Het lange paasweekend is het perfecte weekend voor een citytrip naar Berlijn. Extra dagje vrij, het is vaak lekker weer in Berlijn en er zijn legio traditionele paasactiviteiten die je bij kunt wonen. Superleuk dus!

Laatste update aan deze pagina: 30 maart 2017

pasenberlijn

Pasen valt dit jaar op 16 en 17 april 2017, Goede Vrijdag valt op 14 april 2017

Pasen in Berlijn

Net als in Nederland, vieren de Duitsers twee dagen lang Pasen: Eerste Paasdag en Tweede Paasdag. Daarnaast is ook Goede Vrijdag in Duitsland een officiële feestdag. Houd er rekening mee dat Duitsland iets traditioneler is met feestdagen en dat de winkels tijdens de paasdagen gesloten zijn. Erg? Zeker niet, er zijn genoeg andere leuke dingen te doen! Dat begint in de weekenden voorafgaand aan Pasen al met verschillende paasmarkten (Ostermärkte) en andere evenementen. Een leuk alternatief voor een standaard rondje shoppen!

Op deze pagina vind je mijn persoonlijke tips voor de paasdagen in Berlijn, gesorteerd naar categorie:

20140415 P1000922 BerlijnBlog lente_

Zoek je meer ideetjes voor activiteiten in dit seizoen die niet perse iets met Pasen te maken hebben? Bekijk dan ook mijn pagina met lentetips in Berlijn of snuffel tussen mijn favoriete Berlijntips.

Openingstijden

Musea – grotendeels open

Kom je naar Berlijn om enkele van de topmusea te bezoeken? Geen zorgen! De meeste (staats)musea zijn gewoon geopend tijdens de paasdagen. Aanraders zijn het Joods Museum, het Duits Historisch Museum en de foto-exposities van C/O Berlin. Om zeker te zijn dat je niet voor een gesloten deur staat, is het altijd raadzaam vooraf de openingstijden te checken op de officiële website van het museum dat je graag wilt bezoeken.

➤ Mijn favoriete musea in Berlijn op een rij

Andere bezienswaardigheden – grotendeels open

Doorgaans is het paasweekend drukker met toeristen dan normaal. Mocht je vooraf al weten dat je specifieke bezienswaardigheden of tentoonstellingen wilt bezoeken, dan is het raadzaam vooraf online tickets te bestellen. Zo kun je heel efficiënt lange wachtrijen ontlopen. Voor bijvoorbeeld de Fernsehturm, de Reichstag en de Martin-Gropius-Bau kun je online tickets bestellen.

➤ Dit zijn de top 10 bezienswaardigheden in Berlijn

Rondvaartboten – het seizoen is gestart!

Rivieren, kanalen en meren tekenen het stadsbeeld van Berlijn. Met een boot de stad verkennen is een fijne en vooral ontspannende manier om veel van Berlijn te zien. Verschillende Berlijnse rederijen bieden na een winterstop weer tours aan vanaf maart. Met een beetje mazzel is het zonnig en kun je van het lenteweer genieten op het dek.

➤ Meer informatie over rondvaarten over de Spree

Restaurants – grotendeels open

De horeca houdt er zijn eigen openingstijden op na. De meeste cafeetjes, bars en restaurants zijn gewoon geopend maar zeker kleinere zaakjes willen de deuren nog wel eens gesloten houden. Ook zij brengen graag tijd met hun familie door. Net als bij musea, is het dus raadzaam om de openingstijden van restaurants vooraf even te checken of de officiele website of social media pagina’s. Vanwege de grote drukte (tijdens Pasen in Berlijn zijn er veel toeristen in de stad en daarnaast eten veel Berlijners ook graag buiten de deur) is het verstandig vooraf te reserveren.

➤ Bekijk voor inspiratie ook mijn pagina favoriete restaurants in Berlijn

20150321 - P1120018- BerlijnBlog

Één van mijn favoriete restaurants in Kreuzberg: Spindler aan het Landwehrkanal

Clubs – grotendeels open met Pasen / gesloten op Goede Vrijdag

Berlijn is een wereldstad en de clubs houden met Pasen hun deuren zeker niet gesloten. Let er wel op dat Goede Vrijdag een officiële feestdag is in Duitsland waarop volgens de traditie niet mag worden gefeest. Check daarom vooraf even de openingstijden van de club waar je heen wilt, sommige clubs openen pas om 24:00 of blijven geheel gesloten.

