In het middelpunt van het Nikolaiviertel staat de Nikolaikirche, de oudste van de historische kerken in Berlijn. Je vindt deze kerk vlak achter de Alexanderplatz, het bruisende centrum van het oosten van Berlijn. Je kunt de kerk van buiten, binnen maar ook van boven bekijken. De kerk staat namelijk vlakbij de hoogste televisietoren van Duitsland, de Fernsehturm. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht op de kerk.
Geschiedenis Nikolaikirche
De romaans/gotische basiliek met een hoogte van 84,40 meter was hét historische middelpunt van het oude Berlijn. 1230 is het jaartal waarin de bouw is begonnen. Van dit stenen gebouw is het fundament van de door twee torens geflankeerde façade van de huidige kerk over, die dateert uit 1300. Het priesterverblijf is voltooid in 1402, maar aan de kerk zelf is tot halverwege de 15de eeuw gewerkt.
Er is jarenlang aan dit meesterwerk gebouwd, maar in de 2e wereldoorlog is deze kerk net zoals vele kerken (zie Gedächtniskirche in West Berlijn) verwoest. In 1987 werd de kerk pas weer herbouwd.
Nikolaikirche “buiten gebruik”
Sinds het begin van de tweede wereldoorlog wordt de Nikolaikirche niet meer als kerk gebruikt, de laatste dienst vond plaats op 5 november in 1939. Toentertijd werd voornamelijk de Marienkirche, de meest dichtbijzijnde kerk, als kerk door de omwonenden gebruikt. De Nikolaikerk werd voornamelijk gebruikt voor concerten, tentoonstellingen en politieke evenementen. Onlangs is de kerk 2 jaar gesloten geweest voor een grondige renovatie, in april 2010 is de kerk weer open gegaan. Nog altijd vinden er regelmatig (orgel)concerten plaats in de kerk en herbergt de kerk een museum over de geschiedenis van Berlijn.
Nikolaikirche bezoeken
Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.00
Entree: € 6,- of met korting € 3,-
Eerste woensdag van de maand: gratis entree
OV: stap uit bij station Alexanderplatz met de metro, bus of tram.
Heeft iemand informatie over de gekozen symboliek en bouw vd Nicolai kerk?
In verband met de S. Nikolai het volgende: er zijn/worden persoonlijke postzegels uitgegeven van bekende Berlijnse musici. Eén daarvan is Johann Crüger, voormalig kantor van die kerk.
Een vriendelijke groet,
Leendert A. Koster