Milieuzone, plakette en umweltstickers?

Milieuzones (in het Duits “Umweltzones”) zijn in januari 2008 ingevoerd in Berlijn en in 11 andere Duitse steden waaronder Hannover, Dortmund en Keulen. Als je met de auto naar Berlijn gaat moet je er dus rekening mee houden dat je de milieuzone niet mag inrijden zonder een groene milieusticker die laat zien dat jouw auto milieuvriendelijk is. Deze milieustickers kun je op verschillende plekken aanschaffen waaronder tankstations in Duitsland en bij de ANWB. Omdat er nogal wat onduidelijkheid is over de milieuzones zal ik proberen het één en ander duidelijk te maken over deze, in Duitsland genoemde, Umweltplakette.

Umweltzones zijn in Berlijn te herkennen aan de hiernaast afgebeelde borden, deze zie je bij het in-, of uitrijden van een milileuzone. Daarnaast wordt er meestal een onderbord getoond met de drie verschillende milieustickers, waarmee het voertuig uitgerust moet zijn om in een zone te mogen rijden. In Berlijn mag je sinds januari 2010 alleen nog met een groene milieusticker de binnenstad in.

Begrippen:

Wat is een milieuzone?

De  Umweltzone is de zone in Berlijn waarop het nieuwe milieusysteem van toepassing is, auto’s die het milieu zwaar vervuilen worden geweerd uit het centrum van Berlijn. Auto’s zonder sticker worden ook gezien als vervuilend en mogen de stad niet inrijden.

Wat zijn milieustickers?

De Umweltstickers (ook wel Umweltplakette genoemd) is de sticker die je moet kopen als je de milieuzone in wilt, deze sticker laat zien hoe milieuvriendelijk jouw auto is. De sticker bestaat in de kleuren groen (milieuvriendelijk), oranje, en rood (niet milieuvriendelijk).

Wat zijn emissieklassen?

Er zijn verschillende soorten milieustickers, ze zijn gebaseerd op emissieklassen. Klasse 4 is de groenste en de meest milieuvriendelijke.

Waarom een Umweltzone in Berlijn?

Ter bevordering van de luchtkwaliteit in bepaalde zones in Duitsland is de milieuzone ingevoerd. Er waren nogal wat problemen en de maximale grens van aantal Stikstofdioxide (NO2) in de lucht was overschreden. In gebieden waar de lucht erg vervuild werd (steden, belangrijke verkeersknooppunten, drukke snelwegen e.d.) zijn naar aanleiding van de ernstige vervuiling de milieuzones ingevoerd. Het is niet toegestaan een milieuzone in te rijden tenzij de uitstoot van fijnstof voor het voertuig aan bepaalde normen voldoet. Voertuigen (personenauto’s, campers, bedrijfswagens en autobussen, ongeacht of deze op benzine, lpg, aardgas of diesel rijden) die het gebied willen inrijden moeten voorzien zijn van een milieusticker die laat zien hoe milieuvriendelijk de auto is. De milieuvriendelijkheid van de auto kun je aflezen aan de kleur van de sticker die rood, geel of groen kan zijn.

Waar kun je de milieusticker bestellen?

De milieustickers zijn te verkrijgen bij verschillende Nederlandse instellingen waaronder;

 • Dekra (in Nederland €12,50, bij de Duitse Dekra €14,80 voor auto’s met een Nederlands kenteken),
 • TÜV (in Nederland €17,85, bij de Duitse TÜV €12,50 voor auto’s met een Nederlands kenteken),
 • Kwik-Fit (€17,50),
 • ANWB (€12,50).

Via internet kun je bij www.milieusticker.eu ook een milieusticker kopen. De kosten hiervoor bedragen €9,90, dit is exclusief administratiekosten en verzendkosten van €1,60.

Ook in Berlijn zelf kunnen deze stickers worden verkregen, er zijn ongeveer 800 geautoriseerde garages in Berlijn die deze stickers aanbieden, hier variëren de prijzen van 5 euro tot 15 euro. Lezer Marjon geeft nog een handige tip over het aanschaffen van een milieusticker langs de snelweg:

“Wij hebben ontdekt dat je de milieusticker in Duitsland alleen kunt kopen bij tankstations MET een werkplaats. Vlakbij Michendorf (net voor Berlijn) gingen we naar een groot tankstation en werden doorgestuurd naar het volgende adres: Einbau & Tankstelle (LPG), Potsdamer str. 95 (Michendorf). Het is ongeveer 10 minuten van de snelweg. Overigens heb je voor een milieusticker (ook als je het in NL aanvraagt) een kopie van je autopapieren nodig. Handig om te weten als je even langs de ANWB loopt.”