Als het weer een beetje meezit vinden in april alweer de eerste open air feestjes plaats. Verspreid door de hele stad trekken Berlijners erop uit om van hun vrije dag en wat technomuziek te genieten. Een overzicht van de actuele feestjes vind je op de Facebookpagina www.facebook.com/OpenAirBerlin.

➤ Meer uitgaan in Berlijn

Winkels – grotendeels gesloten

In Duitsland zijn Goede Vrijdag en de beide paasdagen officiële feestdagen. Dit betekent dat de winkels doorgaans gesloten zijn. Zwarte zaterdag (de dag tussen Goede Vrijdag en Pasen) is een uitzondering, de winkels en supermarkten zijn dan wel geopend volgens de reguliere openingstijden. En ja, met alle drukte die je erbij verwacht. Mijn tip: ontloop de winkels op die dag en kies liever een ander weekend uit als je echt komt om te shoppen in Berlijn.

Sommige grotere supermarkten en winkelketens zijn wel geopend maar reken op weinig activiteit in de kleinere winkelstraten. Zelfs het luxurieuse warenhuis KaDeWe houdt met Pasen haar deuren gesloten. Is de nood hoog? De supermarkten op grote stations (Ostbahnhof, Hauptbahnhof, Bahnhof Zoo) zijn het hele jaar, en dus ook met de paasdagen, geopend. Verder zijn er in plaats van winkels genoeg leuke paasmarkten om te bezoeken. Weliswaar niet zo spectaculair als de typische Duitse kerstmarkten, maar zeker leuk om even mee te pikken als je tijdens het paasweekend in Berlijn bent.

➤ Lees meer op mijn blog over winkelen in Berlijn

20150328 - P1120300- BerlijnBlog

De lente is een prachtseizoen in Berlijn! Hier lees je mijn tips voor de lente in Berlijn

Paasmarkten 2017

De winkels mogen dan wel gesloten zijn in het paasweekend, dat betekent niet dat er nergens leuke en lekkere dingen te koop zijn in Berlijn. Verschillende paasmarkten openen hun deuren in de weken voor Pasen en deze bieden een leuk alternatief voor een standaard middagje winkelen.

Paasmarkt op Alexanderplatz

Tijdens Pasen worden er meerdere paasmarkten georganiseerd verspreid door de hele stad maar de meest bekende en meest centrale paasmarkt is ongetwijfeld die op Alexanderplatz. Ieder jaar komen hier verschillende kooplui samen om hun mooiste paasversiersels aan de man te brengen. Ambachtelijke houten hutten, versierde bomen en live-muziek maken het paasgevoel compleet. Het paaseihuis is hier een aanrader, waar je op een houten terras van een fris biertje kunt genieten.

14.04.2017 – 01.05.2017 / Entree is gratis
➤ Meer (bezoekers)info op www.berlin.de/ostermarkt-auf-dem-alexanderplatz

20140419 IMG_4336 BerlijnBlog Pasen

20140419 IMG_4335 BerlijnBlog Pasen

20140419 IMG_4328 BerlijnBlog Pasen

Paasmarkt in de Zitadelle Spandau

Spandau heeft een prachtige traditionele kerstmarkt, maar ook de paasmarkt mag er zijn. In het uiterste westerlijke puntje van Berlijn kun je heerlijk rondstruinen op de paasmarkt in de Spandauer Zitadelle. Kinderspelletjes, traditioneel handwerk en dansvoorstellingen maken het tot een waar lentefeest in de historische Berlijnse vesting. Op het ridderfeest kijken kinderen hun ogen uit. Middeleeuwse veldslagen, acrobatenshows en toneelstukken zorgen voor plezier voor het hele gezin.

15.04.2017 – 17.04.2017 / Entree € 3,-
➤ Meer (bezoekers)info op ostern-in-deutschland.de/oster-ritter-specaculum-auf-der-zitadelle-in-berlin-spandau

Themamarkten in der Markthalle Neun

Zelfgemaakte lekkernijen van kleine Berlijnse patisserieën worden veelvuldig verkocht op de Naschmarkt (02.04.2017)  in de historische Markthalle IX in Kreuzberg. Chocoladerepen, pralines, marshmallows, macarons en nog veel meer lekkers nodigen uit om bij alle stands wat te proberen. Twee weken later op paaszondag kun je in de Markthalle IX terecht voor de Breakfast Market (16.04.2017). Elke maand vindt er op de derde zondag van de maand een groot ontbijtfeest plaats waar je ontbijtspecialiteiten van over de hele wereld kunt proberen. Bij lekker weer kun je het buiten op straat tussen de Berlijners opeten. Sfeer gegarandeerd!

