Bij het ontdekken van een nieuwe stad of het emigreren naar het buitenland, gaat heus niet altijd alles 100% zoals gepland. Ook ik heb gekke fouten gemaakt of ben als een kip zonder kop verdwaald. Sterker nog, dat gebeurt af en toe nog wel eens… Met het schaamrood op mijn wangen zal ik vandaag 20 van mijn Berlijnblunders, maffe gewoontes en bizarre voorkeuren uit de doeken doen. Want sommigen vind ik zelf eigenlijk best wel hilarisch, nu ik er later op terugkijk!

1. Zoeken naar het Berlijnse centrum op… Hauptbahnhof?
Toen ik in 2006 naar Berlijn kwam om hier te studeren, was ik nog nooit eerder in de stad geweest. Met mijn naïeve hoofd dacht ik dat het centrum van de stad wel rondom het centraal station zou zijn, zoals dat in Nederlandse steden eigenlijk altijd het geval is. De eerste dag namen we dus vol goede moed de S-Bahn naar Hauptbahnhof. Helemaal klaar voor een middagje shoppen! Nu zitten er wel winkels op Hauptbahnhof, maar het doet me voornamelijk denken aan Schiphol. Veel glas en grote winkelketens. Een gezellige binnenstad is anders… Inmiddels weet ik – gelukkig! – dat er leukere plekken zijn om te winkelen in Berlijn.

2. Restaurantjacht op Alexanderplatz
Met mijn studentenbudget ging ik toentertijd nooit uit eten. Waar de goede restaurants zaten in Berlijn? Met die vraag was je bij mij duidelijk aan het verkeerde adres. Mijn schrale centen gaf ik liever uit aan concertkaartjes en bier, haha! Toen ik na mijn eerste maand in Berlijn mijn eerste bezoek kreeg, had ik dan ook geen flauw idee waar we heen moesten gaan voor een gezellig en vooral goed etentje. Uiteindelijk belandden we na urenlang dwalen rondom Alexanderplatz in een gruwelijk slecht restaurant in het Nikolaiviertel. Zo slecht heb ik daarna nooit meer gegeten in Berlijn. Pfew! 

20150910 - _MG_9610- BerlijnBlog Alexanderplatz

3. De snelle stationsaziaat
Bijna elk groter station in Berlijn beschikt wel over een cheap Aziatisch restaurant. Als ik als student dan toch eens buiten de deur ging eten, dan vaak daar. Lekker snel en handig op de route naar een concert of huisfeestje. Ik kan me alleen met de best mogelijke wil niet meer voorstellen dat ik die China-boxen en kip in zoetzure saus toen echt lekker vond. Brr!

4. Afstanden onderschatten
Pas toen ik veel ben gaan fietsen in Berlijn, kwam ik erachter hoe groot de afstanden in Berlijn eigenlijk zijn. Als je lekker in de U-Bahn zit te tuffen, heb je niet snel door dat je al snel tientallen kilometers maakt. Op de fiets was dat wel anders! Voordat je er erg in hebt ben je vanuit Friedrichshain een uur onderweg naar Charlottenburg. Een klein stukje op de kaart is al snel 10 kilometer. Je moet de schaal even doorhebben, zullen we maar zeggen…

20160207 - _DSF8706- BerlijnBlog Fotodagboek 52

5. Oeps. Verdwaald.
Hoe groot de uitdaging met de schaal van kaarten af en toe ook was, zonder kaarten had ik nooit overleefd in Berlijn. Ik zeg het maar gewoon eerlijk: ik gebruik Google Maps nog wekelijks! De wirwar van straten rondom bijvoorbeeld de Münzstraße (Mitte) en de Friedelstraße (Neukölln) brengen me altijd nog in de war.

6. Boxhagener Straße… Boxhagener Platz?
Uren zijn we voor mijn gevoel eens rondgedwaald door Friedrichshain, op zoek naar Boxhagener Platz. Dat plein móet toch ergens aan de Boxhagener Straße liggen? Dat kán toch niet anders? Nou, niet dus. Het plein wordt omringd door vier verschillende straten maar geen van allen draagt de naam Boxhagener Straße. Duitse logica?

20140712 - IMG_6271- BerlijnBlog Boxhagener Platz Friedrichshain

7. In de verkeerde U-Bahn
Ik loop de trap op en hoor al opgeroepen worden “einsteigen bitte!”. Zonder kijken sprint ik de U-Bahn in, om er vervolgens achter te komen dat ik de verkeerde kant opga. Jahoor, ook ik stap nog wel eens in de verkeerde S-, of U-Bahn. Meestal gebeurt het als ik met andere mensen op pad ben. Niet dat ik de schuld wil afschuiven hoor, meestal is het gewoon zo gezellig dat ik nergens meer oplet. Ook verraderlijk: als je ineens vanaf een andere kant komt dan normaal. Maandenlang nam ik de U7 richting Rudow. Dat ik dan ineens de U7 richting Rathaus Spandau moet hebben, wil er in mijn systeem niet in ;-).

