Hoe gaat het nu met Christiane F?

Hoe gaat het nu met Christiane F?

Christiane Vera Felscherinow, beter bekend als Christiane F, is de bekendste Duitse verslaafde ter wereld. Iedereen die graag boeken leest over Berlijn of over drugsverslaafden weet ongetwijfeld over wie ik het heb. De hoofdpersoon in het boek Wir Kinder Von Bahnhof Zoo of Verslag van een junkie in het Nederlands. Het boek speelt zich af in Berlijn en is een autobiografisch verhaal over een meisje van een jaar of 15 die aan de drugs verslaafd raakt. Het treurige verhaal van een meisje die graag bij een groep wil horen en denkt dat het alleen kan als ze doet wat de stoere mensen uit haar klas doen. Joints roken, daar begint het mee. Het gaat van kwaad tot erger en Christiane F raakt op den duur verslaafd aan de heroïne en is dagelijks te vinden “auf der strich”. De plek waar hoeren samen komen.

Het boek van Christiane F. “Wir Kinder vom Bahnhof Zoo” is sinds kort ook in het Duits (€10,99) te bestellen bij Bol.com. Het boek leest ook in het Duits vrij eenvoudig weg en laat de Berlijnse sfeer beter doorklinken in het verhaal.

In het Nederlands (€13,95) vind je het boek onder de naam “Verslag van een junkie”. Ben je in het bezit van een e-reader? Dan kun je “Verslag van een junkie” ook digitaal (€9,99) bestellen.

Hoe gaat het nu met Christiane F?

30 jaar is het geleden dat het bekende verhaal van Christiane F als boek doorbrak in Berlijn. Vandaag de dag is het jonge drugsverslaafde meisje alweer 46 jaar. Ze heeft nog steeds problemen om haar leven op de rails te krijgen, al langer gingen de geruchten dat ze weer verslaafd is aan de heroïne na een drugsvrije periode van 15 jaar. Methadon hield haar op de been, en de geboorte van haar zoontje die inmiddels 11 jaar oud is. In haar labiele toestand heeft ze deze lente plotseling haar kind van school gehaald en nam hem mee naar Amsterdam, de reacties van de school waren heftig. Tuurlijk, het jongetje had nog schoolplicht. Inmiddels is haar zoon terug in Berlijn en woont in een woongemeenschap. Terug keren naar zijn moeder, dat kan niet, aldus de Duitse media. Het enige wat Christiane F. nog over heeft is de omgangsregeling wat resulteert in een paar luttele uurtjes per week met haar zoon. Ondertussen heeft Christiane actief rond gehangen in de Amsterdamse drugsscene.

De geruchten zijn dat ze inmiddels weer terug is in Berlijn en volledig verslaafd is. Ze zou vaak rond hangen bij de Kottbusser Tor, maar natuurlijk wil de politie daar verder niets over kwijt.


De jeugd van Christiane F

Christiane is opgegroeid in Gropiusstadt, een wijk in Berlijn. Haar vader was verslaafd aan de alcohol, haar ouders scheidden, en zelf kwam ze ook vroeg in aanraking met drugs. Al met 15 jaar was ze volledig afhankelijk van de heroïne. Om de hoge kosten voor de geestverruimende middelen te kunnen financieren plezierde ze oude mannen. Het begon met handwerk, maar ze verlegde steeds haar grenzen. Waar eerst stinkende mannen nog een no-no waren maakt het haar later allemaal niks meer uit.

Het boek “Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo”

Toen ze in 1978 bij een rechtszaak moest getuigen viel ze al snel op bij Horst Rieck, werkzaam bij “Stern”. Hij naam een aantal interviews met haar af en hij bracht vervolgens de bestseller “Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo” uit. Dit was voor het eerste dat de drugscene van Berlijn uitgebreid aan bod kwam in de Duitse en internationale media. Inmiddels is het boek Wir Kinder Von Bahnhof Zoo in 15 verschillende talen te koop, waaronder in het Nederlands. In het Nederlands is het boek beschikbaar met de naam Wij kinderen van station Zoo. Het boek was een groot succes en is in 1981 verfilmd. Naar horen zeggen heeft ze overigens een half miljoen Duitse Mark aan de film en het boek over gehouden. Daar kun je aardig wat drugs van kopen zou je zeggen.

Verslag van een junkie voor € 13,95 bij Bol.com

Ik vond het boek ontzettend indrukwekkend om te lezen, omdat het boek zich afspeelt in Berlijn lijkt alles veel meer dan “zomaar een verhaal”. Veel van haar hangplekken bestaan nog steeds, er zijn nog steeds veel hoeren te vinden rond het station Zoologischer Garten, erg confronterend. Helaas bestaat de disctotheek uit het boek en de film niet meer, The Sound is afgebrand in de jaren 80. Ik vind het boek zeker een aanrader, helemaal als je iets hebt met Berlijn.

Stukje uit Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.

Mislukte carrière in de tachtiger jaren

In de jaren ’80 heeft Christiane F. nog geprobeerd succesvol te worden als zangeres. Samen met haar toenmalige vriend Alexander Hacke, die gitrarist was in de band Einstürzende Neubauten, probeerde ze aan de weg te timmeren. Ze heeft zelfs nog een plaat uitgebracht en ze speelde in de films Neonstadt en Decoder. Ook heeft ze nog een tijdje in Griekenland gewoond en ging het erg goed met haar. Helaas is ze enorm terug gevallen.

Eens een verslaafde, altijd een verslaafde, zou het waar zijn?

Tags: , , ,

68 Reacties

 1. ik ben ook geobsedeerd geweest van christiane f……..ook ik vroeg me steeds weer af, leeft ze nog???? dat zo iets zo’n impact op je kan hebben……de drugsscene in heerlen was in die tijd ook erg heavy, veel duitsers uit aken kwamen met de trein naar heerlen, bij sluitingstijd van de winkels dus veel junks op het station. ik was er erg gevoelig voor en ook mijn vriend, die heb ik op een gegeven moment verlaten toen het op stelen voor dope aankwam. ach ja, misschien toch niet mijn wereldje.
  omdat wij allemaal in allemaal die landen haar boeken hebben gekocht kan ze dus gewoon doorgaan. dus wij financieren haar gebruik…….
  ieder mens heeft een keuze, de een kickt af en blijft ervan af, de ander heeft 10 keer nodig, de ander gaat dood……heroine is niet meer van nu, het is nu de andere zooi, ghb, coke, cristal meth……er is al een boek uit over een meid die elke dag bewusteloos raakte door ghb. ze is ervan af, heeft ook beseft dat het klote is en heeft waarschijnlijk ook moeilijke momenten, daar moet je een sport van maken, ga fietsen, wandelen , whatever en blijf je bewust van het feit dat, al hebben ze je allemaal slecht behandeld, je bent volwassen en kunt je daar niet je hele leven achter verstoppen, dat is zwak.
  junks zijn ook mensen maar niet te vertrouwen en niet te geloven. ik heb deel 2 van christiane f inmiddels gelezen, verbazend boek, ze is intelligent, dierenliefhebber, hoewel ik me afvraag waar ze haar honden altijd liet als ze ervandoor ging…..ze lag vaak total los, kregen die dieren te eten als het haar uitkwam? zúrich, ook zo vreemd, ze woont daar bij kennissen en gaat in dat gore park haar dope gebruiken tussen duizenden junks……hier was altijd het credo: koop nooit van een vreemde dealer, alleen als het niet anders kan, dat spul wordt anders versneden er je kunt eraan kapot gaan…..zij koop willekeurig……ze wil er graag vanaf zegt ze, heeft genoeg geld voor de beste afkickcentra waar ook ter wereld…..en toch gaat ze er niet voor. en de methadon die ze nu gebruikt helpt je ook niet verder……ach ja, het is en blijft een interessant geval. ik blijf het ook volgen, ze hoorde bij mijn jeugd en volwassen worden.