Emissieklassen & uitzonderingen:

umweltplaketteHoe minder fijnstof auto´s uitstoten, hoe hoger de klasse waarin zij terecht komen. Een goed roetfilter is dus van belang! Voor de Umweltplakette zijn vier emissieklassen gedefinieerd.

Klasse 1 – kleurloos:

De rode sticker komt overeen met de hoogste uitstoot van fijnstof en komt niet in aanmerking voor een Umweltplakette en mogen nooit een Umweltzone inrijden.

Klasse 2 – rood:

Tot deze emissieklasse behoren voertuigen die voldoen aan de uitlaatgasemissienormen volgens Euro-2. Over het algemeen betreft het voertuigen met een datum eerste toelating van na 31 december 1996 en vóór 1 januari 2001. Voertuigen die achteraf zijn uitgerust met een retrofit roetfilter, en die voor inbouw voldeden aan de Euro-1 norm, kunnen in deze klasse worden ingedeeld indien het retrofit roetfilter een typekeur van het KBA heeft verkregen.

Klasse 3 – oranje:

Tot deze emissieklasse behoren voertuigen die voldoen aan de uitlaatgasemissienormen volgens Euro-3.
Over het algemeen betreft het voertuigen met een datum eerste toelating van na 31 december 2000 en vóór 1 januari 2006. Voertuigen die achteraf zijn uitgerust met een retrofit roetfilter, en die voor inbouw voldeden aan de Euro-2 norm, kunnen in deze klasse worden ingedeeld indien het retrofit roetfilter een typekeur van het KBA heeft verkregen.

Klasse 4 – groen:

In klasse 4 zitten voertuigen die het minste fijnstof uitstoten. Voertuigen rijdend op benzine of LPG, en die voorzien zijn van een geregelde katalysator kunnen voor deze klasse in aanmerking komen. Voertuigen die voorzien zijn van een dieselmotor zullen aan de meest recente emissie-eisen moeten voldoen als ze een groen Plakette willen bemachtigen. Maar voor de meeste mensen nog geen reden tot paniek, de meeste nieuwe auto´s komen door de keuring voor een klasse 4 sticker heen.

Uitzonderingen:

Er zijn een aantal uitzonderingen. Ben je in het bezit van een oldtimer van 30 jaar of ouder of een invalidenvoertuig met een invalidenkaart? Dan hoef je geen milieusticker aan te schaffen.

De Milieuzone in Berlijn

Als je een Umweltzone in rijdt zul je dit herkennen aan een rond bord met een rode rand waarin “Umwelt” of “Mmweltzone” staat aangegeven (zie ook de foto bovenaan deze pagina). In Berlijn is het hele gebied binnen de ringbahn van de S-bahn een milieuzone, binnen het openbaar vervoer wordt dit ook wel zone A genoemd.

Mocht je nog geen Plakette hebben bemachtigd maar heb je wel een navigatiesysteem? Er zijn al updates beschikbaar die je kunt downloaden zodat je netjes om de milieuzone heen wordt geleid.

Vanaf 01.01.2008:
Alleen toegang tot de Umweltzone met een rode, oranje of groene milieusticker.
Vanaf 01.01.2010:
Alleen toegang tot de Umweltzone met een groene milieusticker.

3 Hotels met parkeergelegenheid buiten de milieuzone

Het kan zijn dat je nu geheel ontmoedigd bent om met de auto naar Berlijn te gaan, en hoewel het allemaal heel veel informatie lijkt… Het valt allemaal best mee, er zijn genoeg tankstations in Duitsland waar je de stickers kunt kopen, ook onderweg.

Maar je kunt natuurlijk een hoop stress besparen door gewoon een hotel buiten de milieuzone uit te kiezen. Vaak is dit ook een betere oplossing voor de portemonnee, omdat een hotel in Berlijn buiten het centrum sowieso voordeliger is dan een hotel in het centrum. Dit geldt niet alleen voor de hotelkamers, maar ook voor de parkeermogelijkheden. Hier een aantal tips voor hotels in Berlijn buiten de Umweltzone:

 Omschrijving & liggingParkeerkosten/dag:
Stijlvol en modern, dat is het Andel's hotel (mijn review van het Andel's Hotel). Kamers zijn voorzien van modern ligbad en aankleding in stijl. In de skybar bovenin het hotel kun je genieten van een cocktail en uitzicht over oost Berlijn en in de wellness spa kun je uitrusten na een lange wandeling.

