Berlijn heeft me ontzettend veel geleerd. Een van die dingen is: altijd alles doen is onmogelijk. Hoe graag ik dat ook zou willen. Daarvoor is Berlijn te uitgestrekt, de evenementenkalender te vol, het aantal feestjes te groot. Soms moet je dingen durven missen om optimaal van een trip te kunnen genieten, of dat nou een wereldreis of een weekendje Berlijn is. Dat is alleen niet altijd makkelijk, want wat als je de verkeerde keuze maakt?

Vandaag een persoonlijk artikel waarin ik deel hoe ik zoveel mogelijk probeer te doen in Berlijn zonder daarbij een opgejaagd gevoel te krijgen dat ik dingen mis. Want op een relaxte manier toch zoveel mogelijk van de stad genieten, daar word ik het meest gelukkig van, wat jij?

20150628 - DSCF0102- BerlijnBlog

Durf te kiezen, te missen, te genieten

Ze noemen het wel Fear Of Missing Out (FOMO). Bang zijn om dingen te missen, bang om ergens niet bij te zijn. Door het gebruik van social media lees je er steeds meer over want posts van vrienden op bijvoorbeeld Facebook en Instagram laten je in toenemende mate zien mate wat je allemaal mist. Zelf heb ik mijn (privé)gebruik van social media al behoorlijk teruggeschroefd maar de FOMO blijft een beetje. Dat komt voornamelijk door het grote aanbod aan activiteiten in Berlijn. Alles wil alles zelf zien, zelf doen en zelf ervaren. Opgejaagd gevoel: check.

Misschien herken je het ook wel als je een weekendje weg gaat en zoveel mogelijk wilt zien. Je houdt lijstjes bij en op locatie ben je alleen maar van agendapunt naar agendapunt aan het rennen en aan het afstrepen. Bang om iets te missen en tegelijkertijd in je hoofd altijd bij het volgende agendapunt. Is genieten van het nu dan nog wel aan de orde? Dat heb ik mezelf vaak afgevraagd. Toen ik in Berlijn kwam wonen wilde ik alles zien. Het liefst ging ik ieder weekend naar een concert én een opening van een nieuwe tentoonstelling én wilde ik een nieuw restaurant uitproberen én maakte ik een fietstocht én ging ik ergens urbexen. Alles uit het leven halen. Of haal je daarmee juist het leven uit jezelf? Het klinkt misschien zweverig, maar het leven gebeurt als jij bezig bent je volgende activiteiten te plannen, daar word ik me steeds meer van bewust. Ik moet terug naar het nu!

Berlijn leerde me dat het niet haalbaar is om altijd alles te doen. Dat keuzes maken noodzakelijk is. Bewust kiezen voor wat ik wél wil doen betekent automatisch accepteren dat ik andere dingen niet kan doen. En door te accepteren dat ik toch nooit alles kan doen, valt er een last van mijn schouders, kan ik meer genieten van het nu. Ik merk dat hoe beter ik Berlijn leer kennen, hoe meer ik me besef dat ik de stad eigenlijk nog helemaal niet zo goed ken. Ik heb er vrede mee dat er altijd dingen zullen blijven die ik niet ken of niet weet. Dat is oké. Sterker nog, is dat niet eigenlijk wat ik juist zo leuk vind aan Berlijn? Ik hou er juist van dat er altijd nieuwe dingen te ontdekken zijn in Berlijn en dat ik nooit uitgekeken raak. Waarom laat ik me dan zo opjagen? Schluss damit!

20150629 - DSCF0201- BerlijnBlog

Mijn tips voor ‘veel zien zonder stress’

Kai grapt altijd of ik weer ‘Hummeln im Hintern‘ heb als ik mijn weekendplannen (of reisplannen) voorstel. Moet ik nou echt elk weekend op pad? Ja, dat is waar ik het meest gelukkig van word. Na een week op kantoor zitten lekker buiten zijn. Berlijn zien, voelen en verder ontdekken. Daar word ik het meest gelukkig van! Het maakt me echter ook onrustig omdat ik weet dat het me nooit zal lukken om alles in Berlijn te zien en te doen. Maar door onderstaande punten op te volgen, heb ik daar steeds meer vrede mee en kan ik met meer rust meer genieten van de keuzes die ik maak. Berlijn zorgt voor stress en voor een relaxed gevoel, en de balans weet ik zo steeds beter te vinden.

Maak lijstjes

Misschien klinkt het tegenstrijdig met wat ik eerder zei maar toch zorgen lijstjes bij mij voor rust in mijn hoofd. Als iets ergens staat, dan weet ik namelijk dat ik het niet zal vergeten. Uiteindelijk kun je uit een lijstje uitzoeken waar je op dat moment het meeste zin in hebt. Zo heb ik lijstjes voor restaurants die ik nog uit wil proberen (FourSquare is daar ideaal voor), met musea die ik nog wil bezoeken en wijken die ik beter wil leren kennen. En dat hoeft echt niet allemaal op één dag.

