Op zoek naar leuke evenementen in Berlijn? Op deze pagina vind je een overzicht van de grootste en leukste jaarlijks terugkerende evenementen in Berlijn. Handig bij het plannen van je volgende Berlijnbezoek! Natuurlijk vinden daarnaast ook regelmatig andere festivals, wisselende tentoonstellingen en toffe evenementen plaats. Een persoonlijke selectie daarvan plaats ik in mijn maandelijkse nieuwsbrief (meld je hier aan voor de BerlijnBlog nieuwsbrief) en hier op deze pagina. Door middel van deze evenementenlijst zal ik jullie zo goed mogelijk op de hoogte houden van de tofste en leukste evenementen en concerten in Berlijn. Heb je een leuke tip of aanvulling? Laat deze dan gerust achter bij de reacties onder dit artikel. 

Klik of scroll verder naar:

Aanstaande evenementen in Berlijn

Kom je binnenkort naar Berlijn en wil je geen enkel leuk evenement missen? Dan zit je hier goed! Elke maand maak ik een persoonlijke selectie van de leukste komende evenementen, tentoonstellingen en festivals. Vervelen in Berlijn? Dat is geen optie!

Februari 2017

Een overzicht van de komende evenementen in Berlijn in februari 2017:

9 december 2016 – 5 maart: Fototentoonstelling Robert Doisneau @ Martin-Gropius-Bau, Kreuzberg

2 februari – 5 maart: Festival voor kunst, cultuur en technologie Transmediale @ Haus der Kulturen der Welt, Tiergarten

9 februari: Tausch Dich Glücklich @ TU Berlin, Charlottenburg

9 – 19 februari: Filmfestival Berlinale @ Verschillende locaties

10 februari: Berlin Legal Tech Conference @ Alte Münze, Mitte

11 februari: Fototentoonstelling Tacheless @ Klassenfeind Gallery, Mitte

18 februari: Burger marathon Berlin @ Verschillende locaties

18 februari: Hertha BSC vs. Bayern München @ Olympiastadion, Westend

19 februari: Breakfast Market @ Markthalle IX, Kreuzberg

19 februari: Carnavalsoptocht @ Breitscheidplatz, Charlottenburg

24 – 25 februari: Housewarmingparty bij het omgebouwde Dussmann Kulturhaus @ Dussmann, Mitte

24 februari – 5 maart: Foodfestival Eat Berlin @ Verschillende locaties

25 – 26 februari: Berliner Käsetage @ Arminiusalle, Moabit

28 februari – 2 maart: Lange Nacht der Bike Shops @ Verschillende locaties

Maart 2017

Een overzicht van de komende evenementen in Berlijn in maart 2017:

8 – 12 maart: Internationale Reisbeurs ITB @ Messe, Westend

10 – 12 maart: Street Food Festival @ Potsdam

16 – 26 maart: Contemporary Music Festival MearzMusik @ o.a. Haus der Berliner Festspiele, Wilmersdorf

18 – 19 maart: Magdalena Club 5 Years Anniversary @ Magdalena, Friedrichshain

19 maart: Breakfast Market @ Markthalle IX, Kreuzberg

19 – 26 maart: Joods Foodfestival Nosh @ Verschillende locaties in Berlijn

25 – 26 maart: Vegan Lifestylemarkt The Green Market @ Alte Kindl Brauerei, Neukölln

 

Jaarlijks terugkerende evenementen in Berlijn

In Berlijn is het nooit saai! Twijfel je daar nog aan? Bij het zien van alle komende evenementen weet ik zeker dat je overtuigd bent. Van tentoonstellingen tot straatfeesten en herdenkingen, de evenementen zijn net zo divers als de stad zelf.

Januari

Evenementen in Berlijn in januari:

 • Berlin Fashion Week
  Wanneer: 17 – 20 januari 2017
  Modeshows, feestjes, beurzen en showrooms. Allemaal in het teken van mode en fashion. Berlijn staat op zijn kop en de stad trekt vele internationale bekende en belangrijke mensen uit de modebranche. Nieuwe collecties worden voorgesteld en er is natuurlijk overal gelegenheid tot shoppen. De fashion week vindt meestal in januari en juli plaats.
 • Grüne Woche – Beurs voor landbouw
  Wanneer: 20 – 29 januari 2017
  Jaarlijks in januari vindt de Grüne Woche plaats, een enorme beurs voor landbouw en natuur. Ook lekker eten en drinken staan centraal op deze beurs, verspreid over 20 hallen kun je lekkernijen uit allerlei landen proberen. De beurs vindt meestal enkele dagen aan het einde van de januarimaand plaats.