20160213 - _DSF9030- BerlijnBlog Fotodagboek 52

8. ZzzzZZZzz
En dan zit je eindelijk in de Ringbahn de goede kant op, val je als een blok in slaap. Sta je op Ostkreuz in plaats van op Westkreuz. Ja, zo kun je natuurlijk ook een rondje Ringbahn doen! Sommige mensen vinden dat ik mijn ‘gave’ om op vreemde plekken te kunnen slapen moet waarderen, maar zelf heb ik me er al best vaak aan geërgerd. Kennelijk slapen die S-Bahnbankjes net even iets te lekker.

9. Fahrscheine Bitte! Niet?
Op het moment dat er naar vervoersbewijzen werd gevraagd, was ik me nog geen kwaad bewust. Ik had tenslotte mijn maandkaart! Voor de zones A en B welteverstaan. Heb je in Potsdam natuurlijk niet zoveel aan. Bruut werd ik uit de S-Bahn gesleept en ik mocht € 40 dokken. Ik denk niet dat ik ooit nog zal vergeten een Anschlussticket te kopen… Ik voelde me een ware crimineel. Terwijl ik altijd netjes kaartjes koop. Maar ja, dat zeggen ze natuurlijk allemaal!

20160306 - _DSF9233- BerlijnBlog OV

10. Mijn angst voor steenkolenduits
Toen ik naar Berlijn kwam om hier te studeren, moest ik het doen met het Duits dat ik op de middelbare school had geleerd. Steinkohledeutsch dus. Als de dood was ik om fouten te maken en dus bleef ik liever stil. Eigenlijk een slechte eigenschap, want pas als je het gaat oefenen, zul je beter worden. Gelukkig waren mijn colleges in het Duits verplicht en moest ik al snel presentaties geven, wat er bij mij voor heeft gezorgd dat ik me steeds makkelijker kon redden in het Duits. En toch, jaren later, schaam ik me altijd nog altijd om fouten te maken in grote groepen. Ik mag dan wel vloeiend Duits spreken, grammaticaal gezien is het nog lang niet perfect…

11. Feesten tot de zon opkomt is nog altijd een beetje tegen mijn natuur
In Nederland word je rond 4:00 uur vanzelf een keer de club uitgeveegd. De nachten duren in Berlijn stukken langer: sommige feestjes beginnen pas rond dat tijdstip en van vaste sluitingstijden hebben de meeste uitgaansgelegenheden ook nog nooit gehoord. En dus is het – voor je er erg in hebt – ineens 7:00 uur. Als ik eenmaal in de gaten heb dat het licht wordt buiten, is het voor mij tijd om naar huis te gaan. Nachten doorhalen en van after party naar after party rennen, is op een of andere manier een beetje tegen mijn natuur. Lang leve de open air feestjes op zonnige weekenddagen!

12. Bierpullenverzameling
Sommige clubs serveren hun bier in pullen en daar betaal je dan statiegeld voor. Mag je er af en toe best eentje mee smokkelen, toch? Thuis heb ik een bescheiden collectie.

13. Oud en nieuw? Overrated!
Elk jaar valt het me weer op hoeveel reizigers naar Berlijn komen om hier het nieuwe jaar in te luiden. Persoonlijk heb ik er helemaal niets mee. Wat mij betreft staan we elke dag even stil bij onze dromen en wensen, en niet alleen op 31 december. Ik laat die hype rondom oud en nieuw gewoon lekker varen. Feestjes op iedere andere dag van het jaar zijn daarnaast vaak veel leuker, is mijn ervaring.

14. Over fastfoodklassieker döner kebab
Het is een van dé Berlijnklassiekers: döner kebab. Ik kan er niet echt warm van worden… Hoewel ik de Gemüsekebap van Mustafa eigenlijk best lekker vind, ga ik liever voor een andere snack. Of beter nog, een uitgebreide maaltijd. Ik neem nou eenmaal graag de tijd voor mijn eten.