Het hotel ligt aan de Landesberger Allee in Prenzlauer Berg, leuke wijk en slechts 6 tramhaltes verwijderd van Alexanderplatz. Buiten de milieuzone maar toch centraal!

v.a. € 69,50 bij Hotelspecials
v.a. € 74,50 bij Booking.com
Privé parkeren
€10
Het kleine gemoedelijke hotel Kubrat an der Spree heeft een aantal leuke faciliteiten zoals een buitenzwembad, een sauna, fietsverhuur en een barbecueplaats.

Het hotel ligt wat verder uit het centrum (met de S-Bahn 20 tot 25 minuten tot het centrum) maar wel in de prachtige groene wijk Köpenick. Bij mooi weer kun je heerlijk ontspannen op het terras en heb je uitzicht over de rivier de Spree.

v.a. € 55 bij Booking.com
Privé parkeren
€5
De grote bekende hotelketen NH Hoteles heeft ook een leuk stulpje aan de rand van de milieuzone. Dit moderne hotel heeft relatief veel sfeer voor een grote hotelketen en biedt eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een weekendje Berlijn + een nieuwe sauna.

Het hotel ligt in de Frankfurter Allee, tegen mijn favoriete wijk Friedrichshain waar je veel barretjes en restaurantjes kunt vinden. Het S-Bahnstation ligt op 5 minuten van het hotel en hier kun je een directe lijn richting centrum pakken.

v.a. € 55,20 bij Booking.com
Privé parkeren
€8

Een andere optie is om met de trein naar Berlijn te gaan. Je kunt al voor € 49 naar Berlijn en je zit dan gelijk in het hart van het centrum (de trein stopt op de stations Spandau, Hauptbahnhof of Ostbahnhof). Treintickets kun je bestellen op de website van NS Hispeed.

Tags: ,

76 Reacties

 1. Hallo Marjolein.

  Ken jij misschien een vrije, niet betaalbare parking buiten de Umweltzone, met een goed openbaar vervoer naar de stad? Köln heeft er zo enkelen. Berlijn misschien ook wel?

  Het zou voor ons een prima tip zijn!

  Alvast mijn oprechte dank!

  Reageer
 2. Wellicht nóg een tip over de aanschaf van het vignet…
  Bij onze vorige auto had ik die via de ANWB geregeld. Helaas dacht ik er nu ff te laat aan omdat de ANWB 5 (werk)dagen levertijd kent (hoorde ik dus in de winkel).
  Via een beetje internetten kwam ik bij de GWK (Grens Wissel Kantoren) terecht. Zij kunnen het groene (!) vignet direct leveren na betaling van €14.95. Vond ik erg praktisch omdat ik nu geen tijd hoef te verliezen met onze héél erge short-break naar Berlijn (1 dag heen, 1 dag daar, 1 dag terug :D) met het zoeken naar een benzinestation of garage die mij het ding kan leveren.

  Reageer
 3. Hey,

  Ik vertrek woensdagnacht naar Duitsland met de auto en hoop om donderdagochtend daar te zijn rond 8-9 uur.

  Nu wil ik graag mijn milieusticker kopen aan:

  DEKRA, Mühlenstraße 5. Ze zijn doorlopend open van 8 tot 18u. Op zondag gesloten. Zouden deze ook gesloten zijn op feestdagen? Donderdag 14 mei is een feestdag. Kan ik dan ergens anders mijn milieusticker krijgen?

  Alvast bedankt,

  Groetjes,

  Laurens

  Ps: Geweldige website!!

  Reageer
  • Heb al een oplossing gevonden.
   Voor de inwoners van België.

   Je kan een vignet gaan afhalen bij de VAB.
   Daar betaal je rond de 12€ en geven ze het direct mee.

   Groetjes,

   Laurens

   Reageer
 4. Hoi Marjolein,

  Ik heb al erg veel aan je blog gehad. Hij is echt heel fijn!
  Nou ga ik in juni naar hotel comfort Lichtenberg in Berlijn, ik wil dus opzoeken of dat in de milieuzone zit. Maar ik kan geen duidelijk kaartje vinden waarop ik kan zien of dat zo is. Weet jij waar ik die kan vinden?
  Groet,
  Alieke

  Reageer
  • Alieke,
   Zag je vraag staan in Berlijn Blog, als ik zo vrij mag zijn.
   Ik neem aan dat je bedoelt Comfort Lichtenberg Berlijn Rhinstrasse 159. Als je de Site Berlin.de invoert zie je staan dat je Hotel buiten de umweltzone ligt. Je kan ook Umweltzone Google Maps intikken, dan zie je de umweltzone in de kaart van Berlin staan. Rhinstrasse is er ruim buiten.

