Het lange paasweekend is het perfecte weekend voor een citytrip naar Berlijn. Extra dagje vrij, het is vaak lekker weer in Berlijn en er zijn legio traditionele paasactiviteiten die je bij kunt wonen. Superleuk dus!

Net als in Nederland, vieren de Duitsers twee dagen lang Pasen: Eerste Paasdag en Tweede Paasdag. Daarnaast is ook Goede Vrijdag in Duitsland een officiële feestdag. Houd er rekening mee dat Duitsland iets traditioneler is en dat de winkels tijdens de feestdagen  gesloten zijn. Erg? Zeker niet. Er zijn genoeg andere leuke dingen te doen! Dat begint in de weekenden voorafgaand aan Pasen al met verschillende leuke paasmarkten (Ostermärkte). Een erg leuk alternatief!

pasenberlijn

Pasen valt dit jaar op 27 en 28 maart 2016, Goede Vrijdag valt op 25 maart 2016.

Pasen in Berlijn

Op deze paaspagina vind je mijn persoonlijke tips voor de paasdagen in Berlijn, gesorteerd naar categorie:

20140415 P1000922 BerlijnBlog lente_

Zoek je meer ideetjes voor activiteiten in dit seizoen die niet perse iets met Pasen te maken hebben? Bekijk dan ook mijn pagina met lentetips in Berlijn of snuffel tussen mijn favoriete Berlijntips.

Openingstijden

Musea – grotendeels open

Kom je naar Berlijn om enkele van de topmuea te bezoeken? Geen zorgen! De meeste (staats)musea zijn gewoon geopend tijdens de paasdagen. Aanraders zijn het Joods Museum, het Duits Historisch Museum en de foto-exposities van C/O Berlin. Om zeker te zijn dat je niet voor een gesloten deur staat, is het altijd raadzaam vooraf de openingstijden te checken op de officiële website van het museum dat je graag wilt bezoeken.

➤ Meer over musea in Berlijn

Andere bezienswaardigheden – grotendeels open

Doorgaans is het paasweekend drukker met toeristen dan normaal. Mocht je vooraf al weten dat je specifieke bezienswaardigheden of tentoonstellingen wilt bezoeken, dan is het raadzaam vooraf online tickets te bestellen. Zo kun je lange wachtrijen ontlopen. Slim! Voor bijvoorbeeld de Fernsehturm, de Reichstag en de Martin-Gropius-Bau kun je online tickets bestellen.

➤ Meer over bezienswaardigheden in Berlijn

Rondvaartboten – het seizoen is gestart!

Rivieren, kanalen en meren tekenen het stadsbeeld van Berlijn. Het is een fijne en ontspannend manier om toch heel veel van de stad te zien! Verschillende Berlijnse rederijen bieden na een winterstop weer tours aan vanaf maart.

➤ Meer over een rondvaart over de Spree

Restaurants – grotendeels open

De horeca houdt er zijn eigen openingstijden op na. De meeste cafeetjes, bars en restaurants zijn gewoon geopend maar zeker kleinere zaakjes willen de deuren nog wel eens gesloten houden. Ook zij brengen natuurlijk graag tijd met hun familie door. Net als bij musea, is het dus raadzaam om de openingstijden van restaurants vooraf even te checken. Vanwege de grote drukte (tijdens Pasen in Berlijn zijn er veel toeristen in de stad en daarnaast eten veel Berlijners ook graag buiten de deur) is het verstandig vooraf te reserveren.

➤ Mijn favoriete restaurants in Berlijn

20150321 - P1120018- BerlijnBlog

Clubs – grotendeels open met Pasen / gesloten op Goede Vrijdag

Berlijn is een wereldstad en de clubs houden met Pasen hun deuren zeker niet gesloten. Let er wel op dat Goede Vrijdag een officiële feestdag is in Duitsland waarop volgens de traditie niet mag worden gefeest. Check daarom vooraf even de openingstijden van de club waar je heen wilt, sommige clubs openen pas om 24:00 of blijven geheel gesloten.

Als het weer een beetje meezit vinden in april alweer de eerste open air feestjes plaats. Verspreid door de hele stad trekken Berlijners erop uit om van hun vrije dag en wat technomuziek te genieten. Een overzicht van de actuele feestjes vind je op deze Facebookpagina.

Voor de mensen die niet zo van klassieke muziek houden is er natuurlijk ook genoeg te doen. Zo is er op zondag eerste paasdag een groot feest in de Kulturbrauerei (Osterfeuer in der Kulturbrauerei), waar verschillende bandjes op zullen treden. Perfect te verbinden met het paasvuur in de Kulturbrauerei.