20150322 - IMG_8612- BerlijnBlog mustafas gemusekebap

15. De nooit eindigende todo-list
Ik ben nog nooit in de Volksbühne geweest. Ook het Bodemuseum heb ik nog niet van binnen gezien. En een rondleiding door de – door Rem Koolhaas ontworpen – Nederlandse ambassade staat ook al jarenlang op mijn lijstje om eens te bezoeken. Raak je nou nooit eens uitgekeken in Berlijn? Nou… Zeker niet! Ik in ieder geval niet. Er zijn nog ontzettend veel dingen die ik nog wil zien of doen in Berlijn. Deze stad heeft zoveel te bieden dat het er nooit verveelt. En dat is gelijk een van de redenen waarom ik het zo heerlijk vind om hier te wonen!

16. Urbexfiasco
Op mijn blog doe ik regelmatig verslag van bezoekjes aan verlaten gebouwen. Wat ik jullie er meestal niet bij vertel is dat de planning soms ook volledig in de soep loopt. Zo gingen we onlangs bijvoorbeeld vol goede moed naar Eberswalde, en nadat we een trein hadden gemist en de bushalte voorbij waren gereden, kwamen we twee uur later eindelijk aan bij een vervallen papierfabriek. Om vervolgens af te druipen omdat boze honden en videobewaking het terrein in de gaten hielden. Missie mislukt maar wel een ervaring, én het telefoonnummer van de bewaker, rijker. We komen dus zeker nog eens terug!

20150829 - _MG_9327- BerlijnBlog Bode-Museum

17. Charlottenburgfan
Charlottenburg wordt niet bepaald als hip gezien. Toch vind ik het momenteel een van de meest interessante wijken van Berlijn. Er gebeurt zo ontzettend veel! Er openen verrassende winkelconcepten (Bikini Berlin), gave horecagelegenheden (Monkey Bar & Neni) en zelfs mijn favoriete fotogalerie C/O Berlin trok naar West-Berlijn. En dan heb ik het nog niet eens gehad over al die prachtige straten en façades. Ik geef het toe: ik heb een zwak voor Charlottenburg!

18. Burgerlijk Berlijn 
Zaterdagavonden op de bank: check. Overwerken en thuis uitgeput in mijn joggingbroek springen: check. Bang om in Berlijn auto te rijden: check. Mijn leven in Berlijn is eigenlijk niet zo spannend en bruisend, en verschilt op sommige vlakken helemaal niet zoveel van mijn leven in Nederland. En soms, heel soms, wil ik ook gewoon een weekend doorbrengen in mijn favoriete café, en niet de halve stad doorrijden om een nieuw hip concept uit te testen. Daarom zie je veel dezelfde favorieten terugkomen in mijn fotodagboeken. Sorry daarvoor! Had een weekend maar meer dan twee dagen ;-).

19. Ik weet niet alles over Berlijn
Soms krijg ik de meest verrassende vragen gesteld. Of ik weet waar je met een blaasorkest kunt optreden. Wat de leukste speeltuinen zijn voor kinderen van zes jaar? Waar je kunt clubben op R&B muziek? Of is misschien een busreis naar Berlijn kan begeleiden? Ik hoop niet dat ik uitstraal dat ik alles van Berlijn denk te weten, want er zijn genoeg dingen die ik niet weet over Berlijn. Ik ben ook maar gewoon een simpele Hollandse die toevallig in Berlijn is gaan wonen en haar persoonlijke favorieten op het internet deelt. En oja, om de vraag te beantwoorden over hoe je het beste van A naar B geraakt (veruit de meest gestelde vraag aan mij), moet ik in de meeste gevallen ook gewoon de routeplanner van de BVG raadplegen. Nope, ik weet bij lange na niet alles over Berlijn!

20. Vooroordelen over Berlijnse wijken
Een van mijn eerste leraressen Duits had geen goed woord over over Lichtenberg, het zou er gevaarlijk zijn en als meisje kon je er echt niet ’s avonds alleen over straat. Met de tijd heb ik geleerd dat er in sommige vooroordelen misschien wel een kern van waarheid zit (of ooit zat?), maar dat die zeker niet helemaal of voor iedereen op hoeven te gaan. Zo vind ik Spandau heus niet am Arsch der Welt maar heeft het best een knus centrum, en zo is Marzahn ook geen ghetto vol Plattenbau maar stiekem ook gewoon een groene familierijke wijk. Iedereen heeft een eigen mening, en wat voor de een geldt, hoeft voor de ander zeker niet op te gaan. En dat is helemaal prima. Lekker je eigen plan trekken dus!

20150721 - IMG_8279- BerlijnBlog Lichtenberg

Ik nodig jullie uit op mijn biechtstoel… Wat zijn jouw bijzondere Berlijngeheimen of ontdekkingen die je met de wereld wilt delen? Ik ben benieuwd! 

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This