Onlangs werd ik door Joey van der Velden geïnterviewd voor Q Music. Hij noemde Berlijn een kruising tussen Rotterdam en New York. Ondanks dat Berlijn (en iedere andere stad) natuurlijk uniek is, snap ik wel dat mensen de vergelijking maken. Het zijn alledrie rauwe, creatieve en bruisende steden. Onlangs was ik voor het eerst in New York en ik had twee weken om in deze geweldige stad op ontdekkingstocht te gaan. Vooraf had ik het gevoel dat áls er een andere stad op de wereld zou zijn waar ik graag eens langer zou willen verblijven, dat New York zou kunnen zijn. Maar komt New York in de buurt Berlijn? Of andersom? Ik doe de proef op de som en test wat een leukere vakantiestad is!

20150523 - 2015-05-14-NYC-3731- BerlijnBlog
BerlijnBlog in New York, beetje onwennig hoor ;-)

Bezienswaardigheden

Zowel in New York als in Berlijn kun je makkelijk twee weken vullen, er is zo ontzettend veel te zien. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar er zijn bezienswaardigheden in zowel Berlijn als New York die ik regelrecht zou skippen. Times Square? Broadway? Het liefst ren ik er net zo snel weg als van Checkpoint Charlie. Er wemelen teveel ‘been there done that’-toeristen en het heeft wat mij betreft weinig meer met authenticiteit te maken. Maar goed, tot zover de first world problems van een Großstadt ;-).

Het valt me op dat ik vooral monumenten interessant vind om te bezoeken. Zowel Berlijn als New York hebben een enorm monument in de binnenstad gebouwd: het Holocaust Monument vs. het het 9/11 monument. Op hun eigen manier even indrukwekkend. We zijn zelfs naar het 9/11 memorial terug gegaan om het tribute center te bezoeken en een rondleiding te volgen. Ik raad iedereen die naar New York gaat aan om datzelfde te doen.

De bezienswaardigheden die ik erg de moeite waard vond:

 • 9/11 Memorial
  Combineer dat met een bezoek aan het Tribute Center & een rondleiding over het World Trade Center terrein door ooggetuigen van de 11 september ramp.
 • Openbare bibliotheek
  De Public Library is prachtig! De grote leeszaal schijnt het toppunt te zijn maar deze was helaas dicht toen wij er waren.
 • Met de kabelbaan naar Roosevelt Island
  Met je OV-kaart kun je gratis met de Roosevelt Island Tram. Zowel vanuit de kabelbaan als vanaf het eiland heb je een gaaf uitzicht over de stad!
 • Over de Brooklyn Bridge van Brooklyn naar Manhattan lopen
  Doe dit het liefst ’s morgens met de zon in je rug of vlak voor zonsondergang met de ondergaande zon achter de skyline, dat resulteert in de mooiste foto’s van een spectaculair zicht op Manhattan.
 • Ellis Island
  Ellis Island is een eiland in de haven van New York en New Jersey dat eind 19e en begin 20e eeuw dienst deed als grenspost voor immigranten die zich in de Verenigde Staten wilden vestigen. Het museum in het voormalige immigratiecentrum vertelt over de immigratiegolf, de afhandeling en het nieuwe leven van de immigranten. Je komt er met de boot.
 • Grand Central Station
  Voor mij is het OV onderdeel van de cultuur van een stad. Sowieso vond ik de metro in New York fascinerend maar het Grand Central Station is wel met stip het allermooiste station wat ik heb gezien. In de kelder kun je trouwens cupcakes van de Magnolia Bakery krijgen… Mjam! En daarmee is alles gezegd.
 • Het zuidelijke puntje van Manhattan
  Ooit vestigden de Hollanders zich ten zuiden van Manhattan. Bijzonder boeiend om aan de andere kant van de wereld, tussen de wolkenkrabbers, Nederlandse architectuur te herkennen. Gewoon wat rondwandelen of de route van 100% New York volgen.

new york bezienswaardigheden

Eindoordeel
Dat begint goed… Ik kan niet kiezen. In beide steden kun je je makkelijk een paar weken vermaken en zijn de bezienswaardigheden erg veelzijdig. Gelijke stand dus!
New York: +1
Berlijn: +1
New York vs. Berlijn: 1 – 1