  Reageer
 2. Een ongelofelijk en bloedstollend verhaal dat verteld wordt in Christiane F. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.
  Jaren gelden gelezen en nu weer, naar aanleiding van haar 2e boek, waar ik nog aan moet beginnen.
  De snelheid waarmee ze aan de heroïne verslaafd raakte is verbazend.
  Ik ben ongeveer van dezelfde leeftijd als zij.
  Met een gelijksoortige familie achtergrond.
  Gelukkig nooit iets van verdovende middelen gebruikt, wel een zware roker geworden, helaas.
  Daarmee begonnen toen ik 13 was. Je wilde “erbij horen”.
  Als je dat boek leest had het ook anders uit kunnen pakken…..
  Ik heb mazzel gehad, denk ik.
  Zij heeft het, tot op heden, gered waar anderen zoals Atze, Babsi etc. eraan kapot gegaan zijn.
  Dat afscheidsbriefje van Atze doet je de rillingen over de rug lopen.
  Doet me denken aan en oud klasgenoot van de middelbare school. Jaren later gehoord dat hij er ook aan kapotgegaan was.

  Reageer
 3. woow eindellijk ga ik dus nu Bahnhof Zoo opzoeken.
  De film en het boek al zekers 25 keer gelezen en gezien .
  Ook mijn dochter heeft de film gezien en het boek gelezen.
  Ik zelf heb veel geleerd van Christanne , alleen al haar doorzettings vermogen .
  Maar ook heb ik geleerd om er niet aan te beginnen.
  Ondanks dat ik omging met mensen uit de drug scene van Arnhem, in die jaren .
  Machtig omnu het station eens te zien waar toch een groot deel zich heeft afgespeeld.

  Reageer
 4. Ik ben onlangs voor het eerst in Berlijn geweest en ben daardoor gefascineerd geraakt door deze stad. Op internet ben ik gaan zoeken naar wat achtergronden van de stad en vond dit artikel over Chr. F op Berlijn blog. Begin jaren tachtig moest ik het boek van Chr F lezen voor mijn Duitse lijst en kan mij herinneren dat ik hiervan erg onder de indruk was. Ik heb het net besteld bij Bol.com (alleen 2e hands verkrijgbaar voor 30 euro). Nav het verschijnen van haar 2e boek in okt 2013 heeft ze een interview gegeven aan Die Zeit: http://www.zeit.de/kultur/literatur/2013-10/christiane-f-kinder-vom-bahnhof-zoo. Ook NRC heeft een artikel besteed nav het verschijnen van haar 2e boek:
  http://www.nrc.nl/boeken/2013/10/11/als-enige-overgebleven-christiane-f-komt-na-35-jaar-met-vervolg-op-cultboek-wir-kinder.
  Mijn complimenten voor de mooi vormgegeven website en de goede artikelen die je schrijft over Berlijn. Naar mijn mening voegt het toe voor Berlijn gangers en geinteresseerden.

  Reageer
 5. Inmiddels geeft Christiane F antwoorden in een zelf geschreven deel 2. Heb hem net besteld

  Reageer
  • Ik heb hem ook besteld. Binnenkort een review op BerlijnBlog.nl! :-)

   Reageer
 6. ja al die drugs,alcohol,shag en vet eten,pillen is troep blijf er maar lekker van af.er zijn veel leukere dingen in het leven.clean zijn is veel gezelliger en gezonder. groetjes clemens.wens je een gezond leven zonder die troep.

  Reageer
  • Dat soort middelen; alcohol, drugs en gevaarlijke genotsmiddelen zijn nooit van nut geweest in een samenleving! wat mij betreft mag het gewoon uit de wereld geholpen worden want het voegt niks toe aan een mensenleven en het geeft vaak hardstikke veel ellende. Dat men vindt dat die middelen er gewoon mogen zijn in de maatschappij vind ik klinklare waanzin; het is risicovol en men kan best zonder. Ik snap dan ook niet dat er zovelen zijn die vinden dat die troep er moet zijn :-( Wat levert het de gebruiker op? Volgens mij niks en je mist ook niks als je het nìet gebruikt! Deze middelen in de samenleving brengen en houden voegt ècht niks toe – behalve ellende. Dat ligt heus niet alleen aan het feit dat iedereen zelf kan beslissen of dat je eigen verantwoordelijkheid hebt. De meeste mensen krijgen problemen met verdovende middelen! En iedereen die dat ontkent en geen goed antwoord heeft op de meerwaarde van deze akelige ‘producten’ wèèt dat ‘ie fout zit. Mensen die persè erop focussen dat verdovende middelen moeten blijven leven dus voor die troep lijkt me. Triest.

   Reageer
  • Hoi met alle respect maar a heel veel ongezonde en vette dingen zijn juist heel lekker en b hoe weet jij dat clean zijn veel leuker en gezonder is, ik bedoel dan uiteraard niet het gezonde aspect, dat spreekt voor zich.

   Reageer
 7. Boek zojuist gelezen! 2e helft in één ruk. Heel boeiend! Uit nieuwsgieriegheid ff Gegoogleld op Christiane F. Zodoende kwam ik ook op deze site uit. Heb de film inmiddels ook gezien. Goeie acteurs. Maar persoonlijk vond ik het boek beter.
  Heb ook de intervieuw met haar en anderen uit het boek gezien. Dat intervieuw stamde, als ik mij goed herinner, uit 2008 van Spiegel TV en een ander. Onbegrijpelijk dat ze nog zo oud geworden zijn, als je hun gezichten zie en de klote tijd die ze hebben gehad.
  Een ding is mij in ieder geval duidelijk geworden: Heroine is TROEP!!! Begin er nooit aan!!

  Reageer
 8. Ik ken christiane f persooonlijk vanuit duitsland want ik ben duits en samen met mijn vrouw verslaafd maar omdat mijn vrouw zwanger is zitten we nu samen in de kliniek.Detlef de ex vriend van christiane uit het boek en de gelijknamige film is overigens wel clean en afgekickt christiane is een lieve vrouw maar komt er nooit meer vanaf

  Reageer
  • Hoe is het nu met haar?en met jullie?