Februari

Evenementen in Berlijn in februari:

 • Berlinale – Filmfestival Berlijn
  Wanneer: 9 – 19 februari 2017
  Dit internationale filmfestival mag gerekend worden tot één van de grootste filmfestivals van Europa en kan zich makkelijk meten met het filmfestival van Cannes of van Montreal. Focus van de Berlinale ligt echter ook meer op alternatieve en Europese films. Tickets zijn vaak snel uitverkocht dus wees er op tijd bij.
 • Transmediale – Festival voor digitale innovatie
  Wanneer: 2 februari – 5 maart 2017
  De Transmediale is een van de grooste festivals voor kunst en de creatieve inzet van digitale media in Duitsland. Kort gezegd staat de beurs voor alles rondom innoverende technologie, kunst en cultuur.

 

April

Evenementen in Berlijn in april:

 • Pasen
  Wanneer: 16 en 17 april 2017 (officiële feestdag)
  Ook in Berlijn zijn Goede Vrijdag, Eerste Paasdag en Tweede Paasdag officiële feestdagen. Er worden rondom de paasdagen vaak leuke paasmarkten, paasvuren, paasbrunches en andere leuke evenementen georganiseerd. Perfect weekend voor een citytrip naar Berlijn!
 • Tulpenfestival in Potsdam
  Wanneer: 22 en 23 april 2017
  In Potsdam bevindt zich een Hollandse wijk waar vroeder Nederlandse arbeiders woonden. Elk jaar in April vindt het Tulpenfestival in deze wijk plaats. Naast vele prachtige tulpen kun je hier ook terecht voor Nederlandse lekkernijen zoals haring en drop.
 • Tulpenfestival Tulipan in Britzer Garten
  Wanneer: data voor 2017 nog niet bekend
  Nog meer tulpen bloeien in de uitgestrekte Britzer Garten in Neukölln. Wat je hier aantreft valt nog het beste te omshrijven als Keukenhof in het klein. Prachtige kleurrijke bloemenvelden en fijne plekjes waar je kunt picknicken tussen de bloemenpracht.

20160501 - P1210314- BerlijnBlog Britzer Garten

Mei

Evenementen in Berlijn in mei:

 • Dag van de arbeid
  Wanneer: jaarlijks op 1 mei (officiële feestdag)
  1 mei is in heel Duitsland een feestdag, de winkels zijn dan ook gesloten. Door de hele stad vinden echter wel festiviteiten plaats met als grootste het MyFest in Kreuzberg. Overal muziek, lekker eten en gezelligheid. 1 mei staat ook bekend om vele demonstraties dus het is raadzaam extra op je hoede te zijn. Maar laat je niet ontmoedigen, vooral MyFest is een ontzettend leuk straatfeest!
  ➤ Impressies van het MyFest in Kreuzberg op Tag der Arbeit 2015

20160501 - _DSF3292- BerlijnBlog-

 • Karneval der Kulturen
  Wanneer: 2 – 5 mei 2017
  Karneval der Kulturen (programma) is naar mijn mening één van de leukere straatfestivals die Berlijn rijk is. Het jaarlijkse festival rond Pinksteren is opgezet naar Braziliaans concept maar valt beter te vergelijken met het Rotterdams Zomerfestival in Nederland. Een cultureel feestje met veel leuke feestjes en een rondtrekkende parade met veel muziek als hoogtepunt. De parade vindt op de laatste dag plaats en trekt van Neukölln (Hermannplatz) door Kreuzberg (Bergmannstraße).
  ➤ Foto-impressies van een zonnig Karneval der Kulturen in 2013

20130519 - _MG_7303 - 2013-05-19 at 14-57-29- BerlijnBlog

Juni

Evenementen in Berlijn in juni:

 • Zomerfestival Fête de la Musique
  Wanneer: jaarlijks op 21 juni
  Overgewaaid uit Frankrijk is het Fête de la Musique. Elk jaar aan het begin van de zomer wordt dit gevierd met vooral heel veel muziek. Door de hele stad zijn podia te vinden met vele verschillende soorten muziek. Het hoofdpodium is meestal in het Mauerpark te vinden. Het programma wordt bekend gemaakt op de website van het Fête de la Musique.
 • Christopher Street Day
  Wanneer: 28 juni 2017
  De Berlijnse versie van de Gay Pride. Er trekt een parade met wagens door de stad met daarop de meest wild uitgedoste mannen. De parade trekt altijd veel bekijks en rondom de parade is ook het één en ander te beleven, vooral veel leuke muziek en feestjes.