02.04.2017 en 16.04.2017 / Entree € 3,-
➤ Meer (bezoekers)info op markthalleneun.de

De historische Markthalle IX is een van mijn favoriete locaties in Berlijn

Andere markten en evenementen

Dit jaar vindt de International Gartenausstellung plaats in Berlijn. Een groots evenement rondom flora in de stad (vergelijkbaar met de Nederlandse Floriade). Het evenement wordt grotendeels in de Gärten der Welt georganiseerd, waar voor de gelegenheid een futuristisch uitzichtplatform, een kabelbaan en veel prachtige bloemenvelden zijn aangelegd. De Gärten der Welt is sowieso een bezoek waard in de lente want op weinig plekken in de stad bloeien de bloesems zo mooi als hier.

Andere evenementen tijdens het paasweekend:

 • 1 april – eind mei:
  The Haus (street art in een voormalig bankgebouw) @ Nürnberger Str. 68, Berlijn-Charlottenburg
 • 14 – 16 april:
  Britzer Baumblütenfest (bloesemfeest) @ Gutpark Britz, Berlijn-Britz
 • 14 april – 1 mei:
  Paasmarkt en Biergarten @ Alexanderplatz, Berlijn-Mitte
 • 15 – 17 april: 11.
  Oster-Ritterfest (ridderfeest – leuk voor kinderen) @ Zitadelle Spandau, Berlijn-Spandau
 • 15 – 23 april:
  Paasmarkt @ voor de Gedächtniskirche, Berlijn-Charlottenburg
 • 16 april:
  Vlooienmarkt Nowkoelln Flowmarkt @ Maybachufer, Berlijn-Neukölln
 • 16 april:
  Breakfast Market @ Markthalle IX, Berlijn-Kreuzberg
 • 16 – 17 april:
  Kirschblütenfest (kersenbloesemfeest) @ Gärten der Welt, Berlijn-Marzahn
 • 16 april:
  Hippe designmarkt White Pony @ Güterbahnhofes an der Greifswalder Straße, Berlijn-Prenzlauer Berg

➤ Bekijk mijn evenementenpagina voor een overzicht van alle komende evemenenten in Berlijn

Paasconcerten 2017

De feestdagen worden ook uitbundig gevierd met verschillende klassieke concerten in Berlijn. Een groots paasconcert wordt dit jaar georganiseerd in de Orangerie van Schloss Charlottenburg (residenzkonzerte.berlin), het voormalige vakantieonderkomen van de Pruisische familie Hohenzollern Er zullen o.a. muzikale meesterstukken van Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi en Arcangelo Corelli worden gespeeld. Voor of na het concert kun je gelijk van de gelegenheid gebruik maken om door de paleistuinen te wandelen, die in de lentemaanden altijd prachtig in bloei staan.

De bloeiende paleistuinen van Schloss Charlottenburg

Een andere locatie die om zowel de locatie als de programmering zeer de moeite waard is is het Konzerthaus op de Gendarmenmarkt (konzerthaus.de). Het Konzerthaus is door de Berlijnse architect Karl Friedrich Schinkel ontworpen als theater en rijkelijk aangekleed met kroonluchters, marmeren beelden en opgesmukte zuilen. De buitenkant van het gebouw is versierd met beelden die verwijzen naar toneel en muziek. Tijdens het hele paasweekend zal het vaste symfonieorkest speciale paasconcerten verzorgen, dat je wellicht kent van de virale YouTube videos van hun interpretatie van Berlijnse geluiden.

➤ Kijk voor een compleet overzicht van klassieke concerten in Berlijn op www.berlin.de/klassische-konzerte

Andere Berlijnse Paastradities

Paasvuur

Pasen in Berlijn Paasvuur Kulturbrauerei
Een paasvuur is een van dé Duitse Paastradities. Vroeger verzamelde iedereen oud hout en werd er in iedere wijk een paasvuur gestookt. Tegenwoordig gaat het er in de grote steden veel georganiseerder aan toe. In tuinen, parken en oude bierbrouwerijen worden paasvuren georganiseerd. Een gezellige aangelegenheid die veel omwonenden samenbrengt. Leuk om als buitenstaander eens mee te maken!