   Reageer
   • Super bedankt Nico! Ik ben hier erg mee geholpen.

    Reageer
 5. Hoi Marjolein,

  Wat een fantastische site, ik denk niet dat er veel meer nodig is om een globale planning te maken voor een lang weekend Berlijn. Maar toch een vraag ik ga met een vriendin eind April richting Berlijn, we verblijven in Charlottenburg aan de Droysenstrasse en zijn van plan vanuit daar alles met OV te doen. Weet jij of ik dan een milieusticker moet aanschaffen voor de auto? Hoop van je te horen, groet Karin

  Reageer
  • Hai Karin,

   dank je! Als je de auto direct bij je accommodatie wilt plaatsen heb je een milieusticker nodig, de Droysenstrasse ligt namelijk in de milieuzone. Veel plezier in Berlijn!

   Groeten,
   Marjolein

   Reageer
  • Hallo marjolein ik zit met een groot probleem ik wil ook naar berlin met de auto heb ook bij de anwb een sticker aangevraagd althans dat probeerde ik want mijn auto komt niet in aanmerking voor zo,n sticker mijn auto is van 8-12-1986 mijn auto is 29 jaar dus komt helemaal niet in aanmerking.
   Het rare van deze regeling is dat auto,s van 1996 wel een sticker kunnen krijgen maar dat ze ook niet in het umwelt gebied mogen rijden . Nou probeer ik ff uit te zoeken hoe groot het umwelt gebied is dan zal ik de auto buiten het gebied moeten plaatsen en met de bus of trein naar het hotel moeten en dan maar hopen dat de bus of trein of tram ook 4.00 sochtens rijden na het stappen anders is het de dure taxi .
   Vraag me af of er niet iets te regelen is voor mensen die maar drie dagen in berlijn blijven of twee ik heb ook geen invalide kaart . Mijn auto is net een jaartje te jong een beetje een trieste regeling maar ja hoezo vervuild een oldtimer minder . Wat zal de boete zijn als je er toch mee binnen rijd.

   gr cris

   Reageer
   • Hai Cris, een boete kost €80,-. Ik zou het er niet op wagen ;-). En ja, ook buitenlandse auto’s zijn verplicht een groene milieusticker te hebben om de zone binnen te rijden. In het weekend rijdt het OV gelukkig de hele nacht door! Veel plezier in Berlijn! Marjolein.

    Reageer
 6. Hoi marjolein,
  Sorry je zal wel denken nog een vraag hierover.. mr vond nog geen antwoord Op mijn vraag. Ik ga met een auto naar berlijn die een milieuvervuilende auto naar berlijn. Ik hoopte deze ergens buiten die s-bahn te parkeren En dan verder met ov. Heb enkele p+r gevonden gevonden, mr er wordt gezegd dat de onbewaakte onverstandig zijn om je auto paar dagen te hebben staan (wat is jouw idee hierover). Degene die bewaking hebben kosten al gauw paar euro per uur. Weet je goedkope of redelijk veilige parkeerplekken?

  Reageer
 7. Beste Marjolein,

  Wij gaan 20/02//2015 naar het hotel: Best Western Hotel President Berlin, An der Urania 16 18 10787 in Berlin. heb je daar een milieu sticker voor nodig?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet, Fatima

  Reageer
  • Hallo Fatima,

   het hotel ligt binnen de milieuzone, als je bij het hotel wilt parkeren dan heb je inderdaad een milieusticker nodig. Goede reis en veel plezier in Berlijn!

   Groeten,
   Marjolein

   Reageer
 8. Hallo Marjolein,

  Wij willen eind december naar Berlijn gaan. We zitten te denken aan het Mercure hotel Berlin Tempelhof of Mercure hotel Berlin city west. Als eerste welke raad jij aan? En ten tweede hebben we een (groene) milieu sticker nodig? We willen vanaf het hotel gewoon met het OV naar het centrum. Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes,
  Natascha

  Reageer
  • Hoi Natascha,

   in beide hotels ben ik zelf nog niet geweest maar uit ervaring weet ik dat Mercure altijd wel goed is. Ik kan wel iets over de locatie zeggen.

   Mercure hotel Berlin Tempelhof
   Een leukere internationale buurt en ligt dichterbij het centrum. Een uitstapje naar het voormalige vliegveld Tempelhof (aanrader) is snel gemaakt. Een metrostation is om de hoek (Boddinstraße) en de U8 brengt je direct naar Alexanderplatz en Mite.
   Nadeel: het hotel ligt binnen de milieuzone en je hebt hier dus een groene milieusticker voor je auto nodig.

