Vliegen is vaak de snelste manier om vanuit Nederland in Berlijn te komen. In slechts anderhalf uur vlieg je vanaf Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar Berlijn. Vanaf de Berlijnse luchthavens Schönefeld en Tegel zit je vervolgens met het Berlijnse openbaar vervoer snel in de stad. Ideaal dus! Meer weten over vliegen naar Berlijn? Dan dit je op deze pagina goed! Ik beantwoord de volgende vragen:

Luchtvaartmaatschapijen die naar Berlijn vliegen

Hieronder kun je een overzicht vinden van alle lijndiensten die vliegen vanaf luchthavens in België, Nederland en het grensgebied in Duitsland naar Berlijn.

Luchtvaartmaatschappij:Route:Aantal vluchten:Vanafprijs (retour):
Van:
Amsterdam (AMS)

Naar:
Berlijn-Tegel (TXL)
6 per dag€ 99,-
Van:
Rotterdam (RTM)

Naar:
Berlijn-Schönefeld (SXF)
6 per week€ 50,-
Van:
Amsterdam (AMS)
Brussel (BRU)

Naar:
Berlijn Schönefeld (SXF)
2 - 3 per dag€ 58,-
Van:
Brussel (BRU)

Naar:
Berlijn-Tegel (TXL)
5 per dag€ 69,-
Van:
Düsseldorf (DUS)
Keulen/Bonn (CGN)

Naar:
Berlijn-Tegel (TXL)
7 - 9 per dag€ 29,-
Van:
Brussel (BRU)
Keulen/Bonn (CGN)

Naar:
Berlijn Schönefeld (SXF)
2 - 3 per dag€ 9,-
Van:
Brussel (BRU)
Düsseldorf (DUS)

Naar:
Berlijn-Tegel (TXL)
5 - 9 per dag
€ 99,-

Je kunt natuurlijk direct bij de aanbieder boeken, of vergelijken welke vliegtickets naar Berlijn het voordeligst zijn bij Tix.nl, CheapTickets.nl of bij Vliegtickets.nl. Ben je flexibel met je reisdata? Check dan de lowest fare finder van Tix, zo kun je eenvoudig checken wanneer de vliegtickets het goedkoopst zijn.

 

Luchthavens in Berlijn

Berlijn telt twee vliegvelden die zo’n 30 kilometer bij elkaar vandaan liggen. Afhankelijk van je verblijfplaats in Berlijn, kan het handiger zijn om naar Tegel (noordwesten) of juist naar Schönefeld (zuidoosten) te vliegen. Ik waarschuw je vast: beide luchthafens zijn relatief klein en ouderwets. Dat heeft ook een voordeel: je bent vaak snel door de paspoortcontrole en staat daarna vrijwel direct aan de gate.

Berlin-Tegel (TXL)

Luchthafen Berlijn-Tegel ligt ten noordwesten van Berlijn, circa 8 kilometer bij Zoologischer Garten vandaan (het centrum van het voormalige West-Berlijn). Vanuit Nederland vliegen KLM en Transavia naar Berlijn-Tegel.

Hoe reis ik het beste vanaf TXL naar de stad?

Vanaf Tegel ben je in ongeveer een half uurtje in de stad met het openbaar vervoer. Voor de terminal vertrekken bussen die de luchthaven aansluiten op het metronet. Pendelbus TXL verbindt de luchthafen met de belangrijkste stations (Hauptbahnhof en Alexanderplatz), waar je kunt overstappen op de U-Bahn en S-Bahn.

Van Tegel naar Zoologischer Garten:
Bus X9 rijdt direct naar station Zoologischer Garten (20 min.)
Van Tegel naar Alexanderplatz:
Bus TXL rijdt direct naar station Alexanderplatz (40 min.)

➤ Kijk voor meer informatie op mijn pagina openbaar vervoer in Berlijn of gebruik de routeplanner van de BVG

Berlin-Schönefeld (SXF)

Dan is er ook nog Berlijn-Schönefeld dat in het zuidoosten van de stad ligt, circa 20 kilometer bij Alexanderplatz vandaan (het centrum van het voormalige Oost-Berlijn). Naar Schönefeld vliegen voornamlijk low cost maatschappijen, zoals Ryanair en Easyjet.

Hoe reis ik het beste vanaf SXF naar de stad?

Vanaf Schönefeld ben je in ruim een half uur in de stad met het openbaar vervoer. Vliegveld Schönefeld beschikt over een station vanwaar treinen en S-Bahnen (snelmetro’s) vertrekken naar de stad. De regionale treinen (RE7 en RB14) rijden elke 20 minuten naar het centrum van Berlijn reizen. Iets vaker vertrekt de S-Bahn (S9 en S45) maar deze doet er wel iets langer over.

Van Schönefeld naar Zoologischer Garten:
Treinen RB14 en RE7 rijden direct naar station Zoologischer Garten (45 min.), je kunt ook de S9 en dan de S7 pakken (55 min.)
Van Schönefeld naar Alexanderplatz:
Treinen RB14 en RE7 rijden direct naar station Alexanderplatz (30 min.), je kunt ook de S9 en dan de S7 pakken (39 min.)

