Rondleidingen door Berlijn

Zonder zorgen veel van de stad zien zonder iets te plannen? Een divers aanbod aan rondleidingen in Berlijn biedt voor ieder wat wils! Tijdens een rondleiding hoor je zowel interessante feitjes over de stad als persoonlijke ervaringen en leer je meer over de geschiedenis, de street art scène of juist de gastronomie. Bovendien hoef je zo niet teveel op de kaart te kijken, wordt het risico op verdwalen geminimaliseerd en kun je je volledig op de omgeving focussen. Heel veel vliegen in één klap dus!

Er worden allerlei soorten rondleidingen aangeboden in Berlijn die voor zowel een eerste bezoek interessant kunnen zijn als een herhaalbezoek. Op deze pagina vind je een selectie bijzondere rondleidingen en mijn persoonlijke favoriete tours en aanbieders.

Berlijn verkennen op de fiets

Ontdek Berlijn op de fiets met een Nederlandse gids (€29,50)

Berlijn is een grote stad en als je alles wandelend wilt afleggen dan ben je wel even onderweg. Fietsen is dus een prima alternatief! Baja Bikes biedt al jaren rondleidingen op de fiets aan in Berlijn met Nederlandse gidsen die veel weten over Berlijn, boeiend kunnen vertellen en naadloos door de stad kunnen navigeren. Er zijn fietstours langs de highlights (meest populaire tour), langs de Berlijnse Muur (je leert zo gelijk veel over de geschiedenis van de stad) of juist door het alternatieve Berlijn (ontdek één van mijn favoriete wijken Kreuzberg) en nog een aantal gespecialiseerde rondleidingen. Voor ieder wat wils dus!

➤ Meer informatie op www.bajabikes.eu

Berlijn tour over het water

Een andere blik op Berlijn vanaf het water (vanaf €19,90)

Er zijn verschillende rederijen die stadsrondvaarten aanbieden door Berlijn. In een uurtje krijg je bijvoorbeeld het Hauptbahnhof, het Regierungsviertel, het Museuminsel en het oude historische stadscentrum van het Nikolaiviertel te zien. De rondvaartboten van verschillende aanbieders zijn te vinden achter station Friedrichstraße, een kaartje kopen kan ter plekke maar om zeker te zijn van een zitplek kun je ook online tickets bestellen.

➤ Mijn persoonlijke review over een boottocht over Berlijnse Spree

Berlijn tijdens een stadsrondvaart oogt weer heel anders en is heerlijk op een zonnige dag

Het is heerlijk om met lekker weer op het dak van een rondvaartboot te genieten van al dat moois wat Berlijn te bieden heeft. Vanaf het water oogt de stad weer heel anders dan vanaf het vaste land. Er worden trouwens ook boottours langs bruggen, over het Landwehrkanal of over de Müggelsee aangeboden. Leuk voor als je wat meer buiten de gebaande paden wilt gaan!

Liever zelf sportief bezig? Overweeg dan eens een kayaktour door Kreuzberg (mijn review en fotoverslag). In de zomer worden deze tour op het Landwehrkanal aangeboden. Een leuke activiteit waarbij je leuke feitjes krijgt te weten en goed de sfeer van de stad proeft.

Berlijn per kano ontdekken is leuk voor sportievelingen

New Berlin Tours

Gratis rondleidingen in Berlijn op basis van fooi

New Berlin Tours bieden gratis rondleidingen aan door het historische centrum van Berlijn. Gratis, omdat ze geloven dat iedereen de kans moet krijgen om (de geschiedenis van) de stad te leren kennen. Aan het einde van de tour om een fooi gevraagd, maar je bent vrij om te bepalen óf, en hoeveel, je geeft. De tours danken hun bestaan aan de fooien die mensen geven, dus geef zoveel als dat jij denkt dat de tour waard is. Zij leven er tenslotte van!