   Mercure hotel Berlin city west
   Het hotel ligt buiten de milieuzone dus je hebt geen milieusticker nodig voor je auto.
   Nadeel: het hotel ligt wat verder buiten het centrum dus voor de meeste bezienswaardigheden ben je wat langer onderweg.

   Ik hoop dat je hier iets mee kunt!

   Veel plezier in Berlijn,
   Marjolein

   Reageer
  • Hoi Natasha,

   Ik ga de eerste week van Februari naar een fruitbeurs aan de Masuren allee in Berlijn. Met mijn dieselbusje. Welke milieu stikker moet ik op mijn busje plakken? Hoor graag van je.

   Groet,
   Rob

   Reageer
   • Moet natuurlijk Hoi Marjolein zijn….
    1000 x sorry.

    Reageer
 9. Hoi Marjolein,

  Hebben plug-in hybride auto’s (in ons geval een Mitsubishi Outlander PHEV) ook een sticker nodig en zo ja welke kleur?

  Alvast bedankt!
  Max

  Reageer
  • Elke auto heeft een milieusticker nodig. De meeste milieuvriendelijke auto’s krijgen een groene sticker (ik denk jouw auto ook) maar voor de zekerheid moet je even langs een Duitse garage of naar de ANWB. Daar kun je de sticker dan ook direct aanschaffen.

   Reageer
   • Hallo,
    Heb je voor hotel pullman in de budapesterstrasse een milieuticket nodig? Ik vind dit nergens terug.

    Reageer
    • Ja, dit hotel ligt in de milieuzone dus je hebt een vignet nodig.

     Reageer
 10. Waarom geven Duitse garages waar je deze stickers kunt kopen aan dat je enkel met een Duits kenteken zo een sticker nodig hebt. Met buitenlandse kentekens is dit niet nodig, omdat ze niet van de toeristen kunnen verwachten dat deze de daar geldende regels kennen. Is dit weer een manier voor Nederlandse bedrijven om een geld te verdienen.

  Reageer
  • Ook buitenlandse voertuigen hebben officieel een milieusticker nodig in de milieuzones:

   Auch im Ausland zugelassene Fahrzeuge benötigen eine Umweltplakette.

   De correcte informatie omtrend Duitse milieuzones vind je op de officiele website van de TÜV.

   Reageer
   • Aardige informatie over Berlijn. Ik heb veel aan deze blog gehad. Ik had vluchtig gelezen dat men in Bad Oeynhausen terecht kon voor een milieusticker . Bij VW dealer Glinicke kon ik een sticker kopen. Kosten 35 euro.
    Ik heb een gekocht. Je bent op doorreis en je wilt zo weinig mogelijk oponthoud hebben. Ik heb het idee dat ik wel erg veel betaald heb. Misschien is een waarschuwing wel op zijn plaats.

    Reageer
 11. Wij gaan naar het hotel

  Wij gaan a.s. maandag naar het hotel: Grand City Hotel Berlin East, Landsberger Allee, heb je daar een milieusticker voor nodig?
  Alvast bedankt.

  sberger Allee 203,

  Reageer
 12. Zoals Corry hierboven ook aangaf, is het kopen van een milieusticker via de officiële site van Berlijn een stuk goedkoper dan via de ANWB, TÜV, Dekra, etc. Je krijgt de sticker ook gewoon per post toegestuurd. Het is dus evenveel moeite, maar scheelt toch al gauw €10.

  Bij andere Duitse steden kan het soms nog iets goedkoper zijn. In Keulen bijvoorbeeld kost de milieusticker bij online bestellen slechts €5 en natuurlijk kun je deze sticker ook in Berlijn en andere steden gebruiken. Ik heb het hoe en wat zojuist in dit artikel beschreven:

  Milieusticker voor Keulen

  (Of hier voor het formulier op de officiële website van Keulen, dat om een of andere reden enkel in het Engels is voor buiten Duitsland geregistreerde auto’s.)

  Reageer
  • Vraagje : hebben jullie persoonlijk ervaring met die sticker van Keulen? Want ik heb half december ook via die site een sticker besteld en 5 euro betaald, maar tot vandaag (12-02-2015) nog steeds geen sticker gezien! Volgens mij oplichterij.