➤ Meer uitgaan in Berlijn

Winkels – grotendeels gesloten

In Duitsland zijn Goede Vrijdag en de beide paasdagen officiële feestdagen. Dit betekent dat de winkels doorgaans gesloten zijn. Zwarte zaterdag (de dag tussen Goede Vrijdag en Pasen) is een uitzondering, de winkels en supermarkten zijn dan wel geopend. Met alle drukte die je erbij verwacht. Mijn tip: ontloop de winkels op die dag en kies liever een ander weekend uit als je komt om te shoppen in Berlijn.

Sommige grotere supermarkten en winkelketens zijn wel geopend. Reken echter op weinig activiteit in de kleinere winkelstraten. Zelfs het luxurieuze warenhuis KaDeWe houdt met Pasen haar deuren gesloten. Is de nood hoog? De supermarkten op grote stations (Ostbahnhof, Hauptbahnhof, Bahnhof Zoo) zijn het hele jaar, en dus ook met de paasdagen, geopend.

Maar in plaats van winkels zijn er paasmarkten! Deze zijn niet zo spectaculair als de typische Duitse kerstmarkten, maar zeker leuk om even mee te pikken.

20150328 - P1120300- BerlijnBlog

De lente is een prachtseizoen in Berlijn! Hier lees je mijn tips voor de lente in Berlijn.

Paasmarkten 2016

Paasmarkt in Spandau

Spandau heeft een prachtige traditionele kerstmarkt, maar ook de paasmarkt mag er zijn. In het uiterste westerlijke puntje van Berlijn kun je heerlijk rondstruinen op de paasmarkt rond de Spandauer Zitadelle. Kinderspelletjes, traditioneel handwerk en dansvoorstellingen maken het tot een waar lentefeest in de Berlijnse volkswijk. Op het ridderfeest kijken kinderen hun ogen uit. Middeleeuwse veldslagen, acrobatenshows en toneelstukken zorgen voor plezier voor het hele gezin.
Meer info hier.

Paasmarkt op Alexanderplatz

Tijdens Pasen worden er meerdere paasmarkten georganiseerd verspreid door de hele stad. De meest bekende en meest centrale paasmarkt is die op Alexanderplatz. Ieder jaar komen hier verschillende kooplui samen om hun mooiste paasversiersels aan de man te brengen. Ambachtelijke houten hutten en versierde bomen maken het paasgevoel compleet. Het paaseihuis is hier een aanrader! Hier ben je voor een biertje of een Duitse snack aan het juiste adres.
Meer info hier.

20140419 IMG_4336 BerlijnBlog Pasen

20140419 IMG_4335 BerlijnBlog Pasen

20140419 IMG_4328 BerlijnBlog Pasen

Kinderfeest in de Straße des 17. Juni

20140419 BerlijnBlog Pasen Btor
De Straße des. 17 Juni is tussen de Brandenburger Tor en de Siegessäule afgesloten voor autoverkeer. In plaats daarvan is de straat bezaaid met kinderattracties en kraampjes met eten en drinken. Het internationale kinderfeest is geïnspireerd op Nisan, een Turkse feestdag waarop kinderen centraal staan.
Meer info hier.

Hauptstraßenfest in Schöneberg

Ook in Schöneberg wordt er het nodige gereserveerd voor de kleintjes onder ons. Er zijn attracties, suikerspinnen en zoektochten naar paaseieren. Op zondag komt de paashaas zelfs even langs!
Meer info hier.

The Green Market Berlin

Geen traditionele paasmarkt, maar wel hartstikke leuk! De vegetarische markt was tijdens vorig jaar Kerst al een groot succes dus reden genoeg voor de Green Market om terug te keren in Treptow. Hier geen Bratwurst maar wel gezonde en verantwoorde hapjes. Ook originele cadeautjes, workshops en live-muziek kun je rondom de Treptow Arena vinden. Let op: deze markt vindt in het weekend voor Pasen plaats (19 en 20 maart 2016).
Meer info hier.

Paasconcerten 2016

De feestdagen worden ook uitbundig gevierd in de Staatsoper aan Unter den Linden. Dit gebouw is sowieso al te moeite waard om te bekijken van de buitenkant, maar binnen is het helemaal prachtig. Zeker onder het genot van de passende muziek. Ook in de Berliner Dom, in het Konzerthaus op de Gendarmenmarkt en andere locaties worden speciale paasconcerten georganiseerd.

Voor een overzichtje kun je hier kijken.