Naast de gratis historische tour biedt New Berlin Tours ook betaalde rondleidingen aan naar Sachsenhausen en Potsdam. Ook worden er themarondleidingen over bijvoorbeeld het Derde Rijk gegeven en organiseren ze dagelijks een Pub Crawl.

➤ Meer informatie in mijn artikel New Berlin Tours

Alternative Berlin Tours

Ontdek ‘het andere Berlijn’

Ken je de Brandenburger Tor, de Siegessäule en de Reichstag al? Of wil je gewoon ontdekken wat Berlijn nou écht bijzonder maakt? Dan zijn de tours van Alternative Berlin absoluut een aanrader!

Verschillende tours nemen je mee langs de mooiste street art en verborgen pareltjes. Voor een eerste bezoek is de Alternative Berlin wandeling een leuke manier om met de alternatievere kant van Berlijn kennis te maken, je bezoekt o.a. de typische Berlijnse hofjes en enkele van Berlijns meest iconische street art werken. Voor nog meer diepgang en achtergrondinformatie over de Berlijnse street art beweging is de street art-tour buiten de gebaande paden een aanrader!

➤ Meer informatie over Alternative Berlin Tours

Street art rondleiding met Alternative Berlin Tours

Verlaten Berlijn met Go2Know

(Foto)tours door het verlaten Berlijn

Veel bijzondere historische gebouwen zijn abandoned. Compleet verlaten zonder dat er iemand nog naar omkijkt. Omdat de Wende ervoor heeft gezorgd dat DDR-fabrieken niet meer rendabel zijn. Of omdat ziekenhuizen leeg zijn komen te staan. Of omdat het onderhoud van zwembaden te duur werd. Je kunt er zelf op uit om te gaan urbexen (bekijk hier de verlaten plekken in Berlijn die ik bezocht) of je kunt onder begeleiding met Go2Know op tour. Het voordeel van de Go2Know tours? Ze gidsen weten ontzettend veel over de geschiedenis van Berlijn, ze zorgen ervoor dat de gebouwen zo goed mogelijk in originele staat blijven behouden en je kunt met een gerust gevoel legaal over het terrein ronddwalen. Zelf bezocht ik de Alte Fleischfabrik en het verlaten militaire dorp Wünsdorf met Go2Know. Beide hele bijzondere, interessante en fotogenieke locaties die de hoge prijs (voor een keer) zeker waard zijn.

➤ Meer informatie op www.go2know.de

20150125 - _MG_6521- BerlijnBlog Fototour Alte Fleischfabrik

Rijd zelf door Berlijn met een Oost-Duitse Trabant

Unieke kans om Berlijn met een iconische Oost-Duitse auto te verkennen

Ga op Trabi Safari en rijd door Berlijn achter het stuur van de officiële auto van de DDR. Terwijl je langs de Brandenburger Tor en de Karl-Marx-Allee tuft in een opgeknapte Trabant leer je meer over de Koude Oorlog en de Berlijnse Muur van een gids. Als souvenir krijg je een persoonlijk Trabantrijbewijs! Deze tour is wat prijziger maar met de Berlin WelcomeCard krijg je 25% korting.

Rondleidingen voor foodies

Ontdek een Berlijnse wijk en de internationale keuken (€30)

Het concept van Eat-the-world is erg leuk voor zowel Berlijnkenners als toeristen omdat ze in één wijk van de stad plaats vinden en er dus ook het een en ander over de wijk wordt verteld. Alle tours duren ongeveer drie uur en tijdens de tour worden er verschillende stops gemaakt bij restaurants, cafés en delicatessenzaken. Bij elk restaurant wordt er een klein hapje geserveerd en wordt er wat verteld over de achtergrond of eigenaren van de zaak. Alle hapjes samen zijn ongeveer genoeg voor een (kleine) maaltijd.