   Reageer
   • Ook ik heb een milieusticker, of Feinstaubplakette zoals ze ‘m in Keulen noemen, besteld via bovenstaande link. Het duurde wel een week of 3, maar toen viel ‘ie wel op de deurmat. En dat voor maar €5,-

    Reageer
 13. Ik ga maandag met mijn vriendin naar Berlijn, om oud en nieuw te vieren. Nou hebben het 1 en ander gelezen over een milieusticker. We zijn benieuwd of ons hotel er net binnen of er net buiten valt. Bij deze mijn vraag. Ons hotel zit in de dudenstrasse, Berlijn.
  Hebben we voor deze locatie een milieu sticker nodig?

  Groetjes Aart

  Reageer
  • Hoi Aart,

   jullie hotel bevindt zich binnen de mileuzone, jullie hebben dus een sticker nodig.
   Veel plezier alvast in Berlijn,

   Marjolein

   Reageer
   • Ik dacht dat ik al eerder een berichtje op deze site geplaatst had maar ik kan het niet terugvinden. Omdat het enige dagen kan duren voordat je de sticker in huis hebt is het slimmer om naar een GWK-kantoor te gaan. Deze zijn te vinden op de meeste grote NS-stations. Neem je kentekenpapieren mee en je kunt de sticker gelijk meenemen.

    Reageer
   • Graag zou ik willen vragen waar ik een plattegrond kan vinden van Berlijn waar op staat waar precies de milieu zone begint. Dit omdat wij nog wel eens in Berlijn staan met de Camper.

    Reageer
 14. Al veel leuke tips gelezen hier, super! We gaan volgende weekend (marathon) naar berlijn en onze diesel is te oud voor een sticker. Wat lijkt jullie beter: op vliegveld parkeren en met ov reizen? Of zijn er betere plaatsen dichterbij ons hostel ( one80hostels, aan de alexanderplatz).

  Nogmaals mijn complimenten en ik kijk uit naar jullie reactie

  Groetjes
  Annemie

  Reageer
 15. Hai Marjolein,

  In juni gaan we met ons gezin met de auto naar Berlijn. Mijn man heeft een invalideparkeerkaart, en we hebben een “gewone” auto ;). Nu las ik op je blog dat “invalidevoertuigen met een invalideparkeerkaart” geen milieusticker nodig hebben. Geldt dat ook voor normale auto’s met een invalideparkeerkaart? Weet je dat?
  Enne… super al die info op je blog! Dankjewel!

  Groetjes, Marty

  Reageer
 16. Wij gaan eind juni naar Berlijn. Wij logeren in de Ruchestrasse 45 in Berlijn. Hebben wij een milieusticker nodig?

  Reageer
 17. Ik rijd een Audi A4 uit 2007 een 2.0T. Hoe weet ik van te voren of ik hier een groene of een rode sticker voor krijg. Ik heb het hotel in Berlijn mitte al geboekt namelijk en toen hoorde ik pas van de sticker. Maandag rijd ik aan dus is vrij kortdag.
  En idd een handige site.

  Reageer
 18. wij willen binnenkort met de camper naar Berlijn, valt de Chaussestrase, waar je met de camper kunt overnachten, binnen de zone. Wij hebben een rode sticker.

  Reageer
  • Beste Frieda,

   De Chausseestraße, waar het “Reisemobilstation” gevestigd is, ligt (net) binnen de Umweltzone, en daarvoor heb je een groene sticker nodig. Een rode sticker voldoet niet.

   Misschien is deze overnachtingsplek een optie? Met de op loopafstand beschikbare metro en treinverbindingen ben je binnen een half uur (bijna) overal in de stad.

   Succes met de reisplanning!

   Jurjen

   Reageer
 19. Hallo,

  Hoe groot is de kans dat je gepakt wordt? Wij zitten binnenkort net binnen de grens en krijgen voor onze auto geen groene sticker. Maar als we bij het hotel zijn kan deze in de parkeergarage staan.
  Anders moeten we op zoek naar een P+R denk ik.

  Ik hoor het graag.

  Serge

  Reageer
  • Hallo Serge,

   zelf heb ik het risico ook wel eens genomen en wij zijn niet gepakt (3 dagen Nederlandse auto in de Friedrichstraße geparkeerd en niets aan het handje!). Niet iedereen wordt gecontroleerd maar hoe groot die kans precies is kan ik je niet vertellen ;-).

   Groetjes, Marjolein.

   Reageer
 20. Bent u in het bezit bent van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart, dan geldt voor u een vrijstelling voor de Umweltplakette. Deze Gehandicaptenparkeerkaart dient u duidelijk zichtbaar achter uw voorruit te leggen zodra u met uw voertuig in een Umweltzone geparkeerd staat. Wanneer u binnen de Umweltzone gecontroleerd wordt op aanwezigheid van de Umweltplakette, dan is de Europese Gehandicaptenparkeerkaart uw bewijs voor permanente ontheffing.

