Even een paar dingetjes op een rijtje die handig zijn om te weten.

 • Aantal inwoners: 3.447.048 (31 augustus 2010)
 • Bevolkingsdichtheid: 3.865 inwoners per km²
 • Exacte locatie: 52° 31′ N, 13° 25′ O
 • Hoogte: tussen de 34 en 115 meter
 • Kenteken: B
 • Netnummer Duitsland: +49
 • Netnummer Berlijn: 030
 • Netspanning: 230 V AC / 50 Hz
 • Officiële website: www.berlin.de
 • Oppervlakte: 891,85 km²
 • Postcodegebied: 10001–14199
 • Tijd: Midden Europese tijd, GMT +1 (zelfde als in Nederland)
 • Wapen van Berlijn: zie foto

Wist je dat?

De meeste bezoekers aan Berlijn het liefste per trein reizen?

Belangrijke telefoonnummers

Het is altijd handig een briefje in je portemonnee te hebben met alle belangrijke telefoonnummers, denk hierbij aan nummers van je bank en telefoonprovider om te blokkeren bij diefstal. Andere belangrijke telefoonnummers zijn:

 • Ambulance, politie en brandweer: 112
 • Noodgeval arts: +49(0)30310031
 • Noodgeval tandarts: +49(0)3089004333
 • Call a Doc bellen: 0180422552362 (gesprekskosten iets hoger)

Betalen

In Berlijn wordt minder betaald met plastic geld dan in Nederland, maar het is wel vrijwel overal mogelijk om met pin/creditcard te betalen. Vaak wordt er ook om legitimatie gevraagd bij het pinnen, en bij sommige winkels voldoet alleen een handtekening en hoef je geen pincode in te voeren. Als je wilt vragen of je ergens kunt pinnen vraag je of je met “EC Karte” of gewoon “EC” betalen kan. Banken zijn er ook genoeg te vinden waar je (afhankelijk van je Nederlandse bank) gratis geld op kunt nemen.

Wist je dat?

De Berlijnse Muur al in 1989 is afgebroken, maar nog wel op heel veel plekken door de stad te bekijken is?

Duitse taal

Naast Duits kun je ook met Engels wel goed uit de voeten komen in Berlijn, vooral in de toeristische gebieden is dat geen enkel probleem! Op stations en in musea is vrijwel alles 2-, of meertalig, in Duitsland wordt het steeds belangrijker gevonden dat men goed Engels spreekt, dat is ook wel te merken want de jongerenlichting spreekt over het algemeen redelijk Engels. In Duitsland kunnen ze het altijd wel heel erg waarderen als mensen Duits willen praten, schaam je daarom niet om Duits te spreken, meestal vinden ze dat alleen maar leuk!

Fietsen in Berlijn

Fietsen wordt in Berlijn steeds populairder en dat is logisch; Berlijn is vlak en er staat weinig wind. Ideaal om te fietsen dus! Houd er wel rekening mee dat de afstanden binnenin het centrum groot zijn. Een fiets kun je in Berlijn huren vanaf €10 per dag, of zelf meenemen vanuit Nederland. Met de trein betaal je een toeslag van €12 per enkele reis bij NS Hispeed en reserveren is verplicht. Lees hier meer over fietsen in Berlijn.

Wist je dat?

Berlijn meer bruggen telt dan Venetië?

Fooi

Duitsland heeft wettelijk vast laten leggen dat fooi in de prijzen van restaurants zit inbegrepen. Het is dan ook niet verplicht om fooi te geven, maar wordt uiteraard wel gewaardeerd. Ben je toch zo tevreden over je schnitzel of bediening dan kun je een fooi tussen de 5% en 10% geven.

Gehandicapten

Voor minder validen is Berlijn een super stad om te bezoeken. De stad is zeer rolstoelvriendelijk, stoepen zijn vlak, breed en hebben vaak speciale heuveltjes in plaats van hoge afstappen. Liften zijn in de meeste hotels en gebouwen (zoals de Reichstag) aanwezig. Ook het openbaar vervoer is goed ingesteld op mensen met een rolstoel. De meeste (vooral nieuwere stations) zijn voorzien van een lift. Tevens zijn de meeste treinen vlak met het perron en kun je zo naar binnen rijden.

Wist je dat?

Berlijn is ontstaan uit heel veel kleine dorpjes?