Juli

Evenementen in Berlijn in juli:

 • Melt Festival
  Wanneer: 14 – juli 2017
  Het Melt! Festival wordt georganiseerd op een van de meest toffe locaties in Duitsland, de Ferropolis in Gräfenhainichen (op ongeveer 1,5 uur vanaf Berlijn). Het festival terrein wordt ook wel Stadt aus Eisen genoemd. Bij het zien van de foto’s wordt het meteen duidelijk waar die naam vandaan komt want het festivalterrein staat vol met grote ijzeren bouwwerken. De line-up bestaat veelal uit elektronische muziek en is te vinden op de officiële website.

Augustus

Evenementen in Berlijn in augustus:

 • Internationaal Bierfestival Biermeile
  Wanneer: 4 – 6 augustus 2017
  Jaarlijks tijdens het eerste weekend van augustus vindt in Friedrichshain het internationale bierfestival plaats met de – naar eigen zeggen – langste Biergarten ter wereld. Er zijn honderden verschillende stands aanwezig met biermerken van over de hele wereld. Het festival is gratis en je kunt een glas kopen welke je steeds kunt laten bijvullen bij andere tentjes. De ideale locatie om exotische biersoorten uit te proberen!
  ➤ Foto-impressies van Biermeile 2015
 • Pop-Kultur / Berlin Music Week
  Wanneer: 23 – 25 augustus
  Een week in augustus staat geheel Berlijn in het teken van muziek. Beurzen, feestjes, concerten, festivals.
 • Museumnacht Lange Nacht der Museen
  Wanneer: 26 agustus 2017
  Elk jaar in de zomer vindt de Lange Nacht der Museen plaats. Tijdens deze avond openen vele Berlijnse musea tot na middernacht hun deuren voor het publiek met een speciaal programma vol lezingen, concerten en rondleidingen. Met één ticket krijg je toegang tot meer dan 70 deelnemende musea en kun je gebruik maken van het reguliere OV en speciala pendelbussen. Deelnemende musea vind je op de officiële website.
  ➤ Mijn bezochte musea tijdens de Lange Nacht der Museen 2015 en 2016.

20150829 - 23.02 - _MG_9564 - BerlijnBlog Lange Nacht der Museen

September

Evenementen in Berlijn in september:

 •  Lollapalooza
  Wanneer: 9 en 10 september 2017
  Met Lollapalooza heeft Berlijn er een superleuk festival bijgekregen. De line-up en het culturele programma is vergelijkbaar Lowlands maar het grote voordeel van Lollapalooza is dat het in de binnenstad plaatsvindt.
  ➤ Mijn verslag van Lollapalooza 2015
 •  Berlin Art Week
  Wanneer: 12 en 17 september 2017
  Kunstminnend Berlijn kan zich iedere september weer uitleven. De stad barst van de kunstbeurzen, openingsfeestjes en speciale rondleidingen met thema kunst.
  ➤ Meer lezen over de Berlin Art Week

20150912 - _DSF2975- BerlijnBlog Lollapalooza Berlin 2015

Oktober

Evenementen in Berlijn in oktober:

 • Tag der Deutschen Einheit
  Wanneer: jaarlijks op 3 oktober (officiële feestdag)
  De Tag der Deutschen Einheit is een belangrijke feestdag in heel Duitsland. Op deze dag wordt de eenwording van de Duits Democratische Republiek (DDR) en de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) gevierd met een groot evenement bij de Brandenburger Tor. Winkels zijn over het algemeen gesloten.
 • Lichtfestivals Festival of Lights en Berlin Leuchtet
  Wanneer: data voor 2017 nog niet bekend
  Door de hele stad zijn belangrijke gebouwen en bezienswaardigheden voorzien van een prachtige lichtprojecties. De Brandenburger Tor, de Berliner Dom en de Gendarmenmarkt zijn hoogtepunten en maken een avondwandeling door de toeristische binnenstad éxtra leuk.
  ➤ Traditiegetrouw plaats ik fotoseries van de lichtfestivals online, bekijk ze hier van de voorgaande jaren: 2012, 2013, 2014, 2015, 2016.

