Vliegen is de snelste manier om vanuit Nederland in Berlijn te komen. In slechts anderhalf uur vlieg je vanaf Amsterdam naar Berlijn, een stuk sneller dan met de trein, die er ongeveer 6 uur over doet of met de auto, waarmee je ook al snel 8 uur kwijt bent. Houd er wel rekening mee dat je ook de reistijd naar de luchthaven en de tijd om in te checken voor je vlucht moet optellen bij je reistijd. Wat uiteindelijk de snelste manier is om in Berlijn te komen hangt helemaal af van je vertrekpunt.

Luchtvaartmaatschapijen die op Berlijn vliegen:

Hieronder kun je een overzicht vinden van alle lijndiensten die vliegen vanaf luchthavens in België, Nederland en het grensgebied in Duitsland naar Berlijn. Je kunt natuurlijk direct bij de aanbieder boeken, of vergelijken welke vliegtickets naar Berlijn het voordeligst zijn bij Tix.nl, CheapTickets.nl of bij Vliegtickets.nl.

Luchtvaartmaatschappij:van:naar:
Amsterdam (AMS)Berlijn Tegel (TXL)
Rotterdam (RTM)Berlijn Schönefeld (SXF)
Amsterdam (AMS)
Brussel (BRU)
Berlijn Schönefeld (SXF)
Berlijn Schönefeld (SXF)
Brussel (BRU)Berlijn Tegel (TXL)
jetairflyAntwerpen (ANR)Berlijn Tegel (TXL)
Düsseldorf (DUS)
Keulen/Bonn (CGN)
Münster (FM)
Berlijn Tegel (TXL)
Berlijn Tegel (TXL)
Berlijn Tegel (TXL)
Maastricht (MAA)Berlijn Schönefeld (SXF)
Keulen/Bonn (CGN)Berlijn Schönefeld (SXF)
Düsseldorf (DUS)Berlijn Tegel (TXL)

Ben je flexibel met je reisdata? Check dan de lowest fare finder van Tix, zo kun je eenvoudig checken wanneer de vliegtickets het goedkoopst zijn:

Luchthavens in Berlijn

Tegel (TXL)

Berlijn heeft verschillende luchthavens, Berlijn Tegel ligt in Noordwest Berlijn, circa 8 kilometer vanaf het centrum van de stad. KLM en Transavia vliegen beide naar Tegel. Vanaf Tegel ben je in ongeveer een half uurtje in de stad met het openbaar vervoer.

Schönefeld (SXF)

Dan is er ook nog Berlijn Schönefeld dat in het Zuidoosten van de stad ligt. De luchthaven is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer van Berlijn en heeft connecties met bus en metro naar het centrum van de stad. Met de taxi ben je binnen een half uurtje in het centrum van de stad voor ongeveer € 25,- (starttarief + prijs per minuut). Je kunt ook S-Bahnlijn S9 of de trein nemen naar het centrum van Berlijn.

Berlin Brandenburg Willy Brandt Airport (BER)

Momenteel wordt er druk gebouwd aan de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg Willy Brandt Airport wat de luchthavens Tegel en Schönefeld moet vervangen. Ze zijn al jaren bezig met de bouw maar wanneer de luchthaven klaar zal zijn is nog altijd onbekend.

Berlin Tempelhof (THF)

Berlijn kent nog een andere luchthaven, Tempelhof. Deze luchthaven is al eerder gesloten en is niet meer in gebruik. Tempelhof ligt in het centrum van Berlijn en was een belangrijke transportplaats ten tijde van de DDR.

Op onderstaande kaart kun je zien waar de luchthavens van Berlijn liggen (de internationale treinstations staan ook aangegeven op de kaart).

View Treinstations en vliegvelden in Berlijn in a larger map

Lijnvluchten

Vliegtuig Air BerlinLijndiensten naar de Duitse hoofdstad vertrekken hoofdzakelijk vanaf Amsterdam. De mogelijkheden om vanuit Nederland te vliegen zijn dus al wat beperkter. Maar ook vanaf het grensgebied vertrekken er veel vluchten richting Berlijn en dat is voor mensen uit sommige delen van Nederland een stuk praktischer. Één van de bekendste Duitse luchtvaartmaatschappijen Air Berlin heeft onlangs zijn lijndienst Amsterdam – Berlijn stop gezet, maar vliegt nog voluit vanaf het Duitse grensgebied naar Berlijn. Ook Brussels Airlines, Lufthansa en Easyjet bieden vliegtickets aan naar Berlijn vanuit het grensgebied.

Vertrekken vanuit België of Duitsland heeft verschillende voordelen:

 • Voor de mensen die in het oosten of zuiden van Nederland wonen zijn deze vliegvelden vaak dichterbij, beter bereikbaar of goedkoper dan de Nederlandse luchthavens.
 • Parkeren bij kleine vliegvelden kost maar een schijntje van wat Schiphol rekent aan parkeergeld.
 • Grote luchthavens rekenen meer luchthavenbelasting dan kleine, regionale vliegvelden.
 • Als de plannen van het kabinet doorgaan om vanaf volgend jaar een vliegtax in te voeren, maakt dat de tickets over de grens direct tien, twintig euro goedkoper dan in Nederland.

Wat kost een vliegticket naar Berlijn?

In ’t kort, tussen de 20 en de 400 euro.