➤ Ik deed deze rondleiding in Friedrichshain (review) en Prenzlauer Berg (review)

Tours op locatie

Meer weten over bijzondere historische plekken

Berlijn heeft een fascinerende geschiedenis waar nog veel van te zien is. Als je maar goed kijkt. Veel bijzondere locaties zijn alleen te bezoeken met een gids of komen pas echt tot leven met anekdotes en achtergrondinformatie bij een rondleiding. Een aantal bijzondere locaties die de moeite waard zijn om te bezoeken:

Berliner Unterwelten
Onder straatniveau verbergt Berlijn een hoop boeiende informatie. De Berliner Unterwelten organiseert tours door het ondergrondse Berlijn waarin bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog worden bezocht.
➤ Lees meer over Berliner Unterwelten

Boros Sammlung
Een enorm kolos van een bunker herbergt een bijzondere collectie moderne kunst. De Boros-bunker kun je alleen met een rondleiding bezoeken. Niet alleen de moeite waard om de moderne kunst, maar ook om de bunker eens van binnen te bekijken.
➤ Lees meer over de Boros Sammlung of reserveer online

Gedenkstätte Hohenschönhausen
Hohenschönhausen was een gevangenis in Oost-Berlijn voor burgers die in opstand kwamen tegen de DDR. In de voormalige gevangenis worden rondleidingen gegeven door ex-ingezetenen.
➤ Lees meer over Gedenkstätte Hohenschönhausen

20110827 DSC03782 BerlijnBlog Gevangenis Hohenschönhausen

Olympisch Stadion
In 1936 vonden de Olympische Zomerspelen plaats in Berlijn. De spelen die de historie ingingen als propaganda-evenement onder het bewind van Hitler. Met de Spelen wilde hij de eensgezindheid en de superioriteit van het Duitse volk benadrukken en Duitsland presenteren als beschaafde en vredelievende natie. Tijdens de rondleiding door het Olympisch Stadion krijg je alles te horen over deze bijzondere geschiedenis maar zie je ook plekken in het stadion die alleen tijdens de tour te zien zijn (bijvoorbeeld de VIP tribunes en kleedkamers). Interessant dus voor zowel sport- als geschiedenisliefhebbers!
➤ Lees meer over de rondleiding door het Olympisch Stadion

Olympisch Stadion

Tempelhof
Begin 20e eeuw werd Tempelhof gebouwd en behoort tot een van de grootste overgebleven stukken Nazi-architectuur. Tijdens de Koude Oorlog werd de luchthaven gebruikt als luchtbrug naar West-Berlijn. Tot 2008 was Tempelhof nog als luchthaven in gebruik. Nu wordt het terrein gebruikt als park en in het luchthaven gebouw worden evenementen en rondleidingen georganiseerd.
➤ Lees meer over de rondleiding Tempelhof

Bekijk het voormalige luchthavengebouw Tempelhof van binnen met een rondleiding

38 Reacties

  1. Annette van Beek

    Hoi Marjolein, wat heb je een geweldig blog !
    Van 22 t/m 25 april was ik met dochter in Berlijn. We bezochten Sachsenhausen, Duits Historisch museum, Het uitkijkpunt(restaurant)en deden een wandeltour met alternativeberlin.com. Stuk voor stuk aan te bevelen ervaringen. Even een opmerking over de wandeltour: in jouw info stond dat deze om 11, 13 en 15 uur start. Bleek dat 13 uur niet (meer) het geval is. Bij startlocatie zou ik vermelden dat het verzamelpunt de Starbucks onderaan de Fernsehturm is. Wij stonden namelijk eerst aan de juiste straat, maar bij de verkeerde Starbucks (in overdekt winkelcentrum) en ook nog om 13 uur. Gelukkig is het de volgende dag ons wel gelukt, want was zeer de moeite waard.
    Wij verbleven in appartement aan de Rosenthalerplatz via air b&b, prima plek, tram en metrostop voor de deur. We reisden vanuit oost nederland een uurtje met de auto tot Treinstation Bad Bentheim (parkeren 8 euro voor een week, kan net met betaalkaart). Toen 4 uurtjes met de trein tot Hauptbahnhof Berlin. Mooi voordelig. Ter plekke in een toeristenwinkeltje de welcom card Berlin gekocht voor reizen met OV en korting op toegangsprijzen. Dat scheelde ons veel geld.

