Berlijn bestaat officieel uit twaalf verschillende wijken, welke zijn ontstaan tijdens de herindeling van Berlijn in 2001. In vergelijking met andere steden zijn de wijken in Berlijn groot en divers. Elke wijk heeft een eigen karakter met een eigen sfeer, een eigen dorpscentrum en soms zelfs een eigen markthal. Eigenlijk voelt Berlijn als een grote aaneenschakeling van kleinere dorpjes. Da’s ook heel logisch, want veel wijken waren voor het ontstaan van Berlijn onafhankelijke dorpen. Gaandeweg sloten steeds meer dorpen zich aan bij Berlijn en zo groeide de stad uit tot de bruisende metropool die het vandaag de dag is.

wijken van berlijn

De indeling van de Berlijnse wijken voor 2001 – deze wijknamen worden nog vaak gebruikt en zul je vaak terugvinden in reisgidsen en op hotelwebsites. 

Op deze pagina kun je algemene informatie vinden over de wijken van Berlijn:

Ook vertel ik je graag meer over de verschillende Berlijnse wijken:

 1. Charlottenburg-Wilmersdorf
 2. Friedrichshain-Kreuzberg
 3. Lichtenberg
 4. Marzahn-Hellersdorf
 5. Mitte
 6. Neukölln
 7. Pankow (Prenzlauer Berg)
 8. Reinickendorf
 9. Spandau
 10. Steglitz-Zehlendorf
 11. Tempelhof-Schöneberg
 12. Treptow-Köpenick

20160408 - _DSF1885- BerlijnBlog

De buurt Gräfekiez in Berlijn-Kreuzberg

Favoriete wijken

Voor een eerste bezoek aan Berlijn

Kom je (voor de eerste keer) als toerist naar Berlijn en wil je veel van de stad zien? Dan is het verstandig om in Mitte te verblijven. Zoals de naam al aangeeft, bevindt deze wijk zich in het midden van Berlijn. De meeste bekende bezienswaardigheden (Brandenburger Tor, Reichstag, Holocaust Monument e.d.) en musea (Museuminsel, Museum für Naturkunde, Deutsch Historisch Museum) bevinden zich hier, en met het openbaar vervoer zit je bovendien zo in het voormalige West-Berlijnse en Oost-Berlijnse centrum. Ideaal dus als je flexibel bent en een hoop wilt bekijken! Het deel van Berlijn-Mitte tussen Hackescher Markt en Rosenthaler Platz (ook wel bekend als het Scheunenviertel) is bovendien een gezellige buurt met veel goede restaurants en hotels.

20150718 - DSCF0698- BerlijnBlog Holocaus Monument

Het Holocaust Monument in Berlijn-Mitte

De Berlijnse sfeer proeven

Elke wijk heeft zijn eigen identiteit. Wat voor de één een favoriete wijk van Berlijn kan zijn, vindt de ander weer helemaal niets. Dat gezegd hebbende, is mijn favoriete wijk in Berlijn Friedrichshain. Je vindt hier veel alternatieve barretjes, gezellige restaurantjes en een groot deel van het Berlijnse uitgaansleven. Het wordt veelal bewoond door studenten, jonge gezinnen en enkele oorspronkelijke Oost-Berlijners. Ondanks het uitgaansleven is het er – in de meeste zijstraten – relatief rustig met verkeer en toeristen: voor mij de perfecte wijk om te wonen in Berlijn.

20160213 - _DSF8916- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Het voormalige ziekenhuis en huidige cultuurcomplex Bethanien in Berlijn-Kreuzberg

Andere favoriete wijken zijn Prenzlauer Berg (keywords: yuppies, vintage, hippe cafes, mooie 19e eeuwse Altbau) en Kreuzberg (keywords: art, graffiti, multiculti, clubben). Neukölln is een andere favoriete wijk waar voornamelijk veel kunstenaars wonen en die nog steeds erg in ontwikkeling is (keywords: multiculti, creatieve restaurants, niet persé mooi maar wel gezellig, beter geschikt voor een herhaalbezoek aan Berlijn).

20140524 - IMG_4862- BerlijnBlog Klunkerkranich

Tof uitzicht over Berlijn vanaf Klunkerkranich bar in Berlijn-Neukölln

Wat is jouw favoriete wijk van Berlijn?

Deel jouw mening en vul de poll in om jouw favoriete wijk met lezers van BerlijnBlog te delen. Ik ben benieuwd wat jullie favoriete buurt in Berlijn is!

