito ontdekt. Een Vietnamese/Japanse restaurant op Leipziger Straße 30, Ecke Friedrichstraße, 10117 Berlin.

    De sushi is super en word op bestelling gemaakt, de rolletjes liggen dus niet al de hele dag in de vitrine.
    Ook de Vietnamese soep Pho is een aanrader.

    De bediening is vriendelijk en ze serveren geen gierige porties. Wij zijn tijdens onze vakantie wel 3x bij Otito gaan eten. De prijzen zijn ook super, we waren gemiddeld €10 p.p. kwijt.
    Vanaf metro station Stadtmitte is het nog geen 5 minuten lopen en is in de buurt van Checkpoint Charlie.

    Antwoord
  53. Marjan Cup

    Net terug van 4 dagen Berlijn. Wat een geweldige stad!
    Wij maakten een fietstocht door Berlijn met Nederlandse gids Tom van Berlin on Bike (www.berlinonbike.de). In 4 uur tijd sjees je de stad door en je ziet dingen die je zonder gids nooit zou ontdekken. Ze hebben verschillende thematochten.
    Heerlijk gegeten bij Nola am Weinberg, een Zwitsers restaurant (www.nola.de) met een gezellig terras, aan de Veteranenstrasse. Het was voor ons (’s avonds in het donker) even zoeken omdat het restaurant in een park ligt. Je kunt er gezellig kaasfonduen en van andere specialiteiten genieten. Er zaten hoofdzakelijk Berliners op het terras en geen of weinig toeristen.
    Dit eerste bezoek aan Berlijn smaakt naar meer!

    Antwoord
  54. Anneke Meiners

    Vorige week 4 dagen Berlijn ingedoken met flink wat uitdraaien van dit blog, hartstikke handig, dank je wel!

    Graag noem ik nog even dit restaurant met ‘kreative deutsche küche’ waar we fantastisch schoon en uitgebalanceerd eten kregen voorgeschoteld: Restaurant Dreigut, Uhlandstr. 171, U Uhlandstrasse. (www.dreigut.de ) Vriendelijk personeel met gevoel voor wat ze klaarmaken/serveren. Ze hebben er lol aan om van de zwaardere Duitse gerechten lichtere versies te maken, en dat lukt ze uitstekend. Ze werken met seizoenmenu’s, en je kan de gerechten combineren zoals je wilt. Voor ieder die van biologisch, bewust en schoon eten houdt een aanrader. Met 5 personen (1 kind) aten en dronken we er voor 80 euro.

    Groetjes,

    Anneke Meiners

    Antwoord
  55. Lauren

    Wij zijn net terug uit Berlijn, wat een fantastische stad (en sfeer!)!
    We hebben veel gehad aan deze blog. We hebben vooral veel gehad aan de info over het openbaar vervoer en de apartere bezienswaardigheden. Zo zijn we bijv. naar de prachtige (niet toeristische) botanische tuin geweest.

    Wij hebben het lekkerst gegeten bij (Turks) restaurant Hasir, in Kreuzberg. Dit restaurant kun je vinden op de Adalbergstrasse 10. Voor 12,50 incl. drinken heb je bord vol heerlijk eten. Het is hier niet toeristisch, en de bediening is vriendelijk (wat bij veel toeristische restaurants niet het geval was). Dit is vlakbij U: Kotbusser Tor.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Lauren, bedankt voor je reactie. Leuk om te horen dat je wat aan mijn tips hebt gehad, de botanische tuin is inderdaad prachtig! En Hasir gaat op mijn lijstje, daar ga ik ook een keer eten. Bedankt voor je aanvulling en groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  56. Jan Tienstra

    Gnädigste!

    Geweldig dit Berlijn blog! Hoewel ik vaak en regelmatig in deze stad ben heb ik rfegelmatig wat aan je info gehad. Alleen even een kritisch puntje over eten en drinken: Currywurst en Eisbein zijn GEEN Berlijnse specialiteiten. De Currywurst komt uit Noord Duitsland, uit de omgeving van Hamburg. Eisbein komt oorspronkelijk uit Franken. Wat dan weer wel typisch Berlijns is: De brrodjes Döner, zoals wij die in West Europa kennen, zijn uitgevonden in Kreuzberg. En wat zeker als specialiteit vermeld moet worden is de Berliner Kartoffelsuppe, die te krijgen is in een gebonden of een heldere variant. Geweldig heerlijk soepje!