    Antwoord
    • Annette van Beek

      Oeps, foutje: de tour van 13 uur is nog wel, maar die van 15 uur niet. En bij parkeren Bad Bentheim kan niet met betaalkaart betaald worden

      Antwoord
      • Marjolein

        Bedankt voor je reactie en de praktische tips en aanvullingen Annette, super! De tijden heb ik inmiddels ook aangepast op mijn website.

        Antwoord
        • an Mattheus

          Hi Marjolien,
          Je hebt een supergave en duidelijke blog . We gaan begin april terug naar berlijn met onze 3 kids tss 10 en 15 jr. We zouden de NL talige fietstour willen doen met highlights maar welke NL talige tour raadt je aan voor graffiti tour en / of underground tour? Vorige keer deden we een gratis tour maar was met engelstalige gids en daar hebben ze helaas weinig aan. Alvast bedankt!

          Antwoord
  2. Pieter

    Hoi Marjolein,

    Afgelopen weekend waren we met 32 personen in Berlijn en deden we een fietstour met Sido. Het was een geweldig tochtje van aan de Alexanderplatz tot in Kreuzberg, East-end,… Onder een stralende zon werden we op professionele wijze langs een aantal verborgen hoekjes van de stad geleid. Een absolute aanrader http://www.dwarsdoorberlijn.nl/

    Antwoord
    • Marjolein

      Bedankt voor het delen van je ervaringen Pieter. Sido doet het inderdaad onwijs goed!

      Antwoord
  3. Susan

    Hoi Marjolein!

    Afgelopen jaren ben ik twee keer in Berlijn geweest en beide keren hebben we op de fiets een rondleiding gedaan met Sido (www.dwarsdoorberlijn.nl). De eerste keer was ik met een groepje vriendinnen langs de highlights en vorig jaar met man en twee kinderen richting vliegveld Tempelhof en de wijken Neukölln en Kreuzberg. Beide rondleidingen waren geweldig! Heerlijk gefietst!
    Sido is weet niet alleen ongelofelijk veel over Berlijn, maar weet het ook op een fijne manier over te brengen. Niet te veel jaartallen, maar juist de spannende verhalen. En hij maakt er een heel persoonlijk verhaal van, waardoor Berlijn echt gaat leven! We hebben beide keren dingen gezien en gehoord die we nooit zelf hadden kunnen vinden.
    Al met al dus een hele dikke vette aanrader! Dus voor iedereen die naar Berlijn komt en door Berlijn wil fietsen, ga naar http://www.dwarsdoorberlijn.nl !
    Sido, als je dit leest, nogmaals heel erg bedankt voor de mooie tours!

    Susan

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik ken Sido ook als een hele enthousiaste Berlijnkenner. Leuk om te lezen dat zijn fietstour ook bij jullie zo in de smaak is gevallen! Echt een aanrader voor iedereen die op en persoonlijke manier meer van Berlijn wil zien en te weten wil komen. Bedankt voor je reactie Susan!

      Antwoord
  4. ruth

    Hi Marjolein,
    Wat een toffe site heb je met waardevolle tips! Wij gaan binnenkort met 9 vrienden/vriendinnen (25-28 jaar) een weekend naar Berlijn. We zouden de stad graag met de fiets verkennen maar een georganiseerde tocht van 4,5 uur vinden we wat lang i.v.m. andere geplande activiteiten ;) Zou het aan te raden zijn om zelf fietsen te huren en wat plekken te bezoeken? Of in combinatie met een korte tour bij 1 bepaalde bezienswaardigheid om zo nog wat meer informatie te krijgen van een gids? Ben benieuwd wat jou idee hierover is!
    Groetjes Ruth

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Ruth,

      dank je wel! En wat een heerlijk vooruitzicht dat jullie samen naar Berlijn gaan!