Wat is jouw favoriete wijk van Berlijn?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Gevaarlijke wijken

Berlijn is een relatief veilige stad. Als meisje had ik nooit angst om alleen over straat te gaan, ook niet ’s nachts. Natuurlijk moet je altijd oppassen, net als in iedere grote stad. Zo kun je parken en donkere plekken beter mijden, zeker ’s nachts. Vooral in ‘uitgaansgebieden’ is het raadzaam goed op te passen. Dronken toeristen en reizigers die opzichtig de toerist uithangen (camera om je nek, buideltasjes om en kaartlezen op straat) zijn vaak een makkelijke prooi en snel doelwit. Houd dus altijd je spullen goed in de gaten en je portemonnaie dichtbij je.

De wijken die wat minder bekend staan zijn Lichtenberg, Marzahn, Köpenick, Schöneweide en de meeste andere Oost-Berlijnse wijken vol Plattenbau. Af en toe vinden er heftige demonstraties plaats maar het grootste deel van de tijd zijn het gewoon rustige woonwijken waar het goedkoop vertoeven is. Gezellige cafeetjes en restaurantjes vind je hier weinig, maar goedkope accommodaties des te meer. Als je zorgt dat je bij het OV in de buurt zit kun je er geen buil aan vallen!

Het ontstaan van de wijken van Berlijn

Berlijn heeft samen met Cölln sinds de 13e eeuw al stadsrechten. in 1307 werd er een stadsmuur gebouwd die beide steden omvatte. In 1442 werden beide steden weer van elkaar gescheiden, en ruim 200 jaar later werd Cölln hernoemd tot Neu-Cölln (het huidige Neukölln).

Samenvoeging in 1920.

Tot 1920 bestond het toenmalige Berlijn voornamelijk uit de huidige wijken Mitte, Tiergarten, Wedding, Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Kreuzberg. Na afloop van de oorlog werden omliggende wijken bij de Gross-Berlin gevoegd. Ook werden de kleine dorpen die rondom Berlijn lagen bij de stad gevoegd. In deze buitenwijken gingen voornamelijk forensen wonen die werkten in het centrum van Berlijn. Door de uitstekende verbinding met het centrum van Berlijn hebben veel mensen ervoor gekozen om hier te gaan wonen.

Herindeling in 1990.

Tot 1990 waren de stadsdelen erg verschillend in grootte en inwoneraantal. In 2001 is definitief besloten dat de 23 wijken zouden worden opgedeeld in 12 nieuwe stadsdelen. Veel wijken werden samengevoegd (de wijken Wedding en Tiergarten in west Berlijn werden samengevoegd met Mitte in oost Berlijn en Friedrichshain in oost Berlijn werd samen gevoegd met Kreuzberg in west Berlijn) alleen de wijken Neukölln, Reinickendorf en Spandau zijn onveranderd gebleven.

Korte info over alle wijken van Berlijn

Dit zijn de huidige 12 Bezirke van Berlijn.

Charlottenburg-Wilmersdorf

Het stadsdeel Charlottenburg-Wilmersdorf wordt wel een typisch “west” stadsdeel genoemd met de Kürfurstendamm met haar dure designwinkels als hoogtepunt. Andere bezienswaardigheden in Charlottenburg zijn de Deutsche Oper, Schloß Charlottenburg (vergeet de paleistuin niet!) het Olympisch stadion, de Messe en de Funkturm. De huizen zijn groot en het is een ruim opgezette wijk, redelijk centraal in Berlijn.

➤ Meer over Charlottenburg

20150502 - P1130946- BerlijnBlog gratis in Berlijn Charlottenburg

De paleistuinen van Schloß Charlottenburg in Berlijn-Charlottenburg

Friedrichshain-Kreuzberg

Friedrichshain en Kreuzberg zijn erg poplulair onder jongeren. Het is er gezellig en op elke hoek van de straat vind je wel een bar, restaurant of club. De wijken moeten het minder van de bekende bezienswaardigheden hebben, van de gezellige sfeer des te meer! Bijzonder is dat Kreuzberg een wijk in het voormalige West-Berlijn was en Friedrichshain in het oosten. Onlangs zijn de wijken samengevoegd maar elke wijk heeft nog duidelijk zijn eigen karakter. Daarom verdienen Kreuzberg en Friedrichshain hun eigen pagina!

➤ Meer over Friedrichshain
➤ Meer over Kreuzberg

20160408 - _DSF1927- BerlijnBlog

De Paul-Lincke-Ufer in Berlijn-Kreuzberg waar je heerlijk kunt chillen langs het kanaal of de Turkse markt kunt bezoeken

Lichtenberg (Hohenschönhausen)

In 2001 zijn de wijken Lichtenberg en Hohenschönhausen, twee voormalige Oost-Berlijnse wijken, samengevoegd tot Lichtenberg. De wijken hebben de reputatie nogal grauw te zijn maar er is ook genoeg te zien zoals het Mies van der Rohe huis, Tierpark en Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen.