Beperk je tot je eigen persoonlijke interesses

Klinkt als vanzelfsprekend maar toch krijg ik het gevoel dat we ons laten opjagen omdat iets ‘moet’ omdat het in de reisgids of in een must do artikel staat. Onder het mom van, als je dan toch in Berlijn bent dan moet je de koepel van de Reichstag bezichtigen, dansen in Berghain en met een foto van Checkpoint Charlie thuiskomen. Nee hoor, je moet helemaal niets. Als jij gelukkig wordt van een heel weekend shoppen of in een park hangen, dan is dat ook helemaal prima. De must do’s van de een zijn namelijk niet de must do’s van een ander. Daarom antwoord ik ook steevast met ‘wat zijn je interesses?’, als mensen me naar Berlijntips vragen. Iedereen is anders!

Sorteer je wensen op locatie

Wat zou een leven zonder Google Maps zijn? Een leven waarin ik veel zou verdwalen en waarin ik waarschijnlijk onnodig veel en vaak zou reizen. Door bezienswaardigheden op locatie te groeperen kun je veel meer doen zonder dat je daar veel extra tijd mee kwijt bent. Met behulp van Google Maps heb ik bijvoorbeeld ook mijn fietsroute door Zehlendorf en Potsdam gepland en zo kon ik op een dag een heleboel zien, zonder me opgejaagd te hoeven voelen. Het kan ook betekenen dat je bezienswaardigheden op loopafstand bij elkaar uitzoekt, locaties die aan dezelfde metrolijn liggen of locaties waar je toevallig toch langskomt. Als ik het gevoel heb efficiënt bezig te zijn dan krijg ik daar echt een rustgevend gevoel van (help, ben ik verduitst?).

Plan activiteiten die bij het weer passen

Als ik ergens onrustig van word dan is het van binnen zitten met mooi weer. Daarom deel ik zonnige dagen anders in dan regenachtige dagen. Op zonnige dagen struin ik het liefst met mijn camera door de stad, maak ik een fietstocht of lig ik aan een meer. Regenachtige dagen lenen zich daarentegen weer perfect voor een uitgebreid ontbijt. Wees niet bang om je plannen om te gooien als het weer een andere wending neemt.

Maak een keuze en blijf daarbij

Besluit je een dag door te brengen aan de Schlachtensee? Prima, heerlijk! Maar probeer gedachtes als ‘wat als ik nu toch naar die nieuwe tentoonstelling in C/O Berlin was gegaan…?’ uit te schakelen. Had ik bij die tentoonstelling in C/O Berlin geweest, dan had ik namelijk weer weg gedroomd over een picknick aan de Schlachtensee. Maak je keuze, blijf daarbij en geniet van het moment! Het gras is niet altijd groener als je een andere keuze had gemaakt. Het is wat het is.

Verlaag je verwachtingen

Hoe hoger de verwachtingen, hoe meer stress om die verwachtingen waar te maken en groter de kans op teleurstellingen. Nergens voor nodig! Laat alles gewoon op je af komen en vergelijk niet alles.

Laat je ook verrassen (zonder telefoon)

Ruimte voor spontane acties zorgen vaak voor de leukste herinneringen. Loop af en toe een Berlijns binnenhofje binnen en bekijk wat er schuil gaat. Stap eens een restaurant binnen zonder de waarderingen op FourSquare of TripAdvisor te bekijken. Pak de metro eens naar een station met een leuke naam. Bij het onbekende hebben we vaak geen verwachtingen, dan kan het ook niet tegenvallen! Als je daarbij ook je telefoon af en toe in vliegtuigmodus laat, kun je nog meer van de omgeving opnemen zonder continu te worden afgeleid. Ik ben groot fan van vliegtuigmodus en gebruik het zelf ook vaak als ik een dagje in Berlijn op pad ben. Het ultieme vakantiegevoel!

Neem de tijd

Onderschat de afstanden en het aantal bezienswaardigheden niet in Berlijn. Er is zo ontzettend veel te doen en te zien. Door meer tijd te nemen voor je Berlijnbezoek, kun je automatisch rustiger aan doen. Wij zijn zelf bijvoorbeeld ook twee weken in New York geweest. Altijd nog veel te kort om een stad te leren kennen, maar beter dan dat je alles in een weekendje moet proppen. En er is natuurlijk ook helemaal niets mis met herhaalbezoekjes!

Sporten

Mijn laatste redmiddel om tot rust te komen is sporten. Na een uurtje yoga zie ik de wereld weer heel anders. En hoe leuk is het als je sporten kunt combineren met een stedentrip? Wat dacht je van hardlopen door Tiergarten of yoga’en in een leuke strandbar? Sla je twee vliegen in één klap!

20140727 - IMG_3179- BerlijnBlog

Wellicht een persoonlijker en zweveriger artikel dan je van mij gewend bent. Wat ik jullie vooral wil meegeven is: stel je erop in dat je nooit alles kunt zien en doen in Berlijn en geniet vooral van alles wat je wel hebt gedaan. Misschien doe je het uit jezelf al, bij mij duurde het even voordat het besef kwam. Genieten van het nu kun je leren! En voor alles wat je mist is er altijd een volgende keer ;-).

Herkennen jullie dit? En hoe gaan jullie hiermee om? Of ga je vanuit jezelf al veel meer met de flow mee en doe je waar je op dat moment zin in hebt? Ik ben wel benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This