      Zelf een fiets huren en wat plekken bezoeken is ook leuk, maar ik denk dat je dan ook al snel 4 uur kwijt bent (ligt er natuurlijk een beetje aan hoeveel je wilt zien). Berlijn is namelijk vrij groot en om van A naar B te komen ben je vaak best wat tijd kwijt. Persoonlijk zou ik denk ik de voorkeur geven aan een tour met gids maar als dat niet in de planning past dan is het natuurlijk ook leuk om zelf wat plekken te bezoeken. Ik zou dan wel even kijken of je wat dingen kunt bezoeken die bij elkaar in de buurt liggen om zo wat tijd te besparen.

      Ik wens jullie veel plezier in Berlijn!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  5. INSA

    Hoi Marjolein,

    Met veertien man hebben wij afgelopen zaterdag de alternatieve fietstour van bajabikes gedaan. Een fantastische ervaring! Zo veel mooie dingen gezien. Zelfs de mensen die al zes keer in Berlijn geweest waren hadden dingen gezien die ze nog nooit hadden gezien. De startplek alleen is al mooi! Een hele leuke ervaring mede door de goede gids. Bedankt voor de tip!

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat goed om te horen dat de fietstocht zo goed is bevallen! Leuk!

      Antwoord
  6. Rujola

    Wat fijn dat er internet bestaat.Je boek ligt nog thuis, maar met je tips uit je blog,vandaag de alternatieve rondleiding gedaan. Dank je wel.Groet, Jolanda

    Antwoord
  7. Veerle

    Hallo,

    Ik vroeg me af waar je die food tour hebt geboekt en hoe ik daarmee in contact kan komen.

    Groeten,

    Veerle Brans

    Antwoord
  8. Joyce

    Even een tip voor de mensen die van stappen houden!
    Afgelopen zomer heb ik een (anti) pub crawl bij Alternative Berlin. Zeker als je in je eentje bent, is het absoluut een aanrader.
    De tour/kroegentocht op zich was wel leuk. Af en toe niet helemaal goed gepland en sommige bars vielen een klein beetje tegen. Alleen voor 10 euro heb ik een prima avond gehad waar ik leuke mensen heb ontmoet! De leeftijd lag in de zomer tussen de 20 en de 25 (ik was de jongste met mijn 19 jaar).
    Mijn excuses als hier al meer over is gezegd maar kon het zo snel niet vinden en zelf zocht ik naar reviews voordat ik met de tour mee deed. Dus misschien heeft iemand hier wat aan!

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik had hier nog niet eerder over geschreven dus bedankt voor het delen van je ervaringen Joyce!

      Antwoord
  9. Annelien

    Wij hebben gisteren met Sido van Dwars door Berlijn de stad verkend. Sido neemt je mee op een reis door de decennia van de stad Berlijn. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en hij wijst je op bijzonderheden die je zeker zou missen zonder zijn kennis. Hij maakt de tour op maat aan de hand van jouw wensen. De tour is dubbel en dwars de investering waard, want in ruim vier uur tijd beleef je een Berlijn dat je niet snel zult vergeten. Een dikke vette aanrader!

    http://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g187323-d3696272-r288256491-Dwars_Door_Berlijn_Day_Tours-Berlin.html#

    Antwoord
  10. Sylvie Wybo

    Dag Marjolein, ook van mijn kant bedankt voor de mooie website en de vele info! Deze zomer ga ik met mijn vriend naar Berlijn. Heb jij ervaring met rondleidingen via Berlin-greeter? Het idee lijkt mij zeer leuk maar het kan uiteraard ook enorm tegen vallen. Heb jij hierover al reacties gehoord?
    Groeten,
    Sylvie

    Antwoord
  11. Jacq

    Hoi Marjolein,
    Wat een toffe website heb jij gemaakt over Berlijn, dank je wel, genoeg ideeën voor ons om te gebruiken!
    Helaas zijn er geen rondleidingen via go2know op het moment dat wij Berlijn bezoeken. Heb jij nog tips voor bijvoorbeeld een individuele wandelroute langs industrieel erfgoed. En indivduele wandelroute langs ateliers, moderne kunst?
    Een groet uit Haarlem!