   Reageer
 9. dit verhaal van christiane f ken christiane f is bijna dood ik ben zelf ook verslaafd maar zit nu samen met mij in kliniek en ik ken christiane persoonlijk ze komt er helaas nooit meer vanaf

  Reageer
 10. door het zien van de film toen ik tiener was ben ik van de verdovende middelen af gebleven.
  ik ben nu 45 en de film nooit vergeten.

  Reageer
 11. Ook ik was op zoek naar hoe het nu is met Christiane. Ik ben jaar ouder dan haar en heel die periode die tijdssfeer bewust meegemaakt. Die hele sfeer, die uitwerking van de flower power en de rebelse jaren 70. Heb het boek destijds meteen gekocht toen het uitkwamen meermaals gelezen , later uitgeleend en nooit teruggekregen en nu, gisteren teruggevonden in een kringloopwinkel, na al die jaren heeft het boek me weer in de ban…
  Destijds ook in mijn omgeving genoeg (soft- en andere) drugs te verkrijgen. Gelukkig heb ik nooit de behoefte gevoeld. Alcohol en gewone shag was voldoende voor ons… helaas niet voor elke jongere.
  Zou inderdaad wel willen weten of ze nog leeft ?

  Reageer
  • 30 jaar is het geleden dat het bekende verhaal van Christiane F als boek doorbrak in Berlijn. Vandaag de dag is het jonge drugsverslaafde meisje alweer 49 jaar. Ze heeft nog steeds problemen om haar leven op de rails te krijgen, al langer gingen de geruchten dat ze weer verslaafd is aan de heroïne na een drugsvrije periode van 15 jaar. Methadon hield haar op de been, en de geboorte van haar zoontje die inmiddels 15 jaar oud is. In haar labiele toestand heeft ze deze lente plotseling haar kind van school gehaald en nam hem mee naar Amsterdam, de reacties van de school waren heftig. Tuurlijk, het jongetje had nog schoolplicht. Inmiddels is haar zoon terug in Berlijn en woont in een woongemeenschap. Terug keren naar zijn moeder, dat kan niet, aldus de Duitse media. Het enige wat Christiane F. nog over heeft is de omgangsregeling wat resulteert in een paar luttele uurtjes per week met haar zoon. Ondertussen heeft Christiane actief rond gehangen in de Amsterdamse drugsscene.
   De geruchten zijn dat ze inmiddels weer terug is in Berlijn en volledig verslaafd is. Ze zou vaak rond hangen bij de Kottbusser Tor, maar natuurlijk wil de politie daar verder niets over kwijt.

   Reageer
 12. Ik blijf het boek ontzettend indrukwekkend vinden
  Het is moeilijk informatie te vinden hoe het nu gaat met Christiane , en vooral ook met Detlef.

  je vindt wel op internet dat er een interview geweest moet zijn in ” Der Spiegel” maar dat is nergens te vinden ( in ieder geval niet door mij). Dus als iemand het wel kan vinden op het internet, of het interview thuis heeft liggen: ik zou het niet erg vinden als het naar mijn doorgestuurd kon worden..

  Reageer
 13. Goed verhaal destijds.Ik las eerst het boek,en zag een paar jaar geleden de film.Ik vond het boek beter.Daar kan je denk ik meer inbeelden en zelf een beeld creeeren,hoe het er aan toe gegaan is,dan dat je het ziet in die film.
  De oorzaak dat mensen drugs gebruiken is hun egotje wat gevoed moet worden.Onwetendheid over het leven.Niet genoeg aandacht krijgen,of de juiste aandacht missen.En je word zo meegesleurd in dat leventje.
  De drugs werden voornamelijk vervoerd en ingevoerd door het westen zelf en hun geheime diensten.In amerika heeft de cia zelf in de jaren 80 de coke ingevoerd in de VS,om geld wit te wassen.Of zie afghanistan nu,waar de papaver weer volop bloeit sinds de verdrijving van de Taliban,die het verbood.Zou de staat aangeklaagd worden in welk boek dan ook,het nooit zo een bekend zal worden.Dat is de onwetendheid ook van vele.De democratie is ook een geloof.

  Margee
  GOD bepaalt de keuze’s niet wat de mens maakt.De mens maakt zijn eigen keuze’s zelf.En ieder zijn eigen verantwoording en het gevolg daarop,waarmee je mee moet leven.God de schuld geven zal een beetje moelijk gaan,als men zelf zijn eigen keuze’s heeft gemaakt.Misschien was het wel een duiveltje in haar hoofd,wat haar die keuze liet maken.Al is de duivel en de GOD 1.Vanuit het begin,wat we GOD noemen,is ook dat duiveltje dan onstaan.Ik noem het eerder ons ego’tje wat we niet onder controle hebben en wat als een junkie naar meer neigt.En alles er voor doet om dat ego’tje te voeden.Een menselijk trekje,wat de balans heeft verstoord op deze aarde.En vanuit daaruit dingen onstaan,zoals het verslaafd maken van de bevolkingen wereldwijd door drugs.China was de eerste land wat door het westen aan de opium raakte ergens in 1900.Zij die deze handel opzette,zijn de werkelijke moneymasters van deze wereld.En die willen ook de drugs illigaal houden,zodat zij er een monopolie op hebben.Wiet bv kan de olie industrie vervangen door vele produkten te maken.Nu gebruikt men de olie ervoor.Men creert schaarste,zodat je er meer voor kan vragen.Zo ook de drugs wat men verbied.
  Het zij zo.

  Reageer
 14. Vreselijk dat Christiane toch weer terug gevallen is. Waar was God toen het beter moest gaan? Ik wens alle verslaafden en vooral afkickers heel veel succes!!!!!

  Reageer
 15. Ik ben zelf ruim 20jaar verslaafd geweest.Ik ben nu 6jaar verslavingsvrij maar het blijft moeilijk.Je moet je hele denken veranderen en dat is het moeilijkste.Vooral je gevoelsleven is triggy.Als iets tegenzit of je voelt je zwaar klote is de 1ste reactie van gebruiken.Maar je gevoel kan je soms bedriegen.Als ik trek heb weet ik nu dat dat ook weer overgaat.Dus je hoeft er niet aan toe te geven.Makkelijker gezegd dan gedaan.
  Ik ben sinds kort erachter gekomen dat ik ADD heb.Ik ben daardoor onder andere zeer impulsief.Dus dat is wel lastig als ik trek heb.Ik moet continu alert zijn.En dat is vermoeiend.Maar het verklaart een hoop voor mij dat ik add heb.
  Als er mensen zijn die ook add hebben en ook verslaafd zijn geweest laat dan een bericht voor mij achter:rb.jansen1@gmail.com.Ik ben wel onder behandeling maar hoor graag van soortgenoten hoe zij ermee omgaan en of ze medicijnen gebruiken voor die add.Groetjes Rob

  Reageer
  • Ik ben nu 45jaar en woon sinds kort in staphorst.Ik werk halve dagen op een boerderij en dat gaat geweldig goed.