Internet

In de stad kan je overal internetcafés, ze hanteren meestal een prijs tussen de 1 € en 1,50 € per uur, meestal moet je minimaal een half uur internetten. Ik ging vaak naar een internetcafé in Zoologischer Garten (bij de tunnel van de U2), heel centraal en goedkoop. In de Potsdamer Platz Arkaden kun je internetten op de internetbrug voor 2 euro per uur, dit betaal je met je creditcard. Soms staan er computers met minuten die over zijn gebleven van de vorige gebruiker, dan kun je dus lekker een paar minuten gratis internetten. Ook zijn er steeds meer cafes in de stad te vinden met gratis wifi.

Nederlandse ambassade

mocht het nodig zijn:

Klosterstrasse 50, U-bhf Klosterstrasse

10179 Berlin

Tel.: +49 30 20956-0

Fax: +49 30 20956-441

Openingstijden consulaire afdeling: ma t/m vr van 09:00 – 12:30 uur

Kantoortijden: ma t/m vr van 08:30 – 17:15 uur

Wist je dat?

De meeste mensen Prenzlauer Berg en Mitte de leukste wijken van Berlijn vinden?

Openbaar vervoer

Ik zou absoluut aanraden om het openbaar vervoer van Berlijn te gebruik voor de grote afstanden. Berlijn kent een metro (U-bahn) en een sneltrein (S-bahn). Daarnaast zijn er talloze buslijnen waaronder bus 100 en 200 die op het gewone netwerk zitten en u langs veel bezienswaardige plekjes leiden. De kosten voor een dagkaart zijn € 6,30 voor een dagkaart. Meer informatie over het OV van Berlijn.

Openingstijden

Berlijn is de eerste stad in Duitsland waar de winkeliers zelf mogen bepalen hoelang ze open zijn. De meeste grote winkels zijn doordeweeks dan ook geopend tot een uur of 20:00. Kleinere winkels sluiten vaak eerder. Op zondag en op feestdagen zijn de winkels meestal gesloten. Supermarkten die op zondag geopend zijn is de Real in Hauptbahnhof en de Ullrich bij het station Zoologischer Garten. Waar je moet wezen voor leuke koopjes lees je op mijn pagina winkelen in Berlijn.

Wist je dat?

Prater de oudste Biergarten is van Berlijn? Je vindt deze Biergarten in de Kastanienallee in Prenzlauer Berg.

Pfandsysteem

Pfand, oftewel, statiegeld op zijn Nederlands is een middeltje wat veel gebruikt wordt door de Duitse overheid om mensen hun oude flessen te laten opruimen. Óveral, maar dan ook bijna op álles zit Pfand (ja, ook op blikjes, op flesjes, maar ook op glazen in een club). Wees er dus op bedacht dat je bij de kassa ineens veel meer betaalt omdat overal toch al snel € 0,25 statiegeld op zit. Op zich is dit niet erg, iedereen ruimt netjes zijn spulletjes op. Ook voor de vele zwervers in Berlijn is dit een uitkomst, zij leven namelijk van de statiegeld opbrengsten. Zeker wanneer het vrijdag-, of zaterdagavond is kunnen veel armoedzaaiers flink incasseren. Wanneer heel jong Berlijn is uitgelopen om te feesten, bier te drinken op straat, staan de “Opdachlosen” klaar met hun winkelwagentjes en fietstassen om als snelste de lege bier flesjes te bemachtigen. Ik blijf het een raar, maar wel typisch Berlijn iets vinden… Zelf kun je flesjes natuurlijk inleveren bij alle supermarkten.

Posttarieven

Post versturen gaat vanuit Berlijn snel en makkelijk, dat is wel zo leuk als u even een kaartje wilt sturen naar het thuisfront om te vertellen hoe geweldig Berlijn is ;). Ansichtkaarten worden op elke toeristische locatie wel verkocht, denk aan plekken als de Kürfurstendamm, Alexanderplatz en aan Unter den Linden. Op deze plekken wordt u werkelijk dood gegooid met toeristenshops, en hier kunt u ook vaak postzegels kopen. De tarieven van post van Duitsland naar Nederland zijn als volgt:

