Op een makkelijke manier veel van Berlijn zien? Dan kan het een idee zijn om een rondleiding te boeken. Tijdens een rondleiding hoor je zowel interessante feitjes over de stad als persoonlijke ervaringen. Bovendien hoef je zo niet teveel op de kaart te kijken, wordt het risico op verdwalen geminimaliseerd en kun je je volledig op de omgeving focussen. Heel veel vliegen in één klap dus!

Er worden allerlei soorten rondleidingen aangeboden in Berlijn die voor zowel een eerste bezoek interessant kunnen zijn als een herhaalbezoek. Op deze pagina vind je een selectie bijzondere rondleidingen en mijn persoonlijke favoriete tours en aanbieders.

Baja Bikes

Ontdek Berlijn op de fiets met een Nederlandse gids (€22)

Berlijn is een grote stad en als je alles wandelend wilt afleggen dan ben je wel even onderweg. Fietsen is dus een prima alternatief! Baja Bikes biedt al jaren fietstochten aan in Berlijn met een groot aantal internationale (waaronder Nederlandse) gidsen. Er zijn een aantal verschillende tours met een andere focus. Zo is er een tour langs de highlights, een tour langs de voormalige Berlijnse Muur en een tour door de alternatieve kunstenaarswijk Kreuzberg. Voor ieder wat wils dus!

➤ Meer informatie op www.bajabikes.eu

New Berlin Tours

Betaal met fooi (gratis)

New Berlin Tours bieden gratis rondleidingen aan door het historische centrum van Berlijn. Gratis, omdat ze geloven dat iedereen de kans moet krijgen om (de geschiedenis van) de stad te leren kennen. Natuurlijk wordt er aan het einde van de tour om een fooi gevraagd, maar je bent vrij om te bepalen óf, en hoeveel, je geeft. De tours danken hun bestaan aan de fooien die mensen geven, dus geef zoveel als dat jij denkt dat de tour waard is. Zij leven er tenslotte van!

Naast de gratis historische tour biedt New Berlin Tours ook betaalde rondleidingen aan naar Sachsenhausen en Potsdam. Ook worden er themarondleidingen over bijvoorbeeld het Derde Rijk gegeven en organiseren ze dagelijks een Pub Crawl.

➤ Meer informatie in mijn artikel New Berlin Tours

Alternative Berlin

Ontdek ‘het andere Berlijn’

Ken je de Brandenburger Tor, de Siegessäule en de Reichstag? Of wil je gewoon ontdekken wat Berlijn nou echt bijzonder maakt? Dan zijn de tours van Alternative Berlin absoluut een aanrader. Er zijn verschillende tours. Bijvoorbeeld de ‘street art tour‘ waarbij je zelf les krijgt om een graffiti te zetten, de ‘green tour‘ waarbij je langs allerlei toffe stadstuinen komt of de gratis tour die je in drie uur langs allerlei leuke alternatieve adresjes in Mitte loodst. Voor de laatste tour bepaal je zelf hoeveel je de gids betaalt!

➤ Meer informatie op alternativeberlin.com

20150731 - DSCF1369- BerlijnBlog

Verlaten Berlijn met Go2Know

(Foto)tours door het verlaten Berlijn

Veel bijzondere historische gebouwen zijn abandoned. Compleet verlaten zonder dat er iemand nog naar omkijkt. Omdat de Wende ervoor heeft gezorgd dat DDR-fabrieken niet meer rendabel zijn. Of omdat ziekenhuizen leeg zijn komen te staan. Of omdat het onderhoud van zwembaden te duur werd. Je kunt er zelf op uit om te gaan urbexen (bekijk hier de verlaten plekken in Berlijn die ik bezocht) of je kunt onder begeleiding met Go2Know op tour. Het voordeel van de Go2Know tours? Ze gidsen weten ontzettend veel over de geschiedenis van Berlijn, ze zorgen ervoor dat de gebouwen zo goed mogelijk in originele staat blijven behouden en je kunt met een gerust gevoel legaal over het terrein ronddwalen. Zelf bezocht ik de Alte Fleischfabrik en het verlaten militaire dorp Wünsdorf met Go2Know. Beide hele bijzondere, interessante en fotogenieke locaties die de hoge prijs (voor een keer) best waard zijn.