Het meest bekende en grootste paasvuur in Berlijn is het Osterfeuer in de Kulturbrauerei. Deze vindt ieder jaar op zondag plaats en is gratis te bezoeken. Het vuur is enorm, lekker warm en er zijn verschillende lekkere hapjes (worst!) te verkrijgen. Gezellig om met een paar vrienden rond het kampvuur te staan. Pasen suf? Meestal worden er in de Kulturbrauerei ook verschillende feestjes rond pasen georganiseerd en voor de kleintjes onder ons is er een kinderprogramma. Aanrader!
Meer info hier

Ook op andere locaties wordt er een paasvuur georganiseerd. In het prachtige park Britzer Garten, op het Strandbad Weißensee en op meer bijzondere locaties.

Paaseieren zoeken

Net als in Nederland is het begrip paaseieren zoeken (Ostereiersuche) in Duitsland ook alom bekend, vooral met kinderen één groot feest. In Berlijn worden er ook evenementen georganiseerd rondom het paaseieren zoeken, o.a. in de Berlijnse dierentuin.

Paasmis

Volgens traditie gaan ook Duitsers met Pasen naar de kerk. Zeker de avond- en nachtdiensten in de weelderige Berliner Dom zijn een bijzondere belevenis. De diensten vinden tijdens dit paasweekend op de volgende tijden plaats:

 • Vrijdag 14 april 2017: 10:00, 15:00, 20:30
 • Zaterdag 15 April 2017: 22:00
 • Zondag: 10:00, 18:00
 • Paasmaandag: 10:00, 18:00

Er worden trouwens ook regelmatig (klassieke) concerten en orgelopvoeringen georganiseerd in de dom die het bezoeken waard zijn. Houd daarvoor zeker de kalender van de Berliner Dom in de gaten.

20140419 IMG_4425 BerlijnBlog Pasen

Typisch Duitse kerststukjes. Lekker kitsch

Tips voor je verblijf tijdens Pasen in Berlijn

Berlijn staat op de eerste plaats als favoriete bestemming van Nederlanders tijdens de Pasen. Niet gek als je bedenkt dat Berlijn lekker dichtbij is en de prijzen voor een hotel ook nog eens zeer schappelijk zijn. De gemiddelde hotelprijs ligt op € 93,- per nacht per tweepersoonskamer in de periode rond Pasen. Wil je voor je trip op een mooie locatie voor een puike prijs zitten dan is het raadzaam vroegtijdig een reis en hotel te boeken. Doorgaans geldt dat hoe vroeger je boekt hoe beter de prijzen zijn.

20140419 IMG_4306 BerlijnBlog Pasen

Parken

Bij lekker weer kun je lekker genieten van de ruimte in Berlijn en de vele parken die de stad rijk is. Het grote stadspark Tiergarten is uitstekend geschikt voor een wandeling of een picknick. Vanaf de Siegessäule heb je een prachtig uitzicht over het park! Ook het park bij de voormalige luchthaven Tempelhof, de Gärten der Welt of het relatief nieuwe Park am Gleisdreieck met zijn half pipes en tafeltennistafels zijn de moeite waard.

➤ Lees hier meer over Berlijnse parken

Sakura

Langs de voormalige grens tussen Oost- en West-Berlijn zijn veel bloesems geplant. Ze zijn geschonken door een Japanse TV-zender om het voormalige grensgebied wat op te fleuren. Rond de paasdagen staan deze vrijwel allemaal in bloei. Prachtig om langs te wandelen!

➤ Lees hier meer over de bijzondere Sakura-Campagne

20140412 IMG_4083 BerlijnBlog lente Bornholmer Straße

Kersenbloesems in volle bloei op de voormalige Mauerstreifen bij S Bornholmer Straße
Meer tips en handige links:

Paasvocabulaire

Tot slot nog wat Paasvocabulaire om de Paasdagen goed op zijn Duits mee door te komen:

 • Pasen = Ostern
 • Goede vrijdag = Karfreitag
 • De dinsdag na Pasen (derde Paasdag of verlichte dinsdag) = Osterdienstag
 • Paashaas = Osterhase
 • Paasweekend = Osterwochenende
 • Pasen staat voor de deur = Ostern steht vor der Tür
 • Vrolijk Pasen! = Frohe Ostern!

20140419 IMG_4382 BerlijnBlog Pasen

Heb jij nog leuke tips voor Pasen in Berlijn? Ik hoor je suggesties graag bij de reacties!
Fijne Pasen allemaal!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This