Berlijn is altijd weer in rep en roer wanneer een van de grootste evenementen van het jaar voor de deur staat: Tag der Arbeit. Waar Nederlanders nog met hun hoofd bij Koningsdag zitten, zijn de Duitsers zich alweer aan het voorbereiden op de festiviteiten rondom 1 mei. Een feest met een grimmig randje, want het staat bekend om demonstraties en rellen. Wat is daarvan waar en wat moet je allemaal weten over Tag der Arbeit in Berlijn? Ik vertel het je in dit artikel!

20150501 - P1130437- Tag der Arbeit MyFest 2015

1 Mei Tradities

Oorspong

De eerste mei is altijd een dubieuze dag in Berlijn. Het feest staat namelijk enerzijds bekend om een hoop gezelligheid, muziek en cultuur, maar aan de andere kant ook om onrust, geweld en extremisten die met elkaar op de vuist gaan. Tag der Arbeit, een feestdag die al ruim een eeuw jaar bestaat in Duitsland, is oorspronkelijk bedoeld als een lentefeest en om te vieren dat de mensen aan het werk waren. Veel politieke partijen, burgerbewegingen en vakbonden dragen met feesten en demonstraties hun boodschap uit. Voor de linkse beweging is Tag der Arbeit dé dag om te strijden tegen het kapitalisme.

20150501 - P1130595- Tag der Arbeit MyFest 2015

Minder bekend is dat de regering van Hitler op 10 april 1933 1 mei per wet tot betaalde “Feestdag van de nationale arbeid” verklaarde. Middels deze, door Goebbels voorgestelde, maatregel wist Hitler een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken om ze vervolgens gevangen te kunnen nemen en naar concentratiekampen af te laten voeren. Desalniettemin is 1 mei nog steeds een feestdag in Duitsland.

Gesloten deuren

In veel landen is 1 mei een feest-, en dus vrije, dag. De meeste bedrijven en winkels zijn dan ook gesloten. Naast Duitsland zijn o.a. Fransen, Spanjaarden en Belgen gezegend met een dagje vrij. In Berlijn wordt het vooral gevierd met het grootste straatfestival van de stad: het MyFest.

Festiviteiten rondom de Tag der Arbeit

Tanz in den Mai

De nacht voor de dag van de arbeid wordt ook wel Walpurgisnacht genoemd en wordt gevierd met Tanz in den Mai op verschillende clublocaties door heel Berlijn. Van oorsprong zou de nacht voor 1 mei een behekste avond zijn en nog altijd wordt deze nacht in vele dorpjes gevierd met heksen, bezemstelen en kampvuren. In Berlijn gaat het er iets stadser aan toe en wordt er voornamelijk veel gefeest. Elke club heeft eigenlijk wel een extra programma om de Tanz in den Mai te vieren. Check bijvoorbeeld Berghain, Watergate, Chalet of een van de vele andere clubs in Berlijn. Ook leuk: de Walpurgisnacht in het Mauerpark vieren. Er is een kampvuur en veel muziek. En het voordeel voor alle Berlijners: de dag daarna heb je lekker vrij!

MyFest in Kreuzberg

Op de dag zelf wordt Tag der Arbeit voornamelijk gevierd in SO36, een klein deel van de wijk Berlijn-Kreuzberg. Als je in Berlijn bent tijdens 1 mei en je houdt wel van een feestje dan zou ik zeker aanraden even te gaan kijken in en rondom de Oranienstraße, hier wordt sinds 2003 MyFest georganiseerd. Ik zelf vind het ´s middags altijd erg gezellig, overal staan bandjes muziek te spelen, je kunt allerlei soorten internationaal eten krijgen en er zijn kraampjes waar je lekker kunt speuren naar leuke spulletjes. Ergens heeft het zelfs iets weg van Koninginnedag, maar dan zonder het obsessieve oranje op straat en het beperkt zich tot dit deel van de wijk.

1 mei 2

Myfest biedt een divers en afwisselend programma. Voor ieder wat wils! Er is onder andere veel rock, punk, salsa, electro en hiphop (kijk hier voor een totaaloverzicht wat er speelt). Er zijn veel verschillende podia waar verschillende muziek wordt gespeeld, als je op het podium klikt krijg je te zien wat het programma is voor dat podium. Alle festiviteiten beginnen rond een uur of 12 en duren tot in de late uurtjes. Zoals op onderstaande kaart te zien is speelt het festival zich voornamelijk rond de Oranienstraße, de centrale as in het multiculturele SO36, plaats.

In de namiddag, wanneer vele activiteiten ten einde zijn, verzamelen zich veel mensen in het Görlitzer Park. Hier kan vredig verder worden gefeest en gedanst zonder wat mee te krijgen van de demonstraties. Het Edelweiß is het middelpunt van de feestvreugde.

➤ Meer impressies van het MyFest in Kreuzberg zie je in mijn fotoserie die ik in 2015 op mijn blog plaatste.

Wat vind jij van Tag der Arbeit?

Laat je stem horen in onderstaande poll of bekijk de resultaten.

Tag der Arbeit in Berlijn...

Bekijk resultaten

Laden ...
 Laden ...

1 Mei gevaarlijk?

’s Avonds kan het minder gezellig worden in Kreuzberg. Het komt geregeld voor dat rechtse en linkse extremisten met elkaar op de vuist gaan. Politie wordt dan in grote getale ingezet om iedereen in het gareel te houden. Ook in delen van Friedrichshain, Lichtenberg, Karlshorst en Schöneweide kan het onrustig worden. Het jammere is dat er tegenwoordig steeds meer geweld ontstaat voor de lol zonder idealen na te streven. Ik raad aan om zeker een beetje op te passen en te vertrekken als je het gevoel hebt dat de sfeer wat agressief wordt. Vaak verzamelen demonstranten zich online, en ook dit jaar zou er weer sprake zijn van een “antikapitalistischen Walpurgisnacht” (Walpurgisnacht = de nacht voorafgaand aan 1 mei). De de weken en dagen voorafgaand aan de Tag der Arbeit zie je in oostelijke wijken van Berlijn ook veel posters waarop demonstraties worgen aangekondigd.

1 mei 3

1 mei 4

1 mei 5

Tag der Arbeit 1

Tag der Arbeit 2

Tag der Arbeit 3

Tag der Arbeit 4

Tag der Arbeit 6

Tag der Arbeit 7

Tag der Arbeit 8

Tag der Arbeit 10

Tag der Arbeit 11

Tag der Arbeit 13

tag der arbeit 8

tag der arbeit 7

tag der arbeit 5

tag der arbeit 9

tag der arbeit 10

Tag der Arbeit

Wanneer: officiële feestdag jaarlijks op 1 mei
Waar: in heel Berlijn, hoofdzakelijk Kreuzberg rond de Oranienstraße maar ook op andere centrale pleinen zoals de Boxhagener Platz. De toekomst van het MyFest in Kreuzberg is onzeker en elk jaar wordt er opnieuw gekeken of het feest kan plaats vinden.
Kosten: de meeste feesten zijn gratis (MyFest is gratis)
OV: U1 of U8 Kottbusser Tor of U1 Görlitzer Bahnhof. Bij extreme drukte worden de metrostations gesloten. Wil je zeker weten dat je bij de festiviteiten aanwezig kunt zijn? Dan is het raadzaam om bijtijds naar het festivalterrein te gaan.