    Antwoord
    • Jacq

      Het gebouw Tacheles is twee jaar geleden ontruimd. Hebben ze een doorstart gemaakt naar een andere plek of gebouw in Berlijn?

      Antwoord
    • Marjolein

      Hai Jacq! Als alternatief kun je misschien een bezoekje brengen aan de Teufelsberg. Ook een verlaten oord met een bijzondere geschiedenis, daar worden elke dag rondleidingen gegeven. De Boros Bunker is een must als je van morderne kunst houdt, wel even reserveren vooraf! Andere rondleidingen vind je bij http://alternativeberlin.com/. Ik ga nog even voor je zoeken of ik iets vind rondom het thema moderne kunst, er schiet me zo snel niets te binnen. Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  12. Annette

    Dit weekend genoten van Berlijn. Mede een succes geworden door de fietstocht met Sido de Bie http://www.dwarsdoorberlijn.nl
    Van de zomer een privé tocht met Baja bikes gedaan. Maar nu toch weer een heel andere fietstocht met de bekende highlights. De manier waarop Sido zijn verhaal verteld is erg onderhoudend en zullen mij zeker bijblijven!

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik ken Sido ook als een hele leuke en enthousiaste man. Wat leuk dat je zo hebt genoten van zijn fietstour! Een leuke tip voor andere lezers denk ik.

      Antwoord
  13. Jaap Snijer

    Hallo Marjolein; wij hebben een fietstocht gemaakt door Berlijn met Hans Boekhorst die een eigen site heeft. wij hebben genoten van hem met zijn meer als 20 jaar woon ervaring in berlijn. misschien dat dit een aanvulling op je blog. ga door met je blog en laat weten wanneer je boek te koop is

    groet;

    Jaap
    http://www.berlijnperfiets.nl/

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Jaap, wat een goede aanvulling zeg! Dankjewel! Op deze pagina kun je alle rondleidingen vinden waarvan ik uit eigen ervaring kan zeggen dat ik ze de moeite waard vond. Gaandeweg probeer ik er steeds meer uit, en probeer ik dit artikel daarmee aan te vullen. De tour van Hans Broekhorst ziet er erg goed uit, daar ga ik zeker eens naar kijken. Bedankt! Groeten, Marjolein.

      Antwoord
      • Jaap Snijer

        Marjolein; graag gedaan, wij gaan in Oktober weer een tour maken met Hans en zal laten weten hoe dat was.

        groet;

        Jaap

        Antwoord
  14. Hetty Hilberts

    Dag Marjolein,

    Ik maak vaak gebruik van je blog, erg mooi…
    Maar ik wil nu ik er ben, nog even de stukjes over de Magdalena strasse die ik thuis zag, lezen. Ik kan ze niet meer vinden. Staan ze er niet meer op?