   Reageer
 16. Wie wil weten waarom een groot gedeelte van de ex- verslaafden weer terug vallen moeten mij maar een mailtje sturen.
  Ik heb er veel ervaring mee (zelf 2x verslaafd geweest)
  Je voelt je gewoon een verzopen klein zwerfhondje die nergens meer wordt binnen gelaten, tenzij……??
  Ik hoor er wel van, ben toch al van plan er iets mee te doen, ik zoek al een auteur.

  Mvgr Hans

  Reageer
  • Hans,volgens mijn ervaring heeft het enerzijds te maken met de bekende vicieuze cirkel en anderzijds met angst voor het onbekende.

   Als je een boek erover gaat schrijven,ik heb dan wel ervaringen voor je.Ben zelf 20jaar verslaafd geweest.Heb 7klinieken gehad om er vanaf te komen.Ik ben nu 7jaar verslavingsvrij.

   Gr.rob

   Reageer
 17. hoi allemaal,
  ik wou hier even iets bij voegen als het mag?

  k vindt het heel knap van haar dat 15 jaar vol gehouden hebt om niet aan deze rommel te komen (drugs) want ik er ook mee praten alleen ik was niet verlaasfd aan drugs maar aan gok kasten. ben er nu al ruim 6 jaar van af en ben ook gelukkig hebt nu een leuke baan en mooi vriendin ,mij leven als een verslaafde was ook echt een hel. je kan nergens anders aan denken dan aan deze klere kassten en je raak helemaal geisoleerd door. ik sta verbaasd van dat ze nog leeft christane hebt het boek en film ook gezien. en de echt heid straalt er van af vooral als je mensen ziet die dicht bij je staat en dood aan gaat ook.
  ik hoop dat iedereen die dit leest ook goed over na denkt wat het is om verslaafd te zijn als een junk .
  want het gokken en drugs zijn het zelfde afhankelijlke systomen.
  dus denkt goed na wat je als er aan begint.
  ik hoop dat ik me steuntje hier hebt bij gedraagd
  vrg jeffrey

  Reageer
 18. Heeft ze daarna nog contact gehad met Detlev?
  En van wie heeft ze dat zoontje gekregen?

  Reageer
 19. Precies toen dit boek uitkwam begin jaren tachtig was ik hard op weg de stap naar hard drugs te nemen.
  Vanaf dertien jaar veel blowen en inderdaad af en toe een trip, coke en opium. Veel van mijn vrienden deden het en ik begon mee te doen.
  Volgens mij een kritieke fase die stap van soft naar voor het eerst harddrugs. Toen kwam mij dus het boek Chrisiane F onder ogen en dit heeft mij toen daadwerkelijk de ogen geopend. Ik ben radicaal gestopt. Ik ben nu 46 en van de blauwe knoop bevalt me uitstekend. Ik heb sinds mijn 15e vaak aan de hoofdpersonen uit het boek gedacht en altijd gehoopt dat met name Christiane eruit zou kunnen komen en blijven, helaas schijnt het dus anders te zijn.
  Toch wil ik haar en de schrijver van het boek bedanken, voor mij zijn ze heel belanrijk geweest.
  Groet aan Christiane F

  Reageer
 20. k ben zelf een paar jaar geleden heftig verslaafd geweest aan cocaine en toen ik 17 was aan speed…..
  heb het boek net uitgelezen en het heeft me erg aangegrepen…. herkende het gevoel van afkicken en meteen weer shit regelen als je de kans hebt…. en de excuses bedenken om toch weer een snuif te nemen…. het heeft me een relatie, een grote nieuwbouwwoning en vriendschap gekost…
  heb doordat ik zwanger werd kunnen stoppen en kan me nu niet meer voorstellen hoe mijn leven er tot 2 jaar geleden uitzag…

  Reageer
 21. Hoi
  Ik heb de film tig keer gezien en het blijft me boeien.
  Het boek lees ik sinds februari en had het binnen 2 dagen uit.
  Ik lees het nu voor de derde keer.
  Ik vind het jammer dat er veel dingen van het boek uit de film zijn weggelaten zoals dat ze in een afkickcentrum is geweest
  en vooral de dood van Babsi hoe ze dat te weten is gekomen. Het ging heel anders. En ook dat ze daardoor het gouden shot wilde nemen.
  Wat ze van mij ook wel in de film mochten doen wat het Haus Der Mitte waar ze Atze heeft leren kennen.
  Maar los van het boek is het een mooie film. En de acteurs spelen erg goed!
  Weet iemand misschien waarom ze heroïne ‘Horse’ noemden? Paard… heeft dat er iets mee te maken?

  Ik lees nu net dat ze aan een overdosis is overleden? Is dat waar? Dat zou ik heel jammer vinden.

  Weet iemand misschien ook of er nog meer mensen leven van haar groep? Detlef weet ik. Maar Stella en Frank (het lijk) en Bernd…
  Ik hoop het.

  Reageer
 22. hoi,

  Heb onlangs de film van christiane f terug gezien, voor de tweede keer, ook boek al gelezen.
  Ik geloof niet in de uitdrukking ‘eens verslaafd altijd verslaafd’. Ben zelf op 17-jarige leeftijd met een aantal soorten drugs in aanraking gekomen, waaronder heroïne en dit ook gespoten, meestal in de weekends tot ik er een keertje serieus ziek van was, waarschijnlijk omdat er iets verkeerd in zat. Mijn reactie leek toen al op afkicken, maar iedereen van ons groepje was toen ziek. Dan ben ik eraf gebleven en heb ik domweg in een slechte periode in mijn leven een terugval gehad. IK had cvs zonder het te weten en ‘t enige waar ik energie van kreeg was heroïne. De meesten liggen er plat van, maar ik werd juist hyper en dan kon ik tenminste functioneren. Dit keer snoof ik enkel, maar lang genoeg om er na 2-3 maanden wel mijn eerste afkick van te krijgen als ik zonder zat. Ik heb toen een week in bed gelegen en ben er zelf doorgeraakt. Omdat de vermoeidheid van de cvs terug toesloeg, ben ik meermaals hervallen, totdat ik lichamelijk zo op was, niet alleen door de drugs blijkbaar(maar’t deed er zeker geen goed aan). Vanaf dat ik mijn diagnose kreeg besefte ik hoe belangrijk het is je lichaam als een tempel te bewaren. Sindsdien ben ik van’t spul af gebleven en doe ik er alles aan om mijn gezondheid te koesteren. Als ik de geur van heroïne nog maar riek, moet ik bijna kotsen. Tuurlijk is die high leuk en je ziet iedereen graag en je gaat met de flow, tof allemaal, maar ik weet op voorhand welke ellende van de afkick me te wachten staat en dat vind ik het gewoon niet waard. Jonge mensen recupereren ook nog sneller van het vergif in hun lijf, maar vergeet dit maar als je ouder wordt(ik ben nu 40).

