De Tag der Deutschen Einheit is een belangrijke feestdag in Duitsland en wordt gevierd op de dag dat Duitsland officieel herengd werd: 3 oktober. De dag van de eenwording, zoals deze dag in Nederland wordt genoemd, wordt gevierd sinds 1990 en was de eerste officiële feestdag van het herenigde Duitsland. Op deze speciale dag wordt de hereniging van Duitsland en de samenvoeging van de DDR bij West-Duitsland gevierd. In Berlijn zijn er vele gratis festiviteiten te bezoeken om de hereniging te vieren.

Houd er rekening mee dat veel winkels zijn gesloten en dat je een shoppingspree dus beter even kunt uitstellen.

20061003 - 100_7560- BerlijnBlog

Scheiding van Duitsland

Kort stukje geschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland verdeeld in vier bezettingszones, die gecontroleerd werden door de Amerikanen, Fransen, Britten en Russen. Ook

Berlijn werd in vieren gesplitst, zodat de geallieerden het land mee konden controleren. Verschillende conflicten luidden echter het begin van de Koude Oorlog in. Het hele grondgebied dat onder controle van de Sovjets stond (geheel Oost-Duitsland behalve West-Berlijn, welke in handen van de Amerikanen, Fransen en Britten was), werd een nieuw land, de Duitse Democratische Republiek (DDR). Alle andere zones werden in 1949 verenigd in de Bondsrepubliek Duitsland.

De jaren van de splitsing tussen Oost- en West-Duitsland werden gekenmerkt door conflicten en politieke spelletjes. Duitsland bestond simpelweg niet meer, je was een Ossie of een Wessie. De DDR introduceerde een communistisch systeem, gebaseerd op een sociale markteconomie. In de praktijk was het echter een centraal geleide economie, net als in de Sovjet Unie. Terwijl de Bondsrepubliek in de jaren ’50 zijn economisch wonder kende, lag de economische groei in Oost-Duitsland beduidend lager dan in West-Duitsland. Deze situatie ontaarde in de bouw van de Berlijnse muur in 1961 die de hordes Oost-Duitsers moesten tegenhouden, die naar het westen vluchtten. De rest is pijnlijke en veel te recente geschiedenis.

Uiteindelijk, na een lange strijd, viel de muur op 9 November 1989. Iets minder dan een jaar later, op 3 oktober 1990, werden Oost- en West-Duitsland officieel herenigd. Deze data horen bij de belangrijkste data uit de Duitse geschiedenis.

➤ Meer weten? Lees de pagina Berlijnse Muur.

Sentiment

Over het algemeen zijn Duitsers niet trots. Niet op hun volk, niet op hun land, niet op hun geschiedenis. Onterecht eigenlijk, want de nieuwe generatie Duitsers doet veel goed. Duitsland is een mooi land met een sterke economie en nuchtere mensen. Gelukkig komt de trots voor het vaderland op deze dag wel wat meer bovendrijven, en dat is mooi om te zien. Door heel Duitsland worden evenementen georganiseerd om het samenhorigheidsgevoel onder de Duitsers wat aan te sterken.

Hoewel er veel feesten worden gevierd om een eenheid te vieren, blijft het me verbazen hoe verdeeld Duitsland is. Natuurlijk is nog vaak het verschil tussen Oost- en West-Duitsland te proeven onder de bevolking, maar ook de ‘strijd’ tussen Beieren en de rest van Duitsland is sterk aanwezig. Vraag aan een willekeurige Berlijner wat hij van München vindt, en ik durf te wedden dat er een antwoord uitkomt waar ‘duur, chic, nep, koude kak’ in verwerkt is. Dit vind ik erg jammer, maar dat zit er gewoon erg ingebakken bij ze. Vergelijk het met de Nederlandse Rotterdam vs. Amsterdam strijd.

Hoe dan ook, de Duitsers hebben een heerlijke vrije dag op 3 oktober!

Tag der Deutschen Einheit in Berlijn

De stad Berlijn doet er genoeg aan om dit feest onder de aandacht te brengen. Elk jaar wordt de Straße des 17. Juni afgezet voor de Tag der Deutschen Einheit, 1,5 kilometer feest. Geen auto’s en sightseeingbussen, maar wel veel mensen, traditioneel eten en drinken, spelletjes, podia, en veel muziek. Één van de hoogtepunten is overigens het grote reuzenrad dat voor 4€ uitzicht biedt over het stadspark Tiergarten. De moeite waard want het uitzicht is prachtig…

Het feest is tevens het perfecte oord als je wat Duitse eetcultuur wilt mee pikken. Het is een uitgelezen kans om met een worst en een halve liter bier op straat te staan. Niemand die er gek van opkijkt! Currywurst, Bratwurst, Frankfurter, het is er allemaal.

Fijne Tag der deutsche Einheit allemaal!

20061003 - 100_7544- BerlijnBlog

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This