    Antwoord
    • Jurjen

      Hoi Jan,

      Dat Currywurst uit Hamburg komt, hoor je veel. Minstens net zo vaak hoor je echter dat de currywurst uit Berlin komt. De waarheid is helaas niet te achterhalen, en het zal dus altijd een welles-nietesstrijd blijven tussen de twee grootsteden. Het mag echter zeker wel een Berlijnse specialiteit genoemd worden!

      Voor wat betreft de Eisbein hangt het ook samen met hoe het gegeten wordt. Typisch voor Berlijn is de combinatie met een erwtenpuree, terwijl de Franken het met aardappelpuree en zuurkool eten. Zo heeft ieder zijn specialiteit. ;)

      Jurjen

      Antwoord
  57. Ron

    Hallo,
    In Juni hebben wij een appartement op de Schonhauser Allee. Heb je tips leuke kleine eettentjes? Of waar we in de buurt lekker kunnen ontbijten. Deze keer nemen we

    Antwoord
    • ron

      Ging niet goed.
      We nemen deze keer vrienden mee en wil een goede indruk maken. ;-)
      Alvast bedankt!

      Antwoord
      • Michel

        Hey ron,

        We zijn net terug van Berlijn, appartement aan de Schonhauser Allee (www. Schoenhaus.de)
        We hadden prachtig weer 26 graden en zon, maar goed, hier enkel tips voor leuke restaurants

        Knaackstrasse , verschillende leuke restaurants,
        Wij wilden gaan eten bij Russich restaurant Pastenak aan de Knaackstrasse, maar helaas de kinderen hadden daar geen zin in.
        Wel hebben ook een keer gegeten bij vietnamees restaurant monsieur vuong. http://www.monsieurvuong.de/
        Dat was super !!! en niet duur. Ze hebben niet veel keuze maar het was wel super lekker !!

        We hebben ontbeten in het apprtement, de bakker zit 2 meter naast het appartement, wat jam eitje en kaas en de klaar is je ontbijt.
        Veel plezier in berlijn (oja koop een tageskarte voor de metro, lekker makkelijk voor € 6,30 kris kras door de stad met trein en metro.

        Antwoord
  58. fleur

    … heb je al ontdekt waar je misschien drop in Berlijn kan kopen?

    Antwoord
  59. Ilse

    Wij hebben afgelopen week gegeten bij Kori en Fay, een klein Thais restaurantje op de Kurfurstendamm 65. Gastvrije, vriendelijke bediening, heerlijk eten en een heerlijke sfeer. Modern met lekkere stoelen, zachte verlichting, water dat langs een muur naar beneden stroomt en een Boeddha met kaarslicht en bloemen.
    Verder is ook de griek op de Leibnisstrasse aan te raden. Een nogal armoedig ingericht restaurantje, maar gezellige bediening en het eten is authentiek en heeel lekker. Ook niet al te duur.

    Antwoord
  60. Annemarie Mikx

    Hoi Marjolein.
    Leuke blog, alles gelezen de laatste weken. Dit weekend in Berlijn geweest. We wilden eigenlijk naar restaurant Istoria , maar toen kwamen we langs Surya Kanthi, een Sri Lankaans restaurant, Knaackstrasse 4. Ontzettend aardige eigenaars en lekker eten, met een gratis hapje vooraf en en gratis drankje achteraf. Alles bij elkaar betaalden we voor 2 personen 22 euro. Aanrader!

    Antwoord
  61. Pauline

    Top website Marjolein! Hartelijk dank!

    Wat ik mis op je blog is o.a. te vinden op deze site : http://www.happycow.net

    En dit is dus ook mijn tip voor Nicole.