  Reageer
  • Bedankt voor de aanvulling, dit klopt inderdaad!

   Reageer
   • Wij zijn bij Coevorden de grens overgegaan,naar Meppen gereden en daar bij een V.W dealer een Umweltplakette laten maken. Kostte 5 euro en het duurde 10 min. Stel dat je onverwacht in een andere Umweltzone beland(niet alleen Berlijn heeft dat) dan heb je hem alvast!

    Reageer
 21. Hallo,

  Mijn vriend krijgt voor zijn auto geen groene sticker en nu ben ik aan het oriënteren op hotels net buiten de milieu-zone/ umwelt-zone. Ik kan echter nergens een duidelijk kaartje vinden welke plaatsen nu wel in die zone vallen en welke erbuiten. Valt bijv. Charlottenburg in de zone? Zo nee, heeft u misschien andere suggesties van plaatsen die er net buiten vallen, maar toch het centrum via het openbaar vervoer makkelijk kunnen bereiken.

  Alvast Bedankt!

  P.s. Wat een GEWELDIGE site. De informaties is zo uitgebreid en duidelijk. Zeker iets om straks in berlijn bij de hand te hebben.

  Reageer
 22. Hallo,

  Wij gaan in augustus 2012 een weekend naar berlijn in het hartje centrum wij waren gister nog bij de ANWB om een mileu sticker te halen en wij hebben de rode sticker hun zeggen dat wij gewoon met deze sticker bij het hotel in het centrum kunnen komen??? nu lezen wij hier dat dit niet mogelijk is klopt dit??

  Wij zouden dit graag even willen weten omdat wij een baby bij ons hebben en het niet te doen is om onze auto ergens anders te parkeren en of met de bus & trein er naar toe te gaan.

  MVG

  Engelien

  Reageer
  • Hallo Engelien, ik weet niet precies waar het hotel ligt, maar als het echt in het centrum ligt (d.w.z. binnen de ring, zie de kaart hierboven) mag je er met een rode milieusticker niet komen.

   Reageer
 23. Kan ik met een euro_3 rijden aan de buitenkant van Berlijn?
  ik moet zijn op de IMHOFFWEG in Berlijn.

  Reageer
  • Beste Ton,

   De Imhoffweg ligt helemaal op het randje van Berlin en Brandenburg, ver buiten de S-Bahnring en dus buiten de Umweltzone. Wat dat betreft hoef je je dus geen zorgen te maken. Voor een ritje naar het centrum zal je de auto wel moeten laten staan, waarschijnlijk.

   Reageer
 24. Zojuist (03-01-2011), op de pagina:
  Umweltzone Berlin: Information für Touristen aus dem Ausland, onderstaand bericht gevonden:

  Auch im Ausland zugelassen Fahrzeuge benötigen eine Plakette, also auch
  Fahrzeuge ausländischer Touristen.
  Da die Nachrüstung im Ausland oft schwieriger ist, dürfen im Ausland zugelassene Fahrzeuge noch bis zum 31.12.2011 mit gelber Plakette in der Umweltzone fahren.

  Doe er uw voordeel mee.

  Reageer
  • Ik heb dit met TUV gecheckt, omdat ik die gele sticker (dus 3) en je kunt gewoon met je gele sticker de stad in, mits je een buitenlands kenteken hebt! Dit is alleen tot 31-12-2011 mogelijk.

   Wel zo handig!

   Reageer
   • Was gilt für im Ausland zugelassene Fahrzeuge mit gelber Plakette ab 2012?
    Im Ausland zugelassene Fahrzeuge mit gelber Plakette dürfen gemäß der Allgemeinverfügung der Senatsverwaltung für Stadtentwicklung vom 11.10.2011 (pdf; 24 KB) bis zum 31.12.2014 weiterhin in der Umweltzone fahren. Sie müssen nicht nachgerüstet werden.

    Het schijnt dus mogelijk te zijn voor een buitenlandse auto met gele sticker de stad in te rijden t/m 31-12-2014 !

    Reageer
 25. Wij hebben ontdekt dat je de milieusticker in Duitsland alleen kunt kopen bij tankstations MET een werkplaats. Vlakbij Michendorf (net voor Berlijn) gingen we naar een groot tankstation en werden doorgestuurd naar het volgende adres: Einbau & Tankstelle (LPG), Potsdamer str. 95 (Michendorf). Het is ongeveer 10 minuten van de snelweg. Op ma-vrij tot 19.00 geopend, op za tot 18.00 uur en op zon- en feestdagen tot 16.00.
  Overigens heb je voor een milieusticker (ook als je het in Nl aanvraagt) een kopie van je autopapieren nodig. Handig om te weten als je even langs de ANWB loopt.