Musea

New York is echt hét walhalla van de moderne kunstmusea. De laatste jaren heb ik ineens een liefde ontwikkeld voor moderne kunstmusea en altijd als ik op reis ben vind ik het leuk om een museum mee te pikken. Berlijn heeft met het Hamburger Bahnhof, de Berlinische Galerie en de Martin-Gropius-Bau genoeg te bieden maar New York weet dat nog wel even te toppen met het Museum Of Modern Art (MoMa), het Metropolitan Museum, het Guggenheim en het Whitney Museum of American Art. Prachtige musea, zowel qua architectuur als qua tentoonstellingen, waar je zo een paar uur kwijt bent. Geweldig uitzicht heb je bovendien vanaf het Metropolitan Museum (over Central Park) en het Whitney Museum (over de High Line en het Meatpacking District). Minpuntje van musea in New York: ze zijn zó duur! Je betaalt zo $25 entree. Als je van plan bent veel musea en bezienswaardigheden te bezoeken dan kan een New York Explorer Pass voordelig zijn. Wij hebben zo veel kosten weten te besparen.

new york musea

Eindoordeel
Ik was zwaar onder de indruk van de kwaliteit van de musea in New York. En hoe zeer ik ook gehecht ben aan veel Berlijnse musea (en de Berlijnse prijzen…) denk ik dat New York nét iets meer te bieden heeft. Elk museum is bijzonder op haar eigen manier maar als je echt moet kiezen zou ik voor het MoMa (voor de tentoonstelling) of Whitney (voor de architectuur en uitzicht) gaan .
New York: +1
Berlijn: 0
New York vs. Berlijn: 2 – 1

Veelzijdigheid van de wijken

Een van de redenen dat ik zo van Berlijn houd is de veelzijdigheid van de stad. Charlottenburg, Prenzlauer Berg, Neukölln. Ze zijn zó verschillend. En juist dat vond ik aan New York ook geweldig! De stad is enorm divers, de mensen, de wijken, de gebouwen. Ze zijn allemaal uniek. Vraag me niet waarom maar ik dacht dat half New York vol zou staan met glazen wolkenkrabbers. De stad is dus echt véél veelzijdiger dan dat. Daarom is het ook leuk om een aantal verschillende wijken te ontdekken:

 • Meatpacking District (metro 8 Av of 14 St)
  De Highline eindigt (zuidwaarts) in het Meatpacking District. Vroeger een wijk vol slachthuizen, nu zijn er clubs, winkels en restaurants in de hallen getrokken. Ga absoluut wat eten in de Chelsea Market.
 • West Village (metro W 4 St)
  Prachtige buurt vol onbetaalbare huizen. Je kunt er goed shoppen, eten en drinken en gewoon lekker rondwandelen. Ga zéker naar het bruisende Washington Square Park en wandel door het luxe Bleecker Street.
 • Lower East Side (metro 2nd Av)
  LES is iets rauwer dan West Village. En ondanks dat we nog steeds in Manhattan zitten, is het hier een stuk minder toeristisch. In de voormalige arbeiderswijk vind je veel hippe cafeetjes en restaurants. Loop via de Williamsburg Bridge naar hipstertown Williamsburg.

En dit zijn alleen nog maar de wijken in Manhattan… Echt, zelfs in twee weken heb je niet de tijd om alles te zien. Andere leuke wijken vond ik SoHo, NoLita, Harlem, Dumbo en Williamsburg.

new york wijken

Eindoordeel
Dit vind ik iets lastiger oordelen omdat ik van New York eigenlijk alleen stukjes van Manhattan, Brooklyn en de haven van Staten Island heb gezien. Toch heb ik het gevoel dat de stad nóg diverser is dan Berlijn. Meer culturen, meer verschillen in leefkwaliteit, meer verschil tussen pure ‘werkwijken’ en ‘woonbuurten’. Als hobbyfotograaf kon ik helemaal los gaan hier. Een nipte overwinning voor New York.
New York: +1
Berlijn: 0
New York vs. Berlijn: 3 – 1

Parken

Groen vind je niet overal op straat in New York, je moet er echt een park voor opzoeken. Hier kan Berlijn dus punten scoren! Maar de parken die je vindt in New York, zijn vrijwel allemaal geweldig! Dit zijn mijn favorieten:

