Gedächtniskirche in Berlijn
De Gedächtniskirche in Berlijn is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, en daarnaast één van de oudste en bekendste gedenkplaatsen aan de tweede wereldoorlog. De kerk is bekend om zijn toren zonder top, als enige overgebleven deel van de kerk na de tweede wereldoorlog, en om de lippenstift en poederdoos. De nieuwe delen van de Gedächtniskirche die zijn gebouwd na de oorlog.

Al een tijdje gaat het niet zo best met de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, de ruïne heeft het zwaar te verduren gehad in de oorlog en dat is nu nog te merken. De kerk staat half op instorten en moet binnen 3 a 4 jaar gerenoveerd worden. De kosten die hiervoor nodig zijn zullen oplopen tot ongeveer 3,5 miljoen Euro. Er zijn al inzamelingen gestart onder bezoekers en burgers maar dat wil niet baten, momenteel is er “slechts” 450.000 Euro op. Hoog tijd dus voor de gemeente Berlijn om ook eens in actie te komen, want de restauratie moet volgend jaar al beginnen!

De laatste jaren lag de aandacht van de gemeente vooral bij Oost Berlijn, dit is ook het deel van Berlijn wat de laatste jaren flink gepimpt is en groeit aan populariteit. Maat wat moet er nu met de Gedächtniskirche gebeuren? Die kan toch niet zomaar weg? Gelukkig is iedereen het daarmee eens, maar dan moet er natuurlijk wel iets gebeuren!

Jij kunt ook je steentje bijdragen om de Gedächtniskiche te helpen. Je kunt via Fugenpate een voeg van de kerk adopteren. Je kunt de voeg zelf uitkiezen en voor 100 Euro per jaar ben jij persoonlijk een klein onderdeeltje van de kerk. Inmiddels hebben ook commerciële instellingen op de reddingsactie gestort, voor een paar euro kun je bij verschillende supermarkten een rubbereentje kopen. 2 Euro van de prijs zal gaan naar de kerk, en jouw eend meedoen aan een race op de Spree.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This