Paastradities

Paasvuur

Pasen in Berlijn Paasvuur Kulturbrauerei
Een paasvuur is een van dé Duitse Paastradities. Vroeger verzamelde iedereen oud hout en werd er in iedere wijk een paasvuur gestookt. Tegenwoordig gaat het er in de grote steden veel georganiseerder aan toe. In tuinen, parken en oude bierbrouwerijen worden paasvuren georganiseerd. Een gezellige aangelegenheid die veel omwonenden samenbrengt. Leuk om als buitenstaander eens mee te maken!

Het meest bekende en grootste paasvuur in Berlijn is het Osterfeuer in de Kulturbrauerei. Deze vindt ieder jaar op zondag plaats en is gratis te bezoeken. Het vuur is enorm, lekker warm en er zijn verschillende lekkere hapjes (worst!) te verkrijgen. Gezellig om met een paar vrienden rond het kampvuur te staan. Pasen suf? Meestal worden er in de Kulturbrauerei ook verschillende feestjes rond pasen georganiseerd en voor de kleintjes onder ons is er een kinderprogramma. Aanrader!
Meer info hier.

Ook op andere locaties wordt er een paasvuur georganiseerd. In het prachtige park Britzer Garten, op het Strandbad Weißensee en op meer bijzondere locaties.

Paaseieren zoeken

Net als in Nederland is het begrip paaseieren zoeken (Ostereiersuche) in Duitsland ook alom bekend, vooral met kinderen één groot feest. In Berlijn worden er ook evenementen georganiseerd rondom het paaseieren zoeken, o.a. in de Berlijnse dierentuin.

Paasmis

Volgens traditie gaan ook Duitsers met Pasen naar de kerk. Zeker de avonddienst in de weelderige Berliner Dom is een bijzondere belevenis. Er worden trouwens ook regelmatig (klassieke) concerten georganiseerd in de dom.

20140419 IMG_4425 BerlijnBlog Pasen

Typisch Duitse kerststukjes. Lekker kitsch.

 

Tips voor je verblijf in Berlijn

Berlijn staat op de eerste plaats als favoriete bestemming van Nederlanders tijdens de Pasen. Niet gek als je bedenkt dat Berlijn lekker dichtbij is en de prijzen voor een hotel ook nog eens zeer schappelijk zijn. De gemiddelde hotelprijs ligt op € 93,- per nacht per tweepersoonskamer in de periode rond Pasen. Wil je voor je trip op een mooie locatie voor een puike prijs zitten dan is het raadzaam vroegtijdig een reis en hotel te boeken. Doorgaans geldt dat hoe vroeger je boekt hoe beter de prijzen zijn.

20140419 IMG_4306 BerlijnBlog Pasen

Parken

Bij lekker weer kun je lekker genieten van de ruimte in Berlijn en de vele parken die de stad rijk is. Het grote stadspark Tiergarten is uitstekend geschikt voor een wandeling of een picknick. Vanaf de Siegessäule heb je een prachtig uitzicht over het park! Ook het park bij de voormalige luchthaven Tempelhof, de Gärten der Welt of het relatief nieuwe Park am Gleisdreieck met zijn half pipes en tafeltennistafels zijn de moeite waard.
➤ Lees hier meer over Berlijnse parken.

Sakura

Langs de voormalige grens tussen Oost- en West-Berlijn zijn veel bloesems geplant. Ze zijn geschonken door een Japanse TV-zender om het voormalige grensgebied wat op te fleuren. Rond de paasdagen staan deze vrijwel allemaal in bloei. Prachtig om langs te wandelen!
➤ Lees hier meer over de bijzondere Sakura-Campagne.

20140412 IMG_4083 BerlijnBlog lente Bornholmer Straße

Kersenbloesems van de Sakura-Campagne bij de Bornholmer Straße.
Meer tips en handige links:

Paasvocabulaire

Tot slot nog wat Paasvocabulaire om de Paasdagen goed op zijn Duits mee door te komen:

  • Pasen = Ostern
  • Goede vrijdag = Karfreitag
  • De dinsdag na Pasen (derde Paasdag of verlichte dinsdag) = Osterdienstag
  • Paashaas = Osterhase
  • Paasweekend = Osterwochenende
  • Pasen staat voor de deur = Ostern steht vor der Tür
  • Vrolijk Pasen! = Frohe Ostern!

20140419 IMG_4382 BerlijnBlog Pasen

Heb jij nog leuke tips voor Pasen in Berlijn? Ik hoor je suggesties graag bij de reacties!
Fijne Pasen allemaal!

liebegruesse