  Succes allesziens voor de mensen die nog wel verslaafd zijn aan eender welk spul, maar tracht zoveel mogelijk positieve dingen in je leven er tegenover te stellen, zodat de balans wat in evenwicht komt. Met wilskracht raak je ver, ook al hebben misschien bepaalde trauma’s in je verleden ermee te maken dat je geen hoop meer voelt.
  Hope is the substance of life!
  KLinkt misschien melig, maar ‘t is zo.
  Groetjes

  Reageer
 23. het verhaal is vet en vaak dicht bij de waarheid.ik ben zelf 20 jaar zwaar verslaafd geweest.en heb een hele hoop keer geprobeerd er af te komen.uiteindenlijk wel gelukt,maar was een martelgang van 5 jaar.er is wel 1 ding die me tegen staat aan de film.op denduur liggen ze samen af te kicken op bed en drinken wijn.wat in mijn ervaaring onmogenlijk is.als je afkickt kots je er alles uit.en is drank het laatste waar je behoefte aan heb.en verder krijg je het beeld dat het romantisch is samen afkicken,samen op bed.maar in je afkick leven al je gevoelens zo erg op dat je al gek word als iemand je aan raakt.en nu juist dat romantische beeld staat me tegen.vooral dat ik op deze site een verhaal van een jongen las die na deze film het wel eens wil uitproberen.en vervolgens 15 jaar van zijn leven kwijt raakte aan verslaving. en door de manier van het vertellen van chritina’s verhaal.het romantische beeld. schuild er een groot gevaar in , dat het verhaal mensen aan spreekt en het willen uit proberen,en denken kijk het valt alles mee, verslaafd zijn je hebt je vrienden vriendin enz.nou mooi niet je zogenaamde vrienden rippen je dope, geld, dvdspeller alles van je.als je zo leeft heb je maar 1 relatie en dat is met de heroine.er is niets mooi aan dat leven.al was er een hel op aarde dan is het verslaafde leven.dus onthou dat ook dit verhaal niets is zo als het in werkelijkheid gaat.en de verslaafde wereld is verandert sinds dien.tegen woordige heb je base coke.en daar door is het verslaafde leven veel gevaarlijker geworden.en leef je een eenzaam bestaan.

  een exjunk een paar jaar jonger dan chritina en ook in de jaren 80 is opgegroeid.

  Remco

  Reageer
  • Ik heb het boek van Christiane F gelezen en ook de film gezien.
   Ook ik was hierdoor geraakt. Niet alleen de rauwe werkelijkheid van de wereld van een junkie.
   Maar ook hoe hard de maatschappij toen als was!
   Hoewel het een triest verhaal is moet ik ook bekennen dat ondanks alles ik toch ook wel respect opbreng over hoe zij zich samen met haar
   lotgenoten erdoor heeft geworsteld.
   Ik wil hierbij ook mijn diepe respect uitspreken voor de teksten van de ex drugsverslaafden van hierboven, die het karakter hebben gehad zich eruit te knokken.
   laten jullie een voorbeeld zijn voor de rest!

   Ik lees ook verschillende berichten over Christiane en Detlef. Leven ze nu wel of niet? Ik weet dat op you tube een intervieuw van haar te vinden is. Van ongeveer 2 mnd geleden. Laten we bij deze een goed voorbeeld geven en deze vrouw haar leven laten leiden (mocht ze er nog zijn) zoals ze zelf wil.
   En ook andere verslaafden. Maar laten we deze mensen niet uitsluiten!!!

   Pleun

   Reageer
 24. Ik heb net het boek besteld en de film gezien.
  Ik heb gelezen dat Christiane F. in 2008 in Amsterdam is overleden aan een overdosis.

  Reageer
 25. heyy
  ik lees het boek nu voor de 3e keer.
  ik vindhet nietgoed dat ouderen dit zien als een waarschuwing.
  als je dit boek heb gelezen wil je zo als christiane zijn. en dat duurt eentijdje voordat je daar vanafbent. endan lees je het boek weer…

  Reageer
 26. Hee, Ik heb het boek en de film gelezen.
  Mijn moeder heeft kennisen en daaraan had ze verteld een paar jaar geleden
  dat ik het boek echt super leuk vond enzo, naja niet echt leuk maar
  dat ik het vaker dan 1 keer had gelezen en ik was er echt benieuwd naar
  hoe het met Christiane en Detlef afgelopen was en haar fisotherepeud
  zei dat christiane na een tijdje toch weer naar Detlef was gegaan en dat
  ze beiden weer aan de drugs zijn gegaan.
  Maarja nu ik dit dus zo lees, weet ik niet wat ik moet gelovenm?

  Reageer
 27. Het boek is goed geschreven en blijft mij verbazen dat men nog steeds geen wapen heeft tegen
  verslaving. Ook het feit dat er maar geen hulp kwam en instanties met de handen in het haar zitten enzelfs artsen zeiden. ” Het enige om weg te komen uit de scene is jezelf ophangen”. Ik geloof dat er toch kansen moeten zijn om af te kicken. Maar het is een zwaar gevecht en ik verbaas me, dat ze nog steeds verslaafd is.

  Ik denk dat veel mensen met een bepaalde achtergrond een risico lopen om verslaafd te worden. (Psychiatrische achtergrond e.d. Alleen moet het niet toegankelijk zijn voor deze mensen).

  Want, niet iedereen heeft een sterke ruggegraat en de verlokking ligt altijd op de loer. Als maatschappij hebben we ook gefaald in deze kwestie.

  Reageer
  • Zeer late reactie maar moest effe reageren. Je schrijft dat jij je verbaast waarom destijds (jaren 70) geen goede hulp werd aangeboden aan de verslaafden. Het antwoord is eenvoudig; Duitsland had totaal geen expertise en ervaring met hoe te handelen met drugs. De explosie van Heroine en andere verdovende middelen kwam dstijds bij hun heel plots het land binnen en sloeg in als een bom. Het was volledig nieuw daar en men was er niet op voorbereid. Daarbij keek men in de jaren 70 heel anders tegen de behandeling van verslaafden aan dan tegenwoordig, er was geen gepaste hulp en al helemaal niet voor jeugdigen! Vandaar dat het zo ook in het boek werd beschreven (knoop jezelf maar op, je bent hopeloos en je komt er nooit meer vanaf, afkicken kan alleen door totale vrije wil en overgave etc.) De slagingskans en de verantwoordelijkheid werd volledig in handen gelegd van de junks. En niet geheel onbelangrijk; Duitsland is en was een behoorlijk autoritair land waar vel dingen taboe waren en taboe zijn. 100% Verbieden daar zijn Duitsers altijd al goed in geweest dus met die hele drugsscêne in berlijn kon men niet mee omgaan. Geheel anders was het destijds in Nederland, daar was men gewend aan drugs en waren ze al veel verder met het aanbieden van behandelingen. De nederlandse denkwijze is altijd veel losser en minder autoritair geweest dan de Duitse :-)