    Groet, Hetty

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Hetty,
      dankjewel – wat leuk om te horen! Ik heb nog nooit een artikel helemaal gewijd aan de Magalenenstraße, wel noemde ik het station om zijn bijzondere tekeningen eens in mijn fotodagboek #28. Het is echt een bijzonder station, misschien moet er toch eens een artikel over schrijven…
      Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  15. Mick

    Hoi Marjolein,
    Ik ga a.s weekend met mijn zoon (14) 3 dagen naar Berlijn.
    Heb erg veel info van je blog gehaald waaronder new berlin naar saksenhausen en bij redelijk weer een fietsroute, moet je dit van te voren reserveren?

    groeten Mick

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Mick,
      wat leuk dat je samen met je zoon naar Berlijn gaat! Ik zou voor de tour naar Sachsenhousen wel reserveren maar je kunt er ook voor kiezen om op eigen houtje te gaan. Je kunt bijvoorbeeld met de S-Bahn (lijn S1) naar Oranienburg reizen, vanaf daar kun je naar Sachsenhausen wandelen. De fietstour kun je denk ik spontaan besluiten. Het weer is momenteel een beetje wisselvallig dus ik zou het als ik jou was af laten hangen van de weersvoorspelling.
      Veel plezier in Berlijn!
      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  16. Irene

    Wowwww wat een gave site, ik ben verliefd op Berlijn, dus dit is echt een van mijn lievelingssites!!! Ik had even een vraagje, volgende week ga ik een weekend naar Berlijn met mijn vader en de vorige keer dat wij er waren hadden wij gehoord over een metro die s avonds rijdt en langs een metrostation gaat die niet meer in gebruik is. Weet jij daar wat meer over? Groetjes Irene

    Antwoord
      • Irene

        Bedankt voor je reactie.
        Zo te zien gaan we een paar weken te laat. Hebben ze nu winterpauze.
        Gelukkig is er veel andere dingen te zien en gaan we ons prima vermaken!

        Groetjes Irene

        Antwoord
  17. Einar Sies

    Ons groepje van drie zestigers geeft begin september 2013 een Maur Radtour gemaakt Berlin on Bikes en dat is ons prima bevallen.
    Berlin on Bikes huist in de Kulturbrauerei in Prenzlauerberg – een bezienswaardigheid op zich.

    Berlin on Bikes heeft (net zoals Baja Tours) ook enkele Nederlandse gidsen. Onze gids Hans woonde al meer dan 20 jaar in Berlijn, was heel enthousiast , wist veel en vertelde duidelijk. Hij nam ruim de tijd om alles uit te leggen – de tocht duurde dan ook ruim een half uur langer dan in de planning stond, maar dat was voor Hans geen probleem.

    Verder alle bewondering voor je fantastische Blog, Marjolein. Ik verwijs er regelmatig naar!

    Antwoord
  18. Nicolaas

    Wij fietsen zo’n 4,5 u. met Sido de Bie van http://www.dwarsdoorberlijn.nl. We deden dit op dag 1, nadat we eerst om 8.30 u. de rondleiding door Reichstag hadden gedaan. Hierdoor al prima totaalbeeld van de stad. Sido vertelt vol enthousiasme en in voor onze kinderen (10,12 en 14 jaar) het goede niveau over o.a. de muur. Ook over opkomst en neergang van de wijken in O en W Berlijn. Als absolute hoogtepunt eindigden wij met fietsen op de landingsbanen van het megalomane Tempelhof vliegveld. Tof!
    In overleg met Sido kun je trouwens alle kanten op. De € 140 (incl. prima maatfietsen met vette banden (kinderkopjes!) waren het meer dan waard. Ik denk stuk persoonlijker nog dan met de privétour van BajaBikes (195,- voor 5 pers.). Bij stuk taart geeft Sido dé tips voor de komende dagen. Bijv. ga niet naar Checkpoint Charlie “teveel kermis”, wel naar Mauer museum. Ga niet voor € 12 pp de Fernsehturm omhoog “Dan sta je nog niet met je kop in de wind,” lange wachtrijen) maar beklim voor € 3 de Siegensäule in Tiergarten (die potsierlijke toren met gouden beeld vlakbij Brandenburgertor). Gouden tips van Sido.
    Aanrader dus!

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dromen van Berlijn - vintageandbeauty.com - […] Go2Know. Wat ik zelf heel tof vind is om oude, verlaten gebouwen te bekijken. Ik ben altijd zo benieuwd…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This