  Reageer
  • Dank je wel Marjon voor deze tip. Wij zijn afgelopen dagen naar berlijn geweest en hebben jou tip gevolgt. Werkte perfect, we hebben nu een mooie groene stikker!

   Reageer
   • Hoi Wilco,

    Ik ga morgen naar Berlijn en heb ook nog geen sticker. Als ik op de navigatie Potsdamer str. intik, krijg automatisch Potsdamer Allee, Michendorf. Is dit hetzelfde als Einbau & Tankstelle (LPG), Potsdamer str. 95 (Michendorf). ? Wat stond er bij jullie? Alvast bedankt voor je reactie.

    Reageer
  • Ik ga a.s. donderdagnacht naar Berlijn en ook ik heb het probleem geen sticker te hebben, dus ga ik ook gebruik maken van de tip. Ontzettend bedankt!!!

   Reageer
   • Hoi Ries,

    Ik ga morgen naar Berlijn en heb ook nog geen sticker. Als ik op de navigatie Potsdamer str. intik, krijg automatisch Potsdamer Allee, Michendorf. Is dit hetzelfde als Einbau & Tankstelle (LPG), Potsdamer str. 95 (Michendorf). ? Wat stond er bij jullie? Alvast bedankt voor je reactie.

    Reageer
  • Een dag voor vertrek nog even bij de ANWB langsgegaan. Zij stelden de vraag of ik ook al een “Umweltplakette” voor de auto had. Niet dus… Kon ook niet meer op zo een korte termijn geregeld worden, dus de avond voor vertrek nog snel via internet deze tip meegenomen. Ook de website van het bedrijf nog geraadpleegd: Hoera, tankstelle ook op zon- en feestdagen tot 16.00 uur geopend!
   Helaas bleek bij aankomst anders. De shop was gesloten…

   We zijn afgelopen Hemelvaartsdag dus maar zonder Umwelplaktte dwars door het centrum van Berlijn naar ons hotel gereden. De rest van de dagen de auto lekker laten staan en bij terugkeer gewoon dezelfde route terug genomen. Geen problemen mee gehad, maar miss. komt dat later nog (digitale controle oid?).

   Reageer
   • Overigens, zeker voor Berlijngangers een goed bereikbare locatie om onderweg alsnog een plakette aan te schaffen. 10 minuten van de snelweg is teveel gezegd. Het ligt praktisch aan de snelweg!

    Reageer
   • Ik moet zeggen dat ik ook nog nooit heb gehoord dat iemand een boete heeft gekregen voor het ontbreken van de sticker maar officieel moet het natuurlijk wel. En ik zou de sticker ook gewoon langs de snelweg aanschaffen want de ANWB rekent altijd weer extra kosten.

    Reageer
  • Marjolein,

   Bedankt voor de tip: Ik heb ook bij Autohaus Kühnicke (Pdammerstrasse 95) een sticker gekocht. Kostte €10 en was binnen 10 minuten geregeld (incl. het door de chef zelf opplakken van de sticker).
   Ze zullen zich inmiddels toch wel iets gaan afvragen :-)

   Reageer
   • Ha, ja inderdaad, al die Nederlanders die langskomen ;). Ach business is business toch!

    Reageer
 26. Geachte .

  Kunt u soms enkele tip geven waar ik zo’n umweltplakette kan aankopen?

  Reageer
 27. weet iemand een tankstation waar ik een sticker kan kopen op de weg naar berlijn?

  Reageer
 28. Sinds 18 mei 2008 is het mogelijk milieustickers/vigneten voor duitsland online te bestellen.
  Door intensieve samenwerking met Duitse concern Auto Teile Unger (A.T.U.) streeft milieusticker.eu ernaar dit binnen 5 werkdagen te realiseren of zo mogelijk sneller voor 11,50 euro incl verzendkosten binnen Nederland.

  Reageer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Trein populairste vervoermiddel naar Berlijn - berlijn-blog.nl - [...] Milieuzone en parkeren in Berlijn zijn nadelen lastig [...]
 2. Berlijns verkeer minst gevaarlijk - berlijn-blog.nl - [...] over de Autobahn naar Berlijn scheurt is dat je in het centrum van de stad (binnen de ringbahn) een …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>