   Reageer
 28. ik heb het boek destijds geleden en was juist 1 van de redenen dat ik graag dope wou gaan gebruiken. 15 jaar gebruikt, inmiddels als weer 8 jaar dr vanaf. geen spijt dat ik het gedaan heb, maar nu geen enkele behoefte meer. het kan dus wel, je moet alleen het geluk (en een beetje wilskracht) hebben dat je andere bezigheden en een fijne omgeving hebt

  Reageer
 29. Hallo, ik heb het boek gelezen & heb daarna de dvd gekocht en gekeken. Een waanzinnige mooie film. Detlef en Christiane spelen er erg goed in! Respect! En het boek zelf is gewoon ongelooflijk, en dat haar moeder hopeloos is. En dat er zo weinig aan Christiane werd gedaan. Heftig!! Alleen ik wil eigelijk graag zien hoe het met Detlev nu is? Hoe die er uit ziet? En hoe het met de 2 gaan van de film? Ik heb net gelezen hiero….dat het met Christiane weer helemaal fout zit? Aan de metadon ofzoiets? Balen dat ze nooit ‘n keer NEE kan zeggen. Echt vreselijk..hoop dat alles goed komt met dr. Het zou net zo’n put voor dr zoon worden als ze zo door blijft gaan. Alleen 1 opmerking, in het boek staat heel anders hoe Christiane word ontdekt toen ze spuite na eindelijk 2 jaar dat haar moeder dr vind. En in de film is het wat anders maarja. Toch blijft het prachtig de film! Respect …. Doei

  Reageer
 30. Hai Lenie,

  je kunt het boek “wir kinder vom bahnhof zoo” online bestellen bij de Bol.com.

  Groetjes Marjolein

  Reageer
 31. heey hallo

  kan iemand mij vertellen hoe ik aan het boek van christiane f kan komen
  ik woon in veldhoven dus liefst online of een boekhandel in veldhoven

  bij voorbaat dank lenie

  Reageer
 32. Ik heb het boek en de film gelezen en gezien.
  Als je merkt in wat voor omgeving ze leeft en hoe de regels daarzijn…ik word er helemaal bedroefd van.
  Geruchten hoeven niet altijd waar te zijn …wat wel jammer is is dat ze volgens de geruchten niet meer clean is …echt heftig….erg ook voor haar en die zoon..nu ze van haar zoon gescheiden is valt ze misschien nog meer trug.

  even over dat eens een junkie altijd een junkie .
  dat is niet altijd zo …we moeten mensen ook laten zien dat we ze vertrouwen .

  ze heeft veel mensen verloren in haar leven en dat is al heftig genoeg …mensen moet je kunnen vertrouwen ,ik weet nog wel een paar zinnen . een een crimineel altijd een crimineel. eens een leugenaar altijd een leugenaar.
  waarom ??kunnen we onze medemensen niet hervertrouwen ??
  goed somige mensen zijn echt fout … . er zijn hier veel kanten aan te veel om op te noemen .
  als je je in leeft in haar leven snap je het misschien .
  of durfen jullie dat niet ….(ik bedoel niet drugs enzo slikken )maar gewoon haar leven bestuderen .

  (Junkies hebben het thuis meestal niet goed ,op school ook niet ) waarom ?zorgen we er niet voor dat het fijner voor ze word ..we moeten ze helpen .

  Reageer
  • Sorry Bente maar je moet echt eventjes diepr nadenken waarom de mensen junkies of criminelen niet zomaar meer vertrouwen en waarom ze geen kans meer krijgen. Dat soort mensen hebben al heel vaak kansen gehad en ze steeds gemist of dan wel het vertrouwen geschaad van de mensen die in hen geloofden. Wat wil je dan? Dat wij – de gewone man – ons steeds door dit soort lui in de maatschappij laten gebruiken? Want dat is wat verreweg de meeste verslaafden doen; beloven en smeken maar wel vrolijk doorgaan iedereen te besodemieteren!!! Dat trek je als mens en als omgeving echt niet! Daarbij schaadt een junk het vertrouwen van de omgeving keer op keer en dan kun je onmogelijk van je vrienden en mensen in je nabijheid vragen om onvoorwaardelijke liefde ofzo! Hàllo!!! :-( Het probleem is steeds in dit land (Nederland) dat junks en andere criminelen een aai over de bol krijgen van de maatschappij en overal steeds nieuwe kansen – dus waarom zouden zij dan hun best doen om te veranderen? Het wordt toch wel gepikt dus er is weinig noodzaak om af te kicken of te stoppen met stelen of wat dan ook. En familie en vrienden hebben een band dus die strijken over hun hart – omdat zij het niet willen zien. Maar dat houdt een keer op. Een junk of een andere verslaafde/crimineel kan alleen genezen als de omgeving rechtvaardig maar streng is! En als de verslaafde sterke wil heeft. Dat is meestal niet zo. Ik ken veel junks en het is allemaal hetzelfde verhaal (op uitzonderingen na maar dat zijn er weinig!!); niet te vertrouwen. Ik ga mijzelf natuurlijk gen pijn van de zovelste teleurstelling aandoen. Jij vergeet dat de verslaafde en de crimineel fout zitten en dat die zichzelf moeten veranderen en moeten aanpakken want ZIJ zitten fout! Dus denk voortaan even goed na voordat je hier stomme reacties neerzet. Als JIj fout bent moet JIJ jezelf bewijzen en niet omgekeerd!!!!

   Reageer
   • P.s; mijn advies aan de maatschappij omtrent verslaafden en criminelen. Je geeft ze 1x een kans maar daarna moet je ze keihard laten vallen! Als ze het alleen en zelf moeten doen dan gaan we zien of iemand ècht wil en er iets voor over heeft. GEEN HULP MEER! Het kaf zal dan van het koren gescheiden worden; de mensen die niet willen en in de slachtoffer-houding gaan zitten die verdwijnen vanzelf (natuurlijke selectie) en de mensen die wel ruggegraat hebben overleven het en keren gezond terug in de maatschappij. Als je die strijdt wint dan kun je de hele wereld aan! Kom op mensen…..we gaan geen lui helpen die er eigenlijk niet vanaf willen of de rest misbruiken. het leer nooit sneller via de harde weg :_)

    Reageer
 33. MAAR HET BOEK & ZOWEL DE FILM IS MOOI. MOET PERFECTE WAARSCHUWING/VOORBEELD VOOR TIENERS ZIJN! MAAR OOK VOOR HUN OUDERS! & HET MOET OOK ECHT SERIEUS GENOMEN WORDEN!