    Hartelijke groeten, Pauline

    Antwoord
  62. Nicole

    Hallo,

    SUPER bedankt voor alle info echt TOP!!!
    Gaan (pas) in Oktober weer naar Berlijn voor de 2e keer maar nu met vrienden.
    En nu ben ik op zoek naar vegetarische restaurants. Iemand suggesties?
    Alvast bedankt voor de moeite.
    Groetjes, Nicole

    Antwoord
  63. Naomi

    Wij gaan binnenkort naar berlijn, en willen graag ergens leuk uit eten wat ook wel betaalbaar is.
    spindler & klatt ziet er heel leuk uit, is dit ook en aanrader en is het ook betaalbaar?

    Groetjes naomi

    Antwoord
  64. Maurits

    Eervolle vermedling voor restaurant MEY achter de kufdam
    Heerlijke moderne, griek in design restaurant, geen gekke traditionele toestanden hier.
    Schappelijke prijzen, zeebaars, scampies onder de 15 euro. Heerlijk bereid goed vriendelijk personeel.
    Naast S bahn station Savignyplatz

    Bleibtreustraße 47
    10623 Berlin

    Antwoord
  65. Marc

    Beste Allen (dat ging net fout)

    Dit weekend naar Berlijn geweest na dit blog te hebben gelezen even wat commentaar:
    1. De Gendarmen kerstmarkt is super ! Na deze kerstmarkt hoef je geen andere meer te zien. Vooral de kerstmarkt bij de gedachtniskirche is niet zo de moeite waard.
    2. Tempobox en restaurant Avril hebben inderdaad goede goedkope brunches met echte oost berlijn sfeer.
    3. Prezlauerberg vonden wij helemaal niet zo sfeervol, erg grauw en tja niet echt ons ding. Niet stijlvol, maar arm.
    4. Forget vliegveld tempelhof, daar is niks te zien, is dicht en het enige wat je hier kan zien is een monument ter nagedachtenis aan de luchtbrug.
    5. Ga eten in Kaufhaus des Westen ! op de 7de verdieping is een foodcourt waar je zeer exclusief kan eten (rond de 25 euro voor hoofdgerecht maar echt geweldig)
    6. Koop een 3 daagse welkompas voor 21 euro, incl alle metro en ook bus richting vliegveld.
    7. Tip is het DDR museum ! Daar kun je kijken hoe ze mensen afluisterden en hoe ondervragingen gingen.
    8. Hotel Park inn is redelijk, kleine kamers maar wel lekker goedkoop. Ontbijten / brunchen buiten hotel doen bij tempobox of avril

    Groeten en hopelijk hebben jullie er iets aan
    Marc

    Antwoord
  66. Lilian Hagers

    Wij zullen de kerstdagen in Berlijn doorbrengen met onze kinderen (12,15,18) maar zoeken nog een restaurant voor Eerste Kerstdag. We overnachten in Berlin Mitte maar hebben de auto bij ons dus het hoeft niet perse in die wijk. Ik zou graag een restaurant reserveren maar heb geen idee hoe ik er achter kom wat een leuk en goed restaurant is en of het geschikt voor een specifieke dag als Eerste Kerstdag.
    Heb je wellicht een advies?

    Groet, Lilian

    Antwoord
  67. Robbin Walta

    Hallo,

    We zijn afgelopen week naar Berlijn geweest, geweldige stad.
    Van te voren deze site gevonden, tips meegenomen, oa bezienswaardigheden en eet mogelijkheden. Hieraan heel veel gehad. Dit maakte de trip een stuk makkelijker, maar zeker ook interesanter. Heel erg bedankt.
    Wanneer we weer naar Berlijn gaan, zal ik zeker gebruik maken van deze site.
    Wat mij trouwens opviel in Berlijn, is dat op iedere hoek van de straat sushi kunt krijgen. Zelfs op plekken waar ik dat niet verwacht. (Thai, Vietnamees, etc)