➤ Meer informatie op www.go2know.de

20150125 - _MG_6521- BerlijnBlog Fototour Alte Fleischfabrik

Berlijn vanaf het water

Een andere blik op Berlijn vanaf het water (vanaf €12)

Er zijn verschillende rederijen die boottours aanbieden door de stad. In twee uur tijd krijg je bijvoorbeeld het Hauptbahnhof, het Regierungsviertel, het Museuminsel en het oude historische stadscentrum van het Nikolaiviertel te zien. De rondvaartboten van verschillende aanbieders liggen achter station Friedrichstraße, een kaartje kopen kun je daar doen. Het is heerlijk om met lekker weer op het dak van een rondvaartboot te genieten van al dat moois wat Berlijn te bieden heeft. Vanaf het water oogt de stad weer heel anders dan vanaf het vaste land. Er worden trouwens ook boottours langs bruggen, over het Landwehrkanal of over de Müggelsee aangeboden. Leuk voor als je wat meer buiten de gebaande paden wilt gaan! Liever zelf sportief bezig? Overweeg dan eens een kayaktour door Kreuzberg.

Reederei Riedel: een bekende rederij die veel verschillende tours door de stad aanbiedt
➤ Meer informatie in mijn artikel Boottocht over Berlijnse Spree

Food Tours

Ontdek een Berlijnse wijk en de internationale keuken (€30)

Het concept van Eat-the-world is erg leuk voor zowel Berlijnkenners als toeristen omdat ze in één wijk van de stad plaats vinden en er dus ook het een en ander over de wijk wordt verteld. Alle tours duren ongeveer 3 uur en tijdens de tour worden er verschillende stops gemaakt bij restaurants, cafés en delicatessenzaken. Bij elk restaurant wordt er een klein hapje geserveerd en wordt er wat verteld over de achtergrond of eigenaren van de zaak. Alle hapjes samen zijn ongeveer genoeg voor een (kleine) maaltijd.

Ik deed deze rondleiding in Friedrichshain (review) en Prenzlauer Berg (review)

Tours op locatie

Meer weten over bijzondere historische plekken

Berlijn heeft een fascinerende geschiedenis waar nog veel van te zien is. Als je maar goed kijkt. Veel bijzondere locaties zijn alleen te bezoeken met een gids. Een aantal bijzondere locaties die de moeite waard zijn om te bezoeken:

Berliner Unterwelten
Onder straatniveau verbergt Berlijn een hoop boeiende informatie. De Berliner Unterwelten organiseert tours door het ondergrondse Berlijn waarin bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog worden bezocht.
➤ Lees meer over Berliner Unterwelten

Boros Sammlung
Een enorm kolos van een bunker herbergt een bijzondere collectie moderne kunst. De Boros-bunker kun je alleen met een rondleiding bezoeken. Niet alleen de moeite waard om de moderne kunst, maar ook om de bunker eens van binnen te bekijken.
➤ Lees meer over de Boros Sammlung of reserveer online

Gedenkstätte Hohenschönhausen
Hohenschönhausen was een gevangenis in Oost-Berlijn voor burgers die in opstand kwamen tegen de DDR. In de voormalige gevangenis worden rondleidingen gegeven door ex-ingezetenen.
➤ Lees meer over Gedenkstätte Hohenschönhausen

20110827 DSC03782 BerlijnBlog Gevangenis Hohenschönhausen

Olympisch Stadion
In 1936 vonden de Olympische Zomerspelen plaats in Berlijn. De spelen die de historie ingingen als propaganda-evenement onder het bewind van Hitler. Met de Spelen wilde hij de eensgezindheid en de superioriteit van het Duitse volk benadrukken en Duitsland presenteren als beschaafde en vredelievende natie. Tijdens de rondleiding door het Olympisch Stadion krijg je alles te horen over deze bijzondere geschiedenis maar zie je ook plekken in het stadion die alleen tijdens de tour te zien zijn (bijvoorbeeld de VIP tribunes en kleedkamers). Interessant dus voor zowel sport- als geschiedenisliefhebbers!
➤ Lees meer over de rondleiding door het Olympisch Stadion

Olympisch Stadion

Tempelhof
Begin 20e eeuw werd Tempelhof gebouwd en behoort tot een van de grootste overgebleven stukken Nazi-architectuur. Tijdens de Koude Oorlog werd de luchthaven gebruikt als luchtbrug naar West-Berlijn. Tot 2008 was Tempelhof nog als luchthaven in gebruik. Nu wordt het terrein gebruikt als park en in het luchthaven gebouw worden evenementen en rondleidingen georganiseerd.
➤ Lees meer over de rondleiding Tempelhof