 • Central Park
  De klassieker onder de parken mag je zeker niet missen. Hoewel ik het hele park van noord naar zuid, van west naar oost, geweldig vond (tip: huur een fiets!), bleef het deel Sheep Meadow favoriet. De grote groene vlakte met de wolkenkrabbers aan de horizon… Het blijft magisch om te zien. Ook leuk: kijken bij de softbalveldjes. Er zijn altijd wel een paar vriendengroepen of clubs aan het spelen.
 • Bryant Park
  Vlakbij ons hostel zat Bryant Park, onze favoriete ontbijtstek (men neme een bagel en thee to go, helemaal prima!). Het grasveld is omringd door kantoorgebouwen en de zakenlui trekken in hun pauze massaal naar buiten om wat zonnestralen op te vangen. Typisch voor New York zijn de tafels en stoelen voor publiek gebruik.
 • Washington Square Park
  Washington Square Park wordt vooral bevolkt door jonge mensen. Er wordt geschaakt, piano gespeeld en in de fontein gesprongen. De sfeer is ook ’s avonds nog erg goed en gezellig! Ergens deed het me een beetje aan het Mauerpark in het klein denken.
 • Brooklyn Bridge Park
  Als je ergens een goed uitzicht hebt over de Skyline van Manhattan dan is het wel vanuit het Brooklyn Bridge Park. Een stuk voormalig industriegebied in Brooklyn is omgetoverd tot groene oase. Heerlijk!
 • High Line
  Een stilgelegde bovengrondse spoorlijn doet dienst als ‘park’ (het is meer een mooi wandelpad dan een park, als je het mij vraagt). Tussen de spoorlijnen groeien planten en je hebt van boven prachtig zicht over de straten van Manhattan.

new york parken

Eindoordeel
Voor zo’n grote stad heeft New York vrij weinig groen. Mijn referentiepunt is Berlijn waar iedere buurt zijn eigen enorme park heeft. Een verlaten vliegveld als park, een waterval midden in de stad, zoveel groen midden op straat. Dat miste ik echt wel een beetje in New York. Daar zijn alle parken drúk! Sorry New York…
New York: 0
Berlijn: +1
New York vs. Berlijn: 3 – 2

Street Art

Ik had een enorme street art en graffiti scene verwacht in New York. Viel dat even tegen! Niet zozeer de kwaliteit, ik heb namelijk veel prachtige murals gezien. Het was vooral de kwantiteit waar ik meer van had verwacht. New York is dus geen Friedichshain waar je street art op elke hoek van de straat vindt… Maar goed: wie zoekt, zal vinden. De meeste gave werken hebben we in Little Italy, Williamsbrug en Bushwick gezien maar de gouden graffititijden uit de 80’s zijn echt voorbij. Ik raad aan om een graffititour te boeken bij Free Tours by Foot. Twee kunstenaars vertelden alles over de opkomst van de street art cultuur en de positieve veranderingen in de wijk die het met zich mee heeft gebracht. Interessant weetje: de meeste werken die je tegenwoordig in New York kunt vinden zijn in opdracht geplaatst en dus ook legaal.

new york street art

Eindoordeel
Hier kan ik kort over zijn. In Berlijn ken ik meer en mooiere street art. Ook denk ik dat de scene in Berlijn nog meer in beweging is. Berlijn slaat terug!
New York: 0
Berlijn: +1
New York vs. Berlijn: 3 – 3

Beach fun

Net zoals Berlijn niet vergelijkbaar is met de rest van Duitsland, staat New York niet gelijk aan de Verenigde Staten. Als je echter de M Train neemt naar Coney Island is het net alsof je in een Amerikaanse film (of Roller Coaster Tycoon – wie kent dat computerspel nog?) binnenstapt. Het op en top Amerikaanse pretpark Coney Island beschikt over een krakende achtbaan, een historisch wonder wheel en goddelijke popcorn standjes. Als je genoeg hebt van al het kleuren- en lichtjesspektakel kun je gelijk even uitwaaien op de boulevard of een duik nemen in de oceaan. Coney Island ligt namelijk direct aan de Atlantische Oceaan. Hoe gaaf is dat? Trek gekregen? Ga dan absoluut voor een taco bij Coney Shack. Deze caravan staat er dan wel niet zo aantrekkelijk bij op de parkeerplaats, het waren de goddelijkste taco’s die ik ooit in mijn leven heb gegeten!