  Reageer
 34. Als je jezelf terug ziet in de film en als je het beleefd wanneer je het boek leest zit je dan in de problemen, of juist niet omdat je beseft dat je dan een probleem hebt.
  Als ik erbij nadenk dat zulk soort dingen werkelijkheid zijn en echt gebeuren word ik bang. Dat had ik never nooit gedacht toen ik klein was. Ben nu nog klein jeweettoch mamas kleine meisje maar begin nu te beseffen dat het leven hard is en bestaat uit vechten en keuzes maken. Tot 2jaar terug dacht ik nog zoiets overkomt mij niet en zoiets iets al helemaal niet, dat hoor je alleen bij anderen. En als mij ooit iets gebeurd word ik toch wel geholpen door hun Maar wie zijn hun, toen wist ik het zeker, dat hun mij zouden helpen als ooit iets was want dat is family. Maar het blijkt wel weer zeker weet je nooit iets.

  Reageer
 35. Ik heb enkele jaren geleden ook het een en ander over Chrsistiane F. gelezen en nog wat bewaard.

  Hier is een tekst uit de Limburger van 2004 over Detlef:
  Hoe het met Detlef is, haar eerste échte vriendje en de jongen voor wie ze, bang hem in zijn verslaving te verliezen, ook die eerste keer heroïne probeerde?
  Ze weet het niet, schudt haar hoofd. Zoals ze ook niet weet hoe het met die andere vrienden van toen gaat. Het Duitse weekblad Der Spiegel ging enkele jaren geleden op zoek naar de andere Kinder von Bahnhof Zoo. En vond Detlef. Na zijn vrijlating uit de gevangenis rijdt hij nu in busjes gehandicapten door de stad. Hij is clean en heeft een vriendin.

  Reageer
 36. Heey wat lief dat jullie reageren,

  ik heb helaas niks gevonden over detlef of ze hem nog zag of wat dan ook dat blijkt nog steeds een mysterie voor mij te zijn.

  maar van wie heeft zei dat zoontje gekregen dan?
  daar luidt mijn vraag nu ook op!

  dikkekus honya.

  Reageer
 37. soms denk ik echt is het nou leuk dat ze verslaafd is en waarom blazen mensen dit zo op heeft die vrouw geen eigen leven ze heeft al genoeg shit meegemaakt. sick gewoon

  Reageer
 38. Hopen dat het goed gaat met haar.Ik heb alles over haar gelezen en gekeken en heb diep van binnen toch respeckt voor haar,ook al zal dat bij sommige gek klinken

  Reageer
 39. Ik vind het opvallend het bericht hierboven te lezen van een lezer die na het lezen van het boek net wilde worden als Christiana.
  Het strookt met mijn reactie op het boek alleen ben ik daar bijhoorlijk in doorgeslagen. Ik wilde net als haar mijn levensverhaal uitbrengen en dit nog korte verhaal in de goot beeindigen. dan had ik mijn droom waargemaakt.
  Het boek is er gekomen, maar die goot ben ik uitgevist.
  Ik ben nu clean van alle middelen die ik jaren heb gebruikt en zie verlangend uit naar maart, dat mijn boek ‘ pappie’ s kleine meid slaapt op straat’ uit gaat komen.

  Reageer
  • Top dat je de kracht hebt gehad om van de drugs los te komen. Ik hoop dat het je verder goed zal gaan in je leven en dat je geen terugvallen meer krijgt! Wat ik niet goed vindt aan je verhaal dat je Christiane als rolmodel hebt gebruikt voor je eigen leven; je vond haar fascinerend maar je ging er wèl zelf drugs door gebruiken……volgens mij wou je helemaal niet je rot voelen maar heb je een soort van romantisch, fantasie-idee rond die Christiane bedacht…..ja, je wou op haar lijken maar zònder de ellende…?? En moet je zien wat er van je gekomen is…..’papa’s kleine meid slaapt op straat’……en was het experiment dat je op je idool wou lijken dat boek waard????
   Ik heb respect voor je maar ik vind je tegelijkertijd ongelooflijk DOM!

   Reageer
 40. Hee Honya,

  Ik heb het hele internet afgezocht, omdat ik ook zo graag wilde weten hoe het daarna met Detlef R. is afgelopen! haha
  Ik vroeg me af of ze hem nog heeft gezien nadat ze was afgekickt bij haar familie..
  Ik heb er zo’n raar gevoel bij dat ze helemaal geen contact meer met hem had..
  Mocht jij misschien iets hebben gehoord, zou je dat dan misschien naar mij door willen mailen? alvast bedankt!

  (liaveerman@hotmail.com)

  Reageer
 41. Ik vind dat je gelijk hebt ^
  de film vertelt niet veel vergeleken bij het boek.
  ik vind het ook treurig dat er woorden in de boek zijn gebruikt die wij pubers niet zo snel kunnen begrijpen.
  Ik ben enorm geintresseerd in dit verhaal o.a omdat Christiane zo veel heeft meegemaakt. Ik ben las het boek al op 12 jarige leeftijd en heb besloten er een boekverslag over te maken. Ik wil weten hoe het met detlef en haar is afgelopen? wie heeft meer info over haar dat ik goed kan gebruiken ? mail me dan graag! honya1995@hotmail.com

  Reageer
 42. De film vondt ik niet zo goed er wordt erg veel weggelaten uit het boek.Verder wel een mooi sfeerbeeld en troosteloosheid die berlijn op dat moment uitstraalt.De perfecte omgeving om aan de drugs te raken.Haar boek vindt ik indrukwekkend en ook de persoon die christiane is raakt me keer op keer.Waar andere drugsverslaafden hard en liedfdeloos worden heeft zij altijd haar goedheid en liefde bewaard ook al waren er walgelijke mensen die misbruik van haar maakten.
  Christiane drugsgebruik kwam bijna voort uit haar liefde voor detlef.Als hij gebruikte gebruikte zij ook.Niet dat hij er verantwoordelijk voor is maar voor mij was christiane f nog meer dan een boek over verslaving een destructief liefdesverhaal in een harde wereld.
  Ik las het voor het eerst toen ik 15 was en het enige wat ik bewonderde haar en wildde net als haar zijn.
  Ik heb ook veel drugs gebruikt maar ik zat meer in de xtc wafe van de jaren 90.Was ik in de jaren 80 geweest dan was het zeker ook heroine geweest maar nog nooit heeft iemand mij dat aangeboden.
  Christiane is een heldin voor mij en ik vindt niet dat we ervanuit moeten gaan dat ze een ongelukkig rotleven leeft of dat ze een zielig hopeloos geval is.
  Ze heeft volgens mij altijd met veel kracht en doorzettingsvermogen in het leven gestaan en ik ben ervan overtuigd dat ze dit ook weer te boven komt.