Ansichtkaart of briefkaart zonder envelop: € 0,75

Post tot 100 gram: €0,75

Priority stickers zijn in Berlijn, in tegenstelling tot in Nederland, gratis. Postzegels kunt u natuurlijk ook kopen bij de postkantoren, die zitten ook overal. Er zit een groot postkantoor vlakbij station Zoologischer Garten (Joachimstraße 7) is dagelijks geopend van 08:00-24:00 uur en op zondag van 09:00-24:00 uur. De meeste andere postkantoren zijn meestal van 09:00-18:00 uur doordeweeks en van 09:00-13:00 uur op zaterdag geopend. Naast postkantoren en touristenshops kunt u postzegels ook uit automaten halen, dit zijn gele automaten die op straat staan en lijken net op geldautomaten. Hier gooit u het bedrag van de postzegel gepast in (zo niet, dan komt wisselgeld in postzegels) en wordt de postzegel gedrukt. Deze postzegels zijn weliswaar niet zo mooi als de ouderwetse postzegels met mooie plaatjes.

Wist je dat?

Berlijn er van bovenaf erg tof uitziet?

Veiligheid

Berlijn is een relatief veilige stad, er is relatief weinig vandalisme en geweld. In het jaar tijd dat ik er gewoon heb, heb ik slechts 1 vechtpartij gezien (daarvan zie ik er in Amsterdam 1 per week…). Er zijn wel een aantal Berlijnse wijken die bekend staan om zijn onveiligheid, dat is de buurt rond Lichtenberg (oost). Daarnaast moet je natuurlijk wel altijd voorzichtig blijven want toeristen zijn makkelijk doelwit, hou altijd goed je spullen in de gaten!

Er hangen veel zwervers in de stad rond, vooral in oost Berlijn, deze voornamelijk linkse rakkers bedelen om geld, maken muziek voor geld of doen iets anders voor geld. Gevaarlijk zijn deze zwervers niet.

VVV

BTM (Berlin Tourismus Marketing GmbH) Tourist Office. Deze hebben verschillende kantoren o.a. bij de Brandenburger Tor op Pariser Platz, deze is geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Er zijn ook BTM-bureaus bij Alexanderplatz en in het Europacenter. Lees meer over het VVV en verkeersbureau van Berlijn.

Wist je dat?

Ze in Berlijn een speciaal dialect spreken? Berlinisch/Berlinerisch heet het.

Weer en klimaat

Berlijn heeft een landklimaat en is daarom aangenamer om te bezoeken dan de meeste Nederlandse steden. De zomer is net ietsje warmer en de winter is droger, dat komt doordat Berlijn minder invloed heeft van de zee. Ik zou aanraden om Berlijn in de lente of zomer te bezoeken als je afgaat op het weer. In de winter is Berlijn ook erg leuk door de gezelligheid die de vele kerstmarkten met zich mee brengen. Met een beetje mazzel heb je nog sneeuw ook ;). Lees hier meer over het weer, klimaat en actuele weersvoorspellingen in Berlijn.

Winkelen

Ook handig om te weten? Waar moet je wezen als je lekker wilt shoppen in Berlijn? Je kunt de Ku’damm afstruinen, dure winkels bekijken op de Friedrichstrasse, slenteren over de vlooienmarkten of lekker 2e handswinkeltjes uitpluizen op de Bergmannstrasse. Hier lees je alles over winkelen in Berlijn.

Wonen in Berlijn

Ik heb het zelf gedaan en ik kan het iedereen aanraden, wonen in Berlijn is geweldig! Natuurlijk kost het wel enig regelwerk en zul je er zelf een hoop tijd en energie in moeten steken. Om je te helpen voorzien we jou van de meest waardevolle tips!

Ziekenhuizen

Uit gezondheidsopzicht is Berlijn een makkelijke stad om te bezoeken. Vaccinaties zijn niet nodig en de gezondheidszorg is goed te noemen. Mocht je toch een prbleem hebben dan is er geen nood, er zitten verschillende apotheken in de stad die je kunt herkennen aan de rode A (zie plaatje). Artsen kun je normaliter tussen 09:00 en 12:00 uur en tussen 15:00 en 17:00 uur bezoeken. Voor noodgevallen kunt u terecht bij één van de ziekenhuizen (Krankenhausen).De meeste artsen spreken redelijk tot goed Engels.

Vaak vergoedt de verzekering gemaakte ziektekosten in het buitenland. Zorg er wel voor dat je je verzekeringspapieren mee hebt, en eventueel een pasje met Europees nummer. Ook het telefoonnummer van je verzekeringsmaatschappij kan hierbij handig zijn.