coney island

Eindoordeel
Berlijn heeft meren. Heel veel en hele mooie meren omringd door prachtige bossen. Maar toch blijf ik als ‘kustmeisje’ heimwee hebben naar het echte strand. Je weet wel, met golven en water zover je kijken kunt. In New York kun je met de metro naar de oceaan. Need I say more?
New York: +1
Berlijn: 0
New York vs. Berlijn: 4 – 3

Vanaf het water

Het liefst ontdek ik een stad wandelend. Je kan alles goed in je opnemen en bij het fotograferen is het ook wel handig als je overal kunt stoppen waar je wilt. Of net nog even dat interessante straatje in kunt duiken. Maar die 17 kilometer wandelen per dag eiste ook wel zijn tol. En dan is het super dat je New York prima vanaf het water kunt bekijken! Zoveel leuker dan een tourbus. De opties die wij hebben geprobeerd:

 • Watertaxi
  De watertaxi verbindt verschillende stations in Brooklyn met Manhattan. Vooral een snelle manier om naar de overkant te komen en onder de Brooklyn Bridge door te varen.
 • Ferry naar Staten Island (gratis)
  De bewoners van Staten Island gebruiken de Ferry om op Manhattan te komen, toeristen om gratis van het zicht over Manhattan vanaf het water te genieten. Een goedkope optie maar wel redelijk tijdrovend als je ‘alleen’ even een foto wilt maken van de Skyline van het zuidelijke puntje van Manhattan.
 • Boottour rondom Manhattan
  Vanuit de haven aan de westkant van Manhattan vertrekken regelmatig rondvaartboten die langs de highlights van de stad varen. Wij vonden een rondje om Manhattan erg tof. Je ziet de bekende bezienswaardigheden maar ook stukken van Queens en the Bronx. Bovendien vertelt een rondleider continu leuke wetenswaardigheden. Circle Line Cruises.
 • Boottour naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island
  Omdat we nog een dag en een waardebon van onze New York Pass over hadden besloten we nóg maar een boottochtje te maken. Naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island dit. Zeker Ellis Island vond ik erg interessant en had ik toch niet willen missen.

new york vanaf het water

Eindoordeel
In Berlijn kun je veel meer verschillende boottours doen. Door de Spree, over het Landwerhrkanal, vanaf de Müggelsee. Met een boot, een kano of een waterfiets. In New York is het aanbod iets kleiner maar het uitzicht maakt eigenlijk alles goed! Toch wint Berlijn het op veelzijdigheid.
New York: 0
Berlijn: +1
New York vs. Berlijn: 4 – 4

Uitzicht

Heerlijk vind ik het om een stad van bovenaf te bekijken. Zo’n vogelperspectief geeft een hele andere kijk op de stad. Uren kan ik dromerig over de stad kijken: hoe de taxi’s zich al toeterend een weg banen door Manhattan, hoe het licht verandert en hoe ik steeds weer nieuwe gebouwen ontdek aan de horizon. In New York zijn er twee opties: een uitzichtsplatform of een dakterras. Beide erg leuk! Oja, er is nog een derde optie, je kunt ook een dure helicoptervlucht boeken maar dat hebben wij niet gedaan dus dat laat ik even buiten beschouwing.

20150522 - 2015-05-14-NYC-3553- BerlijnBlog

 • Rockefeller Center (Top of the Rocks)
  Rockefeller Center wordt vooral aangeraden omdat je vanaf hier ook het Empire State Building kan zien. Als je op het Empire State Building staat… Enfin, je snapt ’t. Zelf vond ik het vooral heel tof dat je het Central Park vanaf hier goed kunt zien! Als het druk is kun je niet direct naar boven. Mocht je dus rond zonsondergang willen gaan, houd er dan rekening mee dat je vooraf een tijdslot reserveert om naar boven te gaan.
 • Empire State Building
  Wij konden zo doorlopen bij het ESB en de sfeer was iets relaxter dan in het Rockefeller Center. Kan echter ook aan het tijdstip hebben gelegen.
 • Pod 39 Roof Top Bar
  Van de dakterrasjes die wij hebben gezien vond ik de hotelbar van Pod 39 het leukste. Een historische setting, niet te massaal, uitzicht op Times Square en je kunt bij een aantal luxe lofts naar binnen gluren. Ik hou wel van een beetje gluren bij de buren ;-).
 • Freedom Tower
  Precies op de dag dat wij vertrokken, opende het nieuwste uitzichtplatform van New York. En het hoogste! Het uitzicht moet waanzinnig zijn.