  Reageer
  • Tuurlijk kan het boek niet totaal in 2 uur tv verfilmd worden! Het boek is altijd beter! Ondanks dat vind ik het nog hel knap verfilmd…ik heb nog nooit zo’n vreselijke, kleurloze deprimerende, akelige sfeer gevoeld als bij Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo! Het geeft precies de diepste misère weer van hoe dieptriest het leven is van een zwaar verslaafd iemand – denk ik. En ik vind het ongelooflijk STOM dat sommige mensen op deze pagina graag op Christiane willen lijken en dus daarom haar hebben na-geaapt met drugs te gebruiken…….nou tegen deze mensen heb ik maar 1 ding te zeggen; ‘welke idioot gaat nou drugs proberen terwijl je zelf in de film hebt kunnen zien hoe ellendig het is’. Nou?!?!!! Ik durf te wedden dat je echt niet zo ellendig wilt zijn als die junks – nee, jullie willen de romantische dingen eromheen maar het niet voelen…hey hàllo, kom effe uit die fantasie…..de werkelijkheid is k*t! Zoek het niet op mar blijf verre van. En als het wel uit de hand gelopen is; hey, jullie wouden toch net zoals Christiane lekker verslaafd zijn….nou zeik dan ook niet over je misère waar je Nu in zit. Je wìst wat er van kon komen….

   Reageer
 43. ik vind het een super enge film want wij moesten die met de klas kijken en de helft was bang..
  groetjes xx

  Reageer
 44. Hoi mensen…een keer verslaavend worden deze problem komen altijd teruk…ik ben verslaavd aan hardlopen door blessure een tijd heb ik niet hardlopen maar morgen ook met pijn ik gaan hardlopen!Ik denk een junkie blijf junkie.Oh,ja;bedankt got dat ik heb niet problemen met heroine soms wel met 500mg kamagra en lantjes…hoeren heb mij in handen!!!Groetjes Eduard!

  Reageer
 45. Christiane F gaat weer de verkeerde kant op.
  haar zoontje van 11 is ze al kwijt.
  ze valt weer terug in haar ouwe leventje.
  ik vindt christiane f super geweldig!!
  hopelijk komt ze nog op het goede pad.

  Reageer
 46. hallo Annnet,als je Detlef wil zien ga gewoon naar youtube je tikt christianef in en dan ga je naar Mythos ChristianeF en dan zie je Detlef van 2 jaar geleden…terwijl je bezig bent ga ook eens naar ”christianef intervieuw”en dan zie je haar van 2maand geleden gewoon afschuwlijk ik denk dat het gewoon onze fout is…deze vrouw is gewoon op de vlucht door onze nieuwsschierigheid…hoe is het met haar…wat doet ze nu….maar dat is geen leven…haar zoon afgenomen…is geplaats door de jeugdzorg…enz…enz…graag een seintje…doei…Benny…

  Reageer
 47. Ik ben nu voor de zoveelste keer het boek aan het lezen het speelde allemaal zo,n beetje in mijn jeugd ik denk dat het daardoor zo boeit ik heb wat verleidingen gehad maar ze steeds weet doorstaan het had mij dus ook allemaal kunnen gebeuren. Wat ik graag wil weten hoe is het met detlef leeft hij nog en zo ja ziet hij Christiane nog wel eens
  Bedankt voor de aandacht
  Groet Annet van de Laar

  Reageer
  • Ze heeft geen contact met Detlef en ze hebben er allebei vrede mee.

   Reageer
 48. kan deze vrouw eigenlijk geen rust vinden.ze wordt altijd opgejaagd door de media.laat haar eens met rust,het duurt al lang genoeg.in de humo(belgies weekblad)van 22 april 2008 stond er te lezen dat alles goed ging met haar en dat ze volledig clean was.nu 4 maanden later lees ik bij FOK het tegenovergestelde.een verhaal in amsterdam een nieuwe slechte vriend.wat is er eigenlijk de waarheid,ik geloof de humo maar fok niet.christiane is een intilligente vrouw volgens de auteurs.ik heb het boek gelezen 28 jaar geleden en de film gezien 27 jaar geleden(1981) en het staat in me geheugen gegrift ongelofelijk ik ben er nog altijd me bezig ik heb gelezen dat haar zoon geplaats is bij de jeugdzorg maar dat is niet te doen welke moeder kan dat verwerken jullie de media maken het altijd maar erger en erger stop daar eens mee laat christiane eens met rust…

  Reageer
  • Dat zeg je nu wel maar Christiane maakt er zelf ook een potje van; kom op zeg…..ze is nu al de 50 gepasseerd en gedraagt zich als een onvolwassen klein kind en loopt weg voor haar verantwoordelijkheden! Ik vind het hardstikke zwak dat ze nog steeds aan de drugs is – kansen genoeg gehad die vrouw! Daarbij, ze heeft ook profijt gehad van de media en het boek en toen klaagde ze ook niet. Het valt reuze mee met deze ‘arme’ vrouw……..dat wijf is listig en werkt er zelf aan mee dat ze in het nieuws is; moet ze maar van die troep afblijven! Die leuke, lieve Christiane van het boek is allang niet meer dat ‘onschuldige’ meisje hoor. Toen wist ze niet beter, nu is het een keuze! Mevrouw F. wèèt precies wat ze doet (ze is toch zo intelligent?) en ze misbruikt het en bakt niks van haar leven. Ik vind het een slappeling en bizar creatuur. Ik heb juist eerder medelijden met haar familieleden…..

   Reageer
   • Als je niet weet wat verslaafd zijn betekent, dan kun je beter niets schrijven! Onwetendheid noem ik het maar…

    Reageer
   • Annemarie,
    Wat ze vanaf klein kind meegemaakt heeft, draagt ze de rest van haar leven mee. Wij kunnen niet oordelen over zo een verschrikkelijke jeugd die haar verder leven bepaalt. Dat ze nog leeft is al een sterke prestatie. We kunnen alleen maar blij zijn dat wij in zo geen milieu groot geworden zijn.

    Reageer
 49. De in Duitsland zeer populaire presentator Günther Jauch heeft afgelopen winter in zijn talkshow Sterntv weer een reportage over Christiane F uitgezonden. Het team van Sterntv heeft haar de afdgelopen jaren een aantal keer bezocht en reportages over haar gemaakt. In de loop der jaren heeft Christiane steeds geprobeerd om aan de greep van heroïne te ontkomen, maar op de een of andere manier kwam ze steeds in aanraking met heroïne. Sinds 1993 gebruikt ze geen heroïne meer, maar nog wel methadon, wat natuurlijk ook verslavend is.
  Christiane heeft een zoon, ik meen me te herinneren dat hij 10 of 11 jaar oud is. Hij is de reden waarom ze de kracht heeft door te gaan en waarom ze afkicken wil.
  Momenteel is Christiane F. werkeloos, maar dankzij de tantièmes van het boek kunnen zij en haar zoon rondkomen.

  Reageer
 50. Ja, dat is waar.

  Overigens is Gropiusstadt zo’n treurige wijk, daar zou ik ook op heroïne overschakelen…

  Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>