20151012 - _MG_9997- BerlijnBlog

December

Evenementen in Berlijn in december:

 • Kerstmarkten in Berlijn
  Waneer: eind november – eind december
  Vanaf begin december zijn er in de hele stad gezellige kerstmarkten te vinden waar je terecht kunt voor de kerstinkopen, of gewoon een lekkere warme Glühwein met wat te knabbelen. De mooiste kerstmarkt is ieder jaar weer te vinden op de Gendarmenmarkt en kost €1 entree. Veel andere kerstmarkten zijn gratis, bijvoorbeeld de markt in de Kulturbrauerei of de markt voor het Schloß Charlottenburg. Liever iets alternatiefs? Er zijn ook veel designerkerstmarkten waar spullen van Berlijnse ontwerpers worden verkocht.
 • Oud en nieuw
  Wanneer: jaarlijks op 31 december en 1 januari
  Waar kun je nou beter oud en nieuw vieren dan in Berlijn? Feestjes te over, voor ieder wat wils. Groot vuurwerkspektakel bij de Brandenburger Tor, een feestje met uitzicht in club Weekend of een breed scala aan muziek in de Kulturbrauerei.

Wekelijks terugkerende evenementen in Berlijn

Er zijn veel leuke markten en andere leuke evenementen die wekelijks plaats vinden in Berlijn. De leukste zet ik hier voor je op een rijtje:

Donderdag

Zaterdag

Zondag

Vlooienmarkt op Boxhagener Platz

Openingstijden tijdens feestdagen in Berlijn

Een goed begin is het halve werk. Voordat je voor vervelende verrassingen komt te staan kun je dus beter even checken of jouw vakantietrip in Berlijn niet beïnvloed wordt door stijgende hotelprijzen of aanpassingen in openingstijden tijdens de feestdagen. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

Winkels – gesloten

Als het aankomt op winkelen in Berlijn, dan zijn ze hier nog vrij ouderwets. Niet alleen op zondagen, maar ook op officiële feestdagen (zoals Pasen, Pinksteren en Kerstmis) zijn de winkels en supermarkten gesloten. Dat dagje shoppen moet je dus even uitstellen!

Bezienswaardigheden en musea – grotendeels geopend

Tijdens de internationale feestdagen (Pasen, Pinksteren, Kerstmis) komen er vaak meer toeristen naar Berlijn. De musea zouden dus wel gek zijn als ze dan hun deuren dan gesloten zouden houden! De meeste bezienswaardigheden en musea zijn dus gewoon geopend. Uitzondering vormt meestal 1 januari. Wil je op save spelen? Raadpleeg dan even de officiële website van het museum of van de bezienswaardigheid die je wilt bezoeken.

Restaurants – grotendeels geopend

Horeca bepaalt vaak zelf wat ze doen tijdens de feestdagen. Dat komt er in de praktijk op neer dat grotere ketens en restaurants en cafés in de centrale wijken doorgaans gewoon geopend zijn, bij kleine eettentjes en bij restaurants in de buitenwijken ligt dat nog wel eens anders en die kiezen er vaak voor om de deuren gesloten te houden. Meestal lukt het wel om op goed geluk terecht te kunnen zonder reservering. Wil je zeker zijn van een tafeltje in een hip restaurant? Dan is het tijdens de feestdagen wel raadzaam te reserveren.

Blijf op de hoogte van komende evenementen in Berlijn!

Tijdschriften

Wil je precies weten wat er gebeurt op het moment dat je in Berlijn bent? Blader dan eens door een van de stadsmagazines:

 • ExBerliner (Engels)
 • Tip (Duits)
 • Zitty (Duits)

In deze tijdschriften lees je niet alleen leuke actuele artikelen over Berlijn, maar heb je ook een handig overzicht van alle evenementen die per dag in Berlijn plaats vinden. Themaweken, nieuwe films, open air feestjes en nog veel meer lees je in deze tijdschriften. Als ik mijn vakantiedagen in Berlijn doorbreng dan schaf ik ook graag een stadsmagazine aan, om te kijken wat ik allemaal kan doen. Het aanbod is erg groot en divers.

Je koopt de stadsmagazines bij boekenwinkels, avondwinkels, kiosken en andere winkels die tijdschriften verkopen.

Websites

Kijk je liever online? Dan zijn de volgende websites misschien handig voor jou:

Nieuwsbrieven

Elke maand stuur ik een bomvolle BerlijnBlog nieuwsbrief vol met de laatste blogartikelen, nieuws uit Berlijn en mijn tips voor komende evenementen in Berlijn. Schrijf je hier gratis in en ontvang het laatste Berlijnnieuws elke maand in je inbox! Natuurlijk kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven van de nieuwsbrief. Het archief met een overzicht van de laatste nieuwsbrieven kun je hier bekijken.

Zijn er nog evenementen in Berlijn die jij de moeite waard vind? Ik hoor je bevindingen graag bij de reacties onder dit artikel!

liebegruesse