    Groet Robbin

    Antwoord
  68. Frans

    Hoi Marjolein
    Mijn vrouw en ik (54 & 45) gaan komende week voor het eerst naar Berlijn. Inmiddels hebben wij allebei jouw blog gelezen en zijn nog aan het lezen. De indruk die we hierdoor hebben gekregen is zo goed dat wij ons nog meer aan het verheugen zijn. Al zie ik wel op tegen 60.000 m² KaDeWe maar daar kom ik ook wel weer uit.
    Dank voor de schitterende impressie

    Frans

    Antwoord
    • Mike

      Ik kan zonder meer zeggen dat ik de mening van Frans deel! Wat een geweldige blog met een schat aan informatie! Keep up the good work, je zou een boekje moeten uitbrengen, wordt je straks nog betaald voor je passie, haha!

      Antwoord
  69. Thijs

    Morgen vertrek ik richting Berlijn, bedankt voor de overzichtelijke site en tips!

    Antwoord
    • Marjolein

      Graag gedaan en natuurlijk veel plezier in Berlijn! Ben benieuwd of je nog tips hebt opgevolgd en wat je ervan vond!

      Antwoord
  70. Jaap Kool

    Nu weet ik dat je de beste doneer kebab in Berlijn kan eten,ik dacht in een hotel.
    weet iemand misschien waar dat is.
    misschien ga ik dit weekend naar Berlijn,

    bedankt
    Jaap

    Antwoord
    • marcel woortman

      aan de zijstraat rechts van kadewe (KAUFHAUSDESWESTENS) aan de kurzfurstendam is de lekkerste donner, falafel met lekkere broodje en saus van heel berlijn, naam ben ik helaas vergeten,
      niet te missen,
      eet ze marcel

      Antwoord
  71. Kim

    Heej Marjolein,
    Zijn er eigenlijk ook versmarkten in Berlijn. Groenten, vlees e.d.?

    Alvast bedankt!

    groetjes
    Kim

    Antwoord
    • Marjolein

      Zekers, op zaterdag heb je bijvoorbeeld een biologische markt op de Kollwitzplatz, deze is erg leuk. En Boxhagener Platz is doordeweeks ook een “Wochenmarkt”, zoals de Duitsers een versmarkt doorgaans noemen. Check ook even deze link met een top 10 aan Wochenmärkte http://www.top10berlin.de/Liste/161-Wochenmaerkte. Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  72. Cees Schouten

    Ga niet bij de XII Apostel Pizza eten , was voor ons een ware afknaper . Bij binnenkomst deed men als of alles was gereserveert en moesten we in een donker hoekje zitten of bij de deur ingang.
    Dit leek ons dus niets en zijn we gewoon aan een tafel gaan zitten.
    De pizza was slecht gebakken en veel te slap . Het bestek is van dus danige slechte kwaliteit dat je een pizza er niet mee kan snijden . De bediening lacht je gewoon uit tijdens het afrekenen als je geld bij past , ze kijken je de tafel af na het eten . Dus nooit meer !!!!!!!

    Ga lekker bij Vapiano eten ,goed systeem en erg lekker en betaalbaar .!!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hmm jammer dat je het zo hebt ervaren! Ik ben er een paar keer geweest en ik vond dit juist een van de betere pizza’s die ik in Berlijn op heb. Lekker knapperig en groot. Het personeel verdient wat mij betreft geen complimenten maar vind ik ook niet slecht. Misschien hadden ze hun dag niet, heb je dit kenbaar gemaakt bij het personeel? Vapiano vind ik ook lekker, voor een snelle hap (hoewel snel, soms staan daar ook lange rijen…). Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
    • jean

      XII Apostel zijn we de 1e avond voorbij gelopen met de reactie van Cees inhet achterhoofd. De 2e avond zijn we hier toch naar binnen geschoten en werden ook zonder reservering, snel en vriendelijk geholpen. Vooraf werd overlegd of we voor 8 uur klaar konden zijn, want de tafel was gereserveerd. Dat lukte makkelijk, tijd voor ruimschoots genieten van 3 superlekkere grote pizza’s en een toetje. De serveerster sprak een beetje Nederlands en dacht mee door een kinderpizza aan te bieden die bij onze dochter goed in de smaak viel en slechts de helft kostte van een grote pizza maar wel meer dan de helft zo groot was.
      Een goed geoliede zaak waar de gerant grote groepen snel en efficient weet uit te zetten in het Middeleeuwsige interieur. Kortom, we komen terug.