In ’t lang: dat hangt heel erg af van verschillende factoren. Namelijk het tijdstip, het seizoen, de luchthaven van vertrek en aankomst, van de luchtvaartmaatschappij(en) waarbij je boekt, van de vraag op dat moment en de concurrentie van andere luchtvaartmaatschappijen en soorten van vervoer.

Het verstandigste is om de vliegtickets te vergelijken bij verschillende aanbieders. Zo weet je zeker dat je de beste deal te pakken hebt voor je reisje naar Berlijn.

 • CheapTickets.nl
 • Vliegtickets.nl
 • Tix.nl

Hoe vind je de goedkoopste vlucht naar Berlijn?

Er zijn steeds meer luchtvaartmaatschappijen die naar Berlijn vliegen, maar hoe kun je nou het goedkoopste ticket naar Berlijn vinden? Ik vond het al vrij lastig om een overzichtje uit te zoeken dus zo makkelijk is het niet. Met dit stappenplan hoop ik jullie te kunnen helpen met jullie zoektocht naar het goedkoopste vliegticket.

Stap 1: Vlieg wanneer het niet te druk is en wees flexibel

De prijs die je voor een ticket betaalt wordt voor het grootste deel bepaald door de vertrektijd van je vlucht. Is het je weleens opgevallen dat de die voordeel vluchten van bijvoorbeeld Transavia nooit beschikbaar zijn als jíj weg wilt? Zoals de dagen rond het weekend, de vakanties en de feestdagen?

De reden hiervoor is simpel: vliegtuigmaatschappijen bepalen de prijs van hun tickets aan de hand van de vraag en het aanbod. Op het moment dat veel mensen willen vliegen – zoals vrijdagmiddag – stijgen de tarieven.

De betaal-je-een-rib-uit-je-lijf tijden zijn:

 • De feestdagen: Koninginnedag bijvoorbeeld, maar ook feestdagen in Berlijn zoals Tag der Einheit bijvoorbeeld.
 • Het weekend: van vrijdagmiddag tot zondagavond.
 • Het hoogseizoen: de maanden juli en augustus en de feestdagen in december.
 • De schoolvakanties: zoals de herfst- en voorjaarsvakantie.

Wees dus flexibel en bepaal je vakantiedagen ruim van tevoren. Op deze manier kun je makkelijk een paar dagen buiten de betaal-je-een-rib-uit-je-lijf tijden vinden en kun je zo een paar tientjes tot honderden euro’s besparen.

Stap 2: Kies een vliegveld

Ben je niet erg flexibel, of kun je pas op het laatste moment je vakantiedagen bepalen? Kijk dan eens of je vanaf een andere luchthaven dan Schiphol kunt vertrekken. Vertrekken vanaf kleinere vliegvelden in Nederland of net over de grens in België en Duitsland is vaak goedkoper dan vliegen vanaf Schiphol. Als je bijvoorbeeld in het oosten van het land woont kun je gemakkelijk vanuit Duitsland vliegen, als je in het zuiden woont kun je vrij goedkoop vanuit België vliegen. Mogelijkheden genoeg dus!

Stap 3: Staar je niet blind op één maatschappij

Vaak verkrijg je de laagste tarieven door je vlucht bij verschillende maatschappijen te boeken. Heen met Transavia en terug met Air Berlin bijvoorbeeld. Op internationale vluchten is een enkele reis vaak even duur als een retour vlucht. Budget maatschappijen doen daar niet aan: een retourvlucht kost even veel als twee enkele reizen.

Het vergelijken kost wel veel tijd. Gelukkig zijn er websites die de goedkoopste vlucht voor je opzoeken bij verschillende maatschappijen. Een paar bekende zijn

 • CheapTickets.nl
 • Vliegtickets.nl
 • Tix.nl

Stap 4: Boek op het juiste moment

Boeken tijdens een aanbieding kan zo een paar tientjes schelen op de ticketprijs. Transavia heeft bijvoorbeeld vaak een aanbieding dat je voor 25€ naar Berlijn kunt vliegen. De beste tactiek is om tijdens een van deze stuntaanbiedingen te boeken. Anders geldt vaak dat hoe vroeger je boekt hoe goedkoper de tickets zijn. Last-minutes zijn vaak niet meer zo voordelig.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen dan kun je je bij iedere maatschappij apart aanmelden voor de nieuwsbrief. Makkelijker is het om deze website te volgen: de laatste aanbiedingen worden direct op dit blog gepubliceerd. Je kunt je gemakkelijk abonneren op de RSS feed.

Stap 5: Controleer de eindprijs

Dit is een belangrijke stap, dus goed opletten! De prijsvechters willen allemaal de goedkoopste tickets aanbieden, maar let er goed op of dit ook werkelijk zo is. Vaak is dit niet het geval en komen er nog vele verboren kosten bij kijken.

“Voor 20 euro naar Berlijn. Wat een fantastische aanbieding!” Maar weet je zeker dat de eindprijs ook 20 euro is? Heb je rekening gehouden met de luchthavenbelasting, brandstoftoeslag, transactiekosten, servicekosten, credit card toeslag en bagagetax?

Het lijkt overdreven, maar helaas is dat niet zo. Vliegtuigmaatschappijen zijn tovenaars: in één minuut maken ze van een ticket van 20 euro een ticket van honderd euro. Vergelijk bij het zoeken naar tickets dus de eindprijzen zodat je met een goed gevoel op vakantie kunt gaan, en die paar extra euro’s lekker kunt uitgeven in Berlijn!