➤ Kijk voor meer informatie op mijn pagina openbaar vervoer in Berlijn of gebruik de routeplanner van de BVG

Berlin-Brandenburg Willy Brandt Airport (BER) – In aanbouw

Momenteel wordt er gebouwd aan de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg Willy Brandt Airport. Deze gloednieuwe luchthaven zal de luchthavens Tegel en Schönefeld op den duur moeten gaan vervangen. Sinds 2006 zijn ze bezig met de bouw maar wanneer de nieuwe luchthaven geopend zal worden is nog onbekend. De luchthaven zal vlakbij het huidige Berlijn-Schönefeld komen te liggen in het zuidoosten van de stad.

Berlin-Tempelhof (THF) – Gesloten

Berlijn kent nog een andere luchthaven, Tempelhof. Deze luchthaven ligt in het centrum van Berlijn maar werd in 2008 gesloten. Tijdens de Koude Oorlog heeft het dienst gedaan als luchtbrug in West-Berlijn. In 2010 opende het als stadspark, een geliefde plek voor veel Berlijners.

Het voormalige vliegveld Berlijn-Tempelhof doet tegenwoordig dienst als park

De Berlijnse vliegvelden op de kaart

Op onderstaande kaart kun je zien waar de luchthavens van Berlijn liggen (de internationale treinstations staan ook aangegeven op de kaart)


View Treinstations en vliegvelden in Berlijn in a larger map

Hoe lang duurt een vlucht naar Berlijn?

De vluchttijd bedraagt rond de 1 uur en 20 minuten.

Afhankelijk van de wind of de luchthaven waar je vertrekt kan de vluchttijd iets korter of langer uitpakken. Dat is een stuk sneller dan met de trein, die er ongeveer 6 uur over doet of met de auto, waarmee je ook al snel 8 uur kwijt bent. Houd er wel rekening mee dat je ook de reistijd naar de luchthaven en de tijd om in te checken voor je vlucht moet optellen bij je reistijd. Wat uiteindelijk de snelste manier is om in Berlijn te komen hangt helemaal af van je vertrekpunt.

Lijnvluchten

Lijndiensten naar de Duitse hoofdstad vertrekken hoofdzakelijk vanaf Amsterdam. De mogelijkheden om vanuit Nederland te vliegen zijn dus al wat beperkter. Maar ook vanaf het grensgebied vertrekken er veel vluchten richting Berlijn en dat is voor mensen uit sommige delen van Nederland een stuk praktischer. Één van de bekendste Duitse luchtvaartmaatschappijen Air Berlin heeft onlangs zijn lijndienst Amsterdam – Berlijn stop gezet, maar vliegt nog voluit vanaf het Duitse grensgebied naar Berlijn. Ook Brussels Airlines, Lufthansa en Easyjet bieden vliegtickets aan naar Berlijn vanuit het grensgebied.

Vertrekken vanuit België of Duitsland heeft verschillende voordelen:

 • Voor de mensen die in het oosten of zuiden van Nederland wonen zijn deze vliegvelden vaak dichterbij, beter bereikbaar of goedkoper dan de Nederlandse luchthavens.
 • Parkeren bij kleine vliegvelden kost maar een schijntje van wat Schiphol rekent aan parkeergeld.
 • Grote luchthavens rekenen meer luchthavenbelasting dan kleine, regionale vliegvelden, en dat wordt in de prijs voor de klant doorgerekend.
 • Als de plannen van het kabinet doorgaan om vanaf volgend jaar een vliegtax in te voeren, maakt dat de tickets over de grens direct tien, twintig euro goedkoper dan in Nederland.

Wat kost een vliegen naar Berlijn?

Antwoord in het kort:
Tussen de 20 en de 400 euro.

Antwoord in het lang:
Dat hangt heel erg af van verschillende factoren. Het tijdstip, het seizoen, de luchthaven van vertrek en aankomst, omvang van je bagage, de luchtvaartmaatschappij(en) spelen allemaal een rol bij de prijs van het vliegticket.

Doorgaans bieden low cost carriers de goedkoopste vliegtickets aan naar Berlijn maar ik raad altijd aan om de prijzen van alle aanbieders te vergelijken. Soms hebben KLM en Transavia namelijk ook hele goede aanbiedingen! Door te vergelijken weet je zeker dat je de beste deal te pakken hebt voor je reisje naar Berlijn.

Handige vergelijkingssites:

 • CheapTickets.nl
 • Vliegtickets.nl
 • Tix.nl
 • Fluege.de

De Meteorstraße is een geliefde plek om vliegtuigen te spotten in Berlijn

Hoe vind je de goedkoopste vlucht naar Berlijn?

Er zijn steeds meer luchtvaartmaatschappijen die naar Berlijn vliegen en daardoor wordt het prijzendoolhof er niet overzichtelijker op. Hoe kun je nou het goedkoopste ticket naar Berlijn vinden? Dit is het stappenplan dat ik zelf gebruik als ik vliegtickets boek en zo hoop ik jullie te kunnen helpen met de zoektocht naar het goedkoopste vliegticket naar Berlijn.