      Antwoord
  73. john

    In de cora berliner strasse, (achter het holocaust monument, t.o. de informatie centrum) is een goede azia restaurant. Daar verkopen ze wok to go, een groot bak met nassi of bami en voor 3,50 euro.
    Heerlijk eten en mooi uitzicht op de holocaust monument en info centrum.

    Antwoord
  74. kim

    Heej
    Wij staan op een camping en willen graag zelf koken. Maar ook niet alles mee hoeven nemen vanuit Nederland. Waar kunnen we goedkoop een supermarkt vinden in Berlijn. Het liefst omgeving station.

    Antwoord
    • Marjolein

      Oef waar wil je een supermarkt in de buurt hebben? Er zitten er namelijk zooooveel. Als je een goedkope variant zoekt kun je het beste bij een Aldi, Lidl, Penny, Netto of Ullrich binnenhuppen. Bij station Zoologischer Garten zit een grote Ullrich, in station Ostbahnhof een Lidl. Ik denk genoeg keuze :).

      Antwoord
  75. Ciao

    Heeft iemand nog een leuk tip voor een restaurant?
    Hip, lekker, vegetarisch, nog niet ontdekt door het grote publiek. Normale prijs.

    Antwoord
    • Hans

      Istoria op de Kollwitzplatz….. italiaans, ‘fresco’s’ tegen het plafond….. heel goed te betalen maar vooral lekker!!!!!
      Wilde er op een later moment een post aan wenden…. het is geen Pizzeria!!!!!! ze hebben er wel pizza’s maar vooral ook andere lekkernijen!

      Succes!

      Hans

      Antwoord
  76. Hans Verhoeff

    Mag ik als tip het italiaanse restaurant Istoria aan de Kollwitzplatz toevoegen? Geen pizzeria maar echt top klasse eten! Mooie plafond schilderingen en vriendelijk personeel. Als voorbeeld de Zuppa di Pomodori…. die rook je binnenkomen vanuit de keuken… waanzinnig!

    Antwoord
  77. Eelke van Merwerode

    Vorige week zijn wij (voor het eerst) een weekend naar Berlijn geweest. De verhalen over de stad waren positief en wij zijn ook erg enthousiast terug gekomen!
    Veel hebben wij aan deze blog gehad. De reisboeken over Berlijn komen vaak niet verder dan de standaard verhaaltjes. Met een dik pak papier hebben we de stad ontdekt. Bedankt voor al deze tips! Vooral Berlin Unterwelt en de restaurant tips hebben ons weekend tot een succes gemaakt.
    We gaan zeker nog een keer terug (in de zomer), want 4 dagen was echt te kort!

    Nogmaals bedankt en keep up the good work!

    Eelke van Merwerode & Niels Cornel
    ‘s-Hertogenbosch

    Antwoord
    • Linda Huijsmans

      Hoi Eelke & Niels,

      Als jullie in de zomer terugkomen naar de stad is de Fietsgids Berlijn zeker een aanrader!
      De routes voeren door die delen van Berlijn die niet in de reisgidsen staan. Ze zijn per stuk of alle zes tegelijk te downloaden op http://www.odyssee-reisgidsen.nl/Fg%20Berlijn.htm

      In de maanden dat ik zelf in Berlijn woonde heb ik de stad per fiets doorkruist en mijn ervaringen in zes fietsroutes samengevat.

      Veel fietsplezier!

      Linda Huijsmans

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Schlemmereien in Berlin – Testkeuken - […] Berlijn-Blog.nl/eten-en-drinken: Culinaire tips op hét Nederlandse blog over Berlijn […]
  2. Schlemmereien in Berlin - Wat aten zij? - […] Berlijn-Blog.nl/eten-en-drinken: Culinaire tips op het Nederlandse blog over Berlijn […]

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This