new york uitzicht

Eindoordeel
Het uitzicht vanaf de Fernsehturm, het Panoramapunkt am Potsdamer Platz of de Siegessäule is hartstikke leuk hoor maar niets haalt het bij het uitzicht over New York. A-ma-zing. Sorry Berlijn, qua indrukwekkendheid kan zelfs Klunkerkranich, de Monkey Bar of Deck 5 daar niet aan tippen.
New York: +1
Berlijn: 0
New York vs. Berlijn: 5 – 4

Eten & drinken

Er wonen zo ontzettend veel culturen in New York dat het aanbod aan eten ontzettend divers is. Hoewel vooral de Italiaanse, Mexicaanse en hamburgerzaakjes zijn goed vertegenwoordigd zijn, is er eigenlijk voor ieder wat wils. We hebben bij zoveel leuke restaurants gegeten dat het lastig kiezen is wat echt de beste eetgelegenheden waren. Wat mij betreft mag je deze 5 sowieso niet missen:

 1. Ess a Bagel
  Mijn liefde voor bagels is naar een nieuw niveau gestegen. Bijna elke dag heb ik met een bagel cream cheese ontbeten. Dat zoiets simpels zó lekker kan zijn! Hoewel, simpel? Ze hebben natuurlijk wel keuze uit 10 soorten bagels en 20 varianten roomkaas.
 2. Franks Restaurant
  Op vakantie twee keer bij hetzelfde restaurant eten is eigenlijk uit den boze. Maar dit Italiaanse restaurant klopt gewoon. Heerlijke buffelmozzarella, zonnig terras in East Village en creatieve aankleding. In dezelfde buurt, dezelfde kwaliteit Italiaans eten en dezelfde prijscategorie: Cotenna.
 3. Freemans Restaurant
  De Amerikaanse keuken is meer dan burgers alleen, zo bewijst het Freemans Restaurant. In een fijn verstopt hofje wordt hier met passie gekookt met regionale producten. Soortgelijk concept maar iets prijziger: Blue Hill. Alle producten komen van hun eigen Blue Hill boerderij. Hoe tof is dat?
 4. Rosario’s Pizza
  Omringd door gave street art vind je een tuin die niet Brooklynser zijn kan. Hipsters, kunst en gezelligheid overal. Bovendien eet je hier goddelijke pizza!
 5.  Smorgasburg Williamsburg
  Een street food markt met de skyline van Manhattan op de achtergrond. Need I say more? Bovendien kun je hier vlakbij het water komen.

➤ Bekijk mijn restaurantfavorieten in NYC op Foursquare

20150520 - 2015-05-14-NYC-2140 - BerlijnBlog Twitter
I looooove bagels.

Eindoordeel
Hoe lekker we ook hebben gegeten in New York, alles is duur. Ook miste ik de creatieve middenklasserestaurants een beetje die in Berlijn nu zo in opkomst zijn. Spindler, Cookies Cream, Crackers. Allemaal restaurants waar je voor een nette prijs érg goed en verrassend kan eten. Bovendien moet je in New York bijna overal reserveren (tip: doe dat online via Open Table, gaat ook via mobiel erg eenvoudig). Wat ik overigens wel erg tof vond in New York waren de saladebars op iedere hoek van de straat waar je ontzettend lekkere en vullende salades kunt bestellen.
New York: 0
Berlijn: +1
New York vs. Berlijn: 5 – 5

Ondanks dat ik New York echt geweldig vond en aardig wat overeenkomsten zag met Berlijn, was ik blij weer terug te mogen naar mijn geliefde Heimat. Ik hou van de ruimte en relaxedheid van Berlijn en na mijn slippertje met New York is die liefde weer 2x zo hard terug gekomen. Toch sluit ik zeker niet uit nog eens naar New York te gaan. Ook daar is gewoon zoveel te fotograferen, te ontdekken en te zien. Argh, lastig dus!

Welke stad zou volgens jullie de test winnen? Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips! Dan ga ik nu snel weer bloggen over Berlijn…

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This