Stap 1: Vlieg wanneer het niet te druk is en wees flexibel

De prijs die je voor een ticket betaalt, wordt voor het grootste deel bepaald door de vertrektijd van je vlucht. Is het je weleens opgevallen dat de die voordelige vluchten van bijvoorbeeld Transavia nooit beschikbaar zijn als jíj weg wilt? Zoals de dagen rond het weekend, de vakanties en de feestdagen? De reden hiervoor is simpel: vliegtuigmaatschappijen bepalen de prijs van hun tickets aan de hand van de vraag en het aanbod. Op het moment dat veel mensen willen vliegen – zoals vrijdagmiddag – stijgen de tarieven.

De betaal-je-een-rib-uit-je-lijf-tijden zijn:

 • Feestdagen: denk aan de lange weekenden rondom Pasen en Kerst maar ook aan lokale feestdagen zoals Koningsdag en Tag der Einheit
 • Weekenden: vrijdagmiddag tot zondagavond (en dan vooral vrijdagavond en zondagavond)
 • Het hoogseizoen: de maanden juli en augustus en de feestdagen in december.
 • Vakantieperiodes: vooral de vakanties in het voor- en najaar (zoals de herfst- en voorjaarsvakantie) zijn populair om naar Berlijn te vliegen

Mijn beste tip: wees flexibel en bepaal je vakantiedagen ruim van tevoren. Op deze manier kun je makkelijk een paar dagen buiten de betaal-je-een-rib-uit-je-lijf-tijden vinden en op die manier een paar tientjes tot honderden euro’s besparen.

Stap 2: Kies een vliegveld

Ben je niet erg flexibel, of kun je pas op het laatste moment je vakantiedagen bepalen? Kijk dan eens of je vanaf een andere luchthaven dan Schiphol kunt vertrekken. Vertrekken vanaf kleinere vliegvelden in Nederland of net over de grens in België en Duitsland is vaak goedkoper dan vliegen vanaf Schiphol. Als je bijvoorbeeld in het oosten van het land woont kun je gemakkelijk vanuit Duitsland vliegen, als je in het zuiden woont kun je vrij goedkoop vanuit België vliegen. Mogelijkheden genoeg dus!

Stap 3: Staar je niet blind op één maatschappij

Vaak verkrijg je de laagste tarieven door je vlucht bij verschillende maatschappijen te boeken. Heen met Transavia en terug met Air Berlin bijvoorbeeld. Op internationale vluchten is een enkele reis vaak even duur als een retour vlucht. Budget maatschappijen doen daar niet aan: een retourvlucht kost even veel als twee enkele reizen.

Het vergelijken kost wel veel tijd. Gelukkig zijn er websites die de goedkoopste vlucht voor je opzoeken bij verschillende maatschappijen. Een paar bekende zijn

 • CheapTickets.nl
 • Vliegtickets.nl
 • Tix.nl

Vliegen van Schiphol naar Berlijn met Easyjet

Stap 4: Boek op het juiste moment

Boeken tijdens een aanbieding kan zo een paar tientjes schelen op de ticketprijs. Transavia stunt bijvoorbeeld regelmatig met de prijzen en biedt dan tijdelijk ticketprijzen voor € 25,- aan naar Berlijn. Je moet het alleen vaak net even weten en direct toeslaan. De meeste aanbiedingen worden vaak gecommuniceerd via de nieuwsbrief van de luchtvaartmaatschappij en dat is voor mij de reden om me op deze nieuwsbrieven te abonneren. Als ik interessante aanbiedingen tegenkom dan deel ik deze natuurlijk ook met jullie door ze op Twitter te plaatsten (je kunt me volgen op twitter.com/Berlijnblog).

Toevallig geen aanbiedingen in het vooruitschiet? Dan geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de tickets zijn. Last-minute

Stap 5: Controleer de eindprijs

Dit is een belangrijke stap, dus goed opletten! De prijsvechters willen allemaal de goedkoopste tickets aanbieden, maar let er goed op of dit ook werkelijk zo is. Vaak is dit niet het geval en komen er nog vele verboren kosten bij kijken.

“Voor 20 euro naar Berlijn. Wat een fantastische aanbieding!” Maar weet je zeker dat de eindprijs ook 20 euro is? Heb je rekening gehouden met de luchthavenbelasting, brandstoftoeslag, transactiekosten, servicekosten, credit card toeslag en bagagetax?

Het lijkt overdreven, maar helaas is dat niet zo. Vliegtuigmaatschappijen zijn tovenaars: in één minuut maken ze van een ticket van 20 euro een ticket van honderd euro. Vergelijk bij het zoeken naar tickets dus de eindprijzen zodat je met een goed gevoel op vakantie kunt gaan, en die paar extra euro’s lekker kunt uitgeven in Berlijn!

Heb je tips, vragen of ervaringen over vliegen naar Berlijn die je graag wilt delen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel!

liebegruesse