Marzahn-Hellersdorf

Marzahn-Hellersdorf ligt in het noord-oosten van Berlijn en grenst aan Lichtenberg en Köpenick. Voor 1920 hoorden deze wijken nog bij Landkreis Niederbarnim, daarna werden ze bij Berlijn gevoegd. Marzahn staat bekend om de Plattenbau: veel hoge flatgebouwen die werden gebouwd als modern onderkomen voor de Oost-Berlijners. Schloß Biesdorf is een bekende bezienswaardigheid van deze wijk.

Mitte (Tiergarten, Wedding)

In 2001 werden Tiergarten, Wedding en Mitte samen gevoegd tot Mitte. De wijk ligt zoals de naam al zegt in het midden van Berlijn en hier kun je vrijwel alle bekende bezienswaardigheden vinden: Alexanderplatz, de Fernsehturm, de Brandenburger Tor, de Gendarmenmarkt, de Synagoge, het Nikolaiviertel, het Museuminsel, Potsdamer Platz, de Reichstag en Unter den Linden liggen allen in de wijk Mitte. In het noordelijke deel van de wijk

➤ Meer over Mitte

Neukölln

Neukölln ligt ten zuiden van de wijk Friedrichshain-Kreuzberg en stond voorheen vooral bekend om de vele buitenlanders die er woonden. De wijk was goedkoop en zeer multicultureel. Tegenwoordig trekt Neukölln steeds meer studenten en kunstenaars aan, de hippe barretjes en experimentele restaurants volgden al snel. Momenteel wordt Neukölln gezien als een van de hipste wijken van Berlijn, als je weet waar je moet zijn. Bekende plekken in deze Berlijnse wijk zijn het Gräfekiez, Sonnenallee (straat waarin de Berlijnse Muur heeft gestaan) en het Rathaus Neukölln.

Pankow (Prenzlauer Berg, Weißensee)

Pankow is een van de meest dichtbevolkte wijken van Berlijn, vooral studenten en jonge gezinnen trekken naar deze wijk. Prenzlauer Berg is het meest bekende deel van Pankow en staat bekend als Pregnancy Hill, vanwege de vele jonge kinderen die er wonen. Pankow werd een tijd lang in het westen als synoniem voor de DDR gebruikt omdat er veel hoge pieven van de Stasi woonden, vooral rondom de Majakowskiring. Als je in Pankow bent ga dan eens op zondag naar de vlooienmarkt in het Mauerpark, cafehoppen rondom Helmholzplatz, een biertje drinken bij Prater of de prachtige 19e eeuwse woonblokken rondom Kollwitzplats bekijken.

➤Meer over Prenzlauer Berg

Reinickendorf

Reinickendorf is in 1920 samen gevoegd met Wittenau, Tegel, Heiligensee, Hermsdorf en Lübars en ligt in het noord-westen van Berlijn. De wijk staat bekend om zijn vele natuur, bossen en wateren.

Spandau

Spandau ligt geheel ten westen van Berlijn en was voor 1920 een zelfstandige stad. Nog steeds heeft dit stadsdeel zijn eigen identiteit en sfeer. De oude binnenstad van Spandau is nog steeds het bezoeken waard en in de winter is hier de bekende Spandauer Weihnachtsmarkt.

Steglitz-Zehlendorf

Steglitz-Zehlendorf is gelegen in het zuidwesten van de stad, een stuk buiten het centrum. Het district ontstond in 2001 door samenvoeging van de toenmalige districten Steglitz en Zehlendorf. Ook deze wijk heeft veel groen en er zijn veel bezienswaardigheden. Zeker de Botanische tuinen, station Dahlem en de Wannsee in de zomer zijn het bezoeken waard.

Tempelhof-Schöneberg

Denk je aan deze wijk, dan denk je aan het voormalige vliegveld Tempelhof. Het luchthavengebouw van het vliegveld is één van de grootste van Europa en is heel bijzonder om te zien. Ook het KaDeWe, Platz der Luftbrücke en het park Südgelände zijn bekende stekkies in deze buurt.

20160328 - _DSF1109- BerlijnBlog

Het stilgelegde vliegveld Tempelhof doet tegenwoordig dienst als multifunctioneel park

Treptow-Köpenick

Treptow-Köpenick is met 18,9% van de totale oppervlakte van Berlijn het grootste stadsdeel van de stad. Het is niet zo dichtbevolkt en ligt ten zuidoosten van de stad. Het Schloß Köpenick is de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Ook de Müggelturm is met zijn 88 meter